Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2017 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2017 प्रारंभिक परीक्षा के 59 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. 'Chilgoza' is

  1. An angiosperm
  2. A bryophyte
  3. A pteridophyte
  4. A gymnosperm
उत्तर: A gymnosperm
Correct answer: A gymnosperm.

2. 'Indira Point' is situated in

  1. Little Nicobar
  2. Great Nicobar
  3. Tamil Nadu
  4. Kerala
उत्तर: Great Nicobar
Correct answer: Great Nicobar.

3. 'SIDCUL' is related to

  1. Industry
  2. Sports
  3. Literature
  4. Culture
उत्तर: Industry
Correct answer: Industry.

4. 'SITA' in Mauryan administration stood for

  1. Barren Land
  2. Revenue of the State Land
  3. Tax levied on artisans
  4. A tax imposed on Niyoga
उत्तर: Revenue of the State Land
Correct answer: Revenue of the State Land.

5. 'Sharbati Sonora' is a variety of

  1. Wheat
  2. Rice
  3. Maize
  4. Brinjal
उत्तर: Wheat
Correct answer: Wheat.

6. 'World Population Day' is observed on

  1. 14th September
  2. 25th December st
  3. 21 June
  4. 11th July
उत्तर: 11th July
Correct answer: 11th July.

7. As per 2011 Census, the district with lowest literacy rate is Uttarkhand is

  1. Dehradun
  2. Udham Singh Nagar
  3. Almora
  4. Nainital
उत्तर: Udham Singh Nagar
Correct answer: Udham Singh Nagar.

8. As per 2011 Census, the district with lowest literacy rate in Uttarkhand is

  1. Dehradun
  2. Udham Singh Nagar
  3. Almora
  4. Nainital
उत्तर: Udham Singh Nagar
Correct answer: Udham Singh Nagar.

9. As per Census 2011, which of the following states has highest density of population ?

  1. Uttar Pradesh
  2. Bihar
  3. West Bengal
  4. Kerala
उत्तर: Bihar
Correct answer: Bihar.

10. At what place is the "National Research Centre for Cold Water Fisheries" situated?

  1. Pantnagar
  2. Bhimtal (Naintal)
  3. Patwadangar (Nainital)
  4. Srinagar (Pauri)
उत्तर: Bhimtal (Naintal)
Correct answer: Bhimtal (Naintal).

11. By which of the following bacteria can milk change into curd?

  1. Azotobacter
  2. Penicillium
  3. Lactobacillus
  4. Nitrobacter
उत्तर: Lactobacillus
Correct answer: Lactobacillus.

12. Dolomite is an ore of

  1. Magnesium
  2. Zinc
  3. Iron
  4. Lead
उत्तर: Magnesium
Correct answer: Magnesium.

13. How many members from the Anglo-Indian Community can be nominated by Governor?

  1. 01
  2. 05
  3. 10
  4. 12
उत्तर: 01
Correct answer: 01.

14. In relation to Air-Strips, which of the following combinations is not correct ?

  1. Jolly Grant- Dehradun
  2. Gauchar- Rudra Prayag
  3. Nainisaini – Pithoragarh
  4. Pantnagar- Udham Singh Nagar
उत्तर: Gauchar- Rudra Prayag
Correct answer: Gauchar- Rudra Prayag.

15. In which country is the "Salma Dam" constructed by India situated?

  1. Turkmanistan
  2. Afghanistan
  3. Bangladesh
  4. Bhutan
उत्तर: Afghanistan
Correct answer: Afghanistan.

16. In which is the narrow bay of Mandovi-Juari situated?

  1. Karnataka
  2. Goa
  3. Kerala
  4. Tamil Nadu
उत्तर: Goa
Correct answer: Goa.

17. In which language was the newspaper 'Kesari' published?

  1. Hindi
  2. Marathi
  3. Gujarati
  4. English
उत्तर: Marathi
Correct answer: Marathi.

18. In which of the following groups of districts are the "CHAAR DHAAMS'' situated ?

  1. Uttar Kashi, Chamoli, Tehri
  2. Uttar Kashi, Tehri, Pauri
  3. Uttar Kashi, Rudraprayag, Chamoli
  4. Uttar Kashi, Rudraprayag, Tehri
उत्तर: Uttar Kashi, Rudraprayag, Chamoli
Correct answer: Uttar Kashi, Rudraprayag, Chamoli.

19. In which part of human body, is the smallest bone found?

  1. Wrist
  2. Palm
  3. Nose
  4. Ear
उत्तर: Ear
Correct answer: Ear.

20. In which state does monsoon reach first?

  1. Maharashtra
  2. Chhattisgarh
  3. Kerala
  4. Gujarat
उत्तर: Kerala
Correct answer: Kerala.

21. Most of the water absorbed by roots of plants is through

  1. Embryonic zone
  2. Growing point
  3. Root hairs
  4. Zone of Elongation
उत्तर: Root hairs
Correct answer: Root hairs.

22. Night blindness is caused due to the deficiency of

  1. Vitamin B12
  2. Vitamin A
  3. Vitamin C
  4. Vitamin E
उत्तर: Vitamin A
Correct answer: Vitamin A.

23. One of the best solutions to get rid of nonbiodegradable waste is

  1. Burning
  2. Dumping
  3. Burying
  4. Recycling
उत्तर: Recycling
Correct answer: Recycling.

24. Out of the following mountain peaks, which one is the highest?

  1. Doonagiri
  2. Kamet
  3. Trishul
  4. Chaukhamba
उत्तर: Kamet
Correct answer: Kamet.

25. Outer covering of virus, which is made up of protein, is known as

  1. Capsid
  2. Coat
  3. Virion
  4. Viroid
उत्तर: Capsid
Correct answer: Capsid.

26. Photo-chemical smog does not contains

  1. ozone
  2. carbon dioxide
  3. PAN
  4. Nitrogen dioxide
उत्तर: carbon dioxide
Correct answer: carbon dioxide.

27. Rays without charge are

  1. Cathode rays
  2. Alpha rays
  3. X-rays
  4. Beta rays
उत्तर: X-rays
Correct answer: X-rays.

28. The 'Ramman' tradition is associated with which of the following villages?

  1. Saloor – Doongra
  2. Nagnath
  3. Guptakashi
  4. Nauti
उत्तर: Saloor – Doongra
Correct answer: Saloor – Doongra.

29. The Source of oxygen released during photosynthesis is

  1. Carbon dioxide
  2. Water
  3. Sugar
  4. Pyruvic Acid
उत्तर: Water
Correct answer: Water.

30. The area of Uttarakhand is about

  1. 45,000 km square
  2. 53,000 km square
  3. 58,000 km square
  4. 63,000 km square
उत्तर: 53,000 km square
Correct answer: 53,000 km square.

31. The first Census of India was undertaken in

  1. 1872
  2. 1858
  3. 1948
  4. 1901
उत्तर: 1872
Correct answer: 1872.

32. The oldest cotton mill of Uttarakhand is located at

  1. Ramnagar
  2. Kashipur
  3. Kotdwar
  4. Dehradun
उत्तर: Kashipur
Correct answer: Kashipur.

33. The origin of the Bhilangana river is

  1. Khatling Glacier
  2. Kakbhusundi Lake
  3. Gauna Lake
  4. Saptarishi Lake
उत्तर: Khatling Glacier
Correct answer: Khatling Glacier.

34. The tip of match sticks contains

  1. Phosphorus pentaoxide
  2. White phosphorus
  3. Red Phosphorus
  4. Phosphorus pentachloride
उत्तर: Red Phosphorus
Correct answer: Red Phosphorus.

35. The water mill was given the status of small industry by central government in

  1. 1984
  2. 2001
  3. 2010
  4. 2014
उत्तर: 2001
Correct answer: 2001.

36. To which of the following state does the Human Rights activist Irom Sharmila belong?

  1. Mizoram
  2. Nagaland
  3. Assam
  4. Manipur
उत्तर: Manipur
Correct answer: Manipur.

37. Vitamin E is also known as

  1. Calciferol
  2. Axerophytol
  3. Ascorbic Acid
  4. Tocopherol
उत्तर: Tocopherol
Correct answer: Tocopherol.

38. Water for civil supplies is generally purified by which of the following methods?

  1. Distillation
  2. Chlorination
  3. Filtration
  4. Decantation
उत्तर: Chlorination
Correct answer: Chlorination.

39. Where did the Naval Mutiny Start first in February, 1946 ?

  1. Bombay (Mumbai)
  2. Calcutta (Kolkata)
  3. Madras (Chennai)
  4. Vishakhapatnam
उत्तर: Bombay (Mumbai)
Correct answer: Bombay (Mumbai).

40. Which Article is related to Constitutional Amendment?

  1. 356
  2. 368
  3. 370
  4. 376
उत्तर: 368
Correct answer: 368.

41. Which Indian State declared 'Coconut Palm' State Tree in August, 2017?

  1. Kerala
  2. Goa
  3. Karnataka
  4. Odisha
उत्तर: Goa
Correct answer: Goa.

42. Which Part of the Constitution of India is related to Fundamental Duties?

  1. IV
  2. IV-A
  3. III
  4. III-A
उत्तर: IV-A
Correct answer: IV-A.

43. Which of the following cities is nearest to the Tropic of Cancer?

  1. Kolkata
  2. Jodhpur
  3. Nagpur
  4. Chandigarh
उत्तर: Kolkata
Correct answer: Kolkata.

44. Which of the following descending orders according to length of rivers is correct?

  1. Ganga, Yamuna, Godavari, Mahanadi
  2. Ganga, Godavari, Krishna, Mahanadi
  3. Ganga, Brahmaputra, Krishna, Godavari
  4. Mahanadi, Ganga, Godavari, Kosi
उत्तर: Ganga, Godavari, Krishna, Mahanadi
Correct answer: Ganga, Godavari, Krishna, Mahanadi.

45. Which of the following events took place in the last?

  1. Chauri-Chaura incident
  2. Gandhi-Irwin Pact
  3. Arrival of Simon Commission
  4. Jallianwala Bagh Massacre
उत्तर: Gandhi-Irwin Pact
Correct answer: Gandhi-Irwin Pact.

46. Which of the following has the highest share of power-generation in India?

  1. Atomic power
  2. Hydro power
  3. Thermal power
  4. Wind power
उत्तर: Thermal power
Correct answer: Thermal power.

47. Which of the following is an example of underground stem?

  1. Carrot
  2. Radish
  3. Turnip
  4. Ginger
उत्तर: Ginger
Correct answer: Ginger.

48. Which of the following is not a part of the 'Make in India' programme?

  1. Opening up of new sectors like Defence for 100 percent F.D.I
  2. Ease of doing business
  3. Facilitating easy exit for investors
  4. Developing Industrial Corridors and Smart Cities
उत्तर: Facilitating easy exit for investors
Correct answer: Facilitating easy exit for investors.

49. Which of the following is the correct ascending order?

  1. Nagar Panchayat, Municipal Council, Municipal Corporation
  2. Municipal Council, Nagar Panchayat, Municipal Corporation
  3. Municipal Council, Municipal Corporation, Nagar Panchayat
  4. Municipal Council, Municipal Corporation, Nagar Panchayat
उत्तर: Nagar Panchayat, Municipal Council, Municipal Corporation
Correct answer: Nagar Panchayat, Municipal Council, Municipal Corporation.

50. Which of the following is the main component of biogas and natural gas?

  1. Ethane
  2. Butane
  3. Methane
  4. Propane
उत्तर: Methane
Correct answer: Methane.

51. Which of the following is used as Bio-fuel?

  1. Neem
  2. Cotton
  3. Rose
  4. Jatropha
उत्तर: Jatropha
Correct answer: Jatropha.

52. Which of the following salts is found in highest quantity in sea-water?

  1. Calcium Chlorida
  2. Sodium Chloride
  3. Postassium Chloride
  4. Potassium Permanganate
उत्तर: Sodium Chloride
Correct answer: Sodium Chloride.

53. Which of the following states in India was worst-affected by Cyclone Fani?

  1. Odisha
  2. Andhra Pradesh
  3. Telangana
  4. West Bengal
उत्तर: Odisha
Correct answer: Odisha.

54. Which of the following was the 24th Tirthankar of Jain-religion?

  1. Rishbha Dev
  2. Nemi Nath
  3. Parshwa Nath
  4. Mahavir Swami
उत्तर: Mahavir Swami
Correct answer: Mahavir Swami.

55. Who among the following became the first Muslim Mayor of London?

  1. Sadiq Khan
  2. Hussain Jamal
  3. Afsar Karim
  4. Nasir Hussain
उत्तर: Sadiq Khan
Correct answer: Sadiq Khan.

56. Who was the first Army Chief from

  1. S.K. Joshi
  2. Bipin Chandra Joshi
  3. Bipin Rawat
  4. B.C. Khanduri
उत्तर: Bipin Chandra Joshi
Correct answer: Bipin Chandra Joshi.

57. Who was the founder of 'Shanti-Kunj' in Haridwar?

  1. Swami Ram Tirth
  2. Swami Sahajanand
  3. Pandit Sri Ram Sharma
  4. Swami Vivekanand
उत्तर: Pandit Sri Ram Sharma
Correct answer: Pandit Sri Ram Sharma.

58. Who, for the first time used the word "Green Revolution"?

  1. William Gaud
  2. R.L. Singh
  3. L.D. Stamp
  4. P. Sengupta
उत्तर: William Gaud
Correct answer: William Gaud.

59. Whose son was the Prince Danyal?

  1. Akbar
  2. Jahangir
  3. Shah Jahan
  4. Aurangzeb
उत्तर: Akbar
Correct answer: Akbar.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com