Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2015 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2015 प्रारंभिक परीक्षा के 154 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. 'Abuja' is the capital' of which of the following African countries?

  1. Tanzania
  2. Mali
  3. Nigeria
  4. Niger
उत्तर: Nigeria
Correct answer: Nigeria.

2. 'Ganga Gai Mahila Dairy' scheme was launched in Uttarakhand by

  1. B.C. Khanduri
  2. B.S. Koshiyari
  3. N.D. Tiwari
  4. Harish Rawat
उत्तर: Harish Rawat
Correct answer: Harish Rawat.

3. 'Tand Tax' was collected from

  1. Weavers
  2. Blacksmiths
  3. Goldsmiths
  4. Masons
उत्तर: Weavers
Correct answer: Weavers.

4. After 1885, when did W.C. Bannerjee become the Congress President for the second time?

  1. 1889
  2. 1892
  3. 1895
  4. 1897
उत्तर: 1892
Correct answer: 1892.

5. After whose failure was the Quit India Movement launched by the Indian National Congress?

  1. Cripps Mission
  2. Shimla Conference
  3. Cabinet Mission
  4. None of the above
उत्तर: Cripps Mission
Correct answer: Cripps Mission.

6. Agricultural credit flow target by Government of India for 2014-15 has been fixed at

  1. ` 6,00,000 crore
  2. ` 8,00,000 crore
  3. ` 7,00,000 crore
  4. ` 9,00,000 crore
उत्तर: ` 8,00,000 crore
Correct answer: ` 8,00,000 crore.

7. Alphonso is a variety of

  1. Banana
  2. Apple
  3. Mango
  4. Guava
उत्तर: Mango
Correct answer: Mango.

8. Among the four Dhams of Uttarakhand, which one is situated at the highest altitude?

  1. Badrinath
  2. Kedarnath
  3. Gangotri
  4. Yamunotri
उत्तर: Kedarnath
Correct answer: Kedarnath.

9. Ashok Mehta Committee was related to the

  1. Centre-State Relations
  2. Economic Reforms
  3. Panchayati Raj
  4. None of the above
उत्तर: Panchayati Raj
Correct answer: Panchayati Raj.

10. At what altitude are Alpine forests found?

  1. 1800 – 2000 m
  2. 900 – 1800 m
  3. 2000 – 2500 m
  4. 2900 – 3500 m
उत्तर: 2900 – 3500 m
Correct answer: 2900 – 3500 m.

11. Bugyals are:

  1. a tribe of Uttarakhand
  2. the plain area covered by snow
  3. the grass field in high Himalayan area
  4. a range of mountain of Bunder Poonchh
उत्तर: the grass field in high Himalayan area
Correct answer: the grass field in high Himalayan area.

12. By which Amendment Act schedule IX was inserted in Indian Constitution?

  1. 44th Amendment Act
  2. 25th Amendment Act
  3. 42nd Amendment Act
  4. 1st Amendment Act
उत्तर: 1st Amendment Act
Correct answer: 1st Amendment Act.

13. By which amendment 'Right to Property' was abolished from the category of Fundamental Rights?

  1. 40th
  2. 42nd th
  3. 44
  4. 46th
उत्तर: 44
Correct answer: 44.

14. Central Drug Research Institute (CDRI) is situated at

  1. Bengaluru
  2. Mambai
  3. Lucknow
  4. New Delhi
उत्तर: Lucknow
Correct answer: Lucknow.

15. Dispute between states in India comes to the Surpeme Court under

  1. Appellate Jurisdiction
  2. Original Jurisdiction
  3. Advisory Jurisdiction
  4. None of the above
उत्तर: Original Jurisdiction
Correct answer: Original Jurisdiction.

16. Doctrine of Prospective overruling was approved for the first time in Constitution interpretation in the case of

  1. Kesvanand Bharti v. State of Kerala
  2. Goloknath v. State of Punjab
  3. A.K. Gopalan v. State of Madras
  4. Charanjitlal v. Union of India
उत्तर: Goloknath v. State of Punjab
Correct answer: Goloknath v. State of Punjab.

17. During the Mughal period Mansabdari system was related to

  1. Justice
  2. Trade
  3. Military administration
  4. Religious affairs
उत्तर: Military administration
Correct answer: Military administration.

18. During the Mughal period agricultural loan that was given to the peasants was called

  1. Dastur
  2. Taqavi
  3. Nasq
  4. Abwab
उत्तर: Taqavi
Correct answer: Taqavi.

19. During the period of 'Chand dynasty' in

  1. Khayakar
  2. Sirtan
  3. Thatwan
  4. Dhanti
उत्तर: Thatwan
Correct answer: Thatwan.

20. Economically the most important rocks in India are

  1. Gondwana rocks
  2. Dharwar rocks
  3. Vindhyan rocks
  4. Cuddpha rocks
उत्तर: Dharwar rocks
Correct answer: Dharwar rocks.

21. Gandak river is associated with one of the following river systems :

  1. Brahmaputra
  2. Indus
  3. Ganga
  4. None of these
उत्तर: Ganga
Correct answer: Ganga.

22. Generally the time-span of the Kumbh-Mela in Haridwar, is considered to be

  1. Basant Panchmi to Ganga Dushera
  2. Makarsankranti to Vaishakhi
  3. Mahashivratri to Ganga Dushera
  4. Maghpurnima to Akshaya Tritiya
उत्तर: Makarsankranti to Vaishakhi
Correct answer: Makarsankranti to Vaishakhi.

23. If D1 and D2 are the powers of two lenses placed in contact, then the power of the combination will be

  1. D1 + D2
  2. D1 – D2
  3. D1 / D2
  4. D1 × D2
उत्तर: D1 + D2
Correct answer: D1 + D2.

24. In an ecosystem green plants are

  1. Consumers
  2. Parasites
  3. Decomposer
  4. Producers
उत्तर: Producers
Correct answer: Producers.

25. In connection of whose case did Mahatma Gandhi go to South Africa?

  1. Dada Abdullah (Abdullah Sheth)
  2. Abdulla Hashim
  3. Dada Gaffar
  4. Nasir and Company
उत्तर: Dada Abdullah (Abdullah Sheth)
Correct answer: Dada Abdullah (Abdullah Sheth).

26. In early months of 2016, which State conducted Panchayati Raj election in which matriculation was fixed as the minimum educational qualification to fight for election?

  1. Uttarakhand
  2. Haryana
  3. Delhi
  4. Kerala
उत्तर: Haryana
Correct answer: Haryana.

27. In how many districts of Uttarakhand the greater Himalaya is spread over ?

  1. 3 districts
  2. 4 districts
  3. 6 districts
  4. 5 districts
उत्तर: 6 districts
Correct answer: 6 districts.

28. In processing cheques which of the following I/O techniques do the banks, generally, follow?

  1. OCR
  2. MICR
  3. Barcode
  4. VRT
उत्तर: MICR
Correct answer: MICR.

29. In the Constitution of India 'Education' is included in

  1. The Union List
  2. The State List
  3. The Concurrent List
  4. The residuary power
उत्तर: The Concurrent List
Correct answer: The Concurrent List.

30. In the absence of President and Vice-President who officiates for the President?

  1. Prime Minister
  2. Lok Sabha Speaker
  3. Home Minister
  4. Chief Justice of Supreme Court
उत्तर: Chief Justice of Supreme Court
Correct answer: Chief Justice of Supreme Court.

31. In the name of 'Dronacharya' which place is known as 'Drone Ghati'?

  1. Almora
  2. Rishikesh
  3. Haridwar
  4. Dehradun
उत्तर: Dehradun
Correct answer: Dehradun.

32. In the temple of a local deity of Uttarakhand, people appeal for justice through letters. Which is that deity ?

  1. Golu Dev
  2. Bokhnag
  3. Haruheet
  4. Manibhadra
उत्तर: Golu Dev
Correct answer: Golu Dev.

33. In the world, agriculture is mostly practiced in the

  1. River valleys
  2. Coastal regions
  3. Foothills
  4. Plateau region
उत्तर: River valleys
Correct answer: River valleys.

34. In which district of Uttarakhand 'Baghnath Temple' is located?

  1. Uttarkashi
  2. Rudraprayag
  3. Bageshwar
  4. Almora
उत्तर: Bageshwar
Correct answer: Bageshwar.

35. In which district of Uttarakhand is Gairsain situated ?

  1. Almora
  2. Bageshwar
  3. Chamoli
  4. Rudraprayag
उत्तर: Chamoli
Correct answer: Chamoli.

36. In which of the following State of America, is the Silicon Valley situated?

  1. Florida
  2. California
  3. Texas
  4. Colorado
उत्तर: California
Correct answer: California.

37. In which of the following session of the Round Table Conference, did Indian National Congress participate ?

  1. Second
  2. First
  3. First and third
  4. Third
उत्तर: Second
Correct answer: Second.

38. In which state is the Jaitapur Nuclear Plant situated?

  1. Rajasthan
  2. Andhra Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Tamil Nadu
उत्तर: Maharashtra
Correct answer: Maharashtra.

39. Integral coach factory is located at

  1. Varanasi
  2. Chitranjan
  3. Gorakhpur
  4. Perambur
उत्तर: Perambur
Correct answer: Perambur.

40. Kanishka was the follower of which sect of Buddhism?

  1. Hinayana
  2. Mahayan
  3. Vajrayan
  4. None of these
उत्तर: Mahayan
Correct answer: Mahayan.

41. Lokmanya Tilak founded the Home Rule League in April, 1916 at ..............

  1. Satara
  2. Belgaon
  3. Poona
  4. Nasik
उत्तर: Belgaon
Correct answer: Belgaon.

42. Mayurakshi project is located in

  1. West Bengal
  2. Andhra Pradesh
  3. Odisha
  4. Madhya Pradesh
उत्तर: West Bengal
Correct answer: West Bengal.

43. Montreal protocol' s associated with

  1. protection of wildlife
  2. protection of Himalayas
  3. development of coastal areas
  4. protection of stratospheric ozone layer
उत्तर: protection of stratospheric ozone layer
Correct answer: protection of stratospheric ozone layer.

44. More than 70% of world's fresh water is contained in

  1. Ponds
  2. Glaciers and Polar ice caps
  3. Greenland
  4. Oceans
उत्तर: Glaciers and Polar ice caps
Correct answer: Glaciers and Polar ice caps.

45. Name the famous cinema actor from acting in France

  1. Nirmal Pandey
  2. Prasoon Joshi
  3. Himani Shivapuri
  4. None of the above
उत्तर: Nirmal Pandey
Correct answer: Nirmal Pandey.

46. Name the largest producer of iron ore State in India

  1. Jharkhand
  2. Bihar
  3. Odisha
  4. Chhattisgarh
उत्तर: Odisha
Correct answer: Odisha.

47. On whose recommendation amongst the following the Constituent Assembly was constituted?

  1. Crips Mission
  2. Webel Mission
  3. Lord Mountbatten
  4. Cabinet Mission Plan
उत्तर: Cabinet Mission Plan
Correct answer: Cabinet Mission Plan.

48. Out of the following crops which one occupies 70. Which one of the following district of the major part of the net sown area in 2020-21?

  1. Haridwar
  2. Nainital
  3. Dehradun
  4. Udham Singh Nagar
उत्तर: Nainital
Correct answer: Nainital.

49. Out of the following oceans which one is the deepest?

  1. Indian Ocean
  2. Pacific Ocean
  3. Atlantic Ocean
  4. Arctic Ocean
उत्तर: Pacific Ocean
Correct answer: Pacific Ocean.

50. Part IX-A of Indian Constitution is related to

  1. Panchayats
  2. Municipalities
  3. State Legislature
  4. None of these
उत्तर: Municipalities
Correct answer: Municipalities.

51. Paun-Tuti was:

  1. An idol
  2. A coin
  3. A tax
  4. A building
उत्तर: A tax
Correct answer: A tax.

52. Power to constitute new states and its determination of boundary vests in

  1. Parliament
  2. Vice-President
  3. Governor
  4. None of the above
उत्तर: Parliament
Correct answer: Parliament.

53. Presence of which of the following is the cause of 'Minamata' disease?

  1. Sodium chloride
  2. Mercuric chloride
  3. Silver nitrate
  4. Ethyle isocyanate
उत्तर: Mercuric chloride
Correct answer: Mercuric chloride.

54. Pyorrhoea is a disease of

  1. Nose
  2. Heart
  3. Lungs
  4. Gums
उत्तर: Gums
Correct answer: Gums.

55. Small pox and Rabies are

  1. Viral diseases
  2. Bacterial diseases
  3. Fungal diseases
  4. Deficiency diseases
उत्तर: Viral diseases
Correct answer: Viral diseases.

56. The Chief Justice of Uttarakhand who also became the Chief Justice of India :

  1. Justice Ashok A. Desai
  2. Justice P.C. Verma
  3. Justice Barin Ghosh
  4. Justice S.H. Kapadia
उत्तर: Justice S.H. Kapadia
Correct answer: Justice S.H. Kapadia.

57. The Ganga was declared a national river on

  1. 15th August, 2003
  2. 26th January, 2005
  3. 4th November, 2008
  4. 1st May, 2012
उत्तर: 4th November, 2008
Correct answer: 4th November, 2008.

58. The Governor has the power to impose Governor's Rule in which of the following State?

  1. Nagaland
  2. Manipur
  3. Tripura
  4. Jammu & Kashmir
उत्तर: Jammu & Kashmir
Correct answer: Jammu & Kashmir.

59. The Judges of the Supreme Court can be removed from their office before their normal term by.

  1. The President on the recommendation of the two Houses of Parliament
  2. The President on his discretion
  3. The Council of Ministers
  4. The Parliament
उत्तर: The President on the recommendation of the two Houses of Parliament
Correct answer: The President on the recommendation of the two Houses of Parliament.

60. The King of Garhwal who was killed after being defeated by Gorkhas was:

  1. Sudarshan Shah
  2. Pradyumna Shah
  3. Pradeep Shah
  4. Fatehpati Shah
उत्तर: Pradyumna Shah
Correct answer: Pradyumna Shah.

61. The Lucknow Sessions of the Indian National Congress was presided over by

  1. Annie Beasant
  2. Lokmanya Tilak
  3. Sampurnanand
  4. Ambika Charan Mazumdar
उत्तर: Ambika Charan Mazumdar
Correct answer: Ambika Charan Mazumdar.

62. The MRTP Act (1969) has been replaced by the Competition Act (2002) which is in effect from the year.

  1. 2007
  2. 2009
  3. 2011
  4. 2013
उत्तर: 2009
Correct answer: 2009.

63. The Parliament of India consists of

  1. Lok Sabha and Rajya Sabha
  2. the President, Lok Sabha and Rajya Sabha
  3. Lok Sabha and Council of Ministers
  4. President and Lok Sabha only
उत्तर: the President, Lok Sabha and Rajya Sabha
Correct answer: the President, Lok Sabha and Rajya Sabha.

64. The President of India, who granted his consent, to the Bill of Creation of Uttarakhand State was

  1. R. Venkatraman
  2. K.R. Narayanan
  3. Shankar Dayal Sharma
  4. A.P.J. Abdul Kalam
उत्तर: K.R. Narayanan
Correct answer: K.R. Narayanan.

65. The Second Buddhist Council was held at

  1. Vaishali
  2. Ujjain
  3. Pataliputra
  4. Kannauj
उत्तर: Vaishali
Correct answer: Vaishali.

66. The antibiotic penicillin is produced by

  1. Bacteria
  2. Fungus
  3. Algae
  4. Lichens
उत्तर: Fungus
Correct answer: Fungus.

67. The best soil, for the growth of most plants, is

  1. Sandy
  2. Clayey
  3. Clayey loam
  4. Loam
उत्तर: Loam
Correct answer: Loam.

68. The first Transgenic plant was that of

  1. Pea
  2. Flax
  3. Tobacco
  4. Cotton
उत्तर: Tobacco
Correct answer: Tobacco.

69. The first meeting of the Constituent Assembly was held on

  1. 9th December, 1946
  2. 15th August, 1947
  3. 26th December, 1949
  4. 10th December, 1948
उत्तर: 9th December, 1946
Correct answer: 9th December, 1946.

70. The ginger is a

  1. Bulb
  2. Rhizome
  3. Tuber
  4. Modified root
उत्तर: Rhizome
Correct answer: Rhizome.

71. The largest producer of rice is

  1. Uttar Pradesh
  2. West Bengal
  3. Bihar
  4. None of the above UK PSC APS (Mains) -2017
उत्तर: Uttar Pradesh
Correct answer: Uttar Pradesh.

72. The main gold producing state of India is

  1. Andhra Pradesh
  2. Karnataka
  3. Bihar
  4. Uttar Pradesh
उत्तर: Karnataka
Correct answer: Karnataka.

73. The metal present in Vitamin B12 is :

  1. Cobalt
  2. Magnesium
  3. Iron
  4. Copper
उत्तर: Cobalt
Correct answer: Cobalt.

74. The natural habitat of Indian lion is

  1. Sunderban delta in Bengal
  2. Gir forest in Gujarat
  3. Thorn forest in Rajasthan
  4. Deciduous forest in Madhya Pradesh
उत्तर: Gir forest in Gujarat
Correct answer: Gir forest in Gujarat.

75. The number of Rajya Sabha members from

  1. one
  2. two
  3. three
  4. five
उत्तर: three
Correct answer: three.

76. The number of Tirthas given in Arthashastra is

  1. Fourteen
  2. Sixteen
  3. Eighteen
  4. Twenty one
उत्तर: Eighteen
Correct answer: Eighteen.

77. The practical unit of capacity of a capacitor is

  1. Coulomb
  2. Gauss
  3. Henry
  4. Farad
उत्तर: Farad
Correct answer: Farad.

78. The present Lok Sabha is

  1. Thirteenth
  2. Fourteenth
  3. Fifteenth
  4. Sixteenth
उत्तर: Sixteenth
Correct answer: Sixteenth.

79. The real executive authority under Cabinet Government rests with

  1. the Council of Ministers
  2. the Prime Minister
  3. the Constitution
  4. the Parliament
उत्तर: the Prime Minister
Correct answer: the Prime Minister.

80. The right chronology of Saka Samwat month is

  1. Phalguna, Pausa, Bhadra, Jyaistha
  2. Pausa, Phalguna, Jyaistha, Bhadra
  3. Bhadra, Phalguna, Jyaistha, Pausa
  4. Jyaistha, Bhadra, Pausa, Phalguna
उत्तर: Jyaistha, Bhadra, Pausa, Phalguna
Correct answer: Jyaistha, Bhadra, Pausa, Phalguna.

81. The share of Zamindar in the harvested crop in Tehri state was known as

  1. Sawani ser
  2. Rahdari
  3. Prabhu Seva
  4. Tihar
उत्तर: Tihar
Correct answer: Tihar.

82. The software, which allows you to view the webpage, is called

  1. Website
  2. Web Browser
  3. Interpreter
  4. Operating System
उत्तर: Web Browser
Correct answer: Web Browser.

83. The system of Chattis Rakam Battis Kalam was abolished by

  1. The Chand rulers
  2. The Gorkha rulers
  3. The British administrators
  4. None of these
उत्तर: The Gorkha rulers
Correct answer: The Gorkha rulers.

84. Thickness of ozone layer is measured in

  1. Decibel
  2. Dobson
  3. Pascal
  4. Weber
उत्तर: Dobson
Correct answer: Dobson.

85. Tiladi massacre took place on

  1. 30th May 1930 C.E/30
  2. 20th May 1932 C.E/20
  3. j30th May 1931 C.E/30
  4. 30th May 1929 C.E/30
उत्तर: 30th May 1930 C.E/30
Correct answer: 30th May 1930 C.E/30.

86. To whom Gautam Buddha gave his last sermon at Kushinagar?

  1. Subhadd
  2. Anand
  3. Sariputra
  4. Upali
उत्तर: Subhadd
Correct answer: Subhadd.

87. Under the Indian Constitution, the Code of Criminal Procedure, 1973, has been kept in

  1. Union List
  2. State List
  3. Concurrent List
  4. None of the above
उत्तर: Concurrent List
Correct answer: Concurrent List.

88. Under the Uttarakhand Police Act, 2007, who is empowered to create Railway Police Districts?/

  1. Director General of Police
  2. Superintendent of Police
  3. State Government
  4. Governor
उत्तर: State Government
Correct answer: State Government.

89. Under which article of the Constitution of India, the Government of India can borrow on the security of the consolidated fund of India?

  1. Article 290
  2. Article 292
  3. Article 260
  4. Article 265
उत्तर: Article 292
Correct answer: Article 292.

90. Unit of sea distance is

  1. Naute
  2. Nautical mile
  3. Fathom
  4. Lambert
उत्तर: Nautical mile
Correct answer: Nautical mile.

91. What is the normal tenure of a Panchayat ?

  1. 3 years
  2. 4 years
  3. 2 years
  4. 5 years
उत्तर: 5 years
Correct answer: 5 years.

92. What was the main objective of Wahabi Movement?

  1. To establish good relation with the British
  2. For Purification of Islam
  3. To support English education
  4. To oppose social reforms
उत्तर: For Purification of Islam
Correct answer: For Purification of Islam.

93. Where did Gautam Buddha attain enlightenment?

  1. In Rajgriha
  2. In Lumbini
  3. In Shrawasti
  4. In BodhGaya
उत्तर: In BodhGaya
Correct answer: In BodhGaya.

94. Where did the Mughal Prince Suleman Shikoh take shelter out of the followings ?

  1. Garhwal
  2. Kumaun
  3. Nepal
  4. Himachal
उत्तर: Garhwal
Correct answer: Garhwal.

95. Where is the First Biosphere Reserve of India is located ?

  1. Nilgiri
  2. Nanda Devi
  3. Sunder van
  4. Great Nicobar
उत्तर: Nilgiri
Correct answer: Nilgiri.

96. Which Articles amongst the following were added by the 97th Amendment Act of Indian Constitution?

  1. Article 243(P) to Article 243(ZG)
  2. Article 243(ZH) to Article 243(ZT)
  3. Article 243(a) to Article 243(O)
  4. Article 243(ZG) to Article 243(ZR)
उत्तर: Article 243(ZH) to Article 243(ZT)
Correct answer: Article 243(ZH) to Article 243(ZT).

97. Which Indian National Park is famous for Rhinoceros population ?

  1. Kaziranga
  2. Jim Corbett
  3. Ranthambor
  4. Bannerghatta
उत्तर: Kaziranga
Correct answer: Kaziranga.

98. Which among the following State is not a natural source of Crude Oil in India?

  1. Gujarat
  2. Assam
  3. Maharashtra
  4. Madhya Pradesh
उत्तर: Madhya Pradesh
Correct answer: Madhya Pradesh.

99. Which country's Parliament became first in the world to run entirely on solar power, in February, 2016?

  1. Pakistan
  2. China
  3. Canada
  4. England
उत्तर: Pakistan
Correct answer: Pakistan.

100. Which district is known as 'Copper City'?

  1. Rudraprayag
  2. Pauri Garhwal
  3. Nainital
  4. Almora
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

101. Which district of Uttarakhand has the highest rural population as per Census of 2011?

  1. Udham Singh Nagar
  2. Dehradun
  3. Haridwar
  4. Nainital
उत्तर: Haridwar
Correct answer: Haridwar.

102. Which gas exists in the highest concentration in the Earth's atmosphere?

  1. Hydrocarbons
  2. Ozone
  3. Oxygen
  4. Nitrogen
उत्तर: Nitrogen
Correct answer: Nitrogen.

103. Which local deity in Garhwal region is known as 'Chalanda' (wandering) ?

  1. Badrinath
  2. Mahasu
  3. Harjyu
  4. Sirgul
उत्तर: Mahasu
Correct answer: Mahasu.

104. Which metal is found at the following placesHutti, Kolar and Ramgiri in India?

  1. Aluminium
  2. Copper
  3. Silver
  4. Gold
उत्तर: Gold
Correct answer: Gold.

105. Which of the Articles of the Constitution of India empowers the President to appoint acting Chief Justice of a High Court?

  1. Article 223
  2. Article 224
  3. Article 224A
  4. Article 225
उत्तर: Article 223
Correct answer: Article 223.

106. Which of the following Amendment Act of the Constitution provided for the appointment of one person as Governor of two or more states?

  1. 2nd Amendment
  2. 3rd Amendment
  3. 5th Amendment
  4. 7th Amendment
उत्तर: 7th Amendment
Correct answer: 7th Amendment.

107. Which of the following National Parks is shared by Pauri Garhwal and Nainital district?

  1. Valley of flowers
  2. Rajaji National Park
  3. Corbett National Park
  4. Govind National Park
उत्तर: Corbett National Park
Correct answer: Corbett National Park.

108. Which of the following Sultans was the first Sultan who started the translation of religious texts of Hindus into Persian language?

  1. Firozshah Tughlaq
  2. Allauddin Khalji
  3. Muhammad-bin Tughlaq
  4. Iltutmish
उत्तर: Firozshah Tughlaq
Correct answer: Firozshah Tughlaq.

109. Which of the following colours of light travels slowest in glass?

  1. Red
  2. Green
  3. Violet
  4. All travel with the same speed.
उत्तर: Violet
Correct answer: Violet.

110. Which of the following combinations is not correctly matched ?

  1. Lansdowne – Garhwal Rifles
  2. Ranikhet – Gorkha Regiment
  3. Dehradun – Indian Military Academy
  4. Chamba – Gabar Singh Memorial Monument
उत्तर: Ranikhet – Gorkha Regiment
Correct answer: Ranikhet – Gorkha Regiment.

111. Which of the following disease spreads through air?

  1. Common cold
  2. Pneumonia
  3. Tuberculosis
  4. All of these
उत्तर: All of these
Correct answer: All of these.

112. Which of the following is a dye?

  1. Proline
  2. Orlon
  3. Indigo
  4. Nicotine
उत्तर: Indigo
Correct answer: Indigo.

113. Which of the following is an explosive?

  1. DDT
  2. O2
  3. TNT
  4. MRI
उत्तर: TNT
Correct answer: TNT.

114. Which of the following is not a folk-dance song?

  1. Tandi
  2. Thadya
  3. Chaufula
  4. Khuderh
उत्तर: Khuderh
Correct answer: Khuderh.

115. Which of the following is not a green house gas?

  1. Hydrogen
  2. Carbon Dioxide
  3. Methane
  4. Chlorofluorocarbons
उत्तर: Hydrogen
Correct answer: Hydrogen.

116. Which of the following is not a mammal?

  1. Duck billed platypus
  2. Bat
  3. Whale
  4. Great India Bustard
उत्तर: Great India Bustard
Correct answer: Great India Bustard.

117. Which of the following is not a programming language of a computer?

  1. Fortran
  2. Java
  3. COBOL
  4. Windows
उत्तर: Windows
Correct answer: Windows.

118. Which of the following is the longest mountain range of the world?

  1. Andes
  2. Rockies
  3. Himalaya
  4. Alps
उत्तर: Andes
Correct answer: Andes.

119. Which of the following places is a famous Muslim religious place?

  1. Kailapeer – Budha Kedar
  2. Peergaddi – Devalgarh
  3. Peeran Kaliar – Roorkee
  4. Sidh Bali – Kotdwar
उत्तर: Peeran Kaliar – Roorkee
Correct answer: Peeran Kaliar – Roorkee.

120. Which of the following regions was not assigned to Iqtadars by Allauddin Khalji?

  1. Marwar
  2. Malwa
  3. Mewar
  4. Doab
उत्तर: Marwar
Correct answer: Marwar.

121. Which of the following term was not mentioned in Rig Veda ?

  1. Jana
  2. Janapada
  3. Samgrama
  4. Gram
उत्तर: Janapada
Correct answer: Janapada.

122. Which of the following tribe of Uttarakhand is mainly involved in the sheep rearing?

  1. Bhotiya
  2. Raji
  3. Tharu
  4. Boksha
उत्तर: Bhotiya
Correct answer: Bhotiya.

123. Which one among the following is a Kumaoni language film?

  1. Megha Aa
  2. Jagwal
  3. Chhoti Bwari
  4. Chalda Jatra
उत्तर: Megha Aa
Correct answer: Megha Aa.

124. Which one of the following combinations of the districts, shows the correct sequence of magnesite deposits in Uttarakhand ?

  1. Bagheshwar, Pithoragarh, Chamoli
  2. Dehradun, Tehri Garhwal, Bageshwar
  3. Uttarakashi, Rudraprayag, Nainital
  4. Champawat, Udham Singh Nagar, Pauri Garhwal
उत्तर: Bagheshwar, Pithoragarh, Chamoli
Correct answer: Bagheshwar, Pithoragarh, Chamoli.

125. Which one of the following is not a State University in Uttarakhand?

  1. Gurukul Kangri University
  2. Kumaun University
  3. HNB Medical University
  4. Shridev Suman University
उत्तर: Gurukul Kangri University
Correct answer: Gurukul Kangri University.

126. Which one of the following is the highest Revenue Court?

  1. Magistrate's Court
  2. Commissioner's Court
  3. Deputy Commissioner's Court
  4. The Board of Revenue
उत्तर: The Board of Revenue
Correct answer: The Board of Revenue.

127. Which one the following Union Territories has a High Court of its own?

  1. Chandigarh
  2. Delhi
  3. Puducherry
  4. Lakshadweep
उत्तर: Delhi
Correct answer: Delhi.

128. Which part of the Uttarakhand does receive maximum rain during rainy season ?

  1. Sub-Himalaya
  2. Outer Himalaya
  3. Bhavar
  4. Tarai
उत्तर: Outer Himalaya
Correct answer: Outer Himalaya.

129. Which party declared 16th August, 1946 A.D. as the Direct Action Day?

  1. Swaraj Party
  2. Indian National Congress
  3. Muslim League
  4. None of these
उत्तर: Muslim League
Correct answer: Muslim League.

130. Which place of Kumaon is famous for 'Rangwali-Pichhaurhi' ?

  1. Almora
  2. Haldwani
  3. Rudrapur
  4. Kasipur
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

131. Which sect did not register its entry at all in

  1. Kabeer Panth
  2. Satynath Panth
  3. Vairagi Panth
  4. Nastik Panth
उत्तर: Nastik Panth
Correct answer: Nastik Panth.

132. Which section of Uttarakhand Police Act, 2007 defines 'witness'?

  1. Section 2(a)
  2. Section 2(b)
  3. Section 2(zb)
  4. Section 2(zc)
उत्तर: Section 2(zc)
Correct answer: Section 2(zc).

133. Who among the following deciphered the Mauryan Brahmi for the first time?

  1. William Jones
  2. James Prinsep
  3. Alexander Cunningham
  4. John Marshall
उत्तर: James Prinsep
Correct answer: James Prinsep.

134. Who among the following made 'Sanyasi Rebellion' famous through his writings?

  1. Bankim Chandra
  2. Sisir Kumar Ghosh
  3. Deen Bandhu Mitra
  4. Harish Chandra Mukherjee
उत्तर: Bankim Chandra
Correct answer: Bankim Chandra.

135. Who among the following was an extremist leader?

  1. Surendra Nath Banerjee
  2. Dadabhai Naoroji
  3. Aurobindo Ghosh
  4. Mahadev Govind Ranade
उत्तर: Aurobindo Ghosh
Correct answer: Aurobindo Ghosh.

136. Who among the following was not in the Cabinet Mission?

  1. Stafford Cripps
  2. Pethic Lawrence
  3. A.V. Alexander
  4. John Simon
उत्तर: John Simon
Correct answer: John Simon.

137. Who amongst the following had called Gandhiji "One man boundary force"?

  1. Louis Fischer
  2. Valentine Chirole
  3. Lord Mountbatten
  4. Jawahar Lal Nehru
उत्तर: Lord Mountbatten
Correct answer: Lord Mountbatten.

138. Who amongst the following has drafted the Preamble to the Indian Constitution

  1. Mr. Rajendra Prasad
  2. Mr. Jawaharlal Nehru
  3. Mr. B.R. Ambedkar
  4. Mr. Vallabh Bhai Patel
उत्तर: Mr. Jawaharlal Nehru
Correct answer: Mr. Jawaharlal Nehru.

139. Who coined the word Pakistan?

  1. Choudhary Khaliq-uz-Zaman
  2. Fazlul Haq
  3. Muhammad Ali Jinnah
  4. Choudhary Rehmat Ali
उत्तर: Choudhary Rehmat Ali
Correct answer: Choudhary Rehmat Ali.

140. Who elects the head of Block Pramukh?

  1. Gram Pradhans
  2. Members of Panchayat
  3. Sarpanch
  4. All residents of Panchayat
उत्तर: Members of Panchayat
Correct answer: Members of Panchayat.

141. Who founded the Natal Indian Congress ?

  1. Mahatma Gandhi
  2. B.R. Ambedkar
  3. B.G. Tilak
  4. Motilal Nehru
उत्तर: Mahatma Gandhi
Correct answer: Mahatma Gandhi.

142. Who gains during the period of rising prices?

  1. Debtors
  2. Creditors
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these
उत्तर: Debtors
Correct answer: Debtors.

143. Who has the control over civil forests in

  1. District Magistrate
  2. District Forest Officer
  3. Commissioner
  4. None of these
उत्तर: District Magistrate
Correct answer: District Magistrate.

144. Who has written the book entitled 'Poverty and Un-British Rule in India'?

  1. Gunnar Myrdal
  2. P.C. Mahalanobis
  3. Dada Bhai Naoroji
  4. Gopal Krishna Gokhale
उत्तर: Dada Bhai Naoroji
Correct answer: Dada Bhai Naoroji.

145. Who helped Shah Alam II to ascend the throne in Delhi in 1771?

  1. Warren Hastings
  2. Siraj-ud-Daula
  3. Mahadji Sindhia
  4. Haider Ali
उत्तर: Mahadji Sindhia
Correct answer: Mahadji Sindhia.

146. Who is the Chairman of National Development Council?

  1. President
  2. Prime Minister
  3. Finance Minister
  4. None of the above
उत्तर: Prime Minister
Correct answer: Prime Minister.

147. Who is the first women of Uttarakhand awarded "Dronacharya Award'?

  1. Hansa Manral
  2. Harshwanti Bisht
  3. Bachendri Pal
  4. Parigya
उत्तर: Hansa Manral
Correct answer: Hansa Manral.

148. Who of the following was the Constitutional advisor to the Constituent Assembly?

  1. Rajendra Prasad
  2. B.R. Ambedkar
  3. B.N. Rau
  4. J.L. Nehru UK PSC RO/ARO (Pre)- 2023/2006
उत्तर: B.N. Rau
Correct answer: B.N. Rau.

149. Who shall be the Chairman of the Council of States in accordance with the provisions of the Constitution of India?

  1. President of India
  2. Vice-President of India
  3. Prime Minister of India
  4. None of the above
उत्तर: Vice-President of India
Correct answer: Vice-President of India.

150. Who was the Speaker of the First Elected Legislative Assembly of Uttarakhand ?

  1. Prakash Pant
  2. Harbansh Kapur
  3. Govind Singh Kunjwal
  4. Yashpal Arya
उत्तर: Prakash Pant
Correct answer: Prakash Pant.

151. Who was the first Chairman of the

  1. N.P. Navani
  2. S.K. Das
  3. Lt. Gen. G.S. Negi
  4. Lt. Gen. M.C. Bhandari
उत्तर: N.P. Navani
Correct answer: N.P. Navani.

152. Who was the pioneer of Peasant Movement in Bihar in the 1930s?

  1. C.R. Das
  2. Swami Sahajanand
  3. Muzaffar Ahmad
  4. Dr. Rajendra Prasad
उत्तर: Swami Sahajanand
Correct answer: Swami Sahajanand.

153. Who wrote Jahangir Chandrika ?

  1. Keshava Das
  2. Kishandas
  3. Rammanohar Lal
  4. Jadrup Gusain
उत्तर: Keshava Das
Correct answer: Keshava Das.

154. With which of the following countries and Bihar all have a frontier?

  1. China
  2. Bangladesh
  3. Bhutan
  4. Nepal
उत्तर: Nepal
Correct answer: Nepal.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com