Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2009 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2009 प्रारंभिक परीक्षा के 85 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. 'Hill-Jatra' was introduced by :

  1. Gurkhas
  2. Britishers
  3. Muslim rulres
  4. King of Tehri
उत्तर: King of Tehri
Correct answer: King of Tehri.

2. 'Kesari' was

  1. an organisation devoted to social reform
  2. a Marathi newspaper
  3. a Punjabi newspaper
  4. None of the above
उत्तर: a Marathi newspaper
Correct answer: a Marathi newspaper.

3. 'Right to Information' is defined under

  1. Section 2(f) of the Right of Information Act,
  2. Section 2(j) of the Right of Information Act,
  3. Section 4 of the Right of Information Act,
  4. Section 2(b) of the Right of Information Act,
उत्तर: Section 2(j) of the Right of Information Act,
Correct answer: Section 2(j) of the Right of Information Act,.

4. 'Servants of India Society' was started by

  1. Dadabhai Naoroji
  2. Gopal Krishna Gokhale
  3. Motilal Nehru
  4. Madan Mohan Malviya
उत्तर: Gopal Krishna Gokhale
Correct answer: Gopal Krishna Gokhale.

5. 'Sonalika' is a high yielding variety of

  1. Paddy
  2. Wheat
  3. Maize
  4. Bajra
उत्तर: Wheat
Correct answer: Wheat.

6. A monument resembling the Taj Mahal was built by Aurangzeb in

  1. Aurangabad
  2. Daulatabad
  3. Hoshangabad
  4. Ahmedabad
उत्तर: Aurangabad
Correct answer: Aurangabad.

7. According to State of Forests Report 2005, what was the forest cover of the country in terms of percentage?

  1. 33.1
  2. 20.60
  3. 44
  4. 42
उत्तर: 20.60
Correct answer: 20.60.

8. Among the following who was honoured with the highest civilian award, the Bharat Ratna?

  1. Hemavati Nandan Bahuguna
  2. Gobind Ballabh Pant
  3. Narayan Dutt Tiwari
  4. None of the above
उत्तर: Gobind Ballabh Pant
Correct answer: Gobind Ballabh Pant.

9. An Assistant Session Judge is appointed by

  1. State Government
  2. State Public Service Commission
  3. Session Judge
  4. High Court of the concerned state
उत्तर: High Court of the concerned state
Correct answer: High Court of the concerned state.

10. Article 21-A was added in the Constitution by

  1. 86th Constitutional Amendment
  2. 88th Constitutional Amendment
  3. 89th Constitutional Amendment
  4. 90th Constitutional Amendment
उत्तर: 86th Constitutional Amendment
Correct answer: 86th Constitutional Amendment.

11. By which Amendment of the Indian Constitution Sikkim was included as fullfledged State of the Indian Territory?

  1. Thirty-Second Constitutional Amendment
  2. Thirty-six Constitutional Amendment
  3. Forty-four Constitutional Amendment
  4. Forty-Second Constitutional Amendment
उत्तर: Thirty-six Constitutional Amendment
Correct answer: Thirty-six Constitutional Amendment.

12. Diabetes is caused by the dysfunctioning of

  1. liver
  2. lung
  3. pancreas
  4. kidney
उत्तर: pancreas
Correct answer: pancreas.

13. Fiji Islands lie in

  1. Asia
  2. Africa
  3. Australia
  4. America
उत्तर: Australia
Correct answer: Australia.

14. Forward Block was started by

  1. Motilal Nehru
  2. Narendra Dev
  3. Subhas Chandra Bose
  4. Vallabhbhai Patel
उत्तर: Subhas Chandra Bose
Correct answer: Subhas Chandra Bose.

15. Heavy Electrical Industrial unit of Uttarakhand

  1. Rishikesh
  2. Pantnagar
  3. Haridwar
  4. None of these
उत्तर: Haridwar
Correct answer: Haridwar.

16. How many railway junctions will fall on the rail journey route between Roorkee and Kathgodam via Rudrapur city

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7
उत्तर: 6
Correct answer: 6.

17. In India, which Institution holds ultimate authority to accept 'Five Year Plans'?

  1. Planning Commission
  2. National Development Council
  3. Central Cabinet
  4. Parliament
उत्तर: National Development Council
Correct answer: National Development Council.

18. In Uttarakhand female literacy rate is lowest in the district of:

  1. Haridwar
  2. Uttar Kashi
  3. Chamoli
  4. Udham Singh Nagar
उत्तर: Uttar Kashi
Correct answer: Uttar Kashi.

19. In Uttarakhand the head of revenue police in a district is the

  1. Superintendent of Police
  2. Divisional Commissioner
  3. Collector (District Officer)
  4. Additional Collector (Additional District Officer)
उत्तर: Collector (District Officer)
Correct answer: Collector (District Officer).

20. In matters of inheritance to property, who among the Smritikars, placed the widow next to the son?

  1. Brihaspati
  2. Katyayana
  3. Manu
  4. Yajnavalkya
उत्तर: Manu
Correct answer: Manu.

21. In terms of area which Indian State is the largest?

  1. Rajasthan
  2. Madhya Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Uttar Pradesh
उत्तर: Rajasthan
Correct answer: Rajasthan.

22. In the International Court of Justice

  1. There is a President and 15 members
  2. There are President, Vice-President and 15 other members
  3. There are President, Vice-President and 14 other members
  4. There are President, Vice-President and 13 other members
उत्तर: There are President, Vice-President and 13 other members
Correct answer: There are President, Vice-President and 13 other members.

23. In which city was established the Forest Research Institute?

  1. Rishikesh
  2. Haldwani
  3. Dehradun
  4. Roorkee
उत्तर: Dehradun
Correct answer: Dehradun.

24. In which one of the following specialized agencies, representatives of Governments, employers and workers participate?

  1. FAO
  2. UNESCO
  3. WHO
  4. ILO
उत्तर: ILO
Correct answer: ILO.

25. In which year financial emergency was proclaimed under Article 360 in India?

  1. 1962
  2. 1965
  3. 1975
  4. Never
उत्तर: Never
Correct answer: Never.

26. Indian Council of Agricultural Research is located in

  1. Mumbai
  2. Jorhat
  3. New Delhi
  4. Karnal
उत्तर: New Delhi
Correct answer: New Delhi.

27. Joint Meeting of both Houses of Parliament is chaired by

  1. President of India
  2. Chairman of Rajya Sabha
  3. Speaker of Lok Sabha
  4. None of the above
उत्तर: Speaker of Lok Sabha
Correct answer: Speaker of Lok Sabha.

28. Kalsi rock inscriptions are related to:

  1. Ashoka
  2. Kharvela
  3. Satvahan King
  4. Samudra Gupta
उत्तर: Ashoka
Correct answer: Ashoka.

29. Mana Pass is located in

  1. Uttar Pradesh
  2. Uttarakhand
  3. jammu-Kashmir
  4. Himachal Pradesh
उत्तर: Uttarakhand
Correct answer: Uttarakhand.

30. Nana Saheb, the great hero of the 1857 War of Independence had his headquarters at

  1. Bahraich
  2. Badaun
  3. Bareilly
  4. Bithoor (Brahmavarta)
उत्तर: Bithoor (Brahmavarta)
Correct answer: Bithoor (Brahmavarta).

31. On which one of the following longitudes is based the Indian Standard Time?

  1. 88½º
  2. 86½º
  3. 84½º
  4. 82½º
उत्तर: 82½º
Correct answer: 82½º.

32. On which river of Uttarakhand the Kisau Dam is undergoing construction?

  1. Tons
  2. Ganga
  3. Alaknanda
  4. Bhagirathi
उत्तर: Tons
Correct answer: Tons.

33. On whose recommendation the financial distribution between, the 'Union' and 'States' takes place?

  1. The Finance Commission
  2. The National Development Council
  3. The Planning Commission
  4. The Inter-State Council
उत्तर: The Finance Commission
Correct answer: The Finance Commission.

34. P's passport was cancelled by the authority without giving him any reasonable opportunity of being heard which was mandatory. In such case

  1. A writ of mandamus can be issued
  2. A writ of mandamus can not be issued as the authority has no obligation to act fairly
  3. Since cancellation of passport is always done in interest of security of India, no one can challenge the cancellation
  4. A writ of prohibition can be issued
उत्तर: A writ of mandamus can be issued
Correct answer: A writ of mandamus can be issued.

35. Participation of workers in management of industries is provided under Indian Constitution:

  1. In Article 44 A
  2. In Article 48 A
  3. In Article 43 A
  4. In Article 45
उत्तर: In Article 43 A
Correct answer: In Article 43 A.

36. Shivaji stationed his capital in

  1. Singhgarh
  2. Raigarh
  3. Purandar
  4. Pune
उत्तर: Raigarh
Correct answer: Raigarh.

37. Tehri Dam which is being constructed in Uttaranchal lies on–

  1. Alaknanda and Mandakani river
  2. Bhagirathi and Bhilangana river
  3. Bhagirathi and Alaknanda river
  4. Yamuna and Ganga river
उत्तर: Bhagirathi and Bhilangana river
Correct answer: Bhagirathi and Bhilangana river.

38. The Article of the Indian Constitution which automatically become suspended on Proclamation of Emergency is

  1. Article 14
  2. Article 19
  3. Article 21
  4. Article 32
उत्तर: Article 19
Correct answer: Article 19.

39. The Black rust disease of wheat is caused by

  1. Puccinia graminis
  2. Xanthomonas graminis
  3. Puccinia recondita
  4. None of the above
उत्तर: Puccinia graminis
Correct answer: Puccinia graminis.

40. The Charter of the United Nations was signed at San Francisco on

  1. June 26, 1945
  2. August 15, 1943
  3. January 26, 1946
  4. December 30, 1941
उत्तर: June 26, 1945
Correct answer: June 26, 1945.

41. The Court which has jurisdiction over election disputes under Section 80 of the Representation of People Act, 1951 is

  1. Supreme Court
  2. High Court
  3. District Court
  4. Election Tribunal
उत्तर: High Court
Correct answer: High Court.

42. The Directive Principles of State Policy in the Constitution of India have been taken from which one of the following?

  1. The Constitution of Ireland
  2. The Constitution of United States of America
  3. The Constitution of Australia
  4. The Constitution of Canada
उत्तर: The Constitution of Ireland
Correct answer: The Constitution of Ireland.

43. The Indian State producing the largest quantity of mineral oil is

  1. Assam
  2. Maharashtra
  3. Gujarat
  4. Tamil Nadu
उत्तर: Gujarat
Correct answer: Gujarat.

44. The Maiti Movement in Uttarakhand is 14. The Chipko movement began as a reaction initiated by: against ______.

  1. Shell Sports Goods Factory
  2. Simon Sports Goods Factory
  3. Springer Sports Goods Factory
  4. Southampton Sports Goods Factory
उत्तर: Shell Sports Goods Factory
Correct answer: Shell Sports Goods Factory.

45. The Mughal rulers who wrote their autobiographies were

  1. Akbar and Jahangir
  2. Babar and Jahangir
  3. Babar and Humayun
  4. Aurangzeb and Shahjahan
उत्तर: Babar and Jahangir
Correct answer: Babar and Jahangir.

46. The State who launched "Atal Khadyanna Yojana" is

  1. Gujarat
  2. Bihar
  3. Uttarakhand
  4. Jharkhand
उत्तर: Uttarakhand
Correct answer: Uttarakhand.

47. The appointing authority of Patwaris in

  1. Governor
  2. Board of Revenue
  3. Commissioner
  4. Collector (District Officer)
उत्तर: Governor
Correct answer: Governor.

48. The army officer of Kumaun Regiment who was honoured by the first Param Vir Chakra, was:

  1. Major Shaitan Singh
  2. Major Somnath Sharma
  3. Captain Anas Ahmad
  4. Major Rajesh Singh Adhikari
उत्तर: Major Somnath Sharma
Correct answer: Major Somnath Sharma.

49. The famous fair of Almora is

  1. Nandadevi Mela
  2. Devidhura Mela
  3. Baisakhi Mela
  4. Gauchar Mela
उत्तर: Nandadevi Mela
Correct answer: Nandadevi Mela.

50. The foundation of Mughal rule in India was laid by Babur in the year

  1. 1857
  2. 1835
  3. 1526
  4. 1600
उत्तर: 1526
Correct answer: 1526.

51. The grasslands of Argentina are known as

  1. Campos
  2. Pampas
  3. Selvas
  4. Catingas
उत्तर: Pampas
Correct answer: Pampas.

52. The height of Tehri Dam is:

  1. 140 metres
  2. 200 metres
  3. 260.5 metres
  4. 300 metres
उत्तर: 260.5 metres
Correct answer: 260.5 metres.

53. The maximum period of continuation of emergency under Article 356 of the Indian Constitution is

  1. 3 years
  2. 6 months
  3. 1 year
  4. 2 years
उत्तर: 3 years
Correct answer: 3 years.

54. The most abundant gas in the earth's atmosphere is

  1. Carbon dioxide
  2. Hydrogen
  3. Nitrogen
  4. Oxygen
उत्तर: Nitrogen
Correct answer: Nitrogen.

55. The river on which Kalagarh Dam has been constructed, is.

  1. Sharda
  2. Yamuna
  3. Ganga
  4. Ramganga
उत्तर: Ramganga
Correct answer: Ramganga.

56. Through which mountain range passes the Konkan Railway track?

  1. Himadri
  2. Western Ghat
  3. Eastern Ghat
  4. Nilgiri Hills
उत्तर: Western Ghat
Correct answer: Western Ghat.

57. Two official languages of the United Nations are

  1. English and Hindi
  2. English and German
  3. English and Urdu
  4. English and French
उत्तर: English and French
Correct answer: English and French.

58. Under which Article of the Constitution of India, Parliament may admit a new State in the Indian Union?

  1. In Article 1
  2. In Article 2
  3. In Article 3
  4. In Article 4
उत्तर: In Article 2
Correct answer: In Article 2.

59. Uttaranchal came into existence as a separate State carved out of Uttar Pradesh on

  1. 8th November, 2000
  2. 9th November, 2000
  3. 10th November, 2000
  4. 8th November, 2001
उत्तर: 9th November, 2000
Correct answer: 9th November, 2000.

60. What was to be discussed at the Copenhagen Summit held in December, 2009?

  1. Economic recession
  2. Child malnutrition
  3. Nuclear war threat
  4. Climate change
उत्तर: Climate change
Correct answer: Climate change.

61. Where among these places the Sun will set earliest?

  1. Delhi
  2. Dehradun
  3. Dhaka
  4. Islamabad
उत्तर: Islamabad
Correct answer: Islamabad.

62. Where does the river Ganga originate?

  1. Yamnotri
  2. Kedarnath
  3. Gaumukh
  4. Gangotri
उत्तर: Gangotri
Correct answer: Gangotri.

63. Where is 'Arid Research Institute' located?

  1. Jodhpur
  2. Jaipur
  3. Bharatpur
  4. Jaisalmer
उत्तर: Jodhpur
Correct answer: Jodhpur.

64. Where is the headquarters of SAARC?

  1. New Delhi
  2. Colombo
  3. Kathmandu
  4. Rawalpindi
उत्तर: Kathmandu
Correct answer: Kathmandu.

65. Where the head office of the United Nations is situated?

  1. Washington
  2. Geneva
  3. New York
  4. The Hague
उत्तर: New York
Correct answer: New York.

66. Where would the proposed Nalanda University be established in Bihar?

  1. Bhagalpur
  2. Rajgir
  3. Bodh Gaya
  4. Vaishali
उत्तर: Rajgir
Correct answer: Rajgir.

67. Which district of Uttarakhand has the highest number of females per 1000 males according to the provisional census report-2011?

  1. Almora
  2. Rudraprayag
  3. Pithoragarh
  4. Pauri
उत्तर: Almora
Correct answer: Almora.

68. Which is the largest Dun in Uttarakhand?

  1. Haraki Dun
  2. Dehra Dun
  3. Patali Dun
  4. Kota Dun
उत्तर: Dehra Dun
Correct answer: Dehra Dun.

69. Which one of the following has been declared a World Heritage in Uttarakhand?

  1. Corbett Park
  2. Rajaji Udyan
  3. Nanda Devi Biosphere Reserve
  4. None of these
उत्तर: Nanda Devi Biosphere Reserve
Correct answer: Nanda Devi Biosphere Reserve.

70. Which one of the following is not one of the principal organ of United Nations?

  1. Economic and Social Council
  2. Trusteeship Council
  3. International Labour Organization
  4. International Court of Justice
उत्तर: International Labour Organization
Correct answer: International Labour Organization.

71. Which one of the following schedule was added in the Constitution by the 73rd Constitution Amendment?

  1. Schedule XII
  2. Schedule VI
  3. Schedule XI
  4. Schedule IX
उत्तर: Schedule XI
Correct answer: Schedule XI.

72. Which one of the following statements is correct about Titanium?

  1. It is a gas
  2. It is a metal which is used in the production of defense materials
  3. It is a bacteria
  4. None of the above
उत्तर: It is a metal which is used in the production of defense materials
Correct answer: It is a metal which is used in the production of defense materials.

73. Which one of these is not a dance of Uttarakhand?

  1. Jagar
  2. Chanchari
  3. Terahtali
  4. Thadia
उत्तर: Terahtali
Correct answer: Terahtali.

74. Which one of these is not a viral disease?

  1. Dengue
  2. Malaria
  3. Influenza
  4. Swine Flu
उत्तर: Malaria
Correct answer: Malaria.

75. Which one of these tribes is not found in

  1. Tharu
  2. Boksa
  3. Raji
  4. Bheel
उत्तर: Bheel
Correct answer: Bheel.

76. Which tribe of Uttarakhand practices transhumance?

  1. Tharu
  2. Moksa
  3. Bhotia
  4. Raji
उत्तर: Bhotia
Correct answer: Bhotia.

77. Who among the following is known as the 'Grand Oldman of India'?

  1. Mahadev Govind Ranade
  2. Mohandas Karamchand Gandhi
  3. Rabinranath Tagore
  4. Dadabhai Naoroji
उत्तर: Dadabhai Naoroji
Correct answer: Dadabhai Naoroji.

78. Who among the following people use 'sledge' for transportation?

  1. Bushmen
  2. Massais
  3. Eskimos
  4. Tharus
उत्तर: Eskimos
Correct answer: Eskimos.

79. Who among these English Commissioners started land survey in Uttarakhand?

  1. Traill
  2. Gardner
  3. Batten
  4. Ramsay
उत्तर: Batten
Correct answer: Batten.

80. Who among these headed the Interim Government formed in 1946?

  1. Rajendra Prasad
  2. Chakravarti Rajagopalachari
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Vallabhbhai Patel
उत्तर: Jawaharlal Nehru
Correct answer: Jawaharlal Nehru.

81. Who is the head of the 'State-Executive'?

  1. The State Legislature Assembly
  2. The State Cabinet
  3. The Chief Minister
  4. The Governor
उत्तर: The Governor
Correct answer: The Governor.

82. Who was the editor of the periodical 'Maratha'?

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Mahadev Govind Ranade
  3. Vinayak Damodar Savarkar
  4. Gopal Krishna Gokhale
उत्तर: Bal Gangadhar Tilak
Correct answer: Bal Gangadhar Tilak.

83. Who was the first 'Satyagrahi' of the individual Satyagraha launched in 1940?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Vallabhbhai Patel
  3. Vinoba Bhave
  4. Jawaharlal Nehru
उत्तर: Vinoba Bhave
Correct answer: Vinoba Bhave.

84. Who was the first Commissioner of Kumaun?

  1. Traill
  2. Lushington
  3. Gardner
  4. Goven
उत्तर: Gardner
Correct answer: Gardner.

85. Who was the first Woman President of the Indian National Congress?

  1. Annie Besant
  2. Sarojini Naidu
  3. Indira Gandhi
  4. None of the above
उत्तर: Annie Besant
Correct answer: Annie Besant.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com