Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2019 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2019 प्रारंभिक परीक्षा के 71 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. "Asylum stops where extradition begins". Above statement was made by

  1. Kelsen
  2. Starke
  3. Schwarzenberger
  4. Cobbett
उत्तर: Starke
Correct answer: Starke.

2. 'Bhopal Tragedy' occurred due to a highly toxic chemical whose name is

  1. methyl ethyl isocyanate
  2. methyl isocyanate
  3. methyl cyanate
  4. ethyl isocyanate
उत्तर: methyl isocyanate
Correct answer: methyl isocyanate.

3. 'Procedure established by law', the terminology is taken from the Constitution of which country?

  1. America
  2. Japan
  3. Canada
  4. Australia
उत्तर: Japan
Correct answer: Japan.

4. 'Right in rem' is available against

  1. Particular person only
  2. Every one
  3. Government only
  4. None of these
उत्तर: Every one
Correct answer: Every one.

5. A person born not in the country of his parents, would be the national of the country where he is born on the basis of the principle of

  1. Jus Soli
  2. Jus Sanguinis
  3. Jus Jury
  4. Jus Terti
उत्तर: Jus Sanguinis
Correct answer: Jus Sanguinis.

6. According to Constitution of India the Upper House of State Legislature can be created or abolished by

  1. State Legislature Assembly
  2. Parliament of India
  3. Governor of State
  4. Presidential order
उत्तर: Parliament of India
Correct answer: Parliament of India.

7. Among the following which one is the main source of energy, in Uttarakhand?

  1. Thermal power
  2. Natural gas
  3. Hydro power
  4. Geothermal power
उत्तर: Hydro power
Correct answer: Hydro power.

8. As per Indian Patents Act, 1970, criteria of Patentability in India are

  1. Novelty
  2. Inventive step
  3. Capable of industrial application
  4. All of these
उत्तर: All of these
Correct answer: All of these.

9. Chemically the glycerin is

  1. 1, 2, 3- Trihydroxypropane
  2. 1, 2,- Dihydroxdypropane
  3. 1, 3- Dihydroxypropane
  4. None of these
उत्तर: 1, 2, 3- Trihydroxypropane
Correct answer: 1, 2, 3- Trihydroxypropane.

10. Criminal procedure code has been included in which of the following lists?

  1. Union list
  2. State list
  3. Concurrent list
  4. All of these
उत्तर: Concurrent list
Correct answer: Concurrent list.

11. Declaring a diplomat "persona non-grata" is a right of the

  1. Sending State
  2. Receiving State
  3. Both sending and receiving State
  4. None of these
उत्तर: Receiving State
Correct answer: Receiving State.

12. Dobson unit is used to measure which one of the following?

  1. Thickness of Ozone layer.
  2. Pesticide contamination in water.
  3. Aerosol concentration in atmospheric column.
  4. None of these.
उत्तर: Thickness of Ozone layer.
Correct answer: Thickness of Ozone layer.

13. Fluoride pollution mainly affects to

  1. Kidney
  2. Teeth
  3. Eyes
  4. Nervous System
उत्तर: Teeth
Correct answer: Teeth.

14. For evolutionary success mutation must occur in

  1. Somatic R.N.A.
  2. Somatic D.N.A.
  3. Germ plasm R.N.A.
  4. Germ plasm D.N.A.
उत्तर: Germ plasm D.N.A.
Correct answer: Germ plasm D.N.A.

15. Formation of hole in Ozone layer is maximum over which place ?

  1. India
  2. Africa
  3. Europe
  4. Antarctica
उत्तर: Antarctica
Correct answer: Antarctica.

16. Forty-fourth amendment in the India Constitution was passed in which year?

  1. 1975
  2. 1976
  3. 1978
  4. 1980
उत्तर: 1978
Correct answer: 1978.

17. How many members are in Security Council?

  1. 5 Permanent
  2. 10 Permanent
  3. 5 Permanent and 10 Temporary
  4. None of these
उत्तर: 5 Permanent and 10 Temporary
Correct answer: 5 Permanent and 10 Temporary.

18. In curd, which bacteria are found in abundance ?

  1. Salmonella sps.
  2. Lactobacillus sps.
  3. E. coli
  4. All of these
उत्तर: Lactobacillus sps.
Correct answer: Lactobacillus sps.

19. In which Supreme Court's case it was held that preamble is the basic structure of the Constitution?

  1. Minerva Mills v. Union of India
  2. Keshvanand Bharti v. State of Kerala
  3. Chandra Bhavan v. State of Mysore
  4. Nakara v. Union of India
उत्तर: Keshvanand Bharti v. State of Kerala
Correct answer: Keshvanand Bharti v. State of Kerala.

20. In which era of the Geological time scale did the humans' appeared?

  1. Palaeozoic
  2. Pre-Cambrian
  3. Cenozoic
  4. Mesozoic
उत्तर: Cenozoic
Correct answer: Cenozoic.

21. In which of the following cases the Supreme Court has discussed the Constitutional Validity of Triple Talaq?

  1. Shayara Bano v. Union of India
  2. Naz Foundation v. Union of India
  3. Daniel Latifi v. Union of India
  4. Shabnam Hashmi v. Union of India
उत्तर: Shayara Bano v. Union of India
Correct answer: Shayara Bano v. Union of India.

22. Justice Dalveer Bhandari has a re-elected term as Justice in the International Court of Justice for a term of

  1. 2017-2026
  2. 2018-2027
  3. 2019-2028
  4. 2020-2029
उत्तर: 2018-2027
Correct answer: 2018-2027.

23. Mac-Mahon line is in between

  1. India and Pakistan
  2. India and Bangladesh
  3. India and China
  4. India and Myanmar
उत्तर: India and China
Correct answer: India and China.

24. Malachite is a mineral of

  1. Iron
  2. Calcium
  3. Copper
  4. Magnesium
उत्तर: Copper
Correct answer: Copper.

25. Name that component of diet which is assimilated as such.

  1. Fats
  2. Proteins
  3. Carbohydrates
  4. Vitamins
उत्तर: Vitamins
Correct answer: Vitamins.

26. Name the chemical substance present in the bones and teeth.

  1. Calcium Sulphate
  2. Calcium Phosphate
  3. Calcium Chloride
  4. Calcium Borate
उत्तर: Calcium Phosphate
Correct answer: Calcium Phosphate.

27. On which river Obra Dam is constructed ?

  1. Son
  2. Gomti
  3. Rihand
  4. Kosi
उत्तर: Rihand
Correct answer: Rihand.

28. Public Services, Public Service Commission and Auditors Under Uttarakhand Right to Service Act, 2011, the second appellate authority may impose penalty on designated officer who has failed to provide service within prescribed time upto ` :

  1. Five Hundred to Five Thousand
  2. One Thousand to Five Thousand
  3. Two Hundred Fifty to Five Thousand
  4. Five Hundred to Ten Thousand
उत्तर: Five Hundred to Five Thousand
Correct answer: Five Hundred to Five Thousand.

29. Rights of arrested person are mentioned in which of the following articles?

  1. 19
  2. 22
  3. 25
  4. 26
उत्तर: 22
Correct answer: 22.

30. The Principal organs of the United Nations are those whose names are mentioned in

  1. Article 5 of the United Nations Charter
  2. Article 6 of the United Nations Charter
  3. Article 7 of the United Nations Charter
  4. Article 8 of the United Nations Charter
उत्तर: Article 7 of the United Nations Charter
Correct answer: Article 7 of the United Nations Charter.

31. The Union Territories of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu falls under which High Court's jurisdiction?

  1. Madras High Court
  2. Hyderabad High Court
  3. Bombay High Court
  4. Cuttack High Court
उत्तर: Bombay High Court
Correct answer: Bombay High Court.

32. The fault line occurring at South of the Shiwalik ranges in Uttarakhand is known as

  1. Trans-Himalayan Thrust
  2. Main Central Thrust
  3. Main Boundary Fault
  4. Himalayan Front Fault
उत्तर: Himalayan Front Fault
Correct answer: Himalayan Front Fault.

33. The last king of 'Tehri State' was

  1. Sudarshan Shah
  2. Narendra Shah
  3. Kirti Shah
  4. Manvendra Shah
उत्तर: Manvendra Shah
Correct answer: Manvendra Shah.

34. The main cause of algal blooming in an aquatic ecosystem is

  1. Global warming
  2. Salination
  3. Eutrophication
  4. Bio-magnification
उत्तर: Eutrophication
Correct answer: Eutrophication.

35. The maximum Rubber producing state in India is

  1. Karnataka
  2. Kerala
  3. Tamil Nadu
  4. West Bengal
उत्तर: Kerala
Correct answer: Kerala.

36. The sixth schedule of the Constitution of India does not provide for the administration of the Tribal Areas in

  1. Assam
  2. Manipur
  3. Meghalaya
  4. Mizoram
उत्तर: Manipur
Correct answer: Manipur.

37. The term 'United Nations' was suggested by

  1. Roosevelt
  2. Churchill
  3. T.V. Soong
  4. M. Litinov
उत्तर: Roosevelt
Correct answer: Roosevelt.

38. The title of the book written by Marx and Engels, on the Revolt of 1857 is

  1. The First Indian War of Independence
  2. Revolt of 1857
  3. First War of Independence
  4. 1857
उत्तर: The First Indian War of Independence
Correct answer: The First Indian War of Independence.

39. Total number of Fundamental Duties provided under the Constitution of India are

  1. 12
  2. 9
  3. 10
  4. 11
उत्तर: 11
Correct answer: 11.

40. What is the function of bile juice secreted by liver?

  1. It makes the food alkaline.
  2. It makes the food acidic.
  3. It breaks down the food.
  4. None of the above.
उत्तर: It breaks down the food.
Correct answer: It breaks down the food.

41. When a new State is formed through revolt, recognition usually granted is

  1. De Jure
  2. De Facto
  3. Precipitate recognition
  4. None of these
उत्तर: De Facto
Correct answer: De Facto.

42. When was the Election Commission established in India?

  1. 1947
  2. 1948
  3. 1950
  4. 1952
उत्तर: 1950
Correct answer: 1950.

43. Where is Forest Research Institute located?

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Dehradun
  4. Cuttack
उत्तर: Dehradun
Correct answer: Dehradun.

44. Where is Vikram Sarabhai Space Centre situated?

  1. Tamil Nadu
  2. Orissa
  3. Thiruvananthapuram
  4. Andhra Pradesh
उत्तर: Thiruvananthapuram
Correct answer: Thiruvananthapuram.

45. Which Article of the Constitution of India provides for reservation of seats for women in Panchayats?

  1. Article 243A
  2. Article 243B
  3. Article 243C
  4. Article 243D
उत्तर: Article 243D
Correct answer: Article 243D.

46. Which Article of the Indian Constitution defines the proclamation of emergency?

  1. Article 366(16)
  2. Article 366(17)
  3. Article 366(18)
  4. Article 366(19)
उत्तर: Article 366(18)
Correct answer: Article 366(18).

47. Which Indian rule reign witnessed the visit of traveller Domingo Paes?

  1. Tipu Sultan
  2. Haider Ali
  3. Krshna Dev Rai
  4. None of above
उत्तर: Krshna Dev Rai
Correct answer: Krshna Dev Rai.

48. Which is not a peaceful means of settlement of dispute under International Law?

  1. Retortion
  2. Conciliation
  3. Negotiation
  4. Good Offices
उत्तर: Retortion
Correct answer: Retortion.

49. Which is the 25th High Court of India?

  1. Shillong High Court
  2. Imphal High Court
  3. Agartala High Court
  4. Amravati High Court
उत्तर: Amravati High Court
Correct answer: Amravati High Court.

50. Which of the following Amendment to the Constitution is related with reservation of seats in Educational Institutions for the economically weaker section of citizens?

  1. 123rd
  2. 101st
  3. 103rd
  4. 102nd
उत्तर: 103rd
Correct answer: 103rd.

51. Which of the following State Legislatures has one house?

  1. Bihar
  2. Karnataka
  3. Tamil Nadu
  4. Maharashtra
उत्तर: Tamil Nadu
Correct answer: Tamil Nadu.

52. Which of the following case has been decided by the International Permanent Court of Justice?

  1. Corfu Channel Case
  2. Paquete Habana Case
  3. S.S. Lotus Case
  4. Anglo-Norwegian Fisheries Case
उत्तर: S.S. Lotus Case
Correct answer: S.S. Lotus Case.

53. Which of the following causes Polio disease ?

  1. Bacteria
  2. Virus
  3. Fungus
  4. Parasite
उत्तर: Virus
Correct answer: Virus.

54. Which of the following gas is considered responsible for damage to the Taj Mahal at Agra ?

  1. Sulphur dioxide
  2. Chlorine
  3. Fluorine
  4. Carbon fluoride
उत्तर: Sulphur dioxide
Correct answer: Sulphur dioxide.

55. Which of the following is not a natural polymer?

  1. Silk
  2. Cellulose
  3. Rubber
  4. Plastic
उत्तर: Plastic
Correct answer: Plastic.

56. Which of the following statement is correct?

  1. The concept of citizenship is relevant to International Law
  2. The concept of citizenship is irrelevant to Municipal Law
  3. The concept of citizenship is relevant to both International Law as well as Municipal Law
  4. The concept of citizenship is irrelevant to International Law
उत्तर: The concept of citizenship is irrelevant to International Law
Correct answer: The concept of citizenship is irrelevant to International Law.

57. Which of the following was associated with "Home Rule Movement"?

  1. Annie Besant
  2. Sarojini Naidu
  3. Kamala Nehru
  4. Vijaya Lakshmi Pandit
उत्तर: Annie Besant
Correct answer: Annie Besant.

58. Which one of the Chief Justice of India was Vice President of India from 1979 to 1984?

  1. M. Hidayatullah
  2. S.M. Sikri
  3. A.N. Ray
  4. K. Subba Rao
उत्तर: M. Hidayatullah
Correct answer: M. Hidayatullah.

59. Which one of the following agencies estimates the employment and unemployment in India ?

  1. N.E.U.O.
  2. N.S.S.O.
  3. N.F.H.S.
  4. N.A.S.
उत्तर: N.S.S.O.
Correct answer: N.S.S.O.

60. Which one of the following authorities is authorised by the Constitution to impose reasonable restrictions on Fundamental Rights?

  1. Parliament
  2. Supreme Court
  3. President
  4. Election Commission
उत्तर: Parliament
Correct answer: Parliament.

61. Which one of the following district of Census-2011?

  1. Champavat
  2. Rudraprayag
  3. Haridwar
  4. Dehradun
उत्तर: Haridwar
Correct answer: Haridwar.

62. Which one of the following is a Neutralized State?

  1. India
  2. Pakistan
  3. Japan
  4. Switzerland
उत्तर: Switzerland
Correct answer: Switzerland.

63. Which one of the following is known as "Earth Summit"?

  1. United Nations Framework Convention on Climate change Environment and Ecology
  2. United Nations Conference on Environment and Development
  3. Convention on Biological Diversity
  4. None of these
उत्तर: United Nations Conference on Environment and Development
Correct answer: United Nations Conference on Environment and Development.

64. Which part of the following is called the 'rice bowl' ?

  1. Ganga-Sindhu plain region
  2. North-Eastern region
  3. Krishna-Godavari delta region
  4. Kerala and Tamil Nadu
उत्तर: Krishna-Godavari delta region
Correct answer: Krishna-Godavari delta region.

65. Which scientist used the term 'Ecology' – for the first time ?

  1. Charles Elton
  2. Arthur Tansley
  3. Eugene Odum
  4. Ernst Haeckel
उत्तर: Ernst Haeckel
Correct answer: Ernst Haeckel.

66. Who among the following put the International Law as positive morality?

  1. Bentham
  2. Austin
  3. Savigny
  4. Holland
उत्तर: Austin
Correct answer: Austin.

67. Who is not a member of 'SAARC' in the following?

  1. Singapore
  2. India
  3. Pakistan
  4. Bhutan
उत्तर: Singapore
Correct answer: Singapore.

68. Who is the writer of the book 'Theory of Justice'?

  1. John Rawls
  2. Stammler
  3. Kalson
  4. Dwarkin
उत्तर: John Rawls
Correct answer: John Rawls.

69. Who may be called the real founder of British rule in India?

  1. William Bentinck
  2. Warren Hastings
  3. Lord Dalhousie
  4. Robert Clive
उत्तर: Robert Clive
Correct answer: Robert Clive.

70. Who was Ashoka's contemporary king of Egypt?

  1. Antigonus
  2. Ptolemy II Philadelphus
  3. Tissa
  4. Alexander
उत्तर: Ptolemy II Philadelphus
Correct answer: Ptolemy II Philadelphus.

71. pH of normal rain water is about

  1. 2.6
  2. 3.0
  3. 5.6
  4. 9.3
उत्तर: 5.6
Correct answer: 5.6.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com