Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2013 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2013 प्रारंभिक परीक्षा के 32 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. A public switching telephone network (PSTN) uses which switching technique?

  1. Packet
  2. Message
  3. Circuit
  4. None of these
उत्तर: Circuit
Correct answer: Circuit.

2. Consider the following statement and select the correct answer from the given code: Assertion A : In Himalaya, different forest belts lie within a particular altitude. Assertion R : The Himalaya has different types of forests due to climatic variations. Code :

  1. A and R both are true and R is the correct explanation of A.
  2. A and R, both are true but R is not the correct explanation of A
  3. A is true but R is false.
  4. A is false but R is true.
उत्तर: A and R both are true and R is the correct explanation of A.
Correct answer: A and R both are true and R is the correct explanation of A.

3. Disorder of which of the following organs, causes the disease-Disease-in humans?

  1. Liver
  2. Kidney
  3. Lungs
  4. Pancreas
उत्तर: Pancreas
Correct answer: Pancreas.

4. In which of the following regions, is maximum amount of Insolation received?

  1. Polar regions
  2. Sub-Tropical region
  3. Cold region
  4. Temperate region
उत्तर: Sub-Tropical region
Correct answer: Sub-Tropical region.

5. In which state the land slides are major problem?

  1. Uttar Pradesh
  2. Uttarakhand
  3. Chhattisgarh
  4. Madhya Pradesh
उत्तर: Uttarakhand
Correct answer: Uttarakhand.

6. Name the atmospheric layer that has following characteristics: I. This layer extends to a height of about 440 km. II. In this layer, temperature rises dramatically reaching upto 14800C. III. This is due the fact that the gas molecules in this layer absorb the X-rays and ultraviolet radiation of the sun. IV. It protects Earth from meteors and satellites as its.

  1. Thermosphere
  2. Mesosphere
  3. Stratosphere
  4. Toposphere
उत्तर: Thermosphere
Correct answer: Thermosphere.

7. On Which river is the Pong Dam constructed?

  1. Ganga
  2. Tapti
  3. Yamuna
  4. Beas
उत्तर: Beas
Correct answer: Beas.

8. Ozone layer is mainly made up of:

  1. Ozone gas
  2. Carbon dioxide gas
  3. Nitrogen gas
  4. Hydrogen gas
उत्तर: Ozone gas
Correct answer: Ozone gas.

9. Presence of which hormone in the urine is the basis for the common test for pregnancy?

  1. Growth hormone
  2. Testasterone
  3. Human chorionic gonadotropin
  4. Relaxin
उत्तर: Human chorionic gonadotropin
Correct answer: Human chorionic gonadotropin.

10. Presently how many Articles and Schedules are there in the Indian Constitution?

  1. 410 Articles and 12 Schedules
  2. 412 Articles and 10 Schedules
  3. 423 Articles and 11 Schedules
  4. 395 Articles and 12 Schedules
उत्तर: 395 Articles and 12 Schedules
Correct answer: 395 Articles and 12 Schedules.

11. Stone cancer of Taj Mahal is primarily due to pollution from?

  1. Emissions from Mathura refinery
  2. Growing population of Agra
  3. Change in climate
  4. Pollution from tanneries
उत्तर: Emissions from Mathura refinery
Correct answer: Emissions from Mathura refinery.

12. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the State falls under which jurisdiction?

  1. Advisory Jurisdiction
  2. Appellate Jurisdiction
  3. Original Jurisdiction
  4. Writ Jurisdiction
उत्तर: Original Jurisdiction
Correct answer: Original Jurisdiction.

13. There is no vertical wind in the lower stratosphere.

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2
उत्तर: Both 1 and 2
Correct answer: Both 1 and 2.

14. What is browser?

  1. Software to browse a source code
  2. Software to browse virus and malware ~
  3. Software that enables internet users to view a web page
  4. Software to provide operating system and security
उत्तर: Software that enables internet users to view a web page
Correct answer: Software that enables internet users to view a web page.

15. What is responsible for the Nitrogen fixation by legumes?

  1. Mycorrhiza
  2. Rhizospheric microflora
  3. Rhizobium
  4. Soil fungi
उत्तर: Rhizobium
Correct answer: Rhizobium.

16. Which article of the Indian Constitution deals with the promotion of International Peace and Security?

  1. Article 52
  2. Article 65
  3. Article 50
  4. Article 51
उत्तर: Article 51
Correct answer: Article 51.

17. Which coding scheme is used in computer to represent data internally?

  1. Decimal
  2. Integral
  3. Binary
  4. None of the above
उत्तर: Binary
Correct answer: Binary.

18. Which fungus grows on a bread?

  1. Aspergillus
  2. Rhizopus
  3. Yeast
  4. Synchytrium
उत्तर: Rhizopus
Correct answer: Rhizopus.

19. Which is a multi user, time-sharing operating system?

  1. DOS
  2. UNIX
  3. Ms-Office
  4. Android
उत्तर: UNIX
Correct answer: UNIX.

20. Which of the following is fastest memory?

  1. Secondary Memory
  2. Cache Memory
  3. Auxiliary Memory
  4. None of the above
उत्तर: Cache Memory
Correct answer: Cache Memory.

21. Which of the following is identified as most backward tribe in Uttarakhand?

  1. Jaunsari Tribe
  2. Tharu Tribe
  3. Van-Raji
  4. Bhotia-Tribe
उत्तर: Van-Raji
Correct answer: Van-Raji.

22. Which part is absent in Gymnosperm?

  1. Embryo
  2. Endosperm
  3. Ovule
  4. Ovary
उत्तर: Ovary
Correct answer: Ovary.

23. Which plant group is commonly known as amphibians of plant kingdom?

  1. Bryophytes
  2. Pteridophytes
  3. Algae
  4. Gymnosperms
उत्तर: Bryophytes
Correct answer: Bryophytes.

24. Which produce was not cultivated under Harappan Civilization?

  1. Barley
  2. Sugarcane
  3. Rice
  4. Wheat
उत्तर: Sugarcane
Correct answer: Sugarcane.

25. Which ruler completed the structure of Qutub Minar?

  1. Qutbuddin Aibak
  2. Balban
  3. Razia Sultana
  4. Iltutmish
उत्तर: Iltutmish
Correct answer: Iltutmish.

26. Which seismic wave covers longest distance and is most violent and destructive?

  1. 'P' wave
  2. 'S' wave
  3. 'Pg-Sg' wave
  4. 'L' wave
उत्तर: 'L' wave
Correct answer: 'L' wave.

27. Who adopted the policy of 'Doctrine of Lapse'?

  1. Clive
  2. Curzon
  3. Dalhousie
  4. William Bentinck
उत्तर: Dalhousie
Correct answer: Dalhousie.

28. Who estimates the National Income data in India?

  1. Planning Commission
  2. Reserve Bank of India
  3. Finance Ministry
  4. Central Statistical Organization
उत्तर: Central Statistical Organization
Correct answer: Central Statistical Organization.

29. Who is known as architect of Green Revolution in India?

  1. Dr. Kurien
  2. Dr. Swaminathan
  3. Dr. Pachauri
  4. None of the above
उत्तर: Dr. Swaminathan
Correct answer: Dr. Swaminathan.

30. Who is the present Attorney General of India?

  1. Ranjit Kumar
  2. Rajiv Mathur
  3. Mukul Rohatgi
  4. Suresh K. Reddy
उत्तर: Mukul Rohatgi
Correct answer: Mukul Rohatgi.

31. Who proposed natural system of plant's classification?

  1. Carolus Linnaeus
  2. Bentham and Hooker
  3. Engler and parental
  4. Hutchinson
उत्तर: Bentham and Hooker
Correct answer: Bentham and Hooker.

32. Who was the author of the book 'Wonder that was India'?

  1. Gulbadan Begum
  2. R.C. Majumdar
  3. A.L. Basham
  4. Romila Thapar
उत्तर: A.L. Basham
Correct answer: A.L. Basham.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com