Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2022 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2022 प्रारंभिक परीक्षा के 315 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. 'Habeas Corpus' literally means:

  1. Produce the body
  2. Produce the record
  3. Produce the evidence
  4. Produce the testimony
उत्तर: Produce the body
Correct answer: Produce the body.

2. 'Harela' is a famous ______ of Uttarakhand.

  1. Festival
  2. Folk dance
  3. Folk Song
  4. Fruit
उत्तर: Festival
Correct answer: Festival.

3. 'JAD' is a sub-caste of which tribe of

  1. Jaunsari
  2. Raji
  3. Bhotia
  4. Tharu
उत्तर: Bhotia
Correct answer: Bhotia.

4. 'Manodya Kavya' was composed during the period of which Panwar ruler ?

  1. Man Shah
  2. Sahajpal
  3. Pradeep Shah
  4. Medini Shah
उत्तर: Man Shah
Correct answer: Man Shah.

5. 'Ram Gadh Micro Hydro-Power Project' is located in which of the following districts?

  1. Chamoli
  2. Bageshwar
  3. Champawat
  4. Nainital
उत्तर: Nainital
Correct answer: Nainital.

6. 'Red-Rust' disease of tea is a/an:

  1. Fungal disease
  2. Algal disease
  3. bacterial disease
  4. Viral disease
उत्तर: Algal disease
Correct answer: Algal disease.

7. 'Satpura' hill station lies in

  1. Jharkhand
  2. Maharashtra
  3. Gujarat
  4. Madhya Pradesh
उत्तर: Gujarat
Correct answer: Gujarat.

8. 'U' shaped valley is formed by which of the following geomorphic agent?

  1. Glacier
  2. River
  3. Wind
  4. Underground water
उत्तर: Glacier
Correct answer: Glacier.

9. A device that can convert digital signals to analog signals is------.

  1. a Packet
  2. a Modem
  3. an Emulator
  4. None of these
उत्तर: a Modem
Correct answer: a Modem.

10. A federal structure for India distributing legislative powers between center and provinces was first introduced by:

  1. The Government of India Act, 1915
  2. The Government of India Act, 1919
  3. The Government of India Act, 1935
  4. The Independence of India Act, 1947
उत्तर: The Government of India Act, 1935
Correct answer: The Government of India Act, 1935.

11. A powerful earthquake occurred in Turkey in Feb. 2023. What was its magnitude? Select from the following:

  1. 6.8
  2. 7.8
  3. 8.1
  4. 5.9
उत्तर: 7.8
Correct answer: 7.8.

12. A software program that is used to view web pages is called.

  1. Compiler
  2. Application Program
  3. View
  4. Browser
उत्तर: Browser
Correct answer: Browser.

13. According to 2011 census, the population density of India is

  1. 410
  2. 325
  3. 432
  4. 382
उत्तर: 382
Correct answer: 382.

14. According to 2011 census, which of the following sequence of the States is correct on the basis of descending order of their population density?

  1. Assam, Karnataka, Madhya Pradesh, Chhattisgarh
  2. Karnataka, Assam, Chhattisgarh, Madhya Pradesh
  3. Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Assam, Karanataka
  4. Chhattisgarh, Karanataka, Assam, Madhya Pradesh
उत्तर: Assam, Karnataka, Madhya Pradesh, Chhattisgarh
Correct answer: Assam, Karnataka, Madhya Pradesh, Chhattisgarh.

15. According to Census of India, 2011, the population density of Uttarakhand State was:

  1. 189
  2. 181
  3. 173
  4. 194
उत्तर: 189
Correct answer: 189.

16. According to N.F.H.S. – 5 (2019-21) the total fertility rate in India is:

  1. 1.5
  2. 2.0
  3. 2.5
  4. 2.9
उत्तर: 2.0
Correct answer: 2.0.

17. According to the Census 2011, the population density of Uttarakhand was _________.

  1. 189 persons per sq. km
  2. 260 persons per sq. km
  3. 300 persons per sq. km
  4. 289 persons per sq. km
उत्तर: 189 persons per sq. km
Correct answer: 189 persons per sq. km.

18. According to the Constitution the upper house of the state legislature can be created or abolished by whom?

  1. Governor of state
  2. President of India
  3. State Legislative Assembly
  4. Parliament of India
उत्तर: Parliament of India
Correct answer: Parliament of India.

19. According to the census of 2011, what is the correct descending order of following districts of Uttarakhand on the basis of female literacy rate?

  1. Udhamsingh Nagar, Pithoragarh, Rudraprayag
  2. Pithoragarh, Rudraprayag, Udhamsingh Nagar
  3. Udhamsingh Nager, Rudraprayag, Pithoragarh
  4. Rudraprayag, Udhamsingh Nagar, Pithoragarh
उत्तर: Pithoragarh, Rudraprayag, Udhamsingh Nagar
Correct answer: Pithoragarh, Rudraprayag, Udhamsingh Nagar.

20. After killing whom Pushyamitra Sunga founded the Sunga dynasty?

  1. Kunal
  2. Samprati
  3. Dashrath
  4. Brihadrath
उत्तर: Brihadrath
Correct answer: Brihadrath.

21. Among the following which two nations' boundary is determined by "Radcliffe Line"?

  1. India and Bangladesh
  2. India and Afghanistan
  3. India and Nepal
  4. India and China
उत्तर: India and Bangladesh
Correct answer: India and Bangladesh.

22. An official named 'Amil' during the reign of Akbar was appointed at which level of Administration?

  1. Suba
  2. Sarkar
  3. Pargana
  4. Village
उत्तर: Pargana
Correct answer: Pargana.

23. Anti-knock characteristics of alcohol, compared to gasoline is:

  1. Better
  2. Poor
  3. Same
  4. Keeps changing
उत्तर: Better
Correct answer: Better.

24. Appointment of retired High Court Judges, at the sitting of High Court is provided in Constitution of India, under:

  1. Article 224A
  2. Article 224
  3. Article 225
  4. Article 223
उत्तर: Article 224A
Correct answer: Article 224A.

25. Article 280 of Indian Constitution is associated with

  1. Finance Commission
  2. Election Commission
  3. Public Service Commission
  4. Union Public Service Commision
उत्तर: Finance Commission
Correct answer: Finance Commission.

26. Article 338 is related to?

  1. National Commission for Scheduled Caste
  2. National Commission for Scheduled Tribe
  3. National Commission for Disable Persons
  4. National Commission for Women
उत्तर: National Commission for Scheduled Caste
Correct answer: National Commission for Scheduled Caste.

27. As per Insurance (Amendment) Act, 2021 the FDI ceiling limit in the insurance sector has been

  1. Increased from 50% to 85%
  2. Decreased from 85% to 54%
  3. Increased from 49% to 74%
  4. Decreased from 49% to 34%
उत्तर: Increased from 49% to 74%
Correct answer: Increased from 49% to 74%.

28. Badridutt Pandey was the Editor of which of the following Newspaper?

  1. Almora Akhbar
  2. Shakti
  3. Both (a) and (b)
  4. Prem
उत्तर: Both (a) and (b)
Correct answer: Both (a) and (b).

29. Bailadila is famous for which of the following mineral?

  1. Limestone
  2. Iron ore
  3. Coal
  4. Nickel PK PSC Forest Gaurd-2022
उत्तर: Iron ore
Correct answer: Iron ore.

30. Buland Darwaza was got built by:

  1. Akbar
  2. Shahjahan
  3. Quli Qutub Shah
  4. Ibrahim Sharqi
उत्तर: Akbar
Correct answer: Akbar.

31. By virtue of which of the following Article, the Constitution may be called 'The Constitution of India'?

  1. Article 393
  2. Article 390
  3. Article 280
  4. Article 101
उत्तर: Article 393
Correct answer: Article 393.

32. By which Constitution Amendment, Clause (k) to Article 51A was added?

  1. The Constitution (86th Amendment)Act, 2002
  2. The Constitution (42nd Amendment)Act, 1976
  3. The Constitution (73rd Amendment)Act, 1992
  4. The Constitution (93rd Amendment)Act, 2005
उत्तर: The Constitution (86th Amendment)Act, 2002
Correct answer: The Constitution (86th Amendment)Act, 2002.

33. Child Labour (Prohibition and Regulation) Act was enacted in:

  1. 1986
  2. 1987
  3. 1988
  4. 1989
उत्तर: 1986
Correct answer: 1986.

34. Confluence point of eastern and western Nayar rivers is:

  1. Srikot
  2. Kotdwar
  3. Byasghat
  4. Satpuli
उत्तर: Satpuli
Correct answer: Satpuli.

35. Dholavira, the southern centre of Harappan civilization, received the UNESCO World heritage site tag recently, is situated in which state of India?

  1. Punjab
  2. Gujarat
  3. Madhya Pradesh
  4. Jharkhand
उत्तर: Gujarat
Correct answer: Gujarat.

36. Dhuandhar Waterfall is located in which of the following State?

  1. Uttarakhand
  2. Madhya Pradesh
  3. Sikkim
  4. Himachal Pradesh
उत्तर: Madhya Pradesh
Correct answer: Madhya Pradesh.

37. Diamond and graphite are

  1. Isomers
  2. Isotopes
  3. Polymers
  4. Allotropes
उत्तर: Allotropes
Correct answer: Allotropes.

38. Dunagiri mountain peak is situated in which of the following districts of Uttarakhand ?

  1. Pithoragarh
  2. Chamoli
  3. Almora
  4. Bageshwar
उत्तर: Chamoli
Correct answer: Chamoli.

39. First Law Commission of India was constituted under charter of:

  1. 1726
  2. 1813
  3. 1833
  4. 1835
उत्तर: 1833
Correct answer: 1833.

40. Flat top of guyots are eroded by which one of the following ?

  1. Wind action
  2. Glacian action
  3. Wave action
  4. River action
उत्तर: Wave action
Correct answer: Wave action.

41. For the protection and improvement of environment "The Environment Protection Act" was passed in:

  1. 1982
  2. 1989
  3. 1983
  4. 1986
उत्तर: 1986
Correct answer: 1986.

42. Forest Research Centre, Haldwani established Himalayan Spice Garden at _____.

  1. Sattal, Nainital
  2. Pathri, Haridwar
  3. Sauni, Ranikhet
  4. Vikasnagar, Dehradun
उत्तर: Sauni, Ranikhet
Correct answer: Sauni, Ranikhet.

43. Four (4) layers of TCP/IP reference model are:

  1. Application, Host to Host Transport, Internet and Network Access
  2. Transport, Control, Internet and Application
  3. Host, Service, Internet and Transport
  4. Application, Host, Service and Internet
उत्तर: Application, Host to Host Transport, Internet and Network Access
Correct answer: Application, Host to Host Transport, Internet and Network Access.

44. Fundamental Rights are contained in which part of the Constitutions of India?

  1. In Part II
  2. In Part III
  3. In Part IV
  4. In Part V
उत्तर: In Part III
Correct answer: In Part III.

45. Gandhi Sagar Dam is a part of:

  1. Kosi Project
  2. Damodar Valley Project
  3. Chambal Project
  4. Bhakra-Nangal Dam
उत्तर: Chambal Project
Correct answer: Chambal Project.

46. Gandhi undertook Kumaon Tour in?

  1. June, 1929
  2. July, 1929
  3. August, 1931
  4. October, 1931
उत्तर: August, 1931
Correct answer: August, 1931.

47. Golden rice is a GMO crop that synthesizes:

  1. Vitamin-A
  2. Golden Pigment
  3. Bio-toxin
  4. Insulin
उत्तर: Vitamin-A
Correct answer: Vitamin-A.

48. Govind National Park is situated in district

  1. Chamoli
  2. Uttar Kashi
  3. Tehri
  4. Pauri
उत्तर: Uttar Kashi
Correct answer: Uttar Kashi.

49. Growth of 'Nihilism' began in which country ?

  1. Russia
  2. America
  3. China
  4. Mangolia
उत्तर: Russia
Correct answer: Russia.

50. Gurushikhar is situated in _______.

  1. Aravali Range
  2. Assam Himalaya
  3. Vindhyan Range
  4. Satpura
उत्तर: Aravali Range
Correct answer: Aravali Range.

51. Hathigumpha inscription of Kalinga King Kharwela is written in which language?

  1. Pali
  2. Sanskrit
  3. Prakrit
  4. Tamil
उत्तर: Prakrit
Correct answer: Prakrit.

52. How many High Courts are in India?

  1. 28
  2. 29
  3. 25
  4. 27
उत्तर: 25
Correct answer: 25.

53. How many cities / towns of Uttarakhand have been included in the National Clean Air Programme ?

  1. 20
  2. 3
  3. 2
  4. 8
उत्तर: 3
Correct answer: 3.

54. How many city/cities of purely hilly region in Municipal Corporation?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Nil
उत्तर: One
Correct answer: One.

55. How many districts of Uttarakhand have more than 1000 sex ratio?

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7
उत्तर: 7
Correct answer: 7.

56. How many wild life sanctuaries are there in

  1. 4
  2. 6
  3. 7
  4. 8
उत्तर: 7
Correct answer: 7.

57. In India total States and Union Territories are

  1. 29 States and 7 Union Territories are
  2. 28 States and 8 Union Territories
  3. 27 States and 7 Union Territories
  4. 30 States and 8 Union Territories
उत्तर: 28 States and 8 Union Territories
Correct answer: 28 States and 8 Union Territories.

58. In India, who is the guardian of public purse?

  1. Indian Parliament
  2. The President of India
  3. Comptroller and Auditor General of India
  4. Supreme Court of India
उत्तर: Comptroller and Auditor General of India
Correct answer: Comptroller and Auditor General of India.

59. In Uttarakhand which of the following was a prehistoric era site?

  1. Lakhu Udyar
  2. Kalibanga
  3. Alamgirpur
  4. None of the above
उत्तर: Lakhu Udyar
Correct answer: Lakhu Udyar.

60. In Uttarakhand, which of the following districts has the lowest population ?

  1. Haridwar
  2. Bageshwar
  3. Dehradun
  4. Pithoragarh
उत्तर: Bageshwar
Correct answer: Bageshwar.

61. In Uttarkhand State's Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) Policy 2015, what is the maximum limit of capital subsidy provided to women entrepeneurs?

  1. ` 12.5 lakhs
  2. ` 20 lakhs
  3. ` 25 lakhs
  4. ` 32 lakhs
उत्तर: ` 25 lakhs
Correct answer: ` 25 lakhs.

62. In Windows OS, in order to permanently delete a file the computer, which of the following keys should be pressed?

  1. Ctrl + Delete
  2. Alt + Delete
  3. Delete + Delete
  4. Shift + Delete
उत्तर: Shift + Delete
Correct answer: Shift + Delete.

63. In modern shock absorber which gas is used?

  1. Oxygen
  2. Hydrogen
  3. Nitrogen
  4. Carbon dioxide
उत्तर: Nitrogen
Correct answer: Nitrogen.

64. In the context of India freedom movement Komagata Maru was a:

  1. Japanese ship
  2. Secret revolutionary society
  3. Banned political organisation
  4. Newspaper
उत्तर: Japanese ship
Correct answer: Japanese ship.

65. In the year 2023, Central Government declared a 500 year old step well of Uttarakhand as a protected monument. It is located at ______.

  1. Bageshwar
  2. Binsar
  3. Syunarakot
  4. Ranikhet
उत्तर: Syunarakot
Correct answer: Syunarakot.

66. In which case it was decided that the preamble is not a part of the Constitution?

  1. In re Berubari case
  2. Keshavanand Bharti case
  3. Maneka Gandhi case
  4. S.R. Bommai case
उत्तर: In re Berubari case
Correct answer: In re Berubari case.

67. In which district of Uttarakhand is the Jamrani Dam proposed?

  1. Pithoragarh
  2. Pauri
  3. Nainital
  4. Uttarkashi
उत्तर: Nainital
Correct answer: Nainital.

68. In which district of Uttarakhand the famous 'Neelkanth-Mahadev' Temple is situated ?

  1. Tehri Garhwal
  2. Pauri Garhwal
  3. Uttarkashi
  4. Chamoli
उत्तर: Pauri Garhwal
Correct answer: Pauri Garhwal.

69. In which of the following Harappan sites, the remains the bead manufacture was found?

  1. Chanhudaro
  2. Kalibanga
  3. Dholavira
  4. Ropar
उत्तर: Chanhudaro
Correct answer: Chanhudaro.

70. In which of the following article the freedom of Press refers to the Rights given by the Indian Constitution?

  1. Article 19(1) (a)
  2. Article 19(1) (b)
  3. Article 19(1) (c)
  4. Article 19(1) (d)
उत्तर: Article 19(1) (a)
Correct answer: Article 19(1) (a).

71. In which of the following case Ramprasad Bismil and Asfaqullah were hanged ?

  1. Kakori Conspiracy Case
  2. Lahore Conspiracy Case
  3. Central Assembly Bomb Case
  4. Chatgaon Case
उत्तर: Kakori Conspiracy Case
Correct answer: Kakori Conspiracy Case.

72. In which of the following case the 'Public Trust' doctrine was mentioned by the Supreme Court of India?

  1. Vishakha V State of Rajasthan
  2. D.K. Basu V State of West Bengal
  3. Ram Kumar V State of Haryana
  4. M.C. Mehta V Kamal Nath
उत्तर: M.C. Mehta V Kamal Nath
Correct answer: M.C. Mehta V Kamal Nath.

73. In which of the following cases, it was held that 'right not to be deported' is concomitant to Article 19 and available only to Indian Citizens?

  1. B.K. Pavitra & others V Union of India
  2. Joseph Shine V Union of India
  3. Mohammad Sali Mullah V Union of India
  4. Shayara Bano V Union of India
उत्तर: Mohammad Sali Mullah V Union of India
Correct answer: Mohammad Sali Mullah V Union of India.

74. In which of the following districts of launched as a pilot project ?

  1. Pauri
  2. Rudraprayag
  3. Nainital
  4. Almora
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

75. In which of the following periods Garhwal was ruled by Gurkhas ?

  1. Year 1600 – 1715
  2. Year 1600 – 1668
  3. Year 1800 – 1947
  4. Year 1804 – 1815
उत्तर: Year 1804 – 1815
Correct answer: Year 1804 – 1815.

76. In which of the following year 'One Nation One Ration Card' scheme was launched in the State of Uttarakhand?

  1. August, 2015
  2. May, 2018
  3. July, 2020
  4. January, 2022
उत्तर: July, 2020
Correct answer: July, 2020.

77. In which of the following year Government of India started "Twenty Point Programme" ?

  1. 1980
  2. 1978
  3. 1975
  4. 1979
उत्तर: 1975
Correct answer: 1975.

78. In which of the following year the 'Congress Socialist Party' was established?

  1. 1931
  2. 1932
  3. 1933
  4. 1934
उत्तर: 1934
Correct answer: 1934.

79. In which of the following zone Sunderban is found ?

  1. Tropical dry deciduous forest
  2. Tidal forest
  3. Casurina forest
  4. Desert vegetation
उत्तर: Tidal forest
Correct answer: Tidal forest.

80. In which year Akbar started Din-i-Ilahi ?

  1. 1580
  2. 1581
  3. 1582
  4. 1583
उत्तर: 1582
Correct answer: 1582.

81. In which year did the Kumaun Parishad merge with congress ?

  1. 1923
  2. 1925
  3. 1926
  4. 1931
उत्तर: 1926
Correct answer: 1926.

82. In which year the Supreme Court of India passed the Judgment for treating Transgender as 'Third Gender'?

  1. 2012
  2. 2014
  3. 2016
  4. 2019
उत्तर: 2014
Correct answer: 2014.

83. In which year was 'Samagra Siksha Abhiyan Yojana started?

  1. 2015-16
  2. 2017-18
  3. 2018-19
  4. 2020-21
उत्तर: 2018-19
Correct answer: 2018-19.

84. India invokes the "Thalweg priciple" regarding which of the following?

  1. Kari Creek
  2. Kajhar Creek
  3. Sir Creek
  4. Sir Davis
उत्तर: Sir Creek
Correct answer: Sir Creek.

85. India's first 'Lichen Park' is being developed in

  1. Bhararisain
  2. Munsyari
  3. Gangotri
  4. Dunagiri
उत्तर: Munsyari
Correct answer: Munsyari.

86. Instrument called "Astrolabe" is invented to determine which one of the following ?

  1. Latitude and Longitude
  2. Positions of the Sun and Stars
  3. Size of the Earth
  4. The depth of Sea
उत्तर: Positions of the Sun and Stars
Correct answer: Positions of the Sun and Stars.

87. Its total area is 826 sq.km. Select the correct answer using the codes given below : Codes:

  1. Only 1
  2. Both 1 and 2
  3. 1, 2 and 3
  4. 2 and 4
उत्तर: 1, 2 and 3
Correct answer: 1, 2 and 3.

88. Keymore in Madhya Pradesh is famous for

  1. Cement industry
  2. Paper industry
  3. Aluminum industry
  4. Automobile industry
उत्तर: Cement industry
Correct answer: Cement industry.

89. Kodarma is famous for which of the following minerals?

  1. Iron Ore
  2. Copper
  3. Mica
  4. Bauxite
उत्तर: Mica
Correct answer: Mica.

90. Kotadun is located in which of the following districts ?

  1. Pauri
  2. Dehradun
  3. Nainital
  4. Champawat
उत्तर: Nainital
Correct answer: Nainital.

91. Main constituent of fire- extinguishers is :

  1. Sodium hydrogen carbonate
  2. Sodium hydrogen sulphate
  3. Sodium carbonate
  4. Sodium sulphate
उत्तर: Sodium hydrogen carbonate
Correct answer: Sodium hydrogen carbonate.

92. Mangroves are:

  1. Salt tolerant
  2. Sugar tolerant
  3. Cement tolerant
  4. Nitrogen toterant
उत्तर: Salt tolerant
Correct answer: Salt tolerant.

93. Marsh gas mainly contains ________.

  1. Ethylene
  2. Hydrogen Sulphide
  3. Chloroform
  4. Methane
उत्तर: Methane
Correct answer: Methane.

94. Match List-I with List-II and select the correct answer usig the code given below the lists: List-I List-II (National Park/ Wild (Loction/District) Life Sanctuary) A. Govind National 1. Almora Park B. Askot Wild Life 2. Pauri Sanctuary C. Binsar Wild Life 3. Uttarkashi Sanctuary D. Sona River wild 4. Pittharagrh Life Sanctuary Geography of Uttarakhand Code : A

  1. 4
  2. 3
  3. 3
  4. 2 C D
उत्तर: 3
Correct answer: 3.

95. Morphine is a/an:

  1. Tepene
  2. Flavonoid
  3. Steroid
  4. Alkaloid
उत्तर: Alkaloid
Correct answer: Alkaloid.

96. Most commonly used semi-conductive material is:

  1. Selenium
  2. Silicon
  3. Tin
  4. Iron
उत्तर: Silicon
Correct answer: Silicon.

97. Mukhyamantri Mahalakshmi Yojana being implemened in Uttarakhand is associated with which of the following?

  1. Girls Education
  2. Women Empowerment
  3. Training of Girls
  4. Safe Maternity
उत्तर: Safe Maternity
Correct answer: Safe Maternity.

98. Name the first Union Territory to become 100% organic as all farming is carried out without the use of synthetic fertilizer and pesticides.

  1. Ladakh
  2. Chandigarh
  3. Daman and Diu
  4. Lakshdweep
उत्तर: Lakshdweep
Correct answer: Lakshdweep.

99. Nanda Devi National Park was declared World Heritage Site by UNESCO in the year ____.

  1. 1986
  2. 1988
  3. 1990
  4. 1992
उत्तर: 1988
Correct answer: 1988.

100. Natural and Resources Energy Bhadraj is the Folk-god of

  1. Jaunsar Bawar
  2. Niti Valley
  3. Kali Kumaun
  4. Rath aref Garhwal
उत्तर: Jaunsar Bawar
Correct answer: Jaunsar Bawar.

101. Octane number of natural gas is:

  1. 80-100
  2. 80-90
  3. 90-100
  4. > 100
उत्तर: > 100
Correct answer: > 100.

102. One Giga byte is equal to which of the following?

  1. 1024 byte
  2. 1024 kilo byte
  3. 1024 Mega byte
  4. None of these
उत्तर: 1024 Mega byte
Correct answer: 1024 Mega byte.

103. One of the common characteristic of Bryophytes and Pteridophytes is

  1. Vascular tissues present
  2. Thalloid plant body
  3. Embryo formation
  4. Haploid plant body
उत्तर: Embryo formation
Correct answer: Embryo formation.

104. Operating System is a/an _________.

  1. Software
  2. Hardware
  3. Firmware
  4. Industryware
उत्तर: Software
Correct answer: Software.

105. Pappu Karki was associated with which form of art ?

  1. Music
  2. Dance
  3. Painting
  4. Sculpture
उत्तर: Music
Correct answer: Music.

106. Penicillin is:

  1. Vitamin
  2. Hormone
  3. Antibiotic
  4. Analgesic
उत्तर: Antibiotic
Correct answer: Antibiotic.

107. Pictorial form of an algorithm for solving the problem through computer is known as_______.

  1. Program
  2. Program Language
  3. Flow Chart
  4. Output
उत्तर: Flow Chart
Correct answer: Flow Chart.

108. Program written in any High Level Language is known as

  1. exe program
  2. object program
  3. source program
  4. executable image
उत्तर: source program
Correct answer: source program.

109. Rani Karnawati was the regent of whom among the following parmar Ruler?

  1. Mahipat Shah
  2. Fateh Shah
  3. Maan Shah
  4. Prithvi Shah
उत्तर: Prithvi Shah
Correct answer: Prithvi Shah.

110. Regarding altering the boundaries of a State in India, which of the following statement is correct?

  1. Legislation by 2/3 majority of Parliament
  2. Legislation by simple majority of Parliament and concerned States
  3. Legislation by simple majority of Parliament
  4. Legislation by simple majority of Lok Sabha only
उत्तर: Legislation by simple majority of Parliament
Correct answer: Legislation by simple majority of Parliament.

111. Retina in eye contains sensitive cells called

  1. Rods and Cones
  2. Cones and Cortex
  3. Rods
  4. Cones and Fovea
उत्तर: Rods and Cones
Correct answer: Rods and Cones.

112. Right to Information is

  1. Legal Right
  2. Fundamental Right
  3. Social Right
  4. Personal Right
उत्तर: Fundamental Right
Correct answer: Fundamental Right.

113. Saliva helps in digestion of

  1. Protein
  2. Starch
  3. Fibres
  4. Fats
उत्तर: Starch
Correct answer: Starch.

114. Silurian rocks are related to which of the following rock systems?

  1. The Dravidian Rock System
  2. The Purana Rock System
  3. The Aryan Rock System
  4. The Archaean Rock System
उत्तर: The Dravidian Rock System
Correct answer: The Dravidian Rock System.

115. Supreme Court on 8th February, 2023, ordered the removal of reference to Sikkim-Nepalese people as "people of foreign origin" from its verdict. The verdict was of which date ?

  1. 8th October, 2022
  2. 2nd December, 2022
  3. 13th January, 2023
  4. 4th January, 2023
उत्तर: 13th January, 2023
Correct answer: 13th January, 2023.

116. The 'Sunset' law was associated with which of the following land revenue system?

  1. Ryotwari settlement
  2. Mahalwari settlement
  3. Ijaradari system
  4. Permanent settlement
उत्तर: Permanent settlement
Correct answer: Permanent settlement.

117. The Biological Diversity Act was formed in:

  1. 2000
  2. 1998
  3. 2006
  4. 2002
उत्तर: 2002
Correct answer: 2002.

118. The Constituent Assembly for framing the Constitution for Independent India was set up in:

  1. In 1945
  2. In 1947
  3. In 1949
  4. In 1946
उत्तर: In 1946
Correct answer: In 1946.

119. The Diatari Steel Plant is located in which of the following States?

  1. Odisha
  2. Maharashtra
  3. Tamil Nadu
  4. Karnataka
उत्तर: Odisha
Correct answer: Odisha.

120. The Folklore the Malusahi is associated with which dynasty?

  1. Kuninda
  2. Chand
  3. Katyuri
  4. Panwar
उत्तर: Katyuri
Correct answer: Katyuri.

121. The High courts of Judicature initially established in India were located at

  1. In Madras, Calcutta and Allahabad
  2. In Bombay, Madras and Patna
  3. In Madras, Bombay and Calcutta
  4. In Bombay, Madras and Delhi
उत्तर: In Madras, Bombay and Calcutta
Correct answer: In Madras, Bombay and Calcutta.

122. The Highest Civilian Award, 'Bharat Ratna' was instituted in the year

  1. 2005
  2. 1954
  3. 1947
  4. 1950
उत्तर: 1954
Correct answer: 1954.

123. The Inter-State Council was set up in 1990 on the recommendation of which commission?

  1. First Administrative Reform Commission
  2. Planning Commission
  3. Sarkaria Commission
  4. Law Commission
उत्तर: Sarkaria Commission
Correct answer: Sarkaria Commission.

124. The Lokpal and Lokayukta Act came into force in the year:

  1. 2014
  2. 2021
  3. 2009
  4. 2013
उत्तर: 2014
Correct answer: 2014.

125. The Marathas learnt the art of guerilla warfare from:

  1. Mahabat Khan
  2. Man Singh
  3. Malik Amber
  4. None of the above
उत्तर: Malik Amber
Correct answer: Malik Amber.

126. The New Industrial Policy to promote the economic development of hilly and remote areas of Uttarakhand was introduced in:

  1. April, 2022
  2. April, 2006
  3. April, 2008
  4. April, 2017
उत्तर: April, 2008
Correct answer: April, 2008.

127. The P.M.O. was given the status of a department in which year?

  1. 1960
  2. 1961
  3. 1962
  4. 1963
उत्तर: 1961
Correct answer: 1961.

128. The Surrogacy (Regulation) Act, 2021 has received the assent of the President on

  1. 24th December, 2021
  2. 25th November, 2021
  3. 24th July, 2021
  4. 25th December, 2021
उत्तर: 25th December, 2021
Correct answer: 25th December, 2021.

129. The bulbs are usually filled with which gases?

  1. Oxygen and Hydrogen
  2. Nitrogen and Argon
  3. Helium and Hydrogen
  4. Oxygen and Argon
उत्तर: Nitrogen and Argon
Correct answer: Nitrogen and Argon.

130. The commander of East India Company's army in the Battle of Buxar was:

  1. Robert Clive
  2. Admiral Watson
  3. Sir Eyer Coote
  4. Hector Munro
उत्तर: Hector Munro
Correct answer: Hector Munro.

131. The declared purpose of the Wavell plan of 1945 was:

  1. To give dominion status to India
  2. To give a Federal structure to India
  3. To give representation to all major communities in India
  4. None of these
उत्तर: To give representation to all major communities in India
Correct answer: To give representation to all major communities in India.

132. The eleventh schedule of the Constitution of India provides for

  1. Election
  2. Reorganization of J&K
  3. Panchayati Raj
  4. Languages
उत्तर: Panchayati Raj
Correct answer: Panchayati Raj.

133. The example of Object Oriented Programming Language is

  1. FORTRAN-IV
  2. JAVA
  3. Prolog
  4. Pascal
उत्तर: JAVA
Correct answer: JAVA.

134. The fishing area of North Sea in Europe is known as:

  1. Danish Bank
  2. Scandinavian Bank
  3. Grand Bank
  4. Dogger Bank
उत्तर: Dogger Bank
Correct answer: Dogger Bank.

135. The grains collected in place of cash during the Chand period was called –

  1. Bhaint
  2. Sahu
  3. Sirati
  4. Koot
उत्तर: Koot
Correct answer: Koot.

136. The headquarter of UNESCO is locate in

  1. Hague
  2. Paris
  3. New York
  4. New Delhi
उत्तर: Paris
Correct answer: Paris.

137. The height of Nandakot mountain peak is

  1. 7138 m.
  2. 6400 m.
  3. 6861 m.
  4. 6320 m.
उत्तर: 6861 m.
Correct answer: 6861 m.

138. The highest waterfall in the world is:

  1. Victoria fall
  2. Angel fall
  3. Niagra falls
  4. Tugela fall
उत्तर: Angel fall
Correct answer: Angel fall.

139. The longest river of China is:

  1. Yangtze (Yang Tse King)
  2. Hwang Ho
  3. Wei Ho
  4. Si Kiang
उत्तर: Yangtze (Yang Tse King)
Correct answer: Yangtze (Yang Tse King).

140. The main constituent of CNG is:

  1. Ethane
  2. Propane
  3. Methane
  4. Hydrogen
उत्तर: Methane
Correct answer: Methane.

141. The provision of Judicial Review is given under which Article of India Constitution?

  1. Article 10
  2. Article 11
  3. Article 12
  4. Article 13
उत्तर: Article 13
Correct answer: Article 13.

142. The ruler of which of the following State sent Afzal Khan to capture Shivaji?

  1. Golkunda
  2. Bijapur
  3. Ahmadnagar
  4. Khandesh
उत्तर: Bijapur
Correct answer: Bijapur.

143. The smallest union territory of India in terms of area is:

  1. Puducherry
  2. Daman and Diu
  3. Dadra and Nager Haveli
  4. Lakshadweep
उत्तर: Lakshadweep
Correct answer: Lakshadweep.

144. The sugar present in fruits is

  1. Glucose
  2. Sucrose
  3. Fructose
  4. Galactose
उत्तर: Fructose
Correct answer: Fructose.

145. The system of separate electorates was introduced in India by the Act of:

  1. Act of 1813
  2. Act of 1835
  3. Act of 1885
  4. Act of 1909
उत्तर: Act of 1909
Correct answer: Act of 1909.

146. The tax levied on the Brahmans under Gorkha rule was –

  1. Kushahi
  2. Pungadi
  3. Salami
  4. Timahi
उत्तर: Kushahi
Correct answer: Kushahi.

147. The tenure of the Judges of the International Court of Justice is

  1. 5 years
  2. 6 years
  3. 10 years
  4. 9 years
उत्तर: 9 years
Correct answer: 9 years.

148. The time between Question hour and start of proceedings of the house of Parliament is called what?

  1. Motion hour
  2. Zero hour
  3. Private bill hour
  4. Legislative hour
उत्तर: Zero hour
Correct answer: Zero hour.

149. The tradition of Rang Bang has been prevalent in which of the following tribe?

  1. Buksa
  2. Bhotiya
  3. Jaunsari
  4. Tharu
उत्तर: Jaunsari
Correct answer: Jaunsari.

150. The unassigned jagir lands managed temporarily by the Diwan-i- Khalisa was known as :

  1. Peshkash
  2. Paibaqi
  3. Madad-e-Mash
  4. Ghurab
उत्तर: Paibaqi
Correct answer: Paibaqi.

151. The word "malafide" means:

  1. Erroneous
  2. Good faith
  3. Bad faith
  4. Intention
उत्तर: Bad faith
Correct answer: Bad faith.

152. To enforce the Fundamental Rights the Court issues:

  1. Writ
  2. decree
  3. ordinance
  4. None of these
उत्तर: Writ
Correct answer: Writ.

153. To which dynasty did Gautamiputra Satakarni belong?

  1. Satvahan
  2. Chola
  3. Parmar
  4. Gurjar Pratihar
उत्तर: Satvahan
Correct answer: Satvahan.

154. Trainees of Nehru Mountaineering Institute died due to an avalanche in Oct. 2022 at which of the following peaks ?

  1. Labachu – 1
  2. Chandrabhaga
  3. Dropadi ka Danda-2
  4. Hanuman Tibba
उत्तर: Dropadi ka Danda-2
Correct answer: Dropadi ka Danda-2.

155. Tritium is an isotope of:

  1. Hydrogen
  2. Carbon
  3. Nitrogen
  4. Chlorine
उत्तर: Hydrogen
Correct answer: Hydrogen.

156. Under Article 192 of the Indian Constitution, the decision for disqualification of members of the Legislative Assembly rests upon which of the following?

  1. Speaker of the Legislative Assembly
  2. Chief Minister
  3. Governor
  4. Advocate General
उत्तर: Governor
Correct answer: Governor.

157. Under Swachch Bharat Mission (Rural) free from Defecation in open.

  1. Second
  2. Third
  3. Fourth
  4. Fifth
उत्तर: Fourth
Correct answer: Fourth.

158. Under the new Panchayati Raj system the Gram separate State was Panchayat in Uttarakhand consists of how many

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. Identity of the hill people.
उत्तर: 6
Correct answer: 6.

159. Under the rule of Panwar dynasty 'Supkarpati' was the _______

  1. Security officer of King
  2. Incharge of Royal Kitchen
  3. Chief Administrative Officer
  4. Prince
उत्तर: Chief Administrative Officer
Correct answer: Chief Administrative Officer.

160. Under which Article of the Constitution the Governor has a right to be informed by the state Cabinet of its decisions?

  1. Article 166
  2. Article 167
  3. Article 168
  4. Article 169
उत्तर: Article 167
Correct answer: Article 167.

161. Uniform Civil code is referred under which Article of India Constitution?

  1. Article 41
  2. Article 42
  3. Article 43
  4. Article 44
उत्तर: Article 44
Correct answer: Article 44.

162. Uttarakhand Day or State Foundation Day is celebrated on:

  1. November 10
  2. November 09
  3. November 11
  4. November 12
उत्तर: November 09
Correct answer: November 09.

163. Uttarakhand received _____ rank in the Sustainable Development Index 2020-21 released by NITI Aayog.

  1. 7th
  2. 18th th
  3. 30
  4. 2th
उत्तर: 7th
Correct answer: 7th.

164. Vedda tribe is found in ________.

  1. Thailand
  2. New Zealand
  3. Tasman
  4. Sri Lanka
उत्तर: Sri Lanka
Correct answer: Sri Lanka.

165. What is HTML?

  1. E-mail
  2. Website
  3. Browser
  4. Web language
उत्तर: Web language
Correct answer: Web language.

166. What is the Standard International Unit (SIU) of measurement of light (Illuminations)?

  1. ohm
  2. kelvin
  3. lux
  4. ampere
उत्तर: lux
Correct answer: lux.

167. What is the name of Artificial Intelligence (AI) service launched by Google?

  1. Chat GPT
  2. Bard
  3. Meta
  4. MAI
उत्तर: Bard
Correct answer: Bard.

168. What is the tenure of Estimates Committee?

  1. 1 year
  2. 2 years
  3. 3 years
  4. 5 years
उत्तर: 1 year
Correct answer: 1 year.

169. What was the major export item of 2021-22 ?

  1. Plastic and Rubber
  2. Chemical products
  3. Base Metals
  4. Pears, precious and semi-precious stones
उत्तर: Pears, precious and semi-precious stones
Correct answer: Pears, precious and semi-precious stones.

170. What was the name of the Mughal prince who took asylum in Srinagar Garhwal ?

  1. Dara Shikoh
  2. Suleman Shikoh
  3. Murad
  4. Sipihar Shikoh
उत्तर: Suleman Shikoh
Correct answer: Suleman Shikoh.

171. What was the total number of seats in Vidhan Sabha for Uttarakhand in the undivided Uttar Pradesh ?

  1. 20
  2. 21
  3. 22
  4. 23
उत्तर: 22
Correct answer: 22.

172. What was the total number of veterinary hospitals in Uttarakhand in 2020-21?

  1. 26
  2. 113
  3. 329
  4. 778
उत्तर: 113
Correct answer: 113.

173. When a computer is connected to a Network it gets:

  1. I.P. address
  2. Web address
  3. Mac address
  4. Computer address
उत्तर: I.P. address
Correct answer: I.P. address.

174. When a computer is turned NO, the first action it performs is:

  1. POST
  2. GHOST
  3. HOST
  4. HOTS
उत्तर: POST
Correct answer: POST.

175. Where did Gautam Buddha deliver his first Sermon?

  1. Sarnath
  2. Bodh Gaya
  3. Kushinagar
  4. Rajgrih
उत्तर: Sarnath
Correct answer: Sarnath.

176. Where does (in which organ) the urine formation takes place, through the filtration of blood in human body?

  1. Pancreas
  2. Urinary bladder
  3. Kidney
  4. Liver
उत्तर: Kidney
Correct answer: Kidney.

177. Where is Akbar's Mausoleum situated?

  1. Agra
  2. Sikandara
  3. Lahore
  4. Delhi
उत्तर: Sikandara
Correct answer: Sikandara.

178. Where is Gol Gumbaz situated?

  1. Hyderabad
  2. Lucknow
  3. Patna
  4. Bijapur
उत्तर: Bijapur
Correct answer: Bijapur.

179. Where the headquarter of 'International Commission of Jurists' is located?

  1. Geneva
  2. Rome
  3. Paris
  4. London
उत्तर: Geneva
Correct answer: Geneva.

180. Which Judicial Plan of Lord Cornwallis established a Court of Circuit?

  1. By Judicial Plan of 1787
  2. By Judicial Plan of 1790
  3. By Judicial Plan of 1793
  4. By Judicial Plan of 1794
उत्तर: By Judicial Plan of 1790
Correct answer: By Judicial Plan of 1790.

181. Which King of Garhwal gave land to Sikh Guru Ram Rai in Dehradun?

  1. Fatehpati Shah
  2. Prithavipati Shah
  3. Pradeep Shah
  4. Medini Shah
उत्तर: Prithavipati Shah
Correct answer: Prithavipati Shah.

182. Which Panwar King of Garhwal provided shelter to Suleman Shikoh ?

  1. Prithvipat Shah
  2. Shyam Shah
  3. Mahipat Shah
  4. Fateh Shah
उत्तर: Prithvipat Shah
Correct answer: Prithvipat Shah.

183. Which Panwar ruler went to Mughal emperor Jahangir's court with gifts ?

  1. Manshah
  2. Balbhadra Shah
  3. Shyam Shah
  4. None of the above
उत्तर: Shyam Shah
Correct answer: Shyam Shah.

184. Which Union Territory was merged into the other in the year 2020?

  1. Daman and Diu with Dadar and Nagar Haveli
  2. J & K with Leh
  3. Leh with Ladakh
  4. Puducherry with Dadar and Nagar Haveli
उत्तर: Daman and Diu with Dadar and Nagar Haveli
Correct answer: Daman and Diu with Dadar and Nagar Haveli.

185. Which amendment of the constitution made it clear that the number of ministers including the Prime Minister shall not exceed 15% of the total strength of Lok Sabha ?

  1. 89th Amendment
  2. 90th Amendment
  3. 91st Amendment
  4. 92nd Amendment
उत्तर: 91st Amendment
Correct answer: 91st Amendment.

186. Which among the following is not a traditional nose ornament of Uttarakhand ?

  1. Nath
  2. Murkhi
  3. Bulaak
  4. Fuli
उत्तर: Murkhi
Correct answer: Murkhi.

187. Which among the following places is not related to Nanda Raj Jat?

  1. Kurud
  2. Kansua
  3. Nand Kesari
  4. Maletha
उत्तर: Maletha
Correct answer: Maletha.

188. Which among the following revolutionaries was involved in the Chatgaon Armoury raid ?

  1. Surya Sen
  2. Chandrashekhar Azad
  3. Bhagat Singh
  4. Ambika Chakravarti
उत्तर: Surya Sen
Correct answer: Surya Sen.

189. Which charter was called as germ, out of which subsequent Anglo-Indian codes were developed?

  1. Charter of 1600
  2. Charter of 1609
  3. Charter of 1639
  4. Charter of 1666
उत्तर: Charter of 1600
Correct answer: Charter of 1600.

190. Which district of Uttarakhand has the highest multi-dimensional poverty as per Uttarakhand Economic Survey, 2021-22?

  1. Almora
  2. Bageshwar
  3. Haridwar
  4. Pithoragarh
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

191. Which district of Uttarakhand has the minimum number of enterprises run by women entrepreneurs as per the 6th Economic Census 2012-13 of Uttarakhand?

  1. Uttarkashi
  2. Chamoli
  3. Rudraprayag
  4. Pithoragarh
उत्तर: Uttarkashi
Correct answer: Uttarkashi.

192. Which is not the part of computer system?

  1. Central Processing Unit (CPU)
  2. Pen Drive
  3. Memory (Primary)
  4. Motherboard
उत्तर: Pen Drive
Correct answer: Pen Drive.

193. Which is the fastest transmission media?

  1. UTP Cable
  2. Fiber optic cable
  3. Co-axial cable
  4. Ethernet cable
उत्तर: Fiber optic cable
Correct answer: Fiber optic cable.

194. Which of the Indian State had the lowest Infant Mortality Rate (IMR, per 1000 births) according to NFHS-5 (2019-21) ?

  1. Goa
  2. Bihar
  3. Kerala
  4. Sikkim
उत्तर: Kerala
Correct answer: Kerala.

195. Which of the following Bauxite deposit fields is not situated in Odisha?

  1. Bolangir
  2. Koraput
  3. Dumka
  4. Sambalpur
उत्तर: Dumka
Correct answer: Dumka.

196. Which of the following Commission recommended abolition of Dyarchy system in Provinces?

  1. By the Cripp's Commission
  2. By the Simon Commission
  3. By the Cabinet Commission
  4. By the Nehru Report
उत्तर: By the Simon Commission
Correct answer: By the Simon Commission.

197. Which of the following Computer language is used to develop static web page?

  1. Photoshop
  2. C++
  3. HTML
  4. None of these
उत्तर: HTML
Correct answer: HTML.

198. Which of the following Garhwal King invaded Tibbet thrice ?

  1. Man Shah
  2. Mahipat Shah
  3. Prithvi Shah
  4. Fateh Shah
उत्तर: Mahipat Shah
Correct answer: Mahipat Shah.

199. Which of the following Mughal ruler honoured the Kumaun King Baz Bahadur Chand with the title of 'Bahadur'?

  1. Akbar
  2. Jahangir
  3. Shah Jahan
  4. Aurangzeb
उत्तर: Shah Jahan
Correct answer: Shah Jahan.

200. Which of the following Pallava rulers wrote 'Mattavilasa Prahasana' ?

  1. Narsimhavarman I
  2. Mahendravarman I
  3. Dantivarman
  4. Narsimhavarman II
उत्तर: Mahendravarman I
Correct answer: Mahendravarman I.

201. Which of the following Urban Centre of population growth (%) during 2001-2011 ?

  1. Landsdowne Cantonment Board
  2. Almora Cantonment Board
  3. Dehradun Cantonment Board
  4. Roorkee Cantonment Board
उत्तर: Almora Cantonment Board
Correct answer: Almora Cantonment Board.

202. Which of the following Vidhan Sabha seats is reserved for the scheduled tribes in

  1. Purola
  2. Khatima
  3. Nanakmatta
  4. Jhabrera
उत्तर: Nanakmatta
Correct answer: Nanakmatta.

203. Which of the following are multi-user Operating System? (1) MS-DOS (2) Unix (3) XENIX (4) Windows-NT

  1. 1 and 2
  2. 2 and 4
  3. 1 and 3
  4. None of these
उत्तर: 2 and 4
Correct answer: 2 and 4.

204. Which of the following are the tributaries of River Kali?

  1. Pindar and Dhauli Ganga
  2. Eastern Dhauli and Kuthi - Yankti
  3. Song and Khoh
  4. Dabka and Nihal
उत्तर: Eastern Dhauli and Kuthi - Yankti
Correct answer: Eastern Dhauli and Kuthi - Yankti.

205. Which of the following books was not written by Amir Khusrasu?

  1. Nuh Sipihr
  2. Deval Rani-Khizr khan
  3. Taj-ul-Masir
  4. Khazain-ul-futuh
उत्तर: Taj-ul-Masir
Correct answer: Taj-ul-Masir.

206. Which of the following census forms the basis of calculation of value of votes for the election of President in India?

  1. 1951 census
  2. 1971 census
  3. 1991 census
  4. 2011 census
उत्तर: 1971 census
Correct answer: 1971 census.

207. Which of the following city became the administrative centre of Kumaun and Garhwal after the British Occupation in 1815?

  1. Almora
  2. Chamoli
  3. Askot
  4. Jaspur
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

208. Which of the following committes was constituted to access the failure of the Community Development Programme in India?

  1. Balwant Rai Mehta Committee
  2. K. Santhanam Committee
  3. Ashok Mehta Committee
  4. Dinesh Goswami Committee
उत्तर: Balwant Rai Mehta Committee
Correct answer: Balwant Rai Mehta Committee.

209. Which of the following district share boundaries with maximum number of districts of Uttarakhand ?

  1. Nainital
  2. Almora
  3. Pauri
  4. Chamoli
उत्तर: Pauri
Correct answer: Pauri.

210. Which of the following districts has lowest literacy rate as per 2011 census?

  1. Tehri Garhwal
  2. Pauri Garhwal
  3. Chamoli
  4. Udhamising Nagar
उत्तर: Udhamising Nagar
Correct answer: Udhamising Nagar.

211. Which of the following dynasty of Uttarakhand is mentioned by Hieun Tsang?

  1. Katyuri
  2. Paurav
  3. Chand
  4. Parmar
उत्तर: Katyuri
Correct answer: Katyuri.

212. Which of the following features of the Indian Constitution has been borrowed from the Irish Constitution?

  1. Post of Prime Minister
  2. Fundamental Duties
  3. Fundamental Rights
  4. Directive Principles of State Policy
उत्तर: Directive Principles of State Policy
Correct answer: Directive Principles of State Policy.

213. Which of the following is a system software?

  1. Compiler
  2. Google
  3. MS-Office
  4. None of these
उत्तर: Compiler
Correct answer: Compiler.

214. Which of the following is a valid IPV4 address?

  1. 132.64.8.255
  2. 13.260.3.255
  3. 24.0.300.0
  4. None of the above
उत्तर: 132.64.8.255
Correct answer: 132.64.8.255.

215. Which of the following is known as Dry Ice?

  1. Dry ice
  2. Ice fallen on mountain
  3. Solid Carbon dioxide
  4. Solid Carbon monoxide
उत्तर: Solid Carbon dioxide
Correct answer: Solid Carbon dioxide.

216. Which of the following is known as brain of Computer System?

  1. Control Unit
  2. Central Processing Unit
  3. Arithmetic Language Unit
  4. Cache Memory Unit
उत्तर: Central Processing Unit
Correct answer: Central Processing Unit.

217. Which of the following is known as unauthorized access into other Computer System?

  1. Hacking
  2. Encryption
  3. Decryption
  4. None of these
उत्तर: Hacking
Correct answer: Hacking.

218. Which of the following is not a core industry?

  1. Fertilizers
  2. Steel
  3. Electricity
  4. Leather
उत्तर: Leather
Correct answer: Leather.

219. Which of the following is not a folk instrument of Uttarakhand ?

  1. Dhol Damau
  2. Ransingha
  3. Hudka
  4. Tanpura
उत्तर: Tanpura
Correct answer: Tanpura.

220. Which of the following is not a mosquito borne disease?

  1. Filariasis
  2. Sleeping sickness
  3. Malaria
  4. Dengue fever
उत्तर: Sleeping sickness
Correct answer: Sleeping sickness.

221. Which of the following is not an application of internet?

  1. Video conference
  2. E-mail
  3. Intranet
  4. Browsing the website
उत्तर: Intranet
Correct answer: Intranet.

222. Which of the following is not related to Computer Processor?

  1. Dual Core
  2. i7
  3. Celeron
  4. Android
उत्तर: Android
Correct answer: Android.

223. Which of the following is not the basic function of the Computer Operating System?

  1. Memory Management
  2. Input/output Management
  3. Process Management
  4. Virus Protection
उत्तर: Virus Protection
Correct answer: Virus Protection.

224. Which of the following is related to "Golden Card Scheme of Uttarakhand Government" ?

  1. Food grain distribution
  2. Free treatment
  3. Domicile certificate
  4. None of the above
उत्तर: Free treatment
Correct answer: Free treatment.

225. Which of the following is the oldest atomic power station in India?

  1. Kota
  2. Tarapur
  3. Narora
  4. Kalpakkam
उत्तर: Tarapur
Correct answer: Tarapur.

226. Which of the following is used for videoconferencing?

  1. MS-TEAMS
  2. MS-WORD
  3. MS-EXCEL
  4. MS-ACCESS
उत्तर: MS-TEAMS
Correct answer: MS-TEAMS.

227. Which of the following is used to make the presentation in a Computer system?

  1. MS-Word
  2. MS-Excel
  3. MS-PowerPoint
  4. MS-Access
उत्तर: MS-PowerPoint
Correct answer: MS-PowerPoint.

228. Which of the following king was called 'Shakari'?

  1. Samudraupta
  2. Chandragupta Vikramditya
  3. Chandragupta Maurya
  4. Kanishka
उत्तर: Chandragupta Vikramditya
Correct answer: Chandragupta Vikramditya.

229. Which of the following local winds is found in Alpine valley?

  1. Sirocco
  2. Foehn
  3. Harmattan
  4. Khamsin
उत्तर: Foehn
Correct answer: Foehn.

230. Which of the following memory has lowest access time?

  1. Cache
  2. Registers
  3. Magnetic disk
  4. Main Memory
उत्तर: Registers
Correct answer: Registers.

231. Which of the following memory is fist referred by the CPU while searching data/instruction?

  1. Main memory
  2. Cache memory
  3. CDROM
  4. Hard disk
उत्तर: Cache memory
Correct answer: Cache memory.

232. Which of the following pair is not correct ?

  1. Lipulekh Pithoragarh
  2. Tungan Chamoli
  3. Barahoti Uttarkashi
  4. Trail Bageshwar
उत्तर: Barahoti Uttarkashi
Correct answer: Barahoti Uttarkashi.

233. Which of the following pairs is correctly matched?

  1. First battle of Tarain-1192 A.D.
  2. Second Battle of Panipat-1576 A.D.
  3. Battle of Chandawar-1194 A.D.
  4. Timur's Invasion on India-1378 A.D.
उत्तर: Battle of Chandawar-1194 A.D.
Correct answer: Battle of Chandawar-1194 A.D.

234. Which of the following pairs is wrongly matched?

  1. Prayag Prashasti-Harishen
  2. Junagarh inscription-Rudradaman
  3. Bhitari Inscription-Pulkeshin II
  4. Dhauli Inscription-Ashoka
उत्तर: Bhitari Inscription-Pulkeshin II
Correct answer: Bhitari Inscription-Pulkeshin II.

235. Which of the following pass connects Darma and Byas valley of Uttarakhand ?

  1. Kalindi
  2. Sinala
  3. Laspa
  4. Khanj
उत्तर: Sinala
Correct answer: Sinala.

236. Which of the following percent of the horizontal reservation has been given to the women of

  1. 5%
  2. 10%
  3. 30%
  4. 33%
उत्तर: 30%
Correct answer: 30%.

237. Which of the following places was known as Mayapuri in ancient texts ?

  1. Rishikesh
  2. Kotdwara
  3. Almora
  4. Haridwar
उत्तर: Haridwar
Correct answer: Haridwar.

238. Which of the following portals launched in

  1. HOPE
  2. Rojgar
  3. Employment
  4. None of the above
उत्तर: HOPE
Correct answer: HOPE.

239. Which of the following rights, the foreigners are entitled under the India Constitution?

  1. Right against exploitation
  2. Right to equality before law
  3. Right to life and personal liberty
  4. All the above rights
उत्तर: All the above rights
Correct answer: All the above rights.

240. Which of the following river forms the natural boundary in the west side of Uttarakhand ?

  1. Alaknanda
  2. Bhagirathi
  3. Tons
  4. Kali
उत्तर: Tons
Correct answer: Tons.

241. Which of the following scheme was started by empowerment ?

  1. Ananya Yojana
  2. Gaura Devi Yojana
  3. Nirbhaya Yojana
  4. None of the above
उत्तर: Gaura Devi Yojana
Correct answer: Gaura Devi Yojana.

242. Which of the following social reformer played an active role for widow remarriage in western India?

  1. J.E.D. Bethune
  2. Gopal Hari Deshmukh
  3. D.K. Karve
  4. Vishnu Krishna Chiplankar
उत्तर: D.K. Karve
Correct answer: D.K. Karve.

243. Which of the following states has lowest Christians population according to 2011 census?

  1. Rajasthan
  2. Madhya Pradesh
  3. Bihar
  4. Himachal Pradesh
उत्तर: Bihar
Correct answer: Bihar.

244. Which of the following tribe does not belong to

  1. Tharu
  2. Bhotia
  3. Raji
  4. Gaddi
उत्तर: Gaddi
Correct answer: Gaddi.

245. Which of the following two female Sarpanch of

  1. Nikita Chauhan and Parvati Devi
  2. Kavita Devi and Nikita Chauhan
  3. Kavita Devi and Hemlata
  4. Khashti Devi and Kamla Devi
उत्तर: Kavita Devi and Nikita Chauhan
Correct answer: Kavita Devi and Nikita Chauhan.

246. Which one among the following buildings at Fatehpur Sikri was not constructed by Emperor Akbar ?

  1. Palace of Jodhabai
  2. Moti Masjid
  3. Palace of Turki Sultana
  4. Panch Mahal
उत्तर: Moti Masjid
Correct answer: Moti Masjid.

247. Which one of the following Articles of Indian constitution deals with the abolition of titles?

  1. Article 16
  2. Article 17
  3. Article 18
  4. Article 19
उत्तर: Article 18
Correct answer: Article 18.

248. Which one of the following Indian state has longest coastline?

  1. Maharashtra
  2. Kerala
  3. Tamil Nadu
  4. Gujarat
उत्तर: Gujarat
Correct answer: Gujarat.

249. Which one of the following Peaks is not situated in Uttarakhand?

  1. Nandakot
  2. Chaukhamba
  3. Kula kangri
  4. Dunagiri
उत्तर: Kula kangri
Correct answer: Kula kangri.

250. Which one of the following articles of the Indian Constitution deals with the impeachment process against the President of India?

  1. Article 59
  2. Article 60
  3. Article 61
  4. All of these
उत्तर: Article 61
Correct answer: Article 61.

251. Which one of the following countries is called, "Land of thunderbolt"?

  1. Nepal
  2. Sri Lanka
  3. Bangladesh
  4. Bhutan
उत्तर: Bhutan
Correct answer: Bhutan.

252. Which one of the following countries is not a coffee producing country in the world?

  1. Ecuador
  2. Colombia
  3. Brazil
  4. Chile
उत्तर: Chile
Correct answer: Chile.

253. Which one of the following district of age group)?

  1. Champawat
  2. Pithoragarh
  3. Haridwar
  4. Chamoli
उत्तर: Pithoragarh
Correct answer: Pithoragarh.

254. Which one of the following does not affect the origin of monsoon?

  1. Jet stream
  2. El-Nino
  3. Temperature variation
  4. Western disturbance
उत्तर: Western disturbance
Correct answer: Western disturbance.

255. Which one of the following festivities is not related to Uttarakhand ?

  1. Jagar
  2. Ramman
  3. Nanda Jat
  4. Phool Walon Ki Sair
उत्तर: Phool Walon Ki Sair
Correct answer: Phool Walon Ki Sair.

256. Which one of the following fundamental rights is available to any person on the soil of Indiacitizen or foreigner?

  1. Protection from discrimination on grounds only of religion, race, casts, sex or place of birth
  2. Equality of opportunity in matters of public employment
  3. Cultural and educational rights of minorities
  4. Right against expoliation
उत्तर: Right against expoliation
Correct answer: Right against expoliation.

257. Which one of the following has been appointed the Director General of Uttarakhand State Council for Science & Technology (UCOST) by the Government of Uttarakhand ?

  1. Dr. Rajendra Dobhal
  2. Dr. Anil Prakash Joshi
  3. Prof. Durgesh Pant
  4. None of the above
उत्तर: Prof. Durgesh Pant
Correct answer: Prof. Durgesh Pant.

258. Which one of the following has been declared India's best aspirational district under NITI Aayog's aspirational district programme?

  1. Dehradun
  2. Haridwar
  3. Srinagar
  4. Roorkee
उत्तर: Haridwar
Correct answer: Haridwar.

259. Which one of the following is 1st leading case decided by Supreme Court on delegated legislation after the Constitution came into force?

  1. Re-Delhi Laws Act, 1912
  2. Jatindra Nath Gupta V. Province of Bihar
  3. Kathi Raning Rawat V. State of Saurashtra
  4. Raj Narayan Singh V. Patna Administration Committee
उत्तर: Re-Delhi Laws Act, 1912
Correct answer: Re-Delhi Laws Act, 1912.

260. Which one of the following is NOT a metamorphic rock?

  1. Marble
  2. Quartzite
  3. Granite
  4. Schist
उत्तर: Granite
Correct answer: Granite.

261. Which one of the following is a characteristic of Tropical Rainforests?

  1. Rainfall in summer season
  2. Rainfall throughout the year
  3. Rainfall in winter season only
  4. A definite wet and dry season
उत्तर: Rainfall throughout the year
Correct answer: Rainfall throughout the year.

262. Which one of the following is most fertile soil?

  1. Laterite soil
  2. Alluvial soil
  3. Red soil
  4. Sandy loam soil
उत्तर: Alluvial soil
Correct answer: Alluvial soil.

263. Which one of the following is not an oil refinery (Petroleum)?

  1. Jamnagar
  2. Jamshedpur
  3. Digboi
  4. Barauni
उत्तर: Jamshedpur
Correct answer: Jamshedpur.

264. Which one of the following is not correctly matched ? (Glaciers) (Location)

  1. Gangotri – Source of the Ganga
  2. Satopanch – Near Badrinath
  3. Milam – Mana valley north of the Gangotri
  4. Bhagirath Kharak – Near Badrinath
उत्तर: Milam – Mana valley north of the Gangotri
Correct answer: Milam – Mana valley north of the Gangotri.

265. Which one of the following is oldest mountain range in India?

  1. Satpura
  2. Vindhyanchal
  3. Aravali
  4. Garo and Khasi
उत्तर: Aravali
Correct answer: Aravali.

266. Which one of the following is the uppermost layer of the atmosphere?

  1. Troposphere
  2. Ozonosphere
  3. Ionosphere
  4. Exosphere
उत्तर: Exosphere
Correct answer: Exosphere.

267. Which one of the following lake is located in Champawat district of Uttarakhand?

  1. Shyamalatal
  2. Taragtal
  3. Chorabari Tal
  4. Dodital
उत्तर: Shyamalatal
Correct answer: Shyamalatal.

268. Which one of the following lakes is not situated in Uttarakhand?

  1. Rakas Tal
  2. Khurpa Tal
  3. Pari Tal
  4. Brahma Tal
उत्तर: Rakas Tal
Correct answer: Rakas Tal.

269. Which one of the following passes is not situated in Uttarakhand State ?

  1. Niti
  2. Mana
  3. Muling La
  4. Debsa
उत्तर: Debsa
Correct answer: Debsa.

270. Which one of the following provision of the Constitution of India imposes duty on the state to preserve and protect the environment?

  1. Article 50
  2. Article 48A
  3. Article 45
  4. Article 40
उत्तर: Article 48A
Correct answer: Article 48A.

271. Which one of the following rivers is not a left bank tributary of river Alakananda?

  1. Nandakini
  2. Dhauliganga
  3. Mandakini
  4. Pindari
उत्तर: Mandakini
Correct answer: Mandakini.

272. Which one of the following states has maximum percentage of Scheduled Caste population as per 2011 census?

  1. Haryana
  2. Uttar Pradesh
  3. West Bengal
  4. Himachal Pradesh
उत्तर: Uttar Pradesh
Correct answer: Uttar Pradesh.

273. Which one of the following states recorded lowest women literacy rate according to 2011 census?

  1. Uttar Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Nagaland
  4. Meghalaya
उत्तर: Rajasthan
Correct answer: Rajasthan.

274. Which one of the following tribes is inhabited in between the Yamuna and Tons river?

  1. Jaunsar Bawar
  2. Tharu
  3. Raji
  4. Bhotia
उत्तर: Jaunsar Bawar
Correct answer: Jaunsar Bawar.

275. Which rock inscription gives an account of the achievements of Kalinga King Kharvela?

  1. Karle
  2. Hathigumpha
  3. Junagarh
  4. Nasik
उत्तर: Hathigumpha
Correct answer: Hathigumpha.

276. Which sportsperson from Uttarakhand won a gold medal at the 22nd Commonwealth Games ?

  1. Jaspal Rana
  2. Lakshya Sen
  3. Vandana Kataria
  4. Chirag Sen
उत्तर: Lakshya Sen
Correct answer: Lakshya Sen.

277. Which tax is collected by Gram Panchayat?

  1. Goods and Service Tax
  2. Tax on Local Fairs
  3. Custom Duty
  4. Land Revenue
उत्तर: Tax on Local Fairs
Correct answer: Tax on Local Fairs.

278. Which year is marked as historical in the history of Civil justice of Kumaon?

  1. 1820
  2. 1829
  3. 1858
  4. 1869
उत्तर: 1829
Correct answer: 1829.

279. Who among the following Chief Ministers of five years?

  1. Bhagat Singh Koshiyari
  2. Ramesh Pokhariyal Nishank
  3. Narayan Dutt Tiwari
  4. Vijai Bahuguna
उत्तर: Narayan Dutt Tiwari
Correct answer: Narayan Dutt Tiwari.

280. Who among the following Parmar King consolidated 52 – Principalities (Garhi) under the Garhwal Kingdom ?

  1. Ajaypal
  2. Sahajapal
  3. Mahipat shah
  4. Prithvipat shah
उत्तर: Ajaypal
Correct answer: Ajaypal.

281. Who among the following Parmar rulers had the great military leader Madhosingh Bhandari?

  1. Man Shah
  2. Fateh Shah
  3. Mahipat Shah
  4. Lalit Shah
उत्तर: Mahipat Shah
Correct answer: Mahipat Shah.

282. Who among the following advocated the Garhwali soldiers against the 'Peshawar Case' ?

  1. Mukundi Lal
  2. Ansuya Prasad Bahuguna
  3. Mathura Prashad
  4. Naithani
उत्तर: Mukundi Lal
Correct answer: Mukundi Lal.

283. Who among the following candidates won the by-election held at Bageshwar in Uttarakhand in September, 2023 ?

  1. Chandan Das
  2. Basant Kumar
  3. Parvati Dass
  4. Arjun Kumar Dev
उत्तर: Parvati Dass
Correct answer: Parvati Dass.

284. Who among the following considered Directive Principles of state Policy as a decisive PoliticoConstitutional tool for bringing about social revolution?

  1. K.C. Wheare
  2. Granville Austin
  3. Paul Brass
  4. Rajni Kothari
उत्तर: Granville Austin
Correct answer: Granville Austin.

285. Who among the following is the Chief Secretary of Uttarakhand at present ?

  1. Lt. Gen. (Retd.) Gurmeet Singh
  2. Sukhbir Singh Sandhu
  3. Surjeet Singh Barnala
  4. Vipin Chandra Joshi
उत्तर: Sukhbir Singh Sandhu
Correct answer: Sukhbir Singh Sandhu.

286. Who among the following is the author of 'Akshansh Darpan' ?

  1. Nain Singh
  2. Kishan Singh
  3. Man Singh
  4. R.S. Tolia
उत्तर: Nain Singh
Correct answer: Nain Singh.

287. Who among the following led the 'KukaMovement' of Punjab ?

  1. Balbant Singh
  2. Kartar Singh
  3. Ram Singh
  4. L.M. Longowal
उत्तर: Ram Singh
Correct answer: Ram Singh.

288. Who among the following names was not included in the list of Uttarakhand Gaurav Samman – 2022 ?

  1. Viren Dangwal
  2. Ajit Doval
  3. Narendra
  4. Girish Chandra Tiwari
उत्तर: Narendra
Correct answer: Narendra.

289. Who among the following was responsible for the comprehensive land settlement in Garhwal?

  1. Hardwick
  2. Atkinson
  3. Beckett
  4. Ross
उत्तर: Atkinson
Correct answer: Atkinson.

290. Who among the following was the founder of 'United Patriotic Association' ?

  1. Gopal Krishna Gokhale
  2. Bal Gangadhar Tilak
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Sir Saiyad Ahmad Khan
उत्तर: Sir Saiyad Ahmad Khan
Correct answer: Sir Saiyad Ahmad Khan.

291. Who among the following wrote the book 'The Philosophy of the Bomb'?

  1. Bhagat Singh
  2. Bhagwati Charan Vohra
  3. Chandrashekar Azad
  4. Ram Prasad Bismil
उत्तर: Bhagwati Charan Vohra
Correct answer: Bhagwati Charan Vohra.

292. Who gave the slogan "One Religion, One Caste, One God for mankind"?

  1. Narayan Guru
  2. Jyotiba Phule
  3. Subhash Chandra Bose
  4. Mohandas Karamchand Gandhi
उत्तर: Narayan Guru
Correct answer: Narayan Guru.

293. Who had constructed the 'Khagmara' fort of Almora ?

  1. Bhishmchand
  2. Rudrachand
  3. Kalyanchand
  4. Udaychand
उत्तर: Bhishmchand
Correct answer: Bhishmchand.

294. Who has written 'Mrichchakatikam' ?

  1. Bhasa
  2. Kalidasa
  3. Vasubandhu
  4. Shudrak
उत्तर: Shudrak
Correct answer: Shudrak.

295. Who invented the Telephone?

  1. Alexander Fleming
  2. Fredrick Banting
  3. J.J.R. Macleod
  4. Alexander Graham Bell
उत्तर: Alexander Graham Bell
Correct answer: Alexander Graham Bell.

296. Who is the author of 'Das Kapital'?

  1. J.J. Rousseau
  2. Adam Smith
  3. Karl Marx
  4. J.S. Mill
उत्तर: Karl Marx
Correct answer: Karl Marx.

297. Who is the custodian of the Consolidated Fund of India?

  1. Parliament
  2. President
  3. Prime Minister
  4. Finance Commission
उत्तर: Parliament
Correct answer: Parliament.

298. Who suggested for the Directive Principles of state Policy to be included in the constitution?

  1. B.N. Rau
  2. K.M. Munshi
  3. Sarojini Naidu
  4. B.R. Ambedkar
उत्तर: B.R. Ambedkar
Correct answer: B.R. Ambedkar.

299. Who was credited for taking the first important step towards financial decentralization in India?

  1. Lord Irwin
  2. William Bentinck
  3. Lord Cornwallis
  4. Lord Mayo
उत्तर: Lord Mayo
Correct answer: Lord Mayo.

300. Who was elected as the temporary President of the Constituent Assembly?

  1. Dr. B.R. Ambedkar
  2. Pt. Jawahar Lal Nehru
  3. Dr. Rajendra Prasad
  4. Dr. Sachchidanand Sinha
उत्तर: Dr. Sachchidanand Sinha
Correct answer: Dr. Sachchidanand Sinha.

301. Who was the Chairman of 'Fundamental rights sub-committee' of Constituent Assembly?

  1. K.M. Munshi
  2. Sarder Patel
  3. Rajendra Prasad
  4. J.B. Kripalani
उत्तर: J.B. Kripalani
Correct answer: J.B. Kripalani.

302. Who was the Chairman of First Law commission of India?

  1. C.H. Cameron
  2. T.B. Macaulay
  3. G.W. Anderson
  4. R. Millert
उत्तर: T.B. Macaulay
Correct answer: T.B. Macaulay.

303. Who was the Governor General and Viceroy of India when the Vernacular Press Act, 1878 was passed ?

  1. Lord Mayo
  2. Lord Lytton
  3. Lord Ripon
  4. Lord Dufferin
उत्तर: Lord Lytton
Correct answer: Lord Lytton.

304. Who was the Mahant of Guru Ram Rai Darbar during the Gorkha possession of Dehradun ?

  1. Guru Ram Rai
  2. Harsewak Das
  3. Swaroop Das
  4. Preetam Das
उत्तर: Harsewak Das
Correct answer: Harsewak Das.

305. Who was the first Attorney General for India?

  1. M.C. Seetalavad
  2. M.H. Kania
  3. Millan K. Banerjee
  4. K.K. Venugopal
उत्तर: M.C. Seetalavad
Correct answer: M.C. Seetalavad.

306. Who was the first Chief Justice of India?

  1. Justice M.C. Mahajan
  2. Justice H.J.Kania
  3. Justice B.K. Mukherjee
  4. Justice A.K. Sarkar
उत्तर: Justice H.J.Kania
Correct answer: Justice H.J.Kania.

307. Who was the first Education Minister of India?

  1. Kalu Lal Shrimali
  2. Humayun Kabir
  3. Maulana Abdul Kalam Azad
  4. M.C. Chhagla
उत्तर: Maulana Abdul Kalam Azad
Correct answer: Maulana Abdul Kalam Azad.

308. Who was the first Woman Judge in the Supreme Court of India?

  1. Indira Banerjee
  2. Nagarathna
  3. Fatima Bibi
  4. Indu Malhotra
उत्तर: Fatima Bibi
Correct answer: Fatima Bibi.

309. Who was the founder of Srinagar (Garhwal) ?

  1. Sahajpal
  2. Ajaypal
  3. Man Shah
  4. Fatehpati Shah
उत्तर: Ajaypal
Correct answer: Ajaypal.

310. World Trade Organization (WTO) was established on

  1. 10th January, 1994
  2. 15th January, 1997
  3. 20th January, 1995
  4. 1st January, 1995
उत्तर: 1st January, 1995
Correct answer: 1st January, 1995.

311. _______ is a storage device.

  1. Keyboard
  2. Mouse
  3. Hard disk
  4. Printer
उत्तर: Hard disk
Correct answer: Hard disk.

312. _______ shortcut key combination is used to print an opened file in MS-Word.

  1. Shift + W
  2. Ctrl + W
  3. Shift + P
  4. Ctrl + P
उत्तर: Ctrl + P
Correct answer: Ctrl + P.

313. _________ is an Internet Search Engine.

  1. Google
  2. Plotter
  3. Protocol
  4. Intranet
उत्तर: Google
Correct answer: Google.

314. ______is UNESCO heritage site in

  1. Manas National Park
  2. Indian Mountain Rail
  3. The Great Himalayan National Park
  4. Nanda Devi Biosphere Reserve
उत्तर: Nanda Devi Biosphere Reserve
Correct answer: Nanda Devi Biosphere Reserve.

315. which of the following laws provided that Indians should not be barred from holding. Jobs with the East India Company?

  1. Pitt's India Act, 1784
  2. Regulating Act, 1733
  3. Charter of Act, 1833
  4. India Act, 1858
उत्तर: Charter of Act, 1833
Correct answer: Charter of Act, 1833.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com