Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2014 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2014 प्रारंभिक परीक्षा के 13 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. According to the Census of 2011, in which of the following districts of Uttarakhand, the population growth rate has been negative?

  1. Pithoragarh
  2. Almora
  3. Rudraprayag
  4. Uttarkashi
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

2. Before the 1962 China War, which tribe of

  1. Raji
  2. Bhotia
  3. Boxa
  4. Jaunsari
उत्तर: Bhotia
Correct answer: Bhotia.

3. Govind Ghat is situated at the confluence of which rivers ?

  1. Alaknanda and Bhagirathi
  2. Alaknanda and Khirongad
  3. Alaknanda and Lakshman Ganga
  4. Alaknanda and Dhauli Ganga
उत्तर: Alaknanda and Lakshman Ganga
Correct answer: Alaknanda and Lakshman Ganga.

4. Select the correctly matched pair form the following options in which a king and his capital are given ?

  1. Som Chand – Raj Bugyal
  2. Kanak Pal – Devalgarh
  3. Ajay Pal – Tehri
  4. Man Shah – Chandpur Garh
उत्तर: Som Chand – Raj Bugyal
Correct answer: Som Chand – Raj Bugyal.

5. Setu Samudram ship Channel Project is approved by

  1. Government of Tamil Nadu State
  2. Government of Sri Lanka
  3. Government of India
  4. Government of India and Sri Lanka
उत्तर: Government of India
Correct answer: Government of India.

6. The purpose of establishing 'Prajamandal' in Dehradun was –

  1. Gaining Independence from British Rule
  2. Gaining Independence from Gorkha Rule
  3. Organizing the people for social reform
  4. To free the people from the misrule of Tehri state.
उत्तर: To free the people from the misrule of Tehri state.
Correct answer: To free the people from the misrule of Tehri state.

7. Which is the highest mountain peak in Uttaranchal?

  1. Trishul
  2. Dunagiri
  3. Nanda Devi
  4. Kamet
उत्तर: Nanda Devi
Correct answer: Nanda Devi.

8. Which is the longest glacier in Uttarakhand ?

  1. Milam
  2. Satopanth
  3. Pindari
  4. Gangotri
उत्तर: Gangotri
Correct answer: Gangotri.

9. Which of the following is a bio reserve area of

  1. Govind
  2. Carbett
  3. Rajaji
  4. Nanda Devi
उत्तर: Nanda Devi
Correct answer: Nanda Devi.

10. Which of the following is the correct order of Indian states in descending order of their area?

  1. Uttarakhand, Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh
  2. Jharkhand, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Chhattisgarh
  3. Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh,
  4. Himachal Pradesh, Uttarakhand, Jharkhand, Chhattisgarh
उत्तर: Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh,
Correct answer: Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh,.

11. Which of the following lakes is known as the 'Mystery Lakes' of Uttarakhand?

  1. Nainital
  2. Sattal
  3. Roopkund
  4. Naukuchhiyatal
उत्तर: Roopkund
Correct answer: Roopkund.

12. Who was known as 'Naak Kati Rani' in the history of Garhwal?

  1. Guleria Rani
  2. Karnawati Rani
  3. Nepalia Rani
  4. Kamlindumati Rani
उत्तर: Karnawati Rani
Correct answer: Karnawati Rani.

13. Who ws the first President of 'Uttarakhand Kranti Dal'?

  1. D.D. Pant
  2. Diwakar Bhatt
  3. Badridutt Pandey
  4. Mathura Prasad Bamrada
उत्तर: D.D. Pant
Correct answer: D.D. Pant.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com