Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2023 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2023 प्रारंभिक परीक्षा के 228 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. 'Acworth Committee' was related with which of the following subject?

  1. Trade
  2. Army/mesvee
  3. Education
  4. Railways/jsueJes
उत्तर: Railways/jsueJes
Correct answer: Railways/jsueJes.

2. 'Ahom' tribe belongs to which state of India?

  1. Andhra Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Assam
  4. Jharkhand
उत्तर: Assam
Correct answer: Assam.

3. 'Bharara' is related with:

  1. 'Bhotiya' Tribe
  2. 'Raji' Tribe
  3. 'Bhil' Tribe
  4. 'Tharu' Tribe
उत्तर: 'Tharu' Tribe
Correct answer: 'Tharu' Tribe.

4. 'Chholiya' is a_______of Uttarakhand.

  1. River
  2. Temple
  3. Folk Dance
  4. Dish
उत्तर: Folk Dance
Correct answer: Folk Dance.

5. 'Milinda Panha' was composed/written by:

  1. Nagsen
  2. Nagarjuna
  3. Vasubandhu
  4. Ashwaghosh
उत्तर: Nagsen
Correct answer: Nagsen.

6. 'Nhava Sheva Port' is located in which of the following city?

  1. Chennai
  2. New Delhi
  3. Mumbai
  4. Cochin
उत्तर: Mumbai
Correct answer: Mumbai.

7. 'Operation Mukti Abhiyan' in Uttarakhand state is related to –

  1. Ban on child labour
  2. Freedom from drugs amongst youth
  3. Freedom from bonded labour
  4. Freedom from child-begging
उत्तर: Freedom from child-begging
Correct answer: Freedom from child-begging.

8. 'Uttarakhand Skill Development Mission' was established in:

  1. October, 2013
  2. February, 2013
  3. April, 2013
  4. December, 2013
उत्तर: February, 2013
Correct answer: February, 2013.

9. According to 2011 census, which of the following districts has highest sex ratio?

  1. Almora
  2. Dehradun
  3. Pauri
  4. Pithoragarh
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

10. According to Census – 2011, what was the sex ratio in Uttarakhand ?

  1. 960
  2. 951
  3. 963
  4. 941
उत्तर: 963
Correct answer: 963.

11. According to Census-2011, which state of India has the highest percentages of Urban Population?

  1. Goa
  2. Tamil Nadu
  3. Maharashtra
  4. Mizoram
उत्तर: Goa
Correct answer: Goa.

12. An important objective of Forest Policy of

  1. To establish environmental stability and ecological balance Geography of Uttarakhand
  2. Rural development
  3. Rural employment programme
  4. None of these
उत्तर: To establish environmental stability and ecological balance Geography of Uttarakhand
Correct answer: To establish environmental stability and ecological balance Geography of Uttarakhand.

13. Arrange the following districts in the ascending order of density of population as per 2011 census :

  1. Chamoli, Almora, Dehradun, Haridwar
  2. Almora, Dehradun, Haridwar, Chamoli
  3. Dehradun, Haridwar, Almora, Chamoli
  4. Haridwar, Almora, Dehradun, Chamoli
उत्तर: Chamoli, Almora, Dehradun, Haridwar
Correct answer: Chamoli, Almora, Dehradun, Haridwar.

14. Arrange the following rivers in order from West to East: (A) Son (B) Chambal (C) Ken (D) Betwa

  1. Betwa, Ken, Chambal, Son
  2. Chambal, Betwa, Ken, Son
  3. Son, Betwa, Chambal, Ken
  4. Ken, Son, Chambal, Betwa
उत्तर: Chambal, Betwa, Ken, Son
Correct answer: Chambal, Betwa, Ken, Son.

15. Article 280 of the Constitution is related to which of the following ?

  1. NITI Aayog
  2. Finance Commission
  3. National Commission for Scheduled Tribes
  4. Election Commission
उत्तर: Finance Commission
Correct answer: Finance Commission.

16. As per the Census-2011, which of the following state has maximum population growth rate?

  1. Mizoram
  2. Meghalaya
  3. Tripura
  4. Nagaland
उत्तर: Meghalaya
Correct answer: Meghalaya.

17. As per the India State of Forest Report-2021, which district of Uttarakhand has the maximum percentage of forest cover area related to its geographical area?

  1. Almora
  2. Rudraprayag
  3. Tehri Garhwal
  4. Nainital
उत्तर: Nainital
Correct answer: Nainital.

18. Asexual reproduction takes place through budding in _______.

  1. Amoeba
  2. Yeast
  3. Plasmodium
  4. Leishmania
उत्तर: Yeast
Correct answer: Yeast.

19. At which place is the highest herbal park in

  1. Chaukori
  2. Mana
  3. Munsyari
  4. Dhanaulti
उत्तर: Mana
Correct answer: Mana.

20. At which place of Uttarakhand first Arya Samaj Temple of India had been constructed?

  1. Almora
  2. Nainital
  3. Kausani
  4. Ranikhet
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

21. At which session of Congress was the proposal 'Poorna Swaraj' passed ?

  1. Delhi
  2. Lahore
  3. Amritsar
  4. Bombay
उत्तर: Lahore
Correct answer: Lahore.

22. Banj (Oaks) and Chestnuts are the predominant species of which of the following vegetationzones?

  1. Sub-Tropical Dry Evergreen Forest Geography of India
  2. Sub-Tropical Hill Savanah Forest
  3. Himalayan Wet Hill Forest
  4. Western and Central Sub-Himalayan Forest
उत्तर: Himalayan Wet Hill Forest
Correct answer: Himalayan Wet Hill Forest.

23. Black cotton soils are extensively found in –

  1. Uttar Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Tamil Nadu
  4. West Bengal
उत्तर: Maharashtra
Correct answer: Maharashtra.

24. Bokaro Steel Plant was developed with the collaboration of which of the following?

  1. United States of America (U.S.A.)
  2. Germany
  3. Russia
  4. England
उत्तर: Russia
Correct answer: Russia.

25. Carbon Dating technique is used to estimate/determine the age of?

  1. Fossils
  2. Plants
  3. Rocks
  4. None of them
उत्तर: Fossils
Correct answer: Fossils.

26. Chambal river is the tributary of which of the following rivers?

  1. Betwa
  2. Indus
  3. Yamuna
  4. Ganga
उत्तर: Yamuna
Correct answer: Yamuna.

27. Directories in operating system are used for:

  1. Keeping tracks of Program
  2. Keeping tracks of Process
  3. Keeping tracks of Hardware
  4. Keeping tracks of Files
उत्तर: Keeping tracks of Files
Correct answer: Keeping tracks of Files.

28. During the attack on Ranthambhor fort, which General of Alauddin Khilji had been killed?

  1. Nusrat Khan
  2. Ulugh Khan
  3. Rummi Khan
  4. All of these
उत्तर: Nusrat Khan
Correct answer: Nusrat Khan.

29. During whose Tenure 'Postal-Stamp' service started in India?

  1. Sir John Shore
  2. Lord Wellesley
  3. Lord Ripon
  4. Lord Dalhousie
उत्तर: Lord Dalhousie
Correct answer: Lord Dalhousie.

30. Fat is digested by:

  1. Proteinase
  2. Amylase
  3. Lipase
  4. Salvin
उत्तर: Lipase
Correct answer: Lipase.

31. For which of the following age groups of Children, Article 21A makes provision that the state shall provide free and compulsory education ?

  1. For age group of 3 to 14 years
  2. For age group of 4 to 16 years
  3. For age group of 5 to 15 years
  4. For age group of 6 to 14 years.
उत्तर: For age group of 6 to 14 years.
Correct answer: For age group of 6 to 14 years.

32. From which part of Cinchona plant, quinine is obtained?

  1. Bark of stem
  2. Flower
  3. Fruit
  4. Leaves
उत्तर: Bark of stem
Correct answer: Bark of stem.

33. Gautamiputra Satkarni was the ruler of which dynasty ?

  1. Satvahana
  2. Vakataka
  3. Chalukya
  4. Kanva
उत्तर: Satvahana
Correct answer: Satvahana.

34. Gochar airstrip is located in which district ?

  1. Uttarkashi
  2. Chamoli
  3. Pithoragarh
  4. Pauri
उत्तर: Chamoli
Correct answer: Chamoli.

35. Goriganga Geography of India Codes : A

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 1 C D
उत्तर: 2
Correct answer: 2.

36. How many of the following members from Rajya Sabha are there in Public Accounts Committee ?

  1. 5 members
  2. 7 members
  3. 10 members
  4. 15 members
उत्तर: 7 members
Correct answer: 7 members.

37. How many seats are reserved for women in Panchayati Raj institutions of Uttarakhand?

  1. 33%
  2. 40%
  3. 50%
  4. 55%
उत्तर: 50%
Correct answer: 50%.

38. How many seats in Uttarakhand Assembly are reserved for Scheduled Tribes ?

  1. 1
  2. 3
  3. 2
  4. 4
उत्तर: 2
Correct answer: 2.

39. How many stations are proposed in the Rishikesh -Karnaprayag railway line which is under construction?

  1. Eight
  2. Ten
  3. Twelve
  4. Fourteen
उत्तर: Eight
Correct answer: Eight.

40. How many women have served as Speaker of

  1. Three
  2. One
  3. Two
  4. None of these
उत्तर: One
Correct answer: One.

41. How many women were elected to Uttarakhand Assembly in 2022 election ?

  1. 9
  2. 7
  3. 8
  4. 5
उत्तर: 8
Correct answer: 8.

42. In Sustainable Development Goals 2030, which of the following is identified as a Goal-4 ?

  1. Education
  2. Health
  3. Hunger, Poverty and Nutrition
  4. Environment
उत्तर: Education
Correct answer: Education.

43. In a food chain herbivores are:

  1. Primary consumers
  2. Producers
  3. Secondary consumers
  4. Decomposers
उत्तर: Primary consumers
Correct answer: Primary consumers.

44. In computer one KB equals to –

  1. 1000 bytes
  2. 1024 bytes
  3. 1025 bytes
  4. 1048 bytes UK PSC (Pre)-2004-05,
उत्तर: 1024 bytes
Correct answer: 1024 bytes.

45. In the Koppen's climatic classification, 'Aw' represents –

  1. Semi-arid Steppe type
  2. Tropical Savana type
  3. Hot Desert type
  4. Monsoon type with dry winter
उत्तर: Tropical Savana type
Correct answer: Tropical Savana type.

46. In the famous Bagwal fair of Devidhura which among the following does not participate ?

  1. Lamgariya
  2. Chamyal
  3. Latwal
  4. Wallick
उत्तर: Latwal
Correct answer: Latwal.

47. In the following, there are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R): Assertion (A) : Unpolished rice should be eaten. Reason (R): Polished rice lacks Vitamin B. Choose the correct option from the options given below :

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  2. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
  3. (A) is true, but (R) is false.
  4. (A) is false, but (R) is true.
उत्तर: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
Correct answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

48. In the fourth 'State Food Safety Index' of India for the year 2021-22, what is the rank of

  1. 10th
  2. 8th
  3. 7th
  4. 5th
उत्तर: 7th
Correct answer: 7th.

49. In the year 1928-29 the court of Tehri hired the services of Dr. F. Heske as Forest Advisor. He was inhabitant of which country?

  1. Italy
  2. Germany
  3. France
  4. Spain
उत्तर: Germany
Correct answer: Germany.

50. In which 'Jaunsari-folk dance' Ramtulla musical instrument is essentially played?

  1. Budiyal
  2. Harul
  3. Tandi
  4. Pandvant
उत्तर: Harul
Correct answer: Harul.

51. In which Himalayan region 'Kausani', a tourist place is located ?

  1. Greak Himalaya
  2. Lesser Himalaya
  3. Trans-Himalaya
  4. Shivalik
उत्तर: Lesser Himalaya
Correct answer: Lesser Himalaya.

52. In which area of Uttarakhand 'Kham' system was introduced by the British Administration?

  1. Rawain
  2. Jaunpur
  3. Tarai-Bhabar
  4. Bhotantik Area
उत्तर: Tarai-Bhabar
Correct answer: Tarai-Bhabar.

53. In which district of Uttarakhand the 'NalDamayanti Tal' is located ?

  1. Chamoli
  2. Rudraprayag
  3. Nainital
  4. Bageshwar
उत्तर: Nainital
Correct answer: Nainital.

54. In which district of Uttarakhand the historical 'Ek Hathiya Naula' is located ?

  1. Almora
  2. Champawat
  3. Chamoli
  4. Bageshwar
उत्तर: Champawat
Correct answer: Champawat.

55. In which district the remains of the old capital of Garhwal, Chandpurgarhi, are located ?

  1. Tehri
  2. Pauri
  3. Chamoli
  4. Rudraprayag
उत्तर: Chamoli
Correct answer: Chamoli.

56. In which of the Vedas 'Sabha and Samiti' are called 'two daughters of Prajapati'?

  1. Rigveda
  2. Yajurveda
  3. Atharvveda
  4. Samveda
उत्तर: Atharvveda
Correct answer: Atharvveda.

57. In which of the following cases, the Supreme Court of India, propounded the doctrine of 'Basic Structure of the Constitution'?

  1. Berubari Case
  2. Golaknath Case
  3. Kesavanand Bharti Case
  4. Minerva Mills Case
उत्तर: Kesavanand Bharti Case
Correct answer: Kesavanand Bharti Case.

58. In which of the following parts of Indian Constitution, the provision for setting up three tiers of Panchayats is provided ?

  1. Part-VI
  2. Part-VIII
  3. Part-IX
  4. Part-X
उत्तर: Part-IX
Correct answer: Part-IX.

59. In which of the following states is the Singrauli Coal Mine situated ?

  1. Chhattisgarh
  2. Odisha
  3. Jharkhand
  4. Madhya Pradesh
उत्तर: Madhya Pradesh
Correct answer: Madhya Pradesh.

60. In which of the following years was the Indian National Food Security Act passed ?

  1. 2011
  2. 2013
  3. 2015
  4. 2018
उत्तर: 2013
Correct answer: 2013.

61. In which of the following years, the 73rd and 74th Amendment Acts were implemented in India ?

  1. 1991
  2. 1992
  3. 1993
  4. 1994
उत्तर: 1993
Correct answer: 1993.

62. In which one of the following pairs in incorrectly matched ? Newspaper Editor

  1. Shakti Badri Dutt Pande
  2. Karmabhumi Bhairab Dutt Dhulia
  3. Purusharth Manohar Pant
  4. Tarun Kumaun Mukandi Lal
उत्तर: Purusharth Manohar Pant
Correct answer: Purusharth Manohar Pant.

63. In which place the 'Regional Ayurveda Research Centre' is located in Uttarakhand ?

  1. Dehradun
  2. Ranikhet
  3. Mukteshwar
  4. Chakrata
उत्तर: Ranikhet
Correct answer: Ranikhet.

64. In which place the G-20 meeting held in

  1. Ramnagar
  2. Haldwani
  3. Dehradun
  4. Haridwar
उत्तर: Ramnagar
Correct answer: Ramnagar.

65. In which script the 'Kalsi Inscription' of Ashoka is written?

  1. Kharoshthi
  2. Aramaic
  3. Brahmi
  4. Devanagri
उत्तर: Brahmi
Correct answer: Brahmi.

66. In which year did Gardner implement the first Revenue Settlement of Kumaun and Garhwal?

  1. 1799
  2. 1815
  3. 1856
  4. 1902
उत्तर: 1815
Correct answer: 1815.

67. In which year the "Hill State Council" was established ?

  1. 25th June, 1967
  2. 25th June, 1968
  3. 25th June, 1969
  4. 25th June, 1970
उत्तर: 25th June, 1967
Correct answer: 25th June, 1967.

68. In which year was the Wadi Institute of Himalayan Geology established ?

  1. 1960
  2. 1963
  3. 1968
  4. 1972
उत्तर: 1968
Correct answer: 1968.

69. Integrated Circuits have been introduced in which computer generation?

  1. 2nd generation
  2. 3rd generation
  3. 1st generation
  4. None of these
उत्तर: 1st generation
Correct answer: 1st generation.

70. Into how many macro agricultural regions has Randhawa divided India?

  1. Four
  2. Six
  3. Five
  4. Eight
उत्तर: Five
Correct answer: Five.

71. Irrigated agricultural land in Uttarakhand is known as :

  1. Talou/Talaon
  2. Jalou/Jalaon
  3. Uprou/Upraon
  4. Khel
उत्तर: Talou/Talaon
Correct answer: Talou/Talaon.

72. Jamrani dam is proposed on which river of

  1. Kosi
  2. Ramganga
  3. Gaula
  4. Nayar
उत्तर: Gaula
Correct answer: Gaula.

73. Lignite is a type of: found in India is?

  1. Plutonium
  2. Radium
  3. Thorium
  4. Uranium
उत्तर: Radium
Correct answer: Radium.

74. Looking for the need of better management of forests in 1864 British Government established forest department with the experts of which country ?

  1. France
  2. Italy
  3. U.S.A
  4. Germany
उत्तर: Germany
Correct answer: Germany.

75. Mumbai Code:

  1. 1 and 2
  2. 2 and 3
  3. 3 and 4
  4. 2 and 4
उत्तर: 2 and 4
Correct answer: 2 and 4.

76. Name of the gas which excretes out from the 'Paddy fields', causing rise in earth's temperature is:

  1. Nirogen
  2. Methane
  3. Carbon monoxide
  4. Carbon dioxide
उत्तर: Methane
Correct answer: Methane.

77. OMR stands for

  1. Optical Mark Reader
  2. Operating Mark Reader
  3. Operating Menu Reader
  4. None of these
उत्तर: Optical Mark Reader
Correct answer: Optical Mark Reader.

78. On the basis of

  1. 11.30 Percent
  2. 13.37 Percent
  3. 12.55 Percent
  4. 9.67 Percent
उत्तर: 9.67 Percent
Correct answer: 9.67 Percent.

79. On which of the following days, the National Panchayati Raj Day is celebrated ?

  1. April 24
  2. May 24
  3. November 26
  4. December 26
उत्तर: April 24
Correct answer: April 24.

80. Presently how many Development Blocks are there in Uttarakhand ?

  1. 90
  2. 95
  3. 88
  4. 85
उत्तर: 95
Correct answer: 95.

81. Process of finding bug in a program is called –

  1. Designing
  2. Coding
  3. Debugging
  4. Bugging
उत्तर: Debugging
Correct answer: Debugging.

82. Sixteen Mahajanapadas Which among the following was the first capital of Magadh Kingdom?

  1. Vaishali
  2. Rajgriha
  3. Champa
  4. Patliputra
उत्तर: Rajgriha
Correct answer: Rajgriha.

83. Sona Nadi Wildlife Sanctuary is situated in which of the following district?

  1. Nainital
  2. Haridwar
  3. Pauri Garhwal
  4. Dehradun
उत्तर: Pauri Garhwal
Correct answer: Pauri Garhwal.

84. Sona Pani glacier is located in which of the following districts of Uttarakhand?

  1. Pithoragarh
  2. Chamoli
  3. Uttarkashi
  4. Bageshwar
उत्तर: Pithoragarh
Correct answer: Pithoragarh.

85. The 'Bangar' of the northern great plain of India is –

  1. Wide Marshy Tract
  2. Composed of old alluvium
  3. A narrow belt along the foot of the Shiwalik
  4. Composed of newer alluvium
उत्तर: Composed of old alluvium
Correct answer: Composed of old alluvium.

86. The 'National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRD & PR) is located at which of the following places ?

  1. New Delhi
  2. Lucknow
  3. Jaipur
  4. Hyderabad
उत्तर: Hyderabad
Correct answer: Hyderabad.

87. The Gurkhas imposed tax on leather goods which was known as

  1. Salai
  2. Maanga
  3. Mijhari
  4. Kushahi
उत्तर: Mijhari
Correct answer: Mijhari.

88. The Lesser Himalaya is separated from the 'Dun' by which of the following ?

  1. Main Boundary Thrust
  2. Great Boundary Fault
  3. Main Central Thrust
  4. Askot-Baijnath Crystalline Thrust
उत्तर: Main Boundary Thrust
Correct answer: Main Boundary Thrust.

89. The National Commission for Scheduled Castes presents its annual report to whom of the following ?

  1. NITI Aayog
  2. The Election Commission
  3. The Home Minister
  4. The President
उत्तर: The President
Correct answer: The President.

90. The Preamble of the Indian Constitution is based on which of the following documents/ laws?

  1. Nehru Report
  2. Objectives Resolution
  3. Government of India Act, 1935
  4. Indian Independence Act, 1947
उत्तर: Objectives Resolution
Correct answer: Objectives Resolution.

91. The Right of Privacy is envisaged in which Article of the Indian Constitution?

  1. Article 14
  2. Article 19
  3. Article 21
  4. Article 32
उत्तर: Article 21
Correct answer: Article 21.

92. The Seventh Schedule of the Indian Constitution is related with:

  1. President and Governor of States
  2. Council of States
  3. Union List, State List and Concurrent List
  4. Languages
उत्तर: Union List, State List and Concurrent List
Correct answer: Union List, State List and Concurrent List.

93. The Vice-President of India is elected by?

  1. People
  2. Electoral College that Elects the President of India
  3. Members of both houses of Parliament
  4. State legislatures
उत्तर: Members of both houses of Parliament
Correct answer: Members of both houses of Parliament.

94. The deity 'Chaumu' is propitiated for the protection of which of the following ?

  1. Forests
  2. Crops
  3. Water resources
  4. Livestock
उत्तर: Livestock
Correct answer: Livestock.

95. The first Grass Conservatory of India has been established near which town of Uttarakhand ?

  1. Roorkee
  2. Pithoragarh
  3. Tanakpur
  4. Ranikhet
उत्तर: Ranikhet
Correct answer: Ranikhet.

96. The first Municipal Corporation to be set up in

  1. Karnaprayag
  2. Uttarkashi
  3. Srinagar
  4. Agustmuni
उत्तर: Srinagar
Correct answer: Srinagar.

97. The first woman elected for Rajya Sabha from

  1. Kalpana Saini
  2. Manorama sharma Dobriyal
  3. Ritu Khanduri
  4. Rekha Arya
उत्तर: Manorama sharma Dobriyal
Correct answer: Manorama sharma Dobriyal.

98. The highest population Growth Rate decade in India was :

  1. 1951-61
  2. 1961-71
  3. 1971-81
  4. 1981-91
उत्तर: 1961-71
Correct answer: 1961-71.

99. The joint session of both Houses of Parliament is presided over by

  1. Chairman of Rajya Sabha
  2. Prime Minister
  3. Speaker of Lok Sabha
  4. Leader of opposition in Rajya Sabha
उत्तर: Speaker of Lok Sabha
Correct answer: Speaker of Lok Sabha.

100. The radioactive material do not emit, which of the following?

  1. Electrons
  2. Gamma rays
  3. Protons
  4. Helium nuclei
उत्तर: Protons
Correct answer: Protons.

101. The ship building yard Mazgaon Dock is situated at:

  1. Vishakhapatnam
  2. Cochin
  3. Kolkata
  4. Mumbai
उत्तर: Mumbai
Correct answer: Mumbai.

102. The songs sung by the people after Krishna Janmashtmi in the Kumaun region are called :

  1. Sayana songs
  2. Thulkhel
  3. Duda songs
  4. None of these
उत्तर: Thulkhel
Correct answer: Thulkhel.

103. The southernmost point of India is –

  1. Dhanushkodi
  2. Lakhpat
  3. Kanyakumari
  4. Indira Point
उत्तर: Indira Point
Correct answer: Indira Point.

104. The thermal conductivity of a rod depends on :

  1. Length
  2. Mass
  3. Area of cross-section
  4. Material of the rod
उत्तर: Material of the rod
Correct answer: Material of the rod.

105. Traditionally the Rawal Priests of Badrinath originally hail from which state?

  1. Assam
  2. Maharashtra
  3. Telangana
  4. Kerala
उत्तर: Kerala
Correct answer: Kerala.

106. Tropic of Cancer does not pass through which of the following state?

  1. Chhattisgarh
  2. Tripura
  3. Mizoram
  4. Manipur
उत्तर: Manipur
Correct answer: Manipur.

107. Twitter has been rebranded as:

  1. Z
  2. T
  3. X
  4. W
उत्तर: X
Correct answer: X.

108. UNFCC (COP-27) conference was organized in November, 2022 in_______.

  1. Paris, France
  2. Glassgow, Scotland
  3. Sharam-Al-Sheikh, Egypt
  4. New Delhi, India
उत्तर: Sharam-Al-Sheikh, Egypt
Correct answer: Sharam-Al-Sheikh, Egypt.

109. Under which of the following Article of the Indian Constitution, the qualifications for the election of President of India are provided?

  1. Article 56
  2. Article 58
  3. Article 57
  4. Article 59
उत्तर: Article 58
Correct answer: Article 58.

110. Under whose leadership the first land settlement was started by the Gorkhas in Kumaun ?

  1. Bhawani Shah
  2. Kirti Shah
  3. Jogamall Shah
  4. Fateh Shah
उत्तर: Jogamall Shah
Correct answer: Jogamall Shah.

111. Uttarakhand Start-up Policy 2023 has been launched to –

  1. promote Industrialization in Education
  2. professionalization of Innovation in Educational Institutes
  3. promote Industrialization amongst women
  4. All of these
उत्तर: professionalization of Innovation in Educational Institutes
Correct answer: professionalization of Innovation in Educational Institutes.

112. V2X technology, which was seen in the news, is related to :

  1. Computer Graphics
  2. Automobile
  3. Printing currency notes
  4. Electronic Gadgets
उत्तर: Automobile
Correct answer: Automobile.

113. Water is the good solvent for ionic salts because of:

  1. High specific heat
  2. High refractive index
  3. High boiling point
  4. High dielectric constant
उत्तर: High dielectric constant
Correct answer: High dielectric constant.

114. What is quorum of either House of the Parliament?

  1. One-tenth of the present members of the House
  2. One-tenth of the majority party
  3. One-fifth of the members of the House
  4. One-tenth of the total members of the House
उत्तर: One-tenth of the total members of the House
Correct answer: One-tenth of the total members of the House.

115. What is the chemical name of Vitamin E?

  1. Riboflavin
  2. Calciferol
  3. Niacin
  4. Tocopherol
उत्तर: Tocopherol
Correct answer: Tocopherol.

116. What is the full form of RADAR ?

  1. Radio detection and ranging
  2. Radio divergence and ranging
  3. Radio detection and radiation
  4. Radial distance and ranging
उत्तर: Radio detection and ranging
Correct answer: Radio detection and ranging.

117. What is the length of the Rishikesh – Karnaprayag railway line under construction ?

  1. 97. 6 kms
  2. 112. 4 kms
  3. 134. 6 kms
  4. 125.2 kms
उत्तर: 125.2 kms
Correct answer: 125.2 kms.

118. What is the prescribed standard for supply of Clean Drinking Water Litre Per Capita Daily (LPCD) in urban areas in Uttarakhand ?

  1. 110 litre
  2. 115 litre
  3. 125 litre
  4. 135 litre
उत्तर: 135 litre
Correct answer: 135 litre.

119. What name had ISRO given to the Rover sent along with 'Chandrayaan-3' Mission?

  1. Pragyan
  2. Shiv-Shakti
  3. Vikram
  4. Mission Mangal
उत्तर: Pragyan
Correct answer: Pragyan.

120. What was the original name of 'Gumani', a famous poet of Kumaun ?

  1. Lokratna Pant
  2. Gangadatt Upreti
  3. Taradatt Pandey
  4. Shivprasad Dabral
उत्तर: Lokratna Pant
Correct answer: Lokratna Pant.

121. When is the 'Himalaya Diwas' celebrated in

  1. September 15
  2. September 11
  3. September 13
  4. September 9
उत्तर: September 9
Correct answer: September 9.

122. When was 'Kumaun Water Rules' introduced?

  1. 1915
  2. 1917
  3. 1921
  4. 1936
उत्तर: 1917
Correct answer: 1917.

123. Where is the 'Gorkha Udyar' rock shelter located?

  1. Dungri (Chamoli)
  2. Kalsi (Dehradun)
  3. Kimni (Chamoli)
  4. Falsima (Almora)
उत्तर: Dungri (Chamoli)
Correct answer: Dungri (Chamoli).

124. Where was headquarters of "Yugantar Ashram" located ?

  1. Vancouver
  2. Lahore
  3. London
  4. San Francisco
उत्तर: San Francisco
Correct answer: San Francisco.

125. Where was the ''State Vaccine Institute'' established in 1903 ?

  1. Patwadangar
  2. Dehradun
  3. Mukteshwar
  4. Lansdowne
उत्तर: Mukteshwar
Correct answer: Mukteshwar.

126. Where was the first recognized power-centre of Katyuris situated in Garhwal ?

  1. Joshimath
  2. Karnaprayag
  3. Uttarkashi
  4. Srinagar
उत्तर: Joshimath
Correct answer: Joshimath.

127. Where were native doctors appointed by Traill in 1833 ?

  1. Nainital
  2. Almora
  3. Dehradun
  4. Srinagar
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

128. Which Logic Gate is known as Universal Gate?

  1. AND
  2. NAND
  3. NOT
  4. XOR
उत्तर: NAND
Correct answer: NAND.

129. Which book refers that King Subahu's capital was Srinagar?

  1. The Ramayana
  2. The Mahabharata
  3. The Raghuvansha
  4. The Rig-Veda
उत्तर: The Mahabharata
Correct answer: The Mahabharata.

130. Which district of Uttarakhand is not situated along the International boundary ?

  1. Uttarkashi
  2. Chamoli
  3. Pithoragarh
  4. Almora
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

131. Which of the following Article of the Indian Constitution deals with the procedure of amendment of the Constitution?

  1. Article 280
  2. Article 352
  3. Article 360
  4. Article 368
उत्तर: Article 368
Correct answer: Article 368.

132. Which of the following Article provides for the Constitution of Finance Commission to review the financial position of Panchayats?

  1. Article 243 A
  2. Article 243 B
  3. Article 243 D
  4. Article 243 I
उत्तर: Article 243 I
Correct answer: Article 243 I.

133. Which of the following Commissioners of Kumaun was the relative of Governor General Lord Dalhousie ?

  1. George William Traill
  2. J.H. Batten
  3. Percy Wyndham
  4. Henry Ramsay
उत्तर: Henry Ramsay
Correct answer: Henry Ramsay.

134. Which of the following National Park is the largest in terms of area?

  1. Corbett
  2. Valley of Flowers
  3. Gangotri
  4. Rajaji
उत्तर: Gangotri
Correct answer: Gangotri.

135. Which of the following National Parks is not situated in Uttarakhand ?

  1. Kanha National Park
  2. Nanda Devi National Park
  3. Govind National Park
  4. Valley of Flowers
उत्तर: Kanha National Park
Correct answer: Kanha National Park.

136. Which of the following States of India has the largest population of Scheduled Tribes according to 2011 census?

  1. Rajasthan
  2. Odisha
  3. Madhya Pradesh
  4. Manipur
उत्तर: Madhya Pradesh
Correct answer: Madhya Pradesh.

137. Which of the following countries shares its maximum border with India?

  1. China
  2. Bangladesh
  3. Nepal
  4. Pakistan
उत्तर: Bangladesh
Correct answer: Bangladesh.

138. Which of the following country/group of countries got membership in the G-20 Conference, 2023 organised by India?

  1. Nepal
  2. Pakistan
  3. Bangladesh
  4. African Union
उत्तर: Bangladesh
Correct answer: Bangladesh.

139. Which of the following crops contains Nitrogen fixing bacteria?

  1. Wheat
  2. Paddy
  3. Maize
  4. Peas
उत्तर: Peas
Correct answer: Peas.

140. Which of the following departments is the nodal department for the operation of PM Kisan Samman Nidhi Yojana in Uttarakhand ?

  1. Agriculture Department
  2. Labour Department
  3. Planning Department
  4. None of these
उत्तर: Agriculture Department
Correct answer: Agriculture Department.

141. Which of the following district has maximum forest area as per Forest Survey of India Report 2021?

  1. Chamoli
  2. Dehradun
  3. Pithoragarh
  4. Uttarkashi
उत्तर: Dehradun
Correct answer: Dehradun.

142. Which of the following district of Uttarakhand has maximum forest area (%) as per India – State of Forest Report-2021?

  1. Nainital
  2. Uttarkashi
  3. Chamoli
  4. Champawat
उत्तर: Nainital
Correct answer: Nainital.

143. Which of the following districts of the 2011 Census?

  1. Rudraprayag
  2. Bageshwar
  3. Champawat
  4. Chamoli
उत्तर: Rudraprayag
Correct answer: Rudraprayag.

144. Which of the following group of districts in

  1. Champawat, Nainital, Udham Singh Nagar
  2. Pithoragarh, Chamoli, Uttarkashi
  3. Chamoli, Uttarkashi, Rudraprayag
  4. Chamoli, Pithoragarh, Bageshwar
उत्तर: Pithoragarh, Chamoli, Uttarkashi
Correct answer: Pithoragarh, Chamoli, Uttarkashi.

145. Which of the following is a/an plant hormone?

  1. Insulin
  2. Thyroxin
  3. Estrogen
  4. Cytokinin
उत्तर: Cytokinin
Correct answer: Cytokinin.

146. Which of the following is not a Electroto control _______. magnetic wave ?

  1. α-Rays
  2. β-Rays
  3. Infrared Rays
  4. X-Rays
उत्तर: β-Rays
Correct answer: β-Rays.

147. Which of the following is related to the 'Kuposhan Mukt Bharat'?

  1. NITI Aayog
  2. Wardha Committee
  3. Agricultural Seva Aayog
  4. Census Department of India
उत्तर: NITI Aayog
Correct answer: NITI Aayog.

148. Which of the following is the largest cultivable valley in the Himalayas?

  1. Indus
  2. Kashmir
  3. Kangra
  4. Doon
उत्तर: Kashmir
Correct answer: Kashmir.

149. Which of the following is the largest fresh water lake in India?

  1. Sambhar
  2. Puskar
  3. Chilka
  4. Wular
उत्तर: Wular
Correct answer: Wular.

150. Which of the following is/are not a/the renewable source(s) of energy? (i) Coal (ii) Bio-mass (iii) Sunlight (iv) Petroleum

  1. Both (i) and (ii)
  2. Both (i) and (iv)
  3. Both (ii) and (iii)
  4. Both (iii) and (iv)
उत्तर: Both (i) and (iv)
Correct answer: Both (i) and (iv).

151. Which of the following leaders went to South Africa and helped Gandhiji in his mission?

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Lala Lajpat Rai
  3. Aurbindo Ghosh
  4. Gopal Krishna Gokhale
उत्तर: Gopal Krishna Gokhale
Correct answer: Gopal Krishna Gokhale.

152. Which of the following natural elements is the primary element used in computer chips ?

  1. Silicon
  2. Carbon
  3. Iron
  4. Uranium
उत्तर: Silicon
Correct answer: Silicon.

153. Which of the following pair is NOT correctly matched? River Hydro-owerProject

  1. Asan - Kulhal
  2. Bhilangana - Maneri-Bhali
  3. Alaknanda - Vishnuprayag
  4. Bhagirathi - Koteshwaram
उत्तर: Bhilangana - Maneri-Bhali
Correct answer: Bhilangana - Maneri-Bhali.

154. Which of the following pairs is incorrectly matched ?

  1. Karna prayag - Alaknanda and Bhagirathi
  2. Vishnu Prayag - Alaknanda and Dhauli Ganga
  3. Rudra prayag - Alaknanda and Mandakini
  4. Nandpraya - Alaknanda and Nandakini
उत्तर: Karna prayag - Alaknanda and Bhagirathi
Correct answer: Karna prayag - Alaknanda and Bhagirathi.

155. Which of the following passes of Uttarakhand is located near the origin-point of the Kali river?

  1. Niti
  2. Mana
  3. Lipulekh
  4. Milam
उत्तर: Lipulekh
Correct answer: Lipulekh.

156. Which of the following river valley project is related to the Tons river ?

  1. Deval
  2. Khodri
  3. Chilla
  4. Kotli-Bhel
उत्तर: Khodri
Correct answer: Khodri.

157. Which of the following states does the Tropic of Cancer not pass through?

  1. Jharkhand
  2. Chhattisgarh
  3. Tripura
  4. Manipur
उत्तर: Manipur
Correct answer: Manipur.

158. Which of the following states of India has the literacy-rate of more than 90 percent as per 2011 census?

  1. Tripura
  2. Goa
  3. Mizoram
  4. Tamil Nadu
उत्तर: Mizoram
Correct answer: Mizoram.

159. Which of the following uses parasitic nutritive strategy ?

  1. Cow
  2. Mushroom
  3. Tape-worm
  4. Lion
उत्तर: Tape-worm
Correct answer: Tape-worm.

160. Which one among the following is a nonconstitutional body?

  1. Central Vigilance Commission
  2. Goods and Services Tax Council
  3. State Public Service Commission
  4. Advocate General of the State
उत्तर: Central Vigilance Commission
Correct answer: Central Vigilance Commission.

161. Which one among the following is not a blown musical instrument ?

  1. Vinai
  2. Bhankora
  3. Ransingha
  4. Nagfani
उत्तर: Vinai
Correct answer: Vinai.

162. Which one of the following Articles of the Constitution gives Parliament the power for the formation of new states ?

  1. Article 1
  2. Article 4
  3. Article 3
  4. Article 5
उत्तर: Article 3
Correct answer: Article 3.

163. Which one of the following Articles states for the Uniform Civil Code for the citizens?

  1. Article 43
  2. Article 44
  3. Article 47
  4. Article 48
उत्तर: Article 44
Correct answer: Article 44.

164. Which one of the following Dams is on the Beas river?

  1. Tilaiya
  2. Pong
  3. Bhakra
  4. Rihand
उत्तर: Pong
Correct answer: Pong.

165. Which one of the following Tribes live in the Andaman and Nicobar Islands?

  1. Apatani
  2. Jarawa
  3. Munda
  4. Santhal
उत्तर: Jarawa
Correct answer: Jarawa.

166. Which one of the following authors have not been associated with Uttarakhand ?

  1. George Orwell
  2. Ruskin Bond
  3. Steven Alter
  4. Bill Aitken
उत्तर: George Orwell
Correct answer: George Orwell.

167. Which one of the following crops is not grown in Uttarakhand?

  1. Apple
  2. Litchi
  3. Coconut
  4. Sweet Orange
उत्तर: Coconut
Correct answer: Coconut.

168. Which one of the following folk singers does not hail from Uttarakhand ?

  1. Heera Singh Rana
  2. Malini Awasthi
  3. Kabutari Devi
  4. Mohan Singh Rithagadi
उत्तर: Malini Awasthi
Correct answer: Malini Awasthi.

169. Which one of the following is a kind of aerophone?

  1. Hudka
  2. Nagfani
  3. Dhol
  4. Dotara
उत्तर: Nagfani
Correct answer: Nagfani.

170. Which one of the following is also called Sahyadri Hills ?

  1. Shiwalik Range
  2. Western Ghats
  3. Mahadeo Hills
  4. Vindhyachal
उत्तर: Western Ghats
Correct answer: Western Ghats.

171. Which one of the following is not a 'folk dance' of Uttarakhand?

  1. Thadiya
  2. Mitai
  3. Jhumelo
  4. Chaufula
उत्तर: Mitai
Correct answer: Mitai.

172. Which one of the following is not a marriage tradition of the Tharu tribe ?

  1. Apna-Paraya
  2. Baat-Katti
  3. Chala
  4. Pakki-Paudi
उत्तर: Chala
Correct answer: Chala.

173. Which one of the following is not an archaeological site of Uttarakhand ?

  1. Thapla
  2. Ranihat
  3. Dhankhal
  4. Barahoti
उत्तर: Dhankhal
Correct answer: Dhankhal.

174. Which one of the following is the Author of the book "The Chipko Movement: A People's History"?

  1. Shekhar Pathak
  2. Ramchandra Guha
  3. Chandiprasad Bhatt
  4. Sundar Lal Bahuguna
उत्तर: Shekhar Pathak
Correct answer: Shekhar Pathak.

175. Which one of the following is the largest river basin?

  1. Narmada
  2. Cauvery (Kaveri)
  3. Tapi
  4. Mahanadi
उत्तर: Mahanadi
Correct answer: Mahanadi.

176. Which one of the following is the largest hydropower project of Uttarakhand?

  1. Kotli-Bhel hydro-power project
  2. Maneri-Bhali hydro-power project
  3. Vishnuprayag hydro-power project
  4. Tehri hydro-power project
उत्तर: Tehri hydro-power project
Correct answer: Tehri hydro-power project.

177. Which one of the following medicine is used for treating indigestion?

  1. Antibiotic
  2. Analgesic
  3. Antacid
  4. Antiseptic
उत्तर: Antacid
Correct answer: Antacid.

178. Which one of the following mineral resource reserve is related to Bajun-Khurpatal area in the Lesser Himalaya ?

  1. Limestone
  2. Dolomite
  3. Soapstone
  4. Magnesite
उत्तर: Dolomite
Correct answer: Dolomite.

179. Which one of the following ornament is not worn in hands ?

  1. Dhagul
  2. Gonkhle
  3. Paunchhi
  4. Murkhali
उत्तर: Murkhali
Correct answer: Murkhali.

180. Which one of the following pairs in incorrectly matched ? Place Temple

  1. Pauri Kyunkaleshwar Vishwanath
  2. Uttarkashi Kandoliya,
  3. Devprayag Gopinath
  4. Gopeshwar
उत्तर: Devprayag Gopinath
Correct answer: Devprayag Gopinath.

181. Which one of the following pairs is not correctly matched? (Project) (River)

  1. Khodri – Yamuna
  2. Dhalipur – Ganga
  3. Maneri-Bhali – Bhagirathi
  4. Kalagarh – Ramganga
उत्तर: Dhalipur – Ganga
Correct answer: Dhalipur – Ganga.

182. Which one of the following passes was not a part of Indo-Tibetan Trade ?

  1. Mana
  2. Untadhura
  3. Niti
  4. Malari
उत्तर: Untadhura
Correct answer: Untadhura.

183. Which one of the following ranges is not a Trans-Himalayan range?

  1. Pir Panjal
  2. Zaskar
  3. Karakoram
  4. Kailash
उत्तर: Pir Panjal
Correct answer: Pir Panjal.

184. Which one of the following scholars studies the 'Pandav-Lila of Garhwal'?

  1. Gerald Berreman
  2. Dhirendra Nath Majumnar
  3. William Sax
  4. Verrier Elwin
उत्तर: William Sax
Correct answer: William Sax.

185. Which one of the following states of India has highest percentage of Scheduled Tribe population as per 2011 census?

  1. Odisha
  2. Madhya Pradesh
  3. Rajasthan
  4. Chhattisgarh
उत्तर: Madhya Pradesh
Correct answer: Madhya Pradesh.

186. Which one of the following temples is located in Garhwal?

  1. Dhaulinag
  2. Berinag
  3. Nagnath Pokhari
  4. Kalinag
उत्तर: Nagnath Pokhari
Correct answer: Nagnath Pokhari.

187. Which one of the following towns does not have the post of Mayor ?

  1. Nainital
  2. Dehradun
  3. Haldwani
  4. Rishikesh
उत्तर: Haldwani
Correct answer: Haldwani.

188. Which one of the following was the first political organization of India?

  1. Land Holder's Society
  2. British Indian Association
  3. Madras Native Association
  4. Bombay Association
उत्तर: Land Holder's Society
Correct answer: Land Holder's Society.

189. Which period of Indian Political System is characterised as 'Single Party-Dominant System'?

  1. 1947-67
  2. 1967-71
  3. 1977-79
  4. 2004-09
उत्तर: 1947-67
Correct answer: 1947-67.

190. Which protocol is used for email message between different machines?

  1. FTP
  2. RPC
  3. SNTP
  4. SMTP
उत्तर: SMTP
Correct answer: SMTP.

191. Which protocol is used for file transfer ?

  1. TCP/IP
  2. SMTP
  3. FTP
  4. All of these
उत्तर: FTP
Correct answer: FTP.

192. Which schedule of the Indian Constitution deals with the distribution of legislative powers between Centre and States?

  1. 5th schedule
  2. 6th schedule
  3. 7th schedule
  4. 8th schedule
उत्तर: 7th schedule
Correct answer: 7th schedule.

193. Which sequence is activated when we switch-on the computer machines?

  1. ROM
  2. Boot
  3. RAM
  4. All of these
उत्तर: Boot
Correct answer: Boot.

194. Which state has the least availability of alluvial soil?

  1. Punjab
  2. Tamil Nadu
  3. Madhya Pradesh
  4. Bihar
उत्तर: Madhya Pradesh
Correct answer: Madhya Pradesh.

195. Which tribe is also known as "Shoka" (Shauka)?

  1. Tharu
  2. Boksa
  3. Bhotia
  4. Munda
उत्तर: Bhotia
Correct answer: Bhotia.

196. Which year has been declared as 'International Year of Millets' by the United Nations General Assembly (U.N.G.A.)?

  1. 2020
  2. 2021
  3. 2022
  4. 2023
उत्तर: 2023
Correct answer: 2023.

197. Who among the following Muslim leaders was associated with the Home Rule League of Annie Besant?

  1. Muhammad Iqbal
  2. Abul Kalam Azad
  3. Muhammad Ali Jinnah
  4. Sir Syyed Ahmad Khan
उत्तर: Muhammad Ali Jinnah
Correct answer: Muhammad Ali Jinnah.

198. Who among the following does not enjoy the Parliamentary Privileges?

  1. The Members of Parliament
  2. The President of India
  3. The Cabinet Ministers of India
  4. The Attorney General of India
उत्तर: The President of India
Correct answer: The President of India.

199. Who among the following formed the 'Goraksha Mandal' in 1941 A.D.?

  1. Vinoba Bhave
  2. Govind Ballabh Pant
  3. Madan Mohan Malviya
  4. Mahatma Gandhi
उत्तर: Madan Mohan Malviya
Correct answer: Madan Mohan Malviya.

200. Who among the following founded the city of Jaunpur ?

  1. Alauddin Khilji
  2. Muhammad Tughlaq
  3. Firoz Shah Tughlaq
  4. Ghiyasuddin Tughlaq
उत्तर: Firoz Shah Tughlaq
Correct answer: Firoz Shah Tughlaq.

201. Who among the following had been imprisoned along with Gandhiji during 'Salt Satyagrah'?

  1. Badridatt Pandey
  2. Govind Ballabh Pant
  3. Bhairav Datt
  4. Jyotiram Kandpal
उत्तर: Jyotiram Kandpal
Correct answer: Jyotiram Kandpal.

202. Who among the following has the power to appoint the members of State Information Commission?

  1. The President of India
  2. The Chief Central Information Commissioner
  3. The Chief Minister of the State
  4. The Governor of the State
उत्तर: The Governor of the State
Correct answer: The Governor of the State.

203. Who among the following is called as 'Prince among Travellers'?

  1. Fa-Hien
  2. Hieun-Tsang
  3. Barbosa
  4. Al-Biruni
उत्तर: Hieun-Tsang
Correct answer: Hieun-Tsang.

204. Who among the following leaders from of India ?

  1. Vidya Sagar Nautiyal
  2. Soban Singh Jeena
  3. Indramani Badoni
  4. Gagan Singh Rajwar
उत्तर: Vidya Sagar Nautiyal
Correct answer: Vidya Sagar Nautiyal.

205. Who among the following never became the President of Indian National Congress ?

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Mahatma Gandhi
  3. Motilal Nehru
  4. Gopal Krishna Gokhale
उत्तर: Bal Gangadhar Tilak
Correct answer: Bal Gangadhar Tilak.

206. Who among the following was known by the name "Gosain Dutt" in his childhood?

  1. Lokratna Pant
  2. Sumitranandan Pant
  3. Govind Ballabh Pant
  4. Gangadutt Upreti
उत्तर: Sumitranandan Pant
Correct answer: Sumitranandan Pant.

207. Who among the following was not a famous Painter of Uttarakhand?

  1. Shyamdas Tomar
  2. Maularam
  3. Manohar
  4. Kehardas
उत्तर: Manohar
Correct answer: Manohar.

208. Who among the following was not arrested in 1931 while boycotting the British clothes?

  1. Kunti Verma
  2. Mangla Devi
  3. Bhagirathi Devi
  4. Homvati Devi
उत्तर: Homvati Devi
Correct answer: Homvati Devi.

209. Who among the following was not associated with the Indian National Army?

  1. B.C. Dutt
  2. Rashid Ali
  3. P.K. Sehgal
  4. Shahnawaj
उत्तर: B.C. Dutt
Correct answer: B.C. Dutt.

210. Who among the following was not associated with the establishment of 'Home rule league' in Kumaun?

  1. Mohan Joshi
  2. Sridhar Azad
  3. Chiranji Lal
  4. Badridatt Pandey
उत्तर: Sridhar Azad
Correct answer: Sridhar Azad.

211. Who among the following was not the Governor of Uttarakhand?

  1. Smt. Baby Rani Maurya
  2. Smt Margaret Alva
  3. Dr. K.K. Paul
  4. Sri Suresh Agarwal
उत्तर: Sri Suresh Agarwal
Correct answer: Sri Suresh Agarwal.

212. Who among the following was the first Chief justice of the Supreme Court of discharge the function of the President of India?

  1. Justice H.J. Kania
  2. Justice K. Subba Rao
  3. Justice Mohammad Hidayatullah
  4. Justice P.N. Bhagwati
उत्तर: Justice Mohammad Hidayatullah
Correct answer: Justice Mohammad Hidayatullah.

213. Who among the following, had called the annual session of Indian National Congress the "Festival of Educated Indians"?

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Lala Lajpat Rai
  3. Bipin Chandra Pal
  4. Ras Bihari Bose
उत्तर: Lala Lajpat Rai
Correct answer: Lala Lajpat Rai.

214. Who constructed the mausoleum of 'Itmad-uddaula' in her father's memory?

  1. Razia
  2. Zahanara
  3. Noorjahan
  4. Gulbadan Begum
उत्तर: Noorjahan
Correct answer: Noorjahan.

215. Who discovered the 'Valley of Flowers' ?

  1. Joseph Hooker
  2. William Moorcroft
  3. Frank Smythe
  4. Nain Singh Rawat
उत्तर: Frank Smythe
Correct answer: Frank Smythe.

216. Who is known as the father of Civil Services in India ?

  1. Warren Hastings
  2. William Bentinck
  3. Lord Cornwallis
  4. Lord Dalhousie
उत्तर: Lord Cornwallis
Correct answer: Lord Cornwallis.

217. Who is the author of the book, "The Indian Constitution: Cornerstone of a Nation"?

  1. Granville Austin
  2. Prabhu Chawla
  3. Susanne Rudolf
  4. M.P. Singh
उत्तर: Granville Austin
Correct answer: Granville Austin.

218. Who nominates the 12 members for Rajya Sabha in India?

  1. Prime Minister
  2. Chief Justice
  3. President
  4. Vice President
उत्तर: President
Correct answer: President.

219. Who started the newspaper 'Garhwali' ?

  1. Vishvambhar Dutt Chandola
  2. Harsh Chandola
  3. Girija Dutt Naithani
  4. Tara Dutt Gairola
उत्तर: Girija Dutt Naithani
Correct answer: Girija Dutt Naithani.

220. Who was the Chairman of the 'Forest Grievance Committee' set up in 1921?

  1. Campbell
  2. Wyandham
  3. Finlay
  4. Ibbotson
उत्तर: Wyandham
Correct answer: Wyandham.

221. Who was the Chairman of the committee constituted for the 'Tax Reforms' in 1991 ?

  1. Dr. Manmohan Singh
  2. K.R. Narayanan
  3. R.J. Chelliah
  4. S. Tendulkar
उत्तर: R.J. Chelliah
Correct answer: R.J. Chelliah.

222. Who was the founder of Mohammedan Anglo Oriental College ?

  1. Sir Syed Ahmad Khan
  2. Mirza Ghulam Ahmad
  3. Nawab Abdul Latif
  4. Mohammad Ali
उत्तर: Sir Syed Ahmad Khan
Correct answer: Sir Syed Ahmad Khan.

223. Who was the last ruler of the undivided Garhwal Kingdom?

  1. Sudarshan Shah
  2. Mahipat Shah
  3. Fateh Shah
  4. Pradyumna Shah
उत्तर: Pradyumna Shah
Correct answer: Pradyumna Shah.

224. Whose reign has been termed as the 'Golden Period of Kumaun'?

  1. Somchand
  2. Jagatchand
  3. Laxmichand
  4. Bajbahadurchand
उत्तर: Jagatchand
Correct answer: Jagatchand.

225. Why was 15th August, 1947 was chosen by Lord Mountbatten for transfer of power?

  1. This was the birthday of Mountbatten.
  2. This was a pious day in Hindu calendar.
  3. This was the birthday of Clement Atlee.
  4. This was the second anniversary of victory of Allied powers over Japan in the Second World War.
उत्तर: This was the second anniversary of victory of Allied powers over Japan in the Second World War.
Correct answer: This was the second anniversary of victory of Allied powers over Japan in the Second World War.

226. With which community the 'Dola-palki' movement was associated?

  1. Other Backward Classes
  2. Kshatriya Caste
  3. Scheduled Tribes
  4. Dalits
उत्तर: Dalits
Correct answer: Dalits.

227. With which of the following was Sir Richard Strachey Commission related?

  1. Education
  2. Famine
  3. Police Reform
  4. Railways
उत्तर: Famine
Correct answer: Famine.

228. declared about Product (GEP)'?

  1. 2018
  2. 2019
  3. 2020 the 'Gross
  4. 2021
उत्तर: 2021
Correct answer: 2021.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com