Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2011 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2011 प्रारंभिक परीक्षा के 109 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. 'World Investment Report' is an annual publication of

  1. IMF
  2. World Bank
  3. UNCTAD
  4. WTO
उत्तर: UNCTAD
Correct answer: UNCTAD.

2. A Secular State

  1. Promotes Religions
  2. Demotes Religions
  3. Integrates Religions
  4. Remains neutral to Religions
उत्तर: Remains neutral to Religions
Correct answer: Remains neutral to Religions.

3. A network of networks is simply called

  1. Extranet
  2. Intranet
  3. Webnet
  4. Internet
उत्तर: Internet
Correct answer: Internet.

4. A visa is required for Kailash Mansarovar pilgrimage because it is located in

  1. Nepal
  2. Chinese Tibet
  3. Bhutan
  4. Sikkim
उत्तर: Chinese Tibet
Correct answer: Chinese Tibet.

5. Abnormal level of cholesterol is associated with

  1. Hardening of arteries
  2. Hardening of veins
  3. Kidney stones formation
  4. Liver cirrhosis
उत्तर: Hardening of arteries
Correct answer: Hardening of arteries.

6. Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were sentenced to death in

  1. Alipur conspiracy case
  2. Lahore conspiracy case
  3. Kakori conspiracy case
  4. Kanpur conspiracy case
उत्तर: Lahore conspiracy case
Correct answer: Lahore conspiracy case.

7. Combination of what substance in the alloy renders stainless steel non-magnetic?

  1. Carbon
  2. Chromium
  3. Nickel
  4. Molybdenum
उत्तर: Nickel
Correct answer: Nickel.

8. Constitutional Status to Panchayati Raj System was given by

  1. 24th Amendment
  2. 25th Amendment
  3. 42nd Amendment
  4. 73rd Amendment
उत्तर: 73rd Amendment
Correct answer: 73rd Amendment.

9. Famous Cave temples of Elephanta are described to

  1. Chalukyas
  2. Cholas
  3. Pallavas
  4. Rashtrakoots
उत्तर: Rashtrakoots
Correct answer: Rashtrakoots.

10. Four Jyotirmathas established by Adi Shankarchary are

  1. Joshimath, Dwarka, Puri, Sringeri
  2. Sringeri, Dwarka, Joshimath, Prayag
  3. Dwarka, Joshimath, Prayag, Kanchi
  4. Puri, Sringeri, Dwarka, Varanasi
उत्तर: Joshimath, Dwarka, Puri, Sringeri
Correct answer: Joshimath, Dwarka, Puri, Sringeri.

11. From area point of view, which is the biggest National Park in Uttarkhand?

  1. Gangotri National Park
  2. Rajaji National Park
  3. Nanda Devi National Park
  4. Govind National Park
उत्तर: Gangotri National Park
Correct answer: Gangotri National Park.

12. How many States are permanent members of United Nations Security Council?

  1. 10
  2. 7
  3. 5
  4. 12
उत्तर: 5
Correct answer: 5.

13. I.C. Chips for computer are usually made of

  1. Leaf
  2. Chromium
  3. Silicon
  4. Gold
उत्तर: Silicon
Correct answer: Silicon.

14. In surgery, what is arthoplasty?

  1. Open heart surgery
  2. Hip-joint replacement
  3. Kidney transplant
  4. Blood Transfusion
उत्तर: Hip-joint replacement
Correct answer: Hip-joint replacement.

15. In the website of an organization 'com' indicates

  1. Company
  2. Command
  3. Communication
  4. Commercial
उत्तर: Commercial
Correct answer: Commercial.

16. In which case the Supreme Court of India laid down that evidence can be recorded by Video Conferencing?

  1. Menaka Gandhi v. Union of India
  2. M.C. Mehta v. Union of India
  3. Pappu Yadav v. State of Bihar
  4. Kartar Singh v. State of Punjab
उत्तर: Pappu Yadav v. State of Bihar
Correct answer: Pappu Yadav v. State of Bihar.

17. In which city of Japan radiation leakage occurred due to massive earthquake?

  1. Tokyo
  2. Fukushima
  3. Yakohama
  4. Osaka
उत्तर: Fukushima
Correct answer: Fukushima.

18. In which year 'Tehri Rajya Prajamandal' was established?

  1. 1935
  2. 1937
  3. 1939
  4. 1941
उत्तर: 1939
Correct answer: 1939.

19. In which year Mayor's Courts were introduced in three Presidency Towns in India?

  1. 1726
  2. 1772
  3. 1774
  4. 1781
उत्तर: 1726
Correct answer: 1726.

20. In which year the Export-Import (EXIM) Bank in India was set up?

  1. 1980
  2. 1982
  3. 1981
  4. 1989
उत्तर: 1982
Correct answer: 1982.

21. Indus Valley Civilization The proof of burying the dog with human body at which of the following places?

  1. Burjhom
  2. Koldihava
  3. chaupani
  4. Mando
उत्तर: Burjhom
Correct answer: Burjhom.

22. Influenza is caused by a

  1. Virus
  2. Fungus
  3. Algae
  4. Bacterium
उत्तर: Virus
Correct answer: Virus.

23. Jallianwala Bagh massacre took place in the city

  1. Meerut
  2. Agra
  3. Amritsar
  4. Lahore
उत्तर: Amritsar
Correct answer: Amritsar.

24. Lilavati, a treatise on Mathematics, was written by

  1. Ramanuj
  2. Kautilya
  3. Amartya Sen
  4. Bhaskaracharya
उत्तर: Bhaskaracharya
Correct answer: Bhaskaracharya.

25. Mahatma Gandhi wrote his autobiography originally in

  1. Hindi
  2. Marathi
  3. Gujarati
  4. English
उत्तर: Gujarati
Correct answer: Gujarati.

26. Most of the unemployment in India is

  1. Technological
  2. Cyclical
  3. Frictional
  4. Structural
उत्तर: Technological
Correct answer: Technological.

27. National and State Disaster Management Authority is constituted under

  1. Cabinet Decision
  2. Planning Commission Decision
  3. Disaster Management Act, 2005
  4. Natural Calamities Management Act, 2005
उत्तर: Disaster Management Act, 2005
Correct answer: Disaster Management Act, 2005.

28. Non-Cooperation Movement

  1. 2, 4, 3,1
  2. 1, 3, 2, 4
  3. 4, 3, 2, 1
  4. 3, 4, 2, 1
उत्तर: 1, 3, 2, 4
Correct answer: 1, 3, 2, 4.

29. On which river is Dulhasti Power station situated?

  1. Ganga
  2. Yamuna
  3. Chenab
  4. Cauvery
उत्तर: Chenab
Correct answer: Chenab.

30. On which river is Jog falls-the biggest waterfall of India?

  1. Sheravati
  2. Cauvery
  3. Godawari
  4. Narmada
उत्तर: Sheravati
Correct answer: Sheravati.

31. Right to speedy trial is

  1. Constitutional Right
  2. Fundamental Right
  3. Legal Right
  4. Directive Principle of the State Policy
उत्तर: Fundamental Right
Correct answer: Fundamental Right.

32. Soj-e Vatan is the book written by

  1. Mahadevi Verma
  2. Premchand
  3. Sumitranandan Pant
  4. Suryakant Tripathi 'Nirala'
उत्तर: Premchand
Correct answer: Premchand.

33. Sridev Suman fought against

  1. Colonical rule of Britishers
  2. Dynastic rule in Tehri Estate
  3. Gorkha invasion
  4. None of the above
उत्तर: Dynastic rule in Tehri Estate
Correct answer: Dynastic rule in Tehri Estate.

34. Stockholm Conference on 'Human Environment' was held in the year

  1. 1973
  2. 1972
  3. 1992
  4. 1942
उत्तर: 1972
Correct answer: 1972.

35. The Battle of Haldighati was fought in

  1. 1756 AD
  2. 1576 AD
  3. 1756 BC
  4. 1576 BC
उत्तर: 1576 AD
Correct answer: 1576 AD.

36. The Ex-officio Chairman of the Council of States is

  1. President of India
  2. Speaker of Lok Sabha
  3. Vice-President
  4. None of the above
उत्तर: Vice-President
Correct answer: Vice-President.

37. The Institution of 'Ombudsman' first started in

  1. Germany 1800
  2. Sweden in 1809
  3. England in 1874
  4. India in 1950
उत्तर: Sweden in 1809
Correct answer: Sweden in 1809.

38. The National Judicial Academy is located at

  1. New Delhi
  2. Hyderabad
  3. Bhopal
  4. Bangalore
उत्तर: Bhopal
Correct answer: Bhopal.

39. The Quit India Movement started in

  1. July, 1942
  2. August, 1942
  3. September, 1942
  4. October, 1942
उत्तर: August, 1942
Correct answer: August, 1942.

40. The Somnath (Masi) Fair is joyfully celebrated in which State?

  1. Uttarakhand
  2. Bihar
  3. Rajasthan
  4. Madhya Pradesh
उत्तर: Uttarakhand
Correct answer: Uttarakhand.

41. The altitude of Siwalik peaks fall in between

  1. 850–1200 Mts
  2. 750–1100 Mts
  3. 750–1500 Mts
  4. 750–1300 Mts
उत्तर: 850–1200 Mts
Correct answer: 850–1200 Mts.

42. The concept of Directive Principles of State Policy is borrowed from

  1. Germany
  2. France
  3. Ireland
  4. USA
उत्तर: Ireland
Correct answer: Ireland.

43. The famous Buddhist scholar Asvaghosha was a contemporary of

  1. Ashoka
  2. Nagarjuna
  3. Kanishka
  4. Harsha
उत्तर: Kanishka
Correct answer: Kanishka.

44. The first Lokpal Bill was presented in the parliament in

  1. 1967
  2. 1971
  3. 1968
  4. 1972
उत्तर: 1968
Correct answer: 1968.

45. The first railway line in India was started in the year

  1. 1853
  2. 1850
  3. 1840
  4. 1890
उत्तर: 1853
Correct answer: 1853.

46. The headquarter of National Environmental Engineering Research Institute (NEERI) is situated at

  1. Ahmedabad
  2. Hyderabed
  3. Nagpur
  4. Pune
उत्तर: Nagpur
Correct answer: Nagpur.

47. The largest part of our hydrosphere is

  1. Atlantic ocean
  2. Indian ocean
  3. Pacific ocean
  4. Antarctica ocean
उत्तर: Pacific ocean
Correct answer: Pacific ocean.

48. The local time of a place is 6.00 AM when the Greenwich Mean Time (GMT) is 3.00 AM. What is the longitude of the place?

  1. 45º West
  2. 45º East
  3. 120º East
  4. 120º West
उत्तर: 45º East
Correct answer: 45º East.

49. The most famous center of learning during Maurya period was

  1. Taxila
  2. Ujjain
  3. Nalanda
  4. Vallabhi
उत्तर: Taxila
Correct answer: Taxila.

50. The name of India super computer is

  1. Shubham
  2. Param
  3. SX-2
  4. BBC-Micro
उत्तर: Param
Correct answer: Param.

51. The official language of the Union of India shall be Hindi in Devnagri script is mentioned in

  1. Article 341
  2. Article 342
  3. Article 343(1)
  4. Article 344
उत्तर: Article 343(1)
Correct answer: Article 343(1).

52. The ozone layer is situated in

  1. Troposphere
  2. Stratosphere
  3. Mesosphere
  4. Exosphere
उत्तर: Stratosphere
Correct answer: Stratosphere.

53. The place where river Bhagirathi and Alaknanda meet to form Ganga, is

  1. Haridwar
  2. Rishikesh
  3. Tehri
  4. Devprayag
उत्तर: Devprayag
Correct answer: Devprayag.

54. The revolutionary woman who led the revolution of 1857 in Oudh was

  1. Lakshmibai
  2. Ahilyabai
  3. Aruna Asaf Ali
  4. Begum Hazrat Mahal
उत्तर: Begum Hazrat Mahal
Correct answer: Begum Hazrat Mahal.

55. The rotation of crops is essential for

  1. Increasing protein content in plants
  2. Getting different crops
  3. Increasing soil fertility
  4. Maintaining soil moisture
उत्तर: Increasing soil fertility
Correct answer: Increasing soil fertility.

56. The second largest Island (next to Greenland) of the world is

  1. Borneo
  2. Malagasy
  3. Sumatra
  4. New Guniea
उत्तर: New Guniea
Correct answer: New Guniea.

57. The speedometer of a car represents

  1. Analog computer
  2. Digital computer
  3. Hybrid computer
  4. None of these
उत्तर: Digital computer
Correct answer: Digital computer.

58. The study related to the plants being used as vegetable is called

  1. Flori-culture
  2. Pomology
  3. Horticulture
  4. Olericulture
उत्तर: Olericulture
Correct answer: Olericulture.

59. The total length of Earth's equator is about

  1. 6,400 km
  2. 12,800 km
  3. 40,000 km
  4. 5,000 km
उत्तर: 40,000 km
Correct answer: 40,000 km.

60. The velocity of sound is maximum in

  1. Vacuum
  2. Metal
  3. Liquid
  4. Air
उत्तर: Metal
Correct answer: Metal.

61. The venom of Cobra is

  1. Neurotoxic
  2. Haemotoxic
  3. Both (a) & (b)
  4. None of the above
उत्तर: Neurotoxic
Correct answer: Neurotoxic.

62. Water soluble vitamin is

  1. Vitamin A
  2. Vitamin C
  3. Vitamin D
  4. Vitamin E
उत्तर: Vitamin C
Correct answer: Vitamin C.

63. What is 'KAABA'?

  1. Hindu Shrine
  2. Jew's Shrine
  3. Muslim Shrine
  4. None of the above
उत्तर: Muslim Shrine
Correct answer: Muslim Shrine.

64. What is the colour of the Black Box that is found in aircraft?

  1. Orange
  2. Red
  3. Blue
  4. Black
उत्तर: Orange
Correct answer: Orange.

65. What is the minimum reservations prescribed by the Constitution for Women in Panchayats?

  1. 50 per cent
  2. 30 per cent
  3. One-third
  4. One-fourth
उत्तर: One-third
Correct answer: One-third.

66. What rays of sunlight are mostly utilized by chlorophyll in photo-synthesis?

  1. Red
  2. Yellow
  3. Green
  4. Blue
उत्तर: Red
Correct answer: Red.

67. When did Mahatma Gandhi start fast unto Death?

  1. At the time of communal award
  2. At the time of Calcutta riots
  3. At the time of Jallianwala Bagh tragedy
  4. At the time of Delhi riots
उत्तर: At the time of communal award
Correct answer: At the time of communal award.

68. When was Bengal re-united due to the protests by Indians?

  1. 1905
  2. 1911
  3. 1947
  4. 1971
उत्तर: 1911
Correct answer: 1911.

69. Where is Lothal situated?

  1. Gujarat
  2. Rajasthan
  3. Pakistan
  4. Haryana
उत्तर: Gujarat
Correct answer: Gujarat.

70. Where is the 'Black pagoda'?

  1. Madurai
  2. Konark
  3. Khajuraho
  4. None of these
उत्तर: Konark
Correct answer: Konark.

71. Which Amendment added Fundamental Duties in the Constitution of India?

  1. 42nd Amendment
  2. 44th Amendment
  3. 47th Amendment
  4. 49th Amendment
उत्तर: 42nd Amendment
Correct answer: 42nd Amendment.

72. Which Article of the Charter of the United Nations permitted Right to Self defence?

  1. Article 2
  2. Article 51
  3. Article 13
  4. Article 47
उत्तर: Article 51
Correct answer: Article 51.

73. Which Article of the Constitution provide safeguards to persons accused of crimes against double jeopardy and self incrimination?

  1. Article 19
  2. Article 22
  3. Article 21
  4. Article 20
उत्तर: Article 20
Correct answer: Article 20.

74. Which Fundamental Rights was declared by Dr. B.R. Ambedkar as 'heart and soul' of the Constitution?

  1. Right to Freedom
  2. Right to constitutional Remedies under Article 32
  3. Right to Life
  4. Right to Equality
उत्तर: Right to constitutional Remedies under Article 32
Correct answer: Right to constitutional Remedies under Article 32.

75. Which ancient Indian book has been translated into 15 (fifiteen) Indian and 04 (four) foreign languages?

  1. Hitopadesha
  2. Panchtantra
  3. Katha Saritsagar
  4. Shakuntala
उत्तर: Panchtantra
Correct answer: Panchtantra.

76. Which city of Japan recently hit severely by Tsunami and Nuclear radiation?

  1. Hiroshima
  2. Tokyo
  3. Fukushima
  4. Kobe
उत्तर: Fukushima
Correct answer: Fukushima.

77. Which country is not a permanent member of United Nations Security Council?

  1. USA
  2. Russia
  3. Germany
  4. France
उत्तर: Germany
Correct answer: Germany.

78. Which dynasty did not rule over North India?

  1. Chalukyas
  2. Rajputs
  3. Guptas
  4. Mauryas
उत्तर: Chalukyas
Correct answer: Chalukyas.

79. Which gas is filled in refrigerators?

  1. Ammonia
  2. Mafron
  3. Methane
  4. Acetylene
उत्तर: Ammonia
Correct answer: Ammonia.

80. Which gas is obtained from plastic?

  1. Polynitrogen
  2. Polyhydrogen
  3. Polychlorine
  4. Polyethylene
उत्तर: Polyethylene
Correct answer: Polyethylene.

81. Which industry is primary user of Magnetic Ink Character Recognition (MICR)?

  1. Banks
  2. Footwear designing
  3. Book Publishing
  4. None of these
उत्तर: Banks
Correct answer: Banks.

82. Which is called 'Plastic Money'?

  1. Paper Currency
  2. Credit Card
  3. Discount Coupon
  4. Shares
उत्तर: Credit Card
Correct answer: Credit Card.

83. Which is the most common 'input device' used today?

  1. Mother board
  2. Central Processing Unit
  3. Keyboard
  4. Semi-conductor
उत्तर: Keyboard
Correct answer: Keyboard.

84. Which is the oldest Veda?

  1. Atharva veda
  2. Rig veda
  3. Sama veda
  4. Yajur vada
उत्तर: Rig veda
Correct answer: Rig veda.

85. Which newspaper was started by Lokmanya Balgangadhar Tilak to serve the cause of India's freedom struggle?

  1. Gadar
  2. Kesari
  3. Free Hindustan
  4. Swadesh Mitra
उत्तर: Kesari
Correct answer: Kesari.

86. Which of the following Parliamentary Committee scrutinizes the report of the Comptroller and Auditor General (CAG) of India?

  1. Estimate Committee
  2. Assurance Committee
  3. Public Accounts Committee
  4. Standing Committee
उत्तर: Public Accounts Committee
Correct answer: Public Accounts Committee.

87. Which of the following States in India is having a Legislative Council?

  1. Punjab
  2. Madhya Pradesh
  3. Gujarat
  4. Andhra Pradesh
उत्तर: Andhra Pradesh
Correct answer: Andhra Pradesh.

88. Which of the following is not a chemical fertilizer?

  1. Urea
  2. Sodium sulphate
  3. Super phosphate
  4. Potassium nitrate
उत्तर: Sodium sulphate
Correct answer: Sodium sulphate.

89. Which of the following is not a genetic disorder?

  1. Down-syndrome
  2. Haemophilia
  3. Irritable Bowel Syndrome (IBS)
  4. Sickle cell Anaemia
उत्तर: Irritable Bowel Syndrome (IBS)
Correct answer: Irritable Bowel Syndrome (IBS).

90. Which of the following is of organic origin?

  1. Coral
  2. Emerald
  3. Ruby
  4. Topaz
उत्तर: Coral
Correct answer: Coral.

91. Which of the following is tallest building in the world?

  1. Effiel Tower
  2. Burj Khalifa
  3. Statute of Liberty
  4. Qutub Minar
उत्तर: Burj Khalifa
Correct answer: Burj Khalifa.

92. Which of the following states has the greatest mica resources?

  1. Rajasthan
  2. Uttar Pradesh
  3. Uttarakhand
  4. Haryana
उत्तर: Rajasthan
Correct answer: Rajasthan.

93. Which of the following was not moderate?

  1. Pherozshah Mehta
  2. Dadabhai Naoroji
  3. Gopalkrishna Gokhale
  4. Bal Gangadhar Tilak
उत्तर: Bal Gangadhar Tilak
Correct answer: Bal Gangadhar Tilak.

94. Which one is not part of Great Lakes?

  1. Bear
  2. Superior
  3. Huron
  4. Michigan
उत्तर: Bear
Correct answer: Bear.

95. Which one of the following Indian island lies in between India and Srilanka?

  1. Elephanta
  2. Nicobar
  3. Rameshwaram
  4. Salsette
उत्तर: Rameshwaram
Correct answer: Rameshwaram.

96. Which one of the following is not a characteristic of Indian agriculture:

  1. Over dependence on nature
  2. Low level of productivity
  3. Multiplicity of crops
  4. Predominance of large farms
उत्तर: Low level of productivity
Correct answer: Low level of productivity.

97. Which one of the following is the most fragile eco-system that will be first affected by global warming?

  1. Arctic and Greenland Ice sheet
  2. Amazon rain forest
  3. Taiga
  4. India Monsoon
उत्तर: Arctic and Greenland Ice sheet
Correct answer: Arctic and Greenland Ice sheet.

98. Which one of the following is the unit of measure of the thickness of the ozone layer of the atmosphere?

  1. Knot
  2. Dobson
  3. Poise
  4. Maxwell
उत्तर: Dobson
Correct answer: Dobson.

99. Which one of the following organizations is directly related to the Child Welfare?

  1. UNESCO
  2. UNICEF
  3. WHO
  4. WTO
उत्तर: UNICEF
Correct answer: UNICEF.

100. Which one of these is not included in the geographical group of countries known as OCEANIA?

  1. Indonesia
  2. Melanesia
  3. Micronesia
  4. Australia
उत्तर: Indonesia
Correct answer: Indonesia.

101. Which type of euthanasia is permitted by the Supreme Court in 'Aruna Shanbaug v. Union of India', AIR 2011 SC 1290?

  1. Active euthanasia
  2. Passive euthanasia
  3. Voluntary euthanasia
  4. Non-voluntary euthanasia
उत्तर: Passive euthanasia
Correct answer: Passive euthanasia.

102. Which viceroy was assassinated during his tenure?

  1. Lord Curzon
  2. Lord Mayo
  3. Lord Rippon
  4. Lord Wellesley
उत्तर: Lord Mayo
Correct answer: Lord Mayo.

103. Which was the principal plant used in Green Revolution?

  1. Japonica Rica
  2. Indian Rice
  3. Emmer Wheat
  4. Mexican Wheat
उत्तर: Mexican Wheat
Correct answer: Mexican Wheat.

104. Who is said to be the originator of the doctrine of separation of powers?

  1. Dicey
  2. Montesqueue
  3. Locke
  4. Plato
उत्तर: Montesqueue
Correct answer: Montesqueue.

105. Who is the Secretary General of United Nations?

  1. Ban Ki Moon
  2. Kofi Annan
  3. Bantros Ghali
  4. None of the above
उत्तर: Ban Ki Moon
Correct answer: Ban Ki Moon.

106. Who is the author of the book 'Mudrarakshas'?

  1. Kalidas
  2. Vishakhadutta
  3. Banabhatta
  4. Jaydev
उत्तर: Vishakhadutta
Correct answer: Vishakhadutta.

107. Who was defeated in the battle of Khanwa?

  1. Rana Pratap
  2. Hemu
  3. Rana Sanga
  4. Allauddin Khilji
उत्तर: Rana Sanga
Correct answer: Rana Sanga.

108. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution of India?

  1. Dr. Rajendra Prasad
  2. Dr. Bhim Rao Ambedkar
  3. Dr. Radha Krishnan
  4. Pt. Jawaharlal Nehru
उत्तर: Dr. Bhim Rao Ambedkar
Correct answer: Dr. Bhim Rao Ambedkar.

109. Who wrote the book 'A Passage to India'?

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Minoo Nasani
  3. E.M. Forster
  4. None of them
उत्तर: E.M. Forster
Correct answer: E.M. Forster.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com