Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2008 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2008 प्रारंभिक परीक्षा के 24 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. A law for preventive detention may be enacted

  1. exclusively by Parliament
  2. exclusively by state legislature
  3. by both Parliament as well as by state legislature
  4. only by means of ordinance promulgated by the President
उत्तर: by both Parliament as well as by state legislature
Correct answer: by both Parliament as well as by state legislature.

2. How many judges of Supreme Court of India by now have been removed from their office before expiry of their normal term through impeachment?

  1. one
  2. two
  3. three
  4. none
उत्तर: none
Correct answer: none.

3. How many members are nominated in Rajya Sabha under Indian Constitution?

  1. 1
  2. 2
  3. 6
  4. 12
उत्तर: 12
Correct answer: 12.

4. In 2005, the Supreme Court struck down the Illegal Migration (Determination by Tribunal) Act of 1983 applicable to the state of

  1. Assam
  2. West Bengal
  3. Nagaland
  4. Manipur
उत्तर: Assam
Correct answer: Assam.

5. In India power to declare any area as 'scheduled area' belongs to

  1. Parliament
  2. Assembly of the State
  3. President
  4. Election Commissioner
उत्तर: President
Correct answer: President.

6. In the history of India, who among the following is famous for the policy of market control?

  1. Balban
  2. Akbar
  3. Sher Shah
  4. Allauddin Khilji
उत्तर: Allauddin Khilji
Correct answer: Allauddin Khilji.

7. In which of the following cases the Supreme Court directed the Government to implement the law against female foreticide?

  1. Madhu Kishwar vs. State of Bihar
  2. Cehat vs. Union of India
  3. Balveer Kaur v. Dhirdas
  4. None of the above
उत्तर: Cehat vs. Union of India
Correct answer: Cehat vs. Union of India.

8. In which of the following cases the Supreme Court of India has observed sexual harassment as a violation of human rights?

  1. Vishakha v. State of Rajasthan
  2. Kapila Hingurani v. State of Bihar
  3. Tukaram v. State of Maharastra
  4. Ahmed Khan v. Shah Bano Begam
उत्तर: Vishakha v. State of Rajasthan
Correct answer: Vishakha v. State of Rajasthan.

9. In which of the following cases the whole hearing was conducted through video conferencing first time in India?

  1. Abdul Kareem Mulla, 2006
  2. Abdul Kareem Telgi, 2006
  3. Ottavio Quattrochhi 2006
  4. Telephone Tapping case 2006
उत्तर: Abdul Kareem Telgi, 2006
Correct answer: Abdul Kareem Telgi, 2006.

10. In which one of the lists of Constitution of India the subject of Preventive detention lies?

  1. Union list
  2. State list
  3. Concurrent list
  4. None of the above
उत्तर: Concurrent list
Correct answer: Concurrent list.

11. On which date 'Law Day' is celebrated in India?

  1. 26th November
  2. 28th October
  3. 2nd October
  4. 15th August
उत्तर: 26th November
Correct answer: 26th November.

12. Point out the correct answer "Full faith and credit" clause of the Constitution does not apply to

  1. Public Records
  2. Judicial Proceedings
  3. Acts of corporations
  4. Public acts
उत्तर: Acts of corporations
Correct answer: Acts of corporations.

13. The Chief Justice on India may appoint an adhoc judge in the Supreme Court from amongst

  1. retired judges of Supreme Court
  2. serving judges of the High Court
  3. persons qualified to be appointed as judge of the Supreme Court
  4. retired judge of a High Court
उत्तर: serving judges of the High Court
Correct answer: serving judges of the High Court.

14. The International Criminal Court is located at

  1. Geneva
  2. Hague
  3. London
  4. Washington
उत्तर: Hague
Correct answer: Hague.

15. The concept of Judicial Review in India has been taken from the Constitution of

  1. Britain
  2. France
  3. U.S.A.
  4. Switzerland
उत्तर: U.S.A.
Correct answer: U.S.A.

16. The name of first woman chief justice of High Court in India is

  1. Leela Seth
  2. Leila Mukherjee
  3. Lalita Basu
  4. Sarojini Naidu
उत्तर: Leela Seth
Correct answer: Leela Seth.

17. The name of first woman judge of International Court of Justice is

  1. Rosalyn Higgins
  2. Rosa E. Otunbayeva
  3. Gestrud Mongella
  4. Sadako Ogata
उत्तर: Rosalyn Higgins
Correct answer: Rosalyn Higgins.

18. The transfer of the company's Government to British Crown was done on

  1. 1st November, 1857
  2. 1st November, 1858
  3. 1st November, 1859
  4. 1st November, 1860
उत्तर: 1st November, 1858
Correct answer: 1st November, 1858.

19. Which medium is used by 'Radar' to trace Aeroplanes?

  1. Micro wave
  2. Electric wave
  3. Ultrosonic wave
  4. Sound wave
उत्तर: Micro wave
Correct answer: Micro wave.

20. Which one of the following High Courts have the jurisdiction over largest number of states in India?

  1. Calcutta High Court
  2. Bombay High Court
  3. Guwahati High Court
  4. Madras High Court
उत्तर: Guwahati High Court
Correct answer: Guwahati High Court.

21. Which one of the following can enforce the judgment of International Court of Justice?

  1. General Assembly on the recommendations of Security Council
  2. Secretary General
  3. Security Council on the request of International Court of Justice
  4. None of the above
उत्तर: None of the above
Correct answer: None of the above.

22. Who among the following was the chairman of sixth pay commission?

  1. Justice Rathanaval Pandian
  2. Justice A.S. Anand
  3. Justice Sri Krishna
  4. Justice A. K. Majumdar
उत्तर: Justice Sri Krishna
Correct answer: Justice Sri Krishna.

23. Who amongst the following is not appointed by the President?

  1. Attorney General
  2. Advocate General
  3. Chief Justice of India
  4. Chief Election Commissioner
उत्तर: Attorney General
Correct answer: Attorney General.

24. Who appoints the officers and employees of the High Court?

  1. Chief Justice of High Court
  2. Governor of the concerned state
  3. Public Service Commission
  4. Registrar of High Court
उत्तर: Chief Justice of High Court
Correct answer: Chief Justice of High Court.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com