Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2018 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2018 प्रारंभिक परीक्षा के 23 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. "Goods and Services Tax" was brought into operation throughout India by

  1. 100th Constitutional Amendment
  2. 101th Constitutional Amendment
  3. 96th Constitutional Amendment
  4. 97th Constitutional Amendment
उत्तर: 101th Constitutional Amendment
Correct answer: 101th Constitutional Amendment.

2. "Sindhu Darshan Mahotsav" is celebrated in

  1. Kerala
  2. Ladakh
  3. Assam
  4. Uttarakhand
उत्तर: Ladakh
Correct answer: Ladakh.

3. In India the celebration of 26th November of every year as "Law Day" was started from the year?

  1. 1949
  2. 1950
  3. 1951
  4. 1979
उत्तर: 1979
Correct answer: 1979.

4. In which landmark judgement did the Supreme Court of India lay down guidelines against sexual harassment of women at workplace?

  1. Vishakha v. State of Rajasthan
  2. Nilabati Behera v. State of Orissa
  3. Menaka Gandhi v. Union of India
  4. Hussainara Khatoon v. State of Bihar
उत्तर: Vishakha v. State of Rajasthan
Correct answer: Vishakha v. State of Rajasthan.

5. In which of the following cases it was held that the preamble to the Constitution is an integral and operative part of the constitution?

  1. Minerva Mills case
  2. Re Berubari's case
  3. Golaknath v. State of Punjab
  4. Keshavanand Bharti v. State of Kerala
उत्तर: Keshavanand Bharti v. State of Kerala
Correct answer: Keshavanand Bharti v. State of Kerala.

6. Sharda Act, 1930 deals with

  1. Widow remarriage
  2. Child marriage
  3. Inter-caste marriage
  4. Polygamy
उत्तर: Child marriage
Correct answer: Child marriage.

7. Supreme Court has held the right to privacy is a Fundamental Right in the case of

  1. Chameli Singh v. State of U.P.
  2. T. Saritha v. T. Venkat Subaiyya
  3. Suman Gupta v. State of Jammu and Kashmir
  4. Govind v. State of M.P.
उत्तर: Govind v. State of M.P.
Correct answer: Govind v. State of M.P.

8. The Chairperson of National Commission on Minorities shall be deemed member of

  1. Human Rights Council
  2. Law Commission of India
  3. International Law Commission
  4. National Human Right Commission
उत्तर: National Human Right Commission
Correct answer: National Human Right Commission.

9. The computer processor consists of the parts

  1. Keyboard and Hard disk
  2. Keyboard and Mouse
  3. Control Unit and A.L.U.
  4. Keyboard, Control Unit and A.L.U.
उत्तर: Control Unit and A.L.U.
Correct answer: Control Unit and A.L.U.

10. The court of record in India is

  1. Only Supreme Court
  2. Only High Court
  3. Both Supreme Court and High Court
  4. None of these
उत्तर: Both Supreme Court and High Court
Correct answer: Both Supreme Court and High Court.

11. The election to fill in the vacancy of the President office should be completed within a maximum time limit of

  1. 3 months from the date of vacancy
  2. 1 month from the date of vacancy
  3. 6 months from the date of vacancy
  4. 12 months from the date of vacancy
उत्तर: 6 months from the date of vacancy
Correct answer: 6 months from the date of vacancy.

12. The headquarter of the "World Intellectual Property Organisation" is located in :

  1. Paris
  2. Madrid
  3. New York
  4. Geneva
उत्तर: Geneva
Correct answer: Geneva.

13. The longest river of India is

  1. Brahmputra
  2. Ganga
  3. Kaveri
  4. Yamuna
उत्तर: Ganga
Correct answer: Ganga.

14. The ordinance issuing power of the Governor of a State is contained in which Article of the Constitution?

  1. Article 213
  2. Article 123
  3. Article 133
  4. Article 231
उत्तर: Article 213
Correct answer: Article 213.

15. The supreme command of the Defence Forces of the Union shall be vested in the

  1. Prime Minister
  2. President
  3. Defence Minister
  4. Army Chief
उत्तर: President
Correct answer: President.

16. The total number of "Fundamental Duties" mentioined in Part IV-A of the Indian Constitution is

  1. Eleven
  2. Nine
  3. Ten
  4. Twelve
उत्तर: Eleven
Correct answer: Eleven.

17. Time gap between two sessions of Parliament cannot exceed

  1. 2 months
  2. 4 months
  3. 6 months
  4. 8 months
उत्तर: 6 months
Correct answer: 6 months.

18. U.N.H.C.R. is related with

  1. labours
  2. children
  3. women
  4. refugees
उत्तर: refugees
Correct answer: refugees.

19. Which Justice has been appointed as the first 613. Who among the following heads the National Integration Council of India? Ombudsman of India?

  1. Justice Pradeep Kumar Mohanti
  2. Justice D.B. Bhosle
  3. Justice Pinaki Chandra Ghosh
  4. Justice Ajay Kumar Tripathi
उत्तर: Justice Pinaki Chandra Ghosh
Correct answer: Justice Pinaki Chandra Ghosh.

20. Which of the following countries is not a permanent member of the United Nations Security Council?

  1. U.S.A.
  2. U.K.
  3. France
  4. Spain
उत्तर: Spain
Correct answer: Spain.

21. Which of the following is not a chief organ of the United Nations?

  1. International Labour Organisation
  2. Security Council
  3. International Court of Justice
  4. General Assembly
उत्तर: International Labour Organisation
Correct answer: International Labour Organisation.

22. Which of the following is the oldest High Court in India?

  1. High Court of Madras
  2. High Court of Kolkata
  3. High Court of Delhi
  4. High Court of Allahabad
उत्तर: High Court of Kolkata
Correct answer: High Court of Kolkata.

23. Who among the following held the office of the President of India for two consecutive terms?

  1. Dr. Rajendra Prasad
  2. Dr. Jakir Hussain
  3. Dr. Radha Krishnan
  4. None of these
उत्तर: Dr. Rajendra Prasad
Correct answer: Dr. Rajendra Prasad.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com