Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2007 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2007 प्रारंभिक परीक्षा के 61 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. 'Adam's bridge' lies in between the countries

  1. India and Srilanka
  2. India and Afghanisthan.
  3. India and Pakistan
  4. India and Bangladesh
उत्तर: India and Srilanka
Correct answer: India and Srilanka.

2. 'Akbar-Nama' was written by

  1. Akbar
  2. Babar
  3. Abul Fazal
  4. Sher-Shah Suri
उत्तर: Abul Fazal
Correct answer: Abul Fazal.

3. 'Gobar Gas' mainly contains

  1. Carbon di oxide
  2. Acetylene
  3. Ethylene
  4. Methane
उत्तर: Methane
Correct answer: Methane.

4. 'Patal Bhuvneshwar' in district Pithoragarh is famous for

  1. Cave gardens
  2. Cave temple
  3. Water fall
  4. Tea gardens
उत्तर: Cave temple
Correct answer: Cave temple.

5. A device that converts images into Digital Data which can be stored in a computer is a

  1. Key Board
  2. Printer
  3. Scanner
  4. Mouse
उत्तर: Scanner
Correct answer: Scanner.

6. Aryabhatt was a

  1. great leader of Aryans
  2. reputed astronomer and mathematician
  3. eminent astrolonger
  4. distinguished astronaut
उत्तर: reputed astronomer and mathematician
Correct answer: reputed astronomer and mathematician.

7. By Which name river Ganga is called in Bangladesh?

  1. Brahmaputra
  2. Hoogli
  3. Ramganga
  4. Padma
उत्तर: Padma
Correct answer: Padma.

8. In which district of Uttarakhand 'Banasur Fort' is situated?

  1. Champavat
  2. Pithoragarh
  3. Dehradun
  4. Pauri
उत्तर: Champavat
Correct answer: Champavat.

9. India's national animal and bird respectively are

  1. Lion and Cuckoo
  2. Tiger and Peacock
  3. Deer and Parrot
  4. Elephant and Eagle
उत्तर: Tiger and Peacock
Correct answer: Tiger and Peacock.

10. Nag is a/an:

  1. Anti-tank missile
  2. Ground to Air missile
  3. Air to Ground missile
  4. Air to Air Missile
उत्तर: Anti-tank missile
Correct answer: Anti-tank missile.

11. Red Blood cells are produced by the

  1. Liver
  2. Some hormonic gland
  3. Bone marrow
  4. Heart
उत्तर: Bone marrow
Correct answer: Bone marrow.

12. Single horned rhino is found in

  1. Kaziranga National Park
  2. Rajaji Nationa Park
  3. Nanda Devi National Park
  4. None of these
उत्तर: Kaziranga National Park
Correct answer: Kaziranga National Park.

13. Tehri Dam is built on the confluence of

  1. Bhagirathi-Bhilangana
  2. Bhilangana-Alaknanda
  3. Mandakini-Alaknanda
  4. Bhilangana-Yamuna
उत्तर: Bhagirathi-Bhilangana
Correct answer: Bhagirathi-Bhilangana.

14. The First surgeon to conduct heart transplantation in India is

  1. Dr. R. Valiathan
  2. Dr. Venugopal
  3. Dr. R. Kesavan Nair
  4. Dr. P.K.K. Ayyangar
उत्तर: Dr. Venugopal
Correct answer: Dr. Venugopal.

15. The People of the Indus Valley Civilization worshipped

  1. Pashupati
  2. Indra and Varuna
  3. Brahma
  4. Vishnu
उत्तर: Pashupati
Correct answer: Pashupati.

16. The President of USA is elected after

  1. 4 years
  2. 3 years
  3. 2 years
  4. 6 years
उत्तर: 4 years
Correct answer: 4 years.

17. The Rajya Sabha can have a maximum member strength of

  1. 200
  2. 210
  3. 250
  4. 260
उत्तर: 250
Correct answer: 250.

18. The apparatus which records the flight data of a aeroplane is called

  1. Black box
  2. White box
  3. Green box
  4. Blue box
उत्तर: Black box
Correct answer: Black box.

19. The boundary between India and Pakistan was demarcated by

  1. Mountbatten
  2. Radcliff
  3. Stafford Cripps
  4. Lawrence
उत्तर: Radcliff
Correct answer: Radcliff.

20. The components of modern digital computer are

  1. CPU
  2. Input-device
  3. Output device
  4. All of the above
उत्तर: All of the above
Correct answer: All of the above.

21. The date April 6, 1930 is memorable in Indian History for

  1. Dandi March by Mahatma Gandhi
  2. First Round Table Conference
  3. Gandhi Irwin Pact
  4. Jallianwala Bagh Massacre
उत्तर: Dandi March by Mahatma Gandhi
Correct answer: Dandi March by Mahatma Gandhi.

22. The largest Co-operative Milk Society 'Anand Dairy' of India is located in the State of

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Gujarat
  4. Uttar Pradesh
उत्तर: Gujarat
Correct answer: Gujarat.

23. The largest flower in the world is that of

  1. Giant Cactus
  2. Lotus
  3. Rafflesia
  4. None of the above
उत्तर: Rafflesia
Correct answer: Rafflesia.

24. The oldest mountains are the

  1. Vindhyas
  2. Aravalli
  3. Satpura
  4. Himalaya
उत्तर: Aravalli
Correct answer: Aravalli.

25. The purest form of carbon found in nature is

  1. diamond
  2. coal
  3. wood coal
  4. graphite
उत्तर: diamond
Correct answer: diamond.

26. Under the Constitution how many persons can be nominated to the Rajyasabha by the president.

  1. 12
  2. 10
  3. 16
  4. 14
उत्तर: 12
Correct answer: 12.

27. What day is observed as International 'Women's Day'?

  1. 8 March
  2. 1 May
  3. 2 October
  4. 14 February
उत्तर: 8 March
Correct answer: 8 March.

28. What is the full form of 'DVD'?

  1. Dormant Video Disk
  2. Digital Versatile Disk
  3. Direct Video Disk
  4. Dominant Video Disk
उत्तर: Digital Versatile Disk
Correct answer: Digital Versatile Disk.

29. What is the name of German Currency?

  1. Yen
  2. Peso
  3. Dollar
  4. Euro
उत्तर: Euro
Correct answer: Euro.

30. What is the name of world's smallest holding an area of 21 sq kms?

  1. Vatican city
  2. Palermo
  3. Namur
  4. Nauru
उत्तर: Nauru
Correct answer: Nauru.

31. When did Doordarshan start National Network (DD-1)?

  1. 1980
  2. 1982
  3. 1981
  4. 1979
उत्तर: 1982
Correct answer: 1982.

32. When was 'Public Service Commission of

  1. January 31, 2001
  2. January 31, 2002
  3. January 21, 2001
  4. None of these
उत्तर: None of these
Correct answer: None of these.

33. Where is 'Birbal Sahni Institute of Paleobotany located?

  1. New Delhi
  2. Lucknow
  3. Kolkatta
  4. Bangaluru
उत्तर: Lucknow
Correct answer: Lucknow.

34. Where is the oldest oil refinery of India location?

  1. Haldia
  2. Digboi
  3. Barauni
  4. Kochi
उत्तर: Digboi
Correct answer: Digboi.

35. Where will you be walking while paying a visit to Angkorwat temple?

  1. Malaysia
  2. China
  3. Philippines
  4. Combodia
उत्तर: Combodia
Correct answer: Combodia.

36. Which Veda, deals with the science of medicine?

  1. Rigveda
  2. Samaveda
  3. Yajurveda
  4. Atharvaveda
उत्तर: Atharvaveda
Correct answer: Atharvaveda.

37. Which dancing style does not relate to

  1. Saron
  2. Garba
  3. Thadya
  4. Chaunphla
उत्तर: Garba
Correct answer: Garba.

38. Which device is used in the evaluation of multiple choice aptitude tests?

  1. MICR
  2. OMR
  3. PCR
  4. CPU
उत्तर: OMR
Correct answer: OMR.

39. Which is the smallest memory size in computer?

  1. Tera byte
  2. Giga byte
  3. Kilo byte
  4. Mega byte
उत्तर: Kilo byte
Correct answer: Kilo byte.

40. Which of the following is not a scalar quantity?

  1. Distance
  2. Mass
  3. Time
  4. Velocity
उत्तर: Velocity
Correct answer: Velocity.

41. Which one of the following causes dropsy?

  1. Argemone maxicana
  2. Brassica oleracea
  3. Ocenothera lamarkiana
  4. Brassica campestris
उत्तर: Argemone maxicana
Correct answer: Argemone maxicana.

42. Which one of the following cities does not lie on the bank of Ganga?

  1. Allahabad
  2. Agra
  3. Kanpur
  4. Varanasi
उत्तर: Agra
Correct answer: Agra.

43. Which one of the following cities is known as the 'Silicon Valley' of India?

  1. Bangaluru
  2. Chennai
  3. Hyderabad
  4. Noida
उत्तर: Bangaluru
Correct answer: Bangaluru.

44. Which one of the following is not a computer language?

  1. Netscape
  2. HTML
  3. Cobol
  4. Visual Basic
उत्तर: Netscape
Correct answer: Netscape.

45. Which one of the following is not an official language of United Nations?

  1. Arabic
  2. Chinese
  3. Spanish
  4. German
उत्तर: German
Correct answer: German.

46. Which one of the following rivers does not flow through Uttarakhand?

  1. Ganga
  2. Yamuna
  3. Ramganga
  4. Kaveri
उत्तर: Kaveri
Correct answer: Kaveri.

47. Which one of the following tribes is not found in Uttarakhand?

  1. Tharu
  2. Boxas
  3. Munda
  4. Bhotia
उत्तर: Munda
Correct answer: Munda.

48. Which sanctuary is famous for elephants?

  1. Periyar
  2. Chandra Prabha
  3. Palaman
  4. Tungbhadra
उत्तर: Periyar
Correct answer: Periyar.

49. Which scientist discovered the Universal Law of Gravitation?

  1. Newton
  2. Einstein
  3. Max Plank
  4. Dalton
उत्तर: Newton
Correct answer: Newton.

50. Who appoints members of the State Public Service Commission?

  1. Speaker
  2. Governor
  3. Chief Minister
  4. President of Union Public Service Commission
उत्तर: Governor
Correct answer: Governor.

51. Who introduced permanent land settlement system in India?

  1. Lord Cornwallis
  2. Warren Hastings
  3. Lord Wellesley
  4. Lord Minto
उत्तर: Lord Cornwallis
Correct answer: Lord Cornwallis.

52. Who is considered as the progenitor of Sitar?

  1. Baiju Bawara
  2. Amir Khusro
  3. Mian Tansen
  4. Bade Ghulam Ali Khan
उत्तर: Amir Khusro
Correct answer: Amir Khusro.

53. Who was the famous British writer of "Himalayan Gazetter"?

  1. Edvin Atkinson
  2. P. Baron
  3. R.V. Vernede
  4. Jim Corbett
उत्तर: Edvin Atkinson
Correct answer: Edvin Atkinson.

54. Who was the first Indian to become the President of UN General Assembly?

  1. V.K. Krishna Menon
  2. Viajay Laxmi Pandit
  3. Natwar Singh
  4. Romesh Bhandari
उत्तर: Viajay Laxmi Pandit
Correct answer: Viajay Laxmi Pandit.

55. Who was the first Indian to receive a Nobel Prize?

  1. Hargovind Khorana
  2. Mother Teresa
  3. Rabindra Nath Tagore
  4. C.V. Raman
उत्तर: Rabindra Nath Tagore
Correct answer: Rabindra Nath Tagore.

56. Who was the first female Judge of Higher Judicary in India?

  1. Smt. Durgabai
  2. Sucheta Kriplani
  3. Leela Seth
  4. Shashi Kakodkar
उत्तर: Leela Seth
Correct answer: Leela Seth.

57. Who was the founder of Agra City?

  1. Akbar
  2. Babar
  3. Sikander Lodi
  4. Mohammad-bin-Tughlaq
उत्तर: Sikander Lodi
Correct answer: Sikander Lodi.

58. Who was the founder of Civil Aviation in India?

  1. H.J.Bhabha
  2. Vikram Sarabhai
  3. J.R.D. Tata
  4. A.P. Sharma
उत्तर: J.R.D. Tata
Correct answer: J.R.D. Tata.

59. Who was the hero of famous Peshwar incident against the British government in 1930?

  1. General B.C. Joshi
  2. Major Dhansingh Thapa
  3. Veer Chandra Singh Garwali
  4. Prem Singh Negi
उत्तर: Veer Chandra Singh Garwali
Correct answer: Veer Chandra Singh Garwali.

60. Whose envoy was Megasthenes?

  1. Alexander
  2. Dhannand
  3. Seleucus
  4. Dimakar
उत्तर: Seleucus
Correct answer: Seleucus.

61. Windows-XP is a

  1. Language
  2. Database
  3. Operating system
  4. Networking software
उत्तर: Operating system
Correct answer: Operating system.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com