Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2010 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2010 प्रारंभिक परीक्षा के 95 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. "Diwaso" festival is celebrated by which Tribal Community ?

  1. Garo tribes
  2. Dhodia and Worli
  3. Koli
  4. Gond
उत्तर: Dhodia and Worli
Correct answer: Dhodia and Worli.

2. 'Chauphulla' word is related to which of the following ?

  1. Bugyal
  2. A Telisil
  3. A musical instrument
  4. A dance form of Gharwal
उत्तर: A dance form of Gharwal
Correct answer: A dance form of Gharwal.

3. A computer virus is a

  1. Destructive programme
  2. Utility programme
  3. Firewall
  4. None of these
उत्तर: Destructive programme
Correct answer: Destructive programme.

4. A means of specifying location of data in memory is called

  1. Accumulator
  2. Address
  3. LDA
  4. RAM
उत्तर: Address
Correct answer: Address.

5. A modem is a hardware device that interfaces

  1. CPU and CRT
  2. Input and output devices
  3. Printer and main memory
  4. Telephone lines and computer equipment
उत्तर: Telephone lines and computer equipment
Correct answer: Telephone lines and computer equipment.

6. Animal Disease Research & Treatment Centre is located at _____

  1. Kolkata
  2. Jalandhar
  3. Guwahati
  4. Izzatnagar
उत्तर: Izzatnagar
Correct answer: Izzatnagar.

7. At the time of Lord Curzon, what was the main reason for the growth of extremism?

  1. Tibetan Movement
  2. Partition of Bengal
  3. Preservation/Conservation of Ancient Monuments Act
  4. Construction of Victoria Hall
उत्तर: Partition of Bengal
Correct answer: Partition of Bengal.

8. Baikunth Chaturdarshi Mela (fair) is organised annually at which of the following places ?

  1. Srinagar
  2. Chamba
  3. Satpali
  4. Devprayag
उत्तर: Srinagar
Correct answer: Srinagar.

9. Beginning of first World-war.

  1. 5,2,4,3,1
  2. 1,2,3,4,5
  3. 4,3,5,2,1
  4. 3,5,4,1,2
उत्तर: 4,3,5,2,1
Correct answer: 4,3,5,2,1.

10. Brahma Kamal is offered to which of the following Deity?

  1. Lord Rama
  2. Lord Krishna
  3. Lord Shiva
  4. Lord Veshnu
उत्तर: Lord Shiva
Correct answer: Lord Shiva.

11. Choose the correct chronological order of following Saints of Bhakti Andolan ?

  1. Ramanuja, Ramanand, Kabir, Raidas
  2. Ramananda, Ramanuj, Kabir, Raidas
  3. Kabir, Raidas, Ramanuj, Ramanand
  4. Raidas, Ramanuj, Ramanandaj, Kabir
उत्तर: Ramanuja, Ramanand, Kabir, Raidas
Correct answer: Ramanuja, Ramanand, Kabir, Raidas.

12. Classical dance form 'Kathakali' originated in which state ?

  1. Odissa
  2. Tamilnadu
  3. West Bengal
  4. Kerala
उत्तर: Kerala
Correct answer: Kerala.

13. Cobalt-60 is used generally in radiation therapy for treating Cancer, because it emits ?

  1. α-rays
  2. β-rays
  3. γ-rays
  4. None of these
उत्तर: γ-rays
Correct answer: γ-rays.

14. Consider the following statements and select the right answer from the code given below: Statement (A) : There can be a significant role of Tourism in the economy of Uttarakhand. Reason (R) : There are many tourist spots in Code:

  1. (A) and (R) are both true and (R) is the correct explanation of (A)
  2. (A) and (R) are both true but (R) is not the correct explanation of (A)
  3. (A) is true but (R) is false.
  4. (A) is false but (R) is true.
उत्तर: (A) and (R) are both true and (R) is the correct explanation of (A)
Correct answer: (A) and (R) are both true and (R) is the correct explanation of (A).

15. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below (1) Lower Himalayan region of the (2) Outer Himalaya (Siwalik) is mostly contains thick deposits of soils (3) Bhabar region (foot-hill zone) mostly contains thick deposits of soils

  1. A and B are correct
  2. B and C are correct
  3. A and C are correct
  4. All are correct
उत्तर: A and B are correct
Correct answer: A and B are correct.

16. Decibel unit is used to measure

  1. Speed of light
  2. Intensity of heat
  3. Intensity of sound
  4. Radioactive frequency
उत्तर: Intensity of sound
Correct answer: Intensity of sound.

17. Development council sells its products with the brand name of

  1. Himali
  2. Himadri
  3. Himal
  4. Himalay
उत्तर: Himadri
Correct answer: Himadri.

18. During whose reign did the "Mughal Painting" flourish?

  1. Aurangzeb
  2. Akbar
  3. Jahangir
  4. Shahjahan
उत्तर: Jahangir
Correct answer: Jahangir.

19. Fourth Budhist Council was held during the ruling period of ?

  1. Ashoka
  2. Pushyamitra Shunga
  3. Kaniska
  4. Harsha
उत्तर: Kaniska
Correct answer: Kaniska.

20. Gopal Krishna Gokhale compared which of the following Viceroys with Aurangzeb ?

  1. Lord Curzon
  2. Lord Reppon
  3. Lord Lytton
  4. Lord Irwin
उत्तर: Lord Curzon
Correct answer: Lord Curzon.

21. Humidity Codes: A B C D

  1. 1 3 2 4
  2. 3 1 2 4
  3. 3 1 4 2
  4. 1 4 3 1
उत्तर: 3 1 4 2
Correct answer: 3 1 4 2.

22. In the context of India's freedom struggle Usha Mehta is well known for

  1. Running a secret congress radio in the wake of Quit India movement
  2. Participating in the Second Round Table Conference.
  3. leading a contingent of interim Government under Pundit Jawaharlal Nehru.
  4. Assisting in the formation of interim Government under Pundit Jawaharlal Nehru
उत्तर: Running a secret congress radio in the wake of Quit India movement
Correct answer: Running a secret congress radio in the wake of Quit India movement.

23. In what form cooking gas is supplied in cylinders?

  1. Liquid
  2. Gas
  3. Solid
  4. Solution
उत्तर: Liquid
Correct answer: Liquid.

24. In which year National Song 'Vande Matram' was sung for the first time ?

  1. 1896
  2. 1947
  3. 1930
  4. 1905
उत्तर: 1896
Correct answer: 1896.

25. In which year established ?

  1. 1944
  2. 1813
  3. 1946 Kumaon Regiment was
  4. 1948
उत्तर: 1813
Correct answer: 1813.

26. Lunar Eclipse is caused when

  1. Moon comes in between Earth and sun
  2. Earth comes between sun and Moon
  3. Sun comes between Earth and Moon
  4. Sun and Moon coincide
उत्तर: Earth comes between sun and Moon
Correct answer: Earth comes between sun and Moon.

27. MS-DOS was first released in

  1. 1971
  2. 1981
  3. 1991
  4. 2001
उत्तर: 1981
Correct answer: 1981.

28. Main Features of Economy and Budget What percent rise in capital expenditure has been provided in Uttarakhand's budget for the year 2011-12?

  1. 55
  2. 20
  3. 40
  4. 30
उत्तर: 55
Correct answer: 55.

29. Match List-I and List-II and choose the correct answer from the codes given below :List-I List-II A. Meerut Conspiracy (1) 1855 trial B. Moplah Revolt (2) 1917 C. Champaran (3) 1921 Satyagrah D. Santhal Revolt (4) 1929 Codes :A B C D

  1. 1 2 3 4
  2. 4 3 2 1
  3. 2 4 1 3
  4. 3 2 4 1
उत्तर: 4 3 2 1
Correct answer: 4 3 2 1.

30. Match the list-I and list-II and choose the right answer from the codes given below. List-I List-II (Country) (Capital) A. MANGOLA (1) Dublin B. UZBEKISTAN (2) Budapest C. IRELAND (3) Tashkend D. HUNGARY (4) Ulan Bator Geography of the World Codes :A B

  1. 2 1
  2. 3 2
  3. 4 3
  4. 1 2 C D
उत्तर: 4 3
Correct answer: 4 3.

31. Nilgiri Mountain Range lies in

  1. Tamil Nadu
  2. Maharasthra
  3. Orissa
  4. Uttarakhand
उत्तर: Tamil Nadu
Correct answer: Tamil Nadu.

32. On which one of the following rivers the 'Tehri Hydro Power Unit' is located?

  1. Alaknanda
  2. Bhagirathi
  3. Dhaulighanga
  4. mandakini
उत्तर: Bhagirathi
Correct answer: Bhagirathi.

33. Rajaji National Park is a natural habitat of–

  1. Mahseer Fish
  2. Cheetal
  3. Musk Deer
  4. Asian Elephant
उत्तर: Asian Elephant
Correct answer: Asian Elephant.

34. Silk worm grows on

  1. Reetha leaves
  2. Ficus leaves
  3. Peach leaves
  4. Mulberry leaves
उत्तर: Mulberry leaves
Correct answer: Mulberry leaves.

35. Statement (A) : Indian Computer Emergency Response Team (I.C.E.R.T) conducts simulation exercises in context of Cyber Security. Reason (R): To generate security consciousness in the infrastructural organisation of Indian Information Technology is an important role of I.C.E.R.T.

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  2. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
  3. (A) is true but (R) is false.
  4. (A) is false but (R) is true.
उत्तर: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
Correct answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

36. Swami Vivekanand participated in the 'World Parliament of Religions' in the year ?

  1. 1891
  2. 1892
  3. 1893
  4. 1894
उत्तर: 1893
Correct answer: 1893.

37. Tebhaga movement was associated with the state of ?

  1. Kerala
  2. Punjab
  3. Bengal
  4. Bihar
उत्तर: Bengal
Correct answer: Bengal.

38. The binary addition 1 + 1 will result in

  1. 0
  2. 0 with carry 1
  3. 0 with no carry
  4. 1
उत्तर: 0 with carry 1
Correct answer: 0 with carry 1.

39. The district in which the wall paintings (Frescos) of Copperage known as 'Lakhu Udyar' have been found is?

  1. Almora
  2. Chamavat
  3. Chamoli
  4. Udham Singh Nagar
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

40. The festival of Jahan-e-Khusro is celebrated every year in which City of India ?

  1. Lucknow
  2. Ajmer
  3. Delhi
  4. Agra
उत्तर: Delhi
Correct answer: Delhi.

41. The first Woman Director General of Police of

  1. C.C Bhattacharya
  2. Kaushal C. Bhattacharya
  3. Kanchan Chaudhary Bhattacharya
  4. None of the above
उत्तर: Kanchan Chaudhary Bhattacharya
Correct answer: Kanchan Chaudhary Bhattacharya.

42. The first transgenic plant produced was

  1. Maize
  2. Rice
  3. Tobacco
  4. Cotton
उत्तर: Rice
Correct answer: Rice.

43. The highest amount of salinity is found in.

  1. Pacific Ocean
  2. Indian Ocean
  3. Mediterranean Sea
  4. Dead Sea
उत्तर: Dead Sea
Correct answer: Dead Sea.

44. The main Sea-post of Western India of Mauryan Empire was _________.

  1. Tamralipta
  2. Kaveripattana
  3. Mumbai
  4. Bharukach
उत्तर: Bharukach
Correct answer: Bharukach.

45. The meaning of ISP is–

  1. Internet Service Provider
  2. International Service Provider
  3. Internal Service Provider
  4. All of them
उत्तर: Internet Service Provider
Correct answer: Internet Service Provider.

46. The natural phenomenon of winter line is seen in which part of the country?

  1. Shimla
  2. Darjeeling
  3. Mussoorie
  4. Nainital
उत्तर: Mussoorie
Correct answer: Mussoorie.

47. The place where the Imperial Bacterio-logical Laboratory was established by the British Government is?

  1. Nainital
  2. Mukteshwar
  3. Dehradun
  4. Mussorie
उत्तर: Mukteshwar
Correct answer: Mukteshwar.

48. The population of which of the following districts of Uttarakhand is lowest ?

  1. Uttarkashi
  2. Rudraprayag
  3. Bageshwar
  4. Champavat
उत्तर: Rudraprayag
Correct answer: Rudraprayag.

49. The region characterised by Calm/weak winds is called?

  1. Doldrums
  2. Dumdum
  3. Chilka
  4. None of them
उत्तर: Doldrums
Correct answer: Doldrums.

50. The substance which produces contraction in the Mammary glands for generating milk is ?

  1. F.S.H.
  2. Estrogen
  3. Oxytocin
  4. Progestron
उत्तर: Oxytocin
Correct answer: Oxytocin.

51. The term BIT which is a miniature form of ?

  1. Small of unit of computer memory
  2. Binary language
  3. Binary digit
  4. Binary nuclear
उत्तर: Binary digit
Correct answer: Binary digit.

52. The working principle of washing machine is

  1. Centrifugation
  2. Dialysis
  3. Reverse Osmosis
  4. Diffusion
उत्तर: Centrifugation
Correct answer: Centrifugation.

53. Value Added Tax (VAT) was introduced in

  1. 1 January 2005
  2. 1 February 2005
  3. 1 March 2005
  4. 1 April 2005
उत्तर: 1 April 2005
Correct answer: 1 April 2005.

54. What did Fleming discover?

  1. Radium
  2. Penicillin
  3. Vaccine
  4. Anesthetic
उत्तर: Penicillin
Correct answer: Penicillin.

55. What is not true regarding Feb, 1937 polls?

  1. Electrons were hold in 1937.
  2. Congress participated in the electrons.
  3. It got full majority in Bengal.
  4. Congress constituted government in six states.
उत्तर: It got full majority in Bengal.
Correct answer: It got full majority in Bengal.

56. What is not true regarding the Poona Pact ?

  1. Separate electoral college for the Dalits was abolished/scrapped.
  2. The number of reserved seats in the central and state legislatures was increased.
  3. Mandanmohan Malviya and S.C. Raja played a very active role in its success.
  4. Gandhi did not broke his fast till the end of its declared period.
उत्तर: Gandhi did not broke his fast till the end of its declared period.
Correct answer: Gandhi did not broke his fast till the end of its declared period.

57. What is the percentage of Scheduled Tribes population in India ?

  1. 18
  2. 10
  3. 11.2
  4. 8.2
उत्तर: 8.2
Correct answer: 8.2.

58. What is the regarding Wahabi movement ?

  1. It was a response against western influences.
  2. It was a peasant movement.
  3. It carried/continued till 1890.
  4. Its aim was the promotion of Islam.
उत्तर: Its aim was the promotion of Islam.
Correct answer: Its aim was the promotion of Islam.

59. Where is the Indian Remote Sensing Institute were students and followers of these women. Vigyan Dham in Uttarakhand is situated at

  1. Pauri
  2. Karnprayag
  3. Dehradun
  4. Mussoorie
उत्तर: Dehradun
Correct answer: Dehradun.

60. Where was Emperor Jahangir buried?

  1. Agra
  2. Delhi
  3. Lahore
  4. Srinagar
उत्तर: Lahore
Correct answer: Lahore.

61. Which among the following was not related to Lord Rippons tenure ?

  1. First Factory Act, 1881.
  2. Proposal of local self governance.
  3. Cession of Mysore.
  4. Indian Universities Act, 1904.
उत्तर: Indian Universities Act, 1904.
Correct answer: Indian Universities Act, 1904.

62. Which is the second State language of

  1. Urdu
  2. Sanskrit
  3. English
  4. Punjabi
उत्तर: Sanskrit
Correct answer: Sanskrit.

63. Which of the following Party expressed apprehension regarding utility of act of 1919.

  1. Muslim League
  2. Muslim Party
  3. Swaraj Party
  4. The Deccan Sabha
उत्तर: The Deccan Sabha
Correct answer: The Deccan Sabha.

64. Which of the following device is not an example of an input device?

  1. Scanner
  2. Mouse
  3. Keyboard
  4. Printer
उत्तर: Printer
Correct answer: Printer.

65. Which of the following disease is not caused by a bacteria?

  1. AIDS
  2. Diphtheria
  3. Cholera
  4. Whooping Cough
उत्तर: AIDS
Correct answer: AIDS.

66. Which of the following enterprise undertaking is not under the administrative control of Railway Ministry ?

  1. Indian Rail Technique and Economic Services Ltd. (RITES).
  2. Indian Rail Construction (IRCON)
  3. Indian Post Transportation Corporation Ltd. (S.C.I.)
  4. Rail Development Corporation Ltd. (R.V.N.L)
उत्तर: Indian Post Transportation Corporation Ltd. (S.C.I.)
Correct answer: Indian Post Transportation Corporation Ltd. (S.C.I.).

67. Which of the following freedom fighters was not associated with armed struggle ?

  1. Prafulla Chaki
  2. Khudiram Bose
  3. Suryasen
  4. Bipin Chandra Pal
उत्तर: Bipin Chandra Pal
Correct answer: Bipin Chandra Pal.

68. Which of the following is a software?

  1. Transistor
  2. Integrate circuit
  3. Compiler
  4. Device for inputting data
उत्तर: Compiler
Correct answer: Compiler.

69. Which of the following is not a hardware?

  1. Magnetic tape
  2. Printer
  3. Assembler
  4. CRT
उत्तर: Assembler
Correct answer: Assembler.

70. Which of the following is not a media input, device ?

  1. Microphone
  2. Webcam
  3. Graphics Tablet
  4. None of them
उत्तर: None of them
Correct answer: None of them.

71. Which of the following is not a planet?

  1. Moon
  2. Earth
  3. Mars
  4. Mercury
उत्तर: Moon
Correct answer: Moon.

72. Which of the following is not an element of Human Development Index ?

  1. The number of people living below poverty line
  2. Education
  3. Life expectancy
  4. Per capita income
उत्तर: The number of people living below poverty line
Correct answer: The number of people living below poverty line.

73. Which of the following is not true regarding the Govt. of India Act, 1935 ?

  1. Responsible government was not established in states.
  2. Bicameral legislature was not started in Bengal province.
  3. Communal electoral system was abrogated.
  4. It was not mandatory for states to join the Indian Union.
उत्तर: It was not mandatory for states to join the Indian Union.
Correct answer: It was not mandatory for states to join the Indian Union.

74. Which of the following pair is correctly matched ?

  1. Mitakshara - Vigyaneshwar
  2. Vyavahar Nirnaya – Devan Bhatt
  3. Subodhini - Vardaraj
  4. Smriti Chandrika - Kalidasa
उत्तर: Mitakshara - Vigyaneshwar
Correct answer: Mitakshara - Vigyaneshwar.

75. Which of the following pairs is not correctly matched.

  1. Panchala – Ruhelkhand, Kannauj region.
  2. Gandhara – Peshawar, Rawalpindi region.
  3. Chhedi - Bundelkhand
  4. Kurupradesh – Himanchal Pradesh
उत्तर: Kurupradesh – Himanchal Pradesh
Correct answer: Kurupradesh – Himanchal Pradesh.

76. Which of the following thing not correct about the Nankana Incident of 1921 ?

  1. It was a bloody revolution.
  2. Nankana is the birth place of Gurunanak.
  3. It enjoyed support of some nationalist leaders.
  4. It managed to garner support of British Government.
उत्तर: It managed to garner support of British Government.
Correct answer: It managed to garner support of British Government.

77. Which of the following things is not applicable with regard to Pandit Jawaharlal Nehru ?

  1. He had faith in planned development
  2. He was against imperialism
  3. He was appointed General Secretary of Congress in 1939
  4. He was inclined towards socialism
उत्तर: He was appointed General Secretary of Congress in 1939
Correct answer: He was appointed General Secretary of Congress in 1939.

78. Which of the following things is not true regarding the International Container Depot's last State on (I.C.T.T.)?

  1. It has been developed by the Cochin Port trust.
  2. It was dedicated to Nation on 11th Feb 2011.
  3. It is product of Public-private partnership.
  4. It received aid from World Bank.
उत्तर: It received aid from World Bank.
Correct answer: It received aid from World Bank.

79. Which of these is the largest desert of the World?

  1. Kalahari desert
  2. Gobi desert
  3. Sahara desert
  4. Thar desert
उत्तर: Sahara desert
Correct answer: Sahara desert.

80. Which one of the following creatures has no blood but respires?

  1. Hydra
  2. Cockroach
  3. Earthworm
  4. Fish
उत्तर: Hydra
Correct answer: Hydra.

81. Which one of the following is not correctly matched?

  1. Y2K-Computer
  2. Arthritis-Uric Acid
  3. Noise Pollution - Decibel
  4. Adobe - Hardware
उत्तर: Adobe - Hardware
Correct answer: Adobe - Hardware.

82. Which one of the following is used as a biofertilizer?

  1. Neem
  2. Azolla
  3. Urea
  4. Potassium
उत्तर: Azolla
Correct answer: Azolla.

83. Which political party ruled at the Centre when Uttaranchal State was created?

  1. Janata Dal
  2. National Democratic Alliance
  3. United Progressive Alliance
  4. Communist Party of India
उत्तर: National Democratic Alliance
Correct answer: National Democratic Alliance.

84. Which primary colours produce different shades on TV screen?

  1. Red, Green and Blue
  2. Red, Yellow and Green
  3. Orange, Green and Purple
  4. Red, Yellow, Green and Black
उत्तर: Red, Green and Blue
Correct answer: Red, Green and Blue.

85. Who among the following did not rule over

  1. Kanishka
  2. Porab
  3. Chandel
  4. Samudragupt
उत्तर: Chandel
Correct answer: Chandel.

86. Who among the following supported the Khilafat movement ?

  1. A.O. Hume
  2. Mohammed Ali Jinnah
  3. Lord Curzon
  4. Mahatma Gandhi
उत्तर: Mahatma Gandhi
Correct answer: Mahatma Gandhi.

87. Who among the following was not related/ associated with 'Madras Mahajan Sabha?

  1. Raghav Cheriar
  2. P. Anand Charlu
  3. G. Subramanyam Iyer
  4. Shyam Krishna Verma
उत्तर: Shyam Krishna Verma
Correct answer: Shyam Krishna Verma.

88. Who among these was the First Chief justice of

  1. R.C. Lahoti
  2. S.H. Kapadiya
  3. A.A Desai
  4. C.J. Joseph
उत्तर: A.A Desai
Correct answer: A.A Desai.

89. Who established Satyagrah Ashram at Wardha?

  1. Vinoba Bhave
  2. Mahatma Gandhi
  3. Jamnalal Bajaj
  4. Alladi Krishnaswami Ayyar
उत्तर: Vinoba Bhave
Correct answer: Vinoba Bhave.

90. Who is considered the first freedom fighter of

  1. Hargovind Pant
  2. Ramsingh Dhauni
  3. Munshi Hariprasad Tamta
  4. Kalu Mahra
उत्तर: Kalu Mahra
Correct answer: Kalu Mahra.

91. Who is the author of 'Rehala'?

  1. Farista
  2. Al-Beruni
  3. Ibnbatuta
  4. Afif
उत्तर: Ibnbatuta
Correct answer: Ibnbatuta.

92. Who started the Bhoodan Yojana of granting land as a gift by the Rich landlords to landless labourers ?

  1. Acharya Vinoba Bhave
  2. Medha Patekar
  3. Acharya Narendra Dev
  4. Raj Narayan
उत्तर: Acharya Vinoba Bhave
Correct answer: Acharya Vinoba Bhave.

93. Who was the famous painter of Garhwali. Painting style of Uttarakhand?

  1. Kishorilal Vaidya
  2. Mahidhar Dangwal
  3. Molaram
  4. Mukandilal
उत्तर: Molaram
Correct answer: Molaram.

94. Who was the first commander of "Azad Hind Fauz"?

  1. Mohan Singh
  2. Preetam Singh
  3. Subhash Chandra Bose
  4. Shahnawaz Khan
उत्तर: Mohan Singh
Correct answer: Mohan Singh.

95. World Heritage site in Uttarakhand is

  1. Munsiyari
  2. Valley of Flowers
  3. Mansa Devi
  4. badrinath
उत्तर: Valley of Flowers
Correct answer: Valley of Flowers.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com