Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2006 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2006 प्रारंभिक परीक्षा के 264 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. "Vande Mataram" became the theme of the India National Movement during

  1. Champaran Movement
  2. Civil Disobedience Movement
  3. Non-Cooperation Movement
  4. Swadeshi Movement
उत्तर: Swadeshi Movement
Correct answer: Swadeshi Movement.

2. 'Andes' Mountain Ranges is located in which continent?

  1. Australia
  2. Europe
  3. South America
  4. Asia
उत्तर: South America
Correct answer: South America.

3. 'Apple' satellite was launched from?

  1. Kouru (French Guinea)
  2. Shri Harikota (India)
  3. Baikonour (Asia)
  4. Cape Canaveral (America)
उत्तर: Kouru (French Guinea)
Correct answer: Kouru (French Guinea).

4. 'Harijan' was started by

  1. Tilak
  2. Gokhale
  3. Gandhiji
  4. Naoroji
उत्तर: Gandhiji
Correct answer: Gandhiji.

5. 'Indica' was originally written by

  1. Nearchus
  2. Megasthenes
  3. Plutarch
  4. Diodorus
उत्तर: Megasthenes
Correct answer: Megasthenes.

6. 'Mandua' (Koda) grain in Uttarakhand is being exported mostly to which country?

  1. United States of America
  2. Great Britain
  3. Singapore
  4. Japan
उत्तर: Japan
Correct answer: Japan.

7. 'Nehru Report' was prepared by

  1. M.L. Nehru
  2. J. Nehru
  3. R. K Nehru
  4. B. L. Nehru
उत्तर: M.L. Nehru
Correct answer: M.L. Nehru.

8. 'POLIO' is caused by

  1. Bacteria
  2. Virus
  3. Insects or Flies
  4. Fungi
उत्तर: Virus
Correct answer: Virus.

9. 'Proper' respect is shown to National Anthem by standing up when the National Anthem is sung. It will not be right to say that dis-respect is shown by not joining in the singing. It has been held in:

  1. Bijoi Emmanuel v. State of Kerala
  2. Surya Narain v. U.O.I
  3. Ram Jawaya Kapur v. U.O.I
  4. Keshvanand Bharti v. U.O.I.
उत्तर: Bijoi Emmanuel v. State of Kerala
Correct answer: Bijoi Emmanuel v. State of Kerala.

10. 'Right to Education" is a Fundamental Right under "

  1. Article-14
  2. Article-19
  3. Article-22
  4. Article-21-A
उत्तर: Article-21-A
Correct answer: Article-21-A.

11. 'SILICOSIS' is a

  1. kidney disease
  2. liver disease
  3. lung disease
  4. neurological disorder
उत्तर: lung disease
Correct answer: lung disease.

12. 'Satyarth Prakash' is a sacred book of

  1. Arya Samaj
  2. Brahmo samaj
  3. Theosophical society
  4. Prarthana samaj
उत्तर: Arya Samaj
Correct answer: Arya Samaj.

13. 'Satyartha Prakash' was written by

  1. Raja Rammohan Roy
  2. Swami Dayanand Saraswati
  3. Mahatama Gandhi
  4. Swami Vivekananda
उत्तर: Swami Dayanand Saraswati
Correct answer: Swami Dayanand Saraswati.

14. 'Valley of Flower' is in which district of

  1. Uttarkashi
  2. Almora
  3. Tehri
  4. Chamoli
उत्तर: Chamoli
Correct answer: Chamoli.

15. 'World Computer Literacy Day' is celebrated on

  1. 2nd December
  2. 5th July th
  3. 14 November
  4. 3rd November
उत्तर: 2nd December
Correct answer: 2nd December.

16. 10th December Code : A B C D

  1. 1 4 3 2
  2. 3 4 1 2
  3. 2 3 4 1
  4. 1 3 4 2
उत्तर: 2 3 4 1
Correct answer: 2 3 4 1.

17. A Pen drive is–

  1. A stable secondary storage device/unit
  2. A magnetic secondary storage device/unit
  3. A removable type of secondary storage device
  4. None of them
उत्तर: A removable type of secondary storage device
Correct answer: A removable type of secondary storage device.

18. A computer derives its strength from

  1. Its speed
  2. Accuracy
  3. Memory
  4. All of the above
उत्तर: All of the above
Correct answer: All of the above.

19. A world-wide-web (www) is a hyper media system because

  1. It is hyper fast
  2. It links to other computer resources
  3. It can be used only to bring in video material
  4. None of these
उत्तर: It links to other computer resources
Correct answer: It links to other computer resources.

20. According to 2001 Census, what is the literacy rate of males and females in Uttarakhand?

  1. Males –83.1% Females – 59.5%
  2. Males –83.3% Females – 59.6%
  3. Males –83.8% Females – 59.2%
  4. Males –83.6% Females – 59.3%
उत्तर: Males –83.3% Females – 59.6%
Correct answer: Males –83.3% Females – 59.6%.

21. According to weight, the percentage of hydrogen in water (H2O) is

  1. 44.45%
  2. 5.55%
  3. 88.89%
  4. 11.11%
उत्तर: 11.11%
Correct answer: 11.11%.

22. Acid Rain occurs due to atmospheric pollution by–

  1. CO & CO2
  2. CO2 & Nitrogen
  3. Ozone & CO2
  4. NO2 & SO2
उत्तर: NO2 & SO2
Correct answer: NO2 & SO2.

23. Alaska is an integral part of which country?

  1. Greenland
  2. U.S.A.
  3. Canada
  4. U.K.
उत्तर: U.S.A.
Correct answer: U.S.A.

24. Albert Einstein, was adept in playing which musical instrument?

  1. Guitar
  2. Flute
  3. Violin
  4. Sitar
उत्तर: Violin
Correct answer: Violin.

25. Alps Mountain Range is not a part of which country?

  1. France
  2. Germany
  3. Austria
  4. England
उत्तर: England
Correct answer: England.

26. Aluminum metal is obtained from

  1. Pitch blende
  2. Graphite
  3. Bauxite
  4. Argentite
उत्तर: Bauxite
Correct answer: Bauxite.

27. Among the following states of India, coastal line of which state is longest?

  1. Tamil Nadu
  2. Andhra Pradesh
  3. Gujarat
  4. Kerala
उत्तर: Gujarat
Correct answer: Gujarat.

28. Among the following which fruit is a rich source of iron?

  1. Jamun
  2. Karonda
  3. Loquat
  4. Guava
उत्तर: Karonda
Correct answer: Karonda.

29. Another name for computer programs is

  1. Computer Hardware
  2. Computer Software
  3. Computer Language
  4. Computer Memory
उत्तर: Computer Software
Correct answer: Computer Software.

30. Azolla proves as a good fertilizer if it is mixed with–

  1. Blue-green Algae
  2. Bone Crush
  3. Cow dung
  4. Urea
उत्तर: Cow dung
Correct answer: Cow dung.

31. Basic input-output system in computers is present in?

  1. Hard Disk
  2. Random Access Memory
  3. Only Read Only Memory
  4. None of these
उत्तर: Only Read Only Memory
Correct answer: Only Read Only Memory.

32. Bauxite is an ore used to extract which metal?

  1. Iron
  2. Copper
  3. Aluminum
  4. Silver
उत्तर: Aluminum
Correct answer: Aluminum.

33. Before independence, who was the first member from Kumaon Province in the Provincial Council of the United Province?

  1. Badri Dutt Pandey
  2. Govind Ballabh Pant
  3. Tara Dutt Gairola
  4. Mukandi Lal
उत्तर: Govind Ballabh Pant
Correct answer: Govind Ballabh Pant.

34. Between which of the following was the ancient town of Takshashila located?

  1. Indus and Jhelum
  2. Jhelum and Chenab
  3. Chenab and Ravi
  4. Ravi and Beas
उत्तर: Indus and Jhelum
Correct answer: Indus and Jhelum.

35. Bhagat Singh was executed along with two of his comrades, on 23rd March of 1931. Who were those two?

  1. Rajguru and Sukhdev
  2. Sukhdev and B.K. Dutt
  3. Rajguru and B.K. Dutt
  4. Chandra Shekhar Azad and Sukhdev
उत्तर: Rajguru and Sukhdev
Correct answer: Rajguru and Sukhdev.

36. Bhagirathi river originates from?

  1. Gomukh
  2. Gangotri
  3. Tapovan
  4. Vishnu Prayag
उत्तर: Gangotri
Correct answer: Gangotri.

37. Bhojapatra tree is found in?

  1. Aravalli mountains
  2. Himalayas
  3. Nilgiri mountains
  4. Vindhyachal mountains
उत्तर: Himalayas
Correct answer: Himalayas.

38. Binary numbers are

  1. 0 and 1
  2. 0 and 10
  3. 1 and 10
  4. 1 and 100
उत्तर: 0 and 1
Correct answer: 0 and 1.

39. Cabinet means

  1. All Ministers in the Governance
  2. Ministers with Cabinet Rank
  3. Cabinet Ministers and their Secretaries
  4. Ministers of State
उत्तर: Ministers with Cabinet Rank
Correct answer: Ministers with Cabinet Rank.

40. Chamba Codes: A B C D

  1. 2
  2. 3
  3. 1
  4. 4
उत्तर: 4
Correct answer: 4.

41. Coal is an example of–

  1. Igneous Rocks
  2. Metamorphic Rocks
  3. Sedimentary Rocks
  4. All of them
उत्तर: Sedimentary Rocks
Correct answer: Sedimentary Rocks.

42. Dayanand Saraswati

  1. 1, 2, 3, 4
  2. 1, 2, 4, 3
  3. 2, 1, 3, 4
  4. 2, 3, 4, 1
उत्तर: 1, 2, 4, 3
Correct answer: 1, 2, 4, 3.

43. Deficiency of Iron causes

  1. Phylaria
  2. Malaria
  3. Anemia
  4. Fluorosis
उत्तर: Anemia
Correct answer: Anemia.

44. Delhi became the capital of India in

  1. 1910
  2. 1911
  3. 1916
  4. 1923
उत्तर: 1911
Correct answer: 1911.

45. Dr. Ambedkar and Gandhiji had a pact called

  1. Calcutta Pact
  2. London Pact
  3. Poona Pact
  4. Lahore Pact
उत्तर: Poona Pact
Correct answer: Poona Pact.

46. Fish generally breathe through

  1. Skin
  2. Nose
  3. Gills
  4. Fins
उत्तर: Gills
Correct answer: Gills.

47. For how many days in a year the National Rural Employment Guarantee Act, 2005 provides for right to Unemployment Allowance?

  1. 125 days
  2. 150 days
  3. 100 days
  4. 183 days
उत्तर: 100 days
Correct answer: 100 days.

48. For negating the mandate of which Constitutional Provision, the Supreme Court of India has held the illegal Migrates (Determination by Tribunals) Act, 1983 as unconstitutional?

  1. Article-249
  2. Article-355
  3. Article-11
  4. Article-359
उत्तर: Article-11
Correct answer: Article-11.

49. Free Legal Aid Code : A B C D

  1. 1 4 2 3
  2. 4 1 3 2
  3. 4 1 2 3
  4. 1 4 3 2
उत्तर: 4 1 2 3
Correct answer: 4 1 2 3.

50. Given below are the names of freedom fighters and the newspapers started by them. Among these which combination is incorrect?

  1. Maulana Azad – Al-Hilal
  2. Lokmanya Tilak – Kesari
  3. Jawaharlal Nehru – National Herald
  4. Mahatma Gandhi – The Pioneer
उत्तर: Mahatma Gandhi – The Pioneer
Correct answer: Mahatma Gandhi – The Pioneer.

51. Green House Effect means–

  1. Increase in atmospheric temperature due to increase in density of green house gases in atmosphere
  2. Production of vegetables and flowers at enhanced temperature
  3. Production of food grains in glass houses
  4. None of them
उत्तर: Increase in atmospheric temperature due to increase in density of green house gases in atmosphere
Correct answer: Increase in atmospheric temperature due to increase in density of green house gases in atmosphere.

52. Harike Barrage (the source of water for Indira Gandhi Canal) is at the confluence of the rivers

  1. Ravi and Beas
  2. Jhelum and Chenab
  3. Chenab and Satluj
  4. Beas and Satluj
उत्तर: Beas and Satluj
Correct answer: Beas and Satluj.

53. How many members are nominated in Lok Sabha by the President?

  1. 1
  2. 2
  3. 10
  4. 12
उत्तर: 2
Correct answer: 2.

54. I.C. chips are manufactured from–

  1. Fiber
  2. Semi conductors
  3. Plastics
  4. None of these
उत्तर: Semi conductors
Correct answer: Semi conductors.

55. I.R.C. stands for

  1. Internet Real time Communication
  2. Internet Relay Chat
  3. Internet Real time Chat
  4. None of the above
उत्तर: Internet Relay Chat
Correct answer: Internet Relay Chat.

56. INSAT-4A, the First Satellite of the fourth generation, INSAT series, was launched on:

  1. 22nd March, 2000
  2. 28th September, 2003
  3. 22nd December, 2005
  4. None of the above
उत्तर: 22nd December, 2005
Correct answer: 22nd December, 2005.

57. In Genetic engineering the latest technique developed is?

  1. Gene analysis
  2. Gene mapping
  3. Gene splicing
  4. Gene synthesis
उत्तर: Gene mapping
Correct answer: Gene mapping.

58. In India maximum population density is associated with?

  1. Industrial regions
  2. Coastal plains along the sea
  3. Low altitude mountains
  4. Plain/flat surface texture, fertile soils and regions with ample water resources
उत्तर: Plain/flat surface texture, fertile soils and regions with ample water resources
Correct answer: Plain/flat surface texture, fertile soils and regions with ample water resources.

59. In India, the normal direction of Monsoon flow during summer is?

  1. South to North
  2. South West to South East
  3. South East to South West
  4. South West to North East
उत्तर: South West to North East
Correct answer: South West to North East.

60. In Uttarakhand which of the following wild life reserve is a Tiger Reserve?

  1. Nanda Devi Biosphere Reserve
  2. Rajaji National Park
  3. Corbett National Park
  4. Binsar Wild Life Sanctuary
उत्तर: Corbett National Park
Correct answer: Corbett National Park.

61. In atmosphere, the highest percentage is of

  1. Oxygen
  2. Carbon Dioxide
  3. Nitrogen
  4. Hydrogen
उत्तर: Nitrogen
Correct answer: Nitrogen.

62. In the States of India, the State Finance Corporations have given assistance mainly to develop

  1. Agriculture-farms
  2. Cottage Industry
  3. Large Scale Industry
  4. Medium and Small Scale Industry
उत्तर: Medium and Small Scale Industry
Correct answer: Medium and Small Scale Industry.

63. In the period of 1991-2001, maximum rate of population increase was registered in?

  1. Andhra Pradesh
  2. Nagaland
  3. Manipur
  4. Uttarakhand
उत्तर: Nagaland
Correct answer: Nagaland.

64. In which Article of Indian Constitution Fundamental Duties of Indian citizens have been included?

  1. Article 50 A
  2. Article 50 B
  3. Article 51 A
  4. Article 51 B
उत्तर: Article 51 A
Correct answer: Article 51 A.

65. In which Puran do we find the longest list of the Andhra-Satavahana Kings?

  1. Vayu Puran
  2. Vishnu Puran
  3. Matsya Puran
  4. None of the above
उत्तर: Matsya Puran
Correct answer: Matsya Puran.

66. In which case the Dissolution of Bihar Legislative Assembly by Governor before formation of Government was declared unconstitutional?

  1. Rameshwar Prasad v. U.O.I. (W.P. 257 of 2005)
  2. K.C. Vasant Kumar v. State of Karnataka (AIR 1985 SC 1495)
  3. Inamdar v. State of Maharastra
  4. Banarsi Das v. Teeku Datta and Sons
उत्तर: Rameshwar Prasad v. U.O.I. (W.P. 257 of 2005)
Correct answer: Rameshwar Prasad v. U.O.I. (W.P. 257 of 2005).

67. In which district of Uttarakhand is the Kedarnath temple located ?

  1. Chamoli
  2. Rudraprayag
  3. Uttarkashi
  4. Tihri
उत्तर: Rudraprayag
Correct answer: Rudraprayag.

68. In which language was the 'Shrimad Bhagavad Gita' originally written?

  1. Sanskrit
  2. Urdu
  3. Pali
  4. Hindi
उत्तर: Sanskrit
Correct answer: Sanskrit.

69. In which of the cases, where whole-hearing was conducted by the Trial Court through the Video Conferencing first time in India?

  1. Abdul Kareem Mulla 2006
  2. Abdul Kareem Telagi 2006
  3. Ottavio Quattrochhi 2006
  4. Telephone Tapping case 2006
उत्तर: Abdul Kareem Telagi 2006
Correct answer: Abdul Kareem Telagi 2006.

70. In which of the following places of days during the India National Movement?

  1. Mussoorie
  2. Nainital
  3. Kausani
  4. Haridwar
उत्तर: Kausani
Correct answer: Kausani.

71. In which one of the following prisons Pt. Jawaharla Nehru had written his famous book "Discovery of India?

  1. Alipur Central Jail
  2. Yarvada Jail
  3. Naini Central Jail
  4. Ahmednagar Fort Jail
उत्तर: Ahmednagar Fort Jail
Correct answer: Ahmednagar Fort Jail.

72. In which part of India, large deposits of Mineral Resources are present?

  1. Western
  2. Southern
  3. Northern
  4. South Eastern
उत्तर: South Eastern
Correct answer: South Eastern.

73. In which part of Uttarakhand are artesian wells found?

  1. Bhabhar
  2. Tarai
  3. Shivalik Hills
  4. None of the above
उत्तर: Tarai
Correct answer: Tarai.

74. In which year Rabindranath Tagore died?

  1. 1869
  2. 1911
  3. 1941
  4. 1765
उत्तर: 1941
Correct answer: 1941.

75. In which year did the Cripps Mission come to India?

  1. 1940
  2. 1942
  3. 1944
  4. 1946
उत्तर: 1942
Correct answer: 1942.

76. In which year fundamental Duties of Citizens were introduced by 42nd Amendment?

  1. 1976
  2. 1975
  3. 1977
  4. 1980
उत्तर: 1976
Correct answer: 1976.

77. In which year the International Labour Organisation was established ?

  1. 1919
  2. 1920
  3. 1921
  4. 1922
उत्तर: 1919
Correct answer: 1919.

78. In which year the capital of India was transferred from Calcutta to Delhi?

  1. 1901
  2. 1905
  3. 1911
  4. 1912
उत्तर: 1911
Correct answer: 1911.

79. In which year was the organization of state done on linguistic basis?

  1. 1947
  2. 1951
  3. 1956
  4. 1966
उत्तर: 1956
Correct answer: 1956.

80. India's National Animal is

  1. Deer
  2. Elephant
  3. Tiger
  4. Lion
उत्तर: Tiger
Correct answer: Tiger.

81. Jain Community has been declared as a minority community in which of the following States?

  1. Bihar
  2. Madhya Pradesh
  3. Punjab
  4. Chhattisgarh
उत्तर: Madhya Pradesh
Correct answer: Madhya Pradesh.

82. Joshimath-Auli Rope-way was started in–

  1. September, 1992
  2. September, 1993
  3. October, 1993
  4. November, 1994
उत्तर: September, 1993
Correct answer: September, 1993.

83. Leaving which state among the following the percentage agriculture land is very less?

  1. Punjab
  2. Haryana
  3. Uttar Pradesh
  4. Sikkim
उत्तर: Sikkim
Correct answer: Sikkim.

84. Lesser Himalayas is situated between–

  1. Trans. Himalaya and Greater Himalayas
  2. Shivalik and Greater Himalayas
  3. Trans. Himalaya and Shivalik
  4. Shivalik and Other Himalayas
उत्तर: Shivalik and Greater Himalayas
Correct answer: Shivalik and Greater Himalayas.

85. Maximum mine explosions occur due to mixing of which among these?

  1. Carbon dioxide with Methane
  2. Methane with Air
  3. Acetylene with Oxygen
  4. Oxygen with Hydrogen
उत्तर: Methane with Air
Correct answer: Methane with Air.

86. Meaning of G.I.F. is–

  1. Geographical image format
  2. Global image format
  3. Graphical interchange format
  4. None of them
उत्तर: Graphical interchange format
Correct answer: Graphical interchange format.

87. Measurement unit – Cusec is used to measure–

  1. Purity of water
  2. Water depth
  3. Flow of water
  4. Volume of water
उत्तर: Flow of water
Correct answer: Flow of water.

88. Medagascar is the largest island in

  1. Indian Ocean
  2. Pacific Ocean
  3. Bay of Bengal
  4. Red Sea
उत्तर: Indian Ocean
Correct answer: Indian Ocean.

89. Meenakshi Temple is situated at

  1. Chennai
  2. Kolkata
  3. Madurai
  4. Mahabalipuram
उत्तर: Madurai
Correct answer: Madurai.

90. Mexico Country is located in–

  1. South American Continent
  2. North American Continent
  3. African Continent
  4. European Continent
उत्तर: North American Continent
Correct answer: North American Continent.

91. Modem is a hardware device that interfaces

  1. CPU and CRT
  2. Printer and Main memory
  3. Telephone line and Computer
  4. Input and Output devices
उत्तर: Telephone line and Computer
Correct answer: Telephone line and Computer.

92. Most of India's Wild Life Reserves are surrounded by–

  1. Dense Forests
  2. Rivers & Lakes
  3. Human Settlements
  4. Mountains & Hills
उत्तर: Human Settlements
Correct answer: Human Settlements.

93. Mumbai Codes: A

  1. 4
  2. 4
  3. 2
  4. 1 B C D
उत्तर: 4
Correct answer: 4.

94. NACO stands of one of the following :

  1. National AIDS Control Office
  2. National AIDS Control Organisation
  3. Non- AIDS Control Organisation
  4. None of the above
उत्तर: National AIDS Control Organisation
Correct answer: National AIDS Control Organisation.

95. Name the river which flows between Kedarnath & Rudra Prayag?

  1. Bhagirathi
  2. Alaknanda
  3. Saryu
  4. Mandakini
उत्तर: Mandakini
Correct answer: Mandakini.

96. Networking of computers–

  1. Increases the chances of risk
  2. Enhances utility of computers
  3. Enhances the probability of information access
  4. All of them
उत्तर: All of them
Correct answer: All of them.

97. Nitrogen fixing bacterial found in the root nodules of leguminous plants are–

  1. Saprophytic
  2. Parasitic
  3. Symbiotic
  4. Protogynous
उत्तर: Symbiotic
Correct answer: Symbiotic.

98. On which principle digital computer works?

  1. Calculation
  2. Measurement
  3. Electric
  4. Logical
उत्तर: Calculation
Correct answer: Calculation.

99. On which river is the Koteshwar Dam being built?

  1. Alakanada
  2. Birahi Ganga
  3. Dhauli Ganga
  4. Bhagirathi
उत्तर: Bhagirathi
Correct answer: Bhagirathi.

100. Out of the following nations of South Asia, which is the smallest nation in terms of Area?

  1. Maldives
  2. Bhutan
  3. Sri Lanka
  4. Bangladesh
उत्तर: Maldives
Correct answer: Maldives.

101. Recently discovered high temperature Super Conductors are–

  1. Pure rare earth metals
  2. Metal alloys
  3. Ceramic oxide
  4. Inorganic polymers
उत्तर: Ceramic oxide
Correct answer: Ceramic oxide.

102. River Bhagirathi is known as Ganga after its confluence with another river at

  1. Vishnu Prayag
  2. Dev Prayag
  3. Karna Prayag
  4. Rudra Prayag
उत्तर: Dev Prayag
Correct answer: Dev Prayag.

103. Sharda Act relates to

  1. Prevention of Child marriage
  2. Prevention of Inter-caste marriage
  3. Prevention of widow re-marriage
  4. Prevention of Tribal marriage
उत्तर: Prevention of Child marriage
Correct answer: Prevention of Child marriage.

104. Stupa Codes: A B C D

  1. 1
  2. 2
  3. 1
  4. 2
उत्तर: 2
Correct answer: 2.

105. Term M.B. is used to denote

  1. Magnetic bits
  2. Mega bytes
  3. Mega bits
  4. None of them
उत्तर: Mega bytes
Correct answer: Mega bytes.

106. Tharu, Schedule Tribe people reside mostly at which place?

  1. Dehradun
  2. Udham Singh Nagar
  3. Pithoragarh
  4. Chamoli
उत्तर: Udham Singh Nagar
Correct answer: Udham Singh Nagar.

107. The 'Blue Revolution' is associated with

  1. Agriculture
  2. Iron and Steel Industry
  3. Irrigation
  4. Fishing
उत्तर: Fishing
Correct answer: Fishing.

108. The 'Great Bath' was found at the archaeological site of

  1. Ropar
  2. Harappa
  3. Mohenjodaro
  4. Kali Banga
उत्तर: Mohenjodaro
Correct answer: Mohenjodaro.

109. The 'Raga' which is sung early in the morning is

  1. Todi
  2. Darbari
  3. Bhopalia
  4. Bhimpalasia
उत्तर: Todi
Correct answer: Todi.

110. The Blood Pressure in our body is

  1. Lesser than the atmospheric pressure
  2. Greater than the atmospheric pressure
  3. Equal tot eh atmospheric pressure
  4. None of the above
उत्तर: Greater than the atmospheric pressure
Correct answer: Greater than the atmospheric pressure.

111. The British Government decided and declared to leave India by June 1948 in

  1. 1946 A.D.
  2. February, 1947
  3. April, 1947
  4. June, 1947
उत्तर: February, 1947
Correct answer: February, 1947.

112. The Right to Information Act, 2005 extends to :

  1. The Whole of India
  2. The Whole of India except Jammu & Kashmir
  3. The Whole of India except Jammu & Kashmir and Punjab
  4. None of the above
उत्तर: The Whole of India except Jammu & Kashmir
Correct answer: The Whole of India except Jammu & Kashmir.

113. The Samadhi of Raja Rammohan Roy is in

  1. Kolkata
  2. Patna
  3. Bristol, England
  4. Canada
उत्तर: Bristol, England
Correct answer: Bristol, England.

114. The Third Battle of Panipat was fought in the year

  1. 1526 A.D.
  2. 1761 A.D.
  3. 1556A.D.
  4. 1857A.D.
उत्तर: 1761 A.D.
Correct answer: 1761 A.D.

115. The Vice-President of India also holds of office the followings?

  1. Chairman of Finance Commission
  2. Chairman of Rajya Sabha
  3. Chairman of Planning Commission
  4. Chairman of Privileges Committee
उत्तर: Chairman of Rajya Sabha
Correct answer: Chairman of Rajya Sabha.

116. The Vitamin available from Sun rays is

  1. Vitamin-A
  2. Vitamin-B
  3. Vitamin–C
  4. Vitamin-D
उत्तर: Vitamin-D
Correct answer: Vitamin-D.

117. The book, "Ramcharit Manas" was written by

  1. Tulsidas
  2. Valmiki
  3. Surdas
  4. Ved Vyas
उत्तर: Tulsidas
Correct answer: Tulsidas.

118. The chemical composition of Pearl is–

  1. Calcium Carbonate
  2. Calcium Carbonate & Magnesium Carbonate
  3. Calcium Chloride
  4. Calcium Sulphate
उत्तर: Calcium Carbonate
Correct answer: Calcium Carbonate.

119. The committee on whose recommendation, the 'Panchayati Raj' was introduced in the country was headed by

  1. Jivraj Mehta
  2. Balwant Rai Mehta
  3. Shriman Narayan
  4. Jagjivan Ram
उत्तर: Balwant Rai Mehta
Correct answer: Balwant Rai Mehta.

120. The concept of 'Weathring' is related to?

  1. Accumulation of dissociated substances
  2. Daily changes occurring in weather
  3. A natural process which break Rocks into tiny particles
  4. None of these
उत्तर: A natural process which break Rocks into tiny particles
Correct answer: A natural process which break Rocks into tiny particles.

121. The data tool employed in preparing is usually known as–

  1. Planning Analysis Tool
  2. Decision Analysis Tool
  3. Decision Support Tool
  4. None of them
उत्तर: Decision Analysis Tool
Correct answer: Decision Analysis Tool.

122. The definition of "Information" is given in the Right to Information Act, 2005 under :

  1. Section 2(g)
  2. Section 2(a)(i)
  3. Section 2(h)(a)
  4. Section 2(f)
उत्तर: Section 2(f)
Correct answer: Section 2(f).

123. The diameter of earth is

  1. 8, 000 km
  2. 1,00,000 km
  3. 12,800 km
  4. None of the above
उत्तर: None of the above
Correct answer: None of the above.

124. The empire of which of the following dynasties extended beyond India?

  1. Gupta Dynasty
  2. Maurya Dynasty
  3. Kushana Dynasty
  4. None of the above
उत्तर: Kushana Dynasty
Correct answer: Kushana Dynasty.

125. The famous book, "DAS CAPITAL" was written by

  1. Amartya San
  2. Karl Marx
  3. Gandhiji
  4. Jawaharlal Nehru
उत्तर: Karl Marx
Correct answer: Karl Marx.

126. The first Digital Computer made from I.C. chips is known as–

  1. Apple-1
  2. Vex-780
  3. IBM-1620
  4. IBM system/360
उत्तर: IBM-1620
Correct answer: IBM-1620.

127. The first and last Indian Governor-General of India was

  1. R.M. Gopala
  2. Dr. S. Radhakrishnan
  3. C. Rajagopalachari
  4. Ramanuja Acharya
उत्तर: C. Rajagopalachari
Correct answer: C. Rajagopalachari.

128. The first session of Indian National Congress was held at

  1. Bombay
  2. Calcutta
  3. Nagpur
  4. Delhi
उत्तर: Bombay
Correct answer: Bombay.

129. The gas used to inflate the tyres of an aircraft is

  1. Hydrogen
  2. Nitrogen
  3. Helium
  4. Neon
उत्तर: Nitrogen
Correct answer: Nitrogen.

130. The headquarters of department of Survey of India is located in?

  1. Chandigarh
  2. Hyderabad
  3. Dehradun
  4. New Delhi
उत्तर: Dehradun
Correct answer: Dehradun.

131. The largest wheat producing country in the world is

  1. Untied states of America
  2. India
  3. China
  4. Canada
उत्तर: China
Correct answer: China.

132. The leader of 'Lal Kurti' movement was

  1. Maulana Azad
  2. Khan Abdul Gaffar Khan
  3. Mohammad Ali Jinnah
  4. Iqbal
उत्तर: Khan Abdul Gaffar Khan
Correct answer: Khan Abdul Gaffar Khan.

133. The literacy rate (percentage) of which district of Uttarakhand is lowest?

  1. Chamoli
  2. Dehradun
  3. Nainital
  4. Haridwar
उत्तर: Haridwar
Correct answer: Haridwar.

134. The main source of Vitamin 'C' is

  1. Raw and fresh fruits
  2. Milk
  3. Ghee
  4. Pulses
उत्तर: Raw and fresh fruits
Correct answer: Raw and fresh fruits.

135. The minimum distance between the sun and the Earth occurs on

  1. 22nd December
  2. 21st June nd
  3. 22 September
  4. 3rd January
उत्तर: 3rd January
Correct answer: 3rd January.

136. The molten substance present inside earth's core is known as–

  1. Lava
  2. Basalt
  3. Obsidian
  4. None of these
उत्तर: None of these
Correct answer: None of these.

137. The most widely used input device today is–

  1. Track ball
  2. Scanner
  3. Mouse
  4. None of these
उत्तर: Mouse
Correct answer: Mouse.

138. The new State 'Uttarakhand' came to existence on–

  1. 1st November, 2000
  2. 9th November, 2000
  3. 10th November, 2001
  4. 1st January, 2008
उत्तर: 9th November, 2000
Correct answer: 9th November, 2000.

139. The origin of which of the following rivers do not lie in the glaciers?

  1. Yamuna
  2. Alaknanda
  3. Kosi
  4. Mandakini
उत्तर: Kosi
Correct answer: Kosi.

140. The power of Governor of a State to promulgate ordinance is given in Constitution of India in :

  1. Article 123
  2. Article 212
  3. Article 213
  4. Article 356
उत्तर: Article 213
Correct answer: Article 213.

141. The principle of basic structure in the Constitution was established in :

  1. Golak Nath v. State of Punjab
  2. Minerva Mills v. Union of India
  3. Indra Sawhney v. Union of India
  4. None of the above
उत्तर: None of the above
Correct answer: None of the above.

142. The richest source of Vitamin 'C' is

  1. Potato
  2. Sugarcane
  3. Orange
  4. Sugar beet
उत्तर: Orange
Correct answer: Orange.

143. The slow growth of the human body is caused due to the deficiency of which of the following?

  1. Fats
  2. Vitamins
  3. Proteins
  4. None of the above
उत्तर: Proteins
Correct answer: Proteins.

144. The speed of melting of ice glacier in Himalayas is–

  1. Slowest
  2. Fastest
  3. Same as the speed of melting of glaciers of other parts of the World
  4. No information of glaciers of Himalayas of melting of glaciers of Himalayas
उत्तर: Fastest
Correct answer: Fastest.

145. The teacher who taught 'Ved-Vedanga' for livehood, was called

  1. Acharya
  2. Adhvaryu
  3. Upadhyaya
  4. Purohita
उत्तर: Upadhyaya
Correct answer: Upadhyaya.

146. The term 'Socialist' was added in the preamble by the

  1. 42nd Amendment
  2. 44th Amendment nd
  3. 52 Amendment
  4. None of the above
उत्तर: 42nd Amendment
Correct answer: 42nd Amendment.

147. The term of a State Legislative Assembly can be extended during Emergency by

  1. The President
  2. The Parliament
  3. The Governor of State
  4. The State Legislature
उत्तर: The Parliament
Correct answer: The Parliament.

148. The transformation of light energy into chemical energy is carried through–

  1. Electrolysis
  2. Photosynthesis
  3. Respiration
  4. Spewing
उत्तर: Photosynthesis
Correct answer: Photosynthesis.

149. The unit of measuring distance between the stars is–

  1. Stellar mile
  2. Cosmic kilometer
  3. Galactic unit
  4. Light years
उत्तर: Light years
Correct answer: Light years.

150. The use of Computers in Governance is known as

  1. Computer Governance
  2. E-mail Governance
  3. Internet Governance
  4. E-Governance
उत्तर: E-Governance
Correct answer: E-Governance.

151. The word 'Hindus' in Article 25 of the Constitution of India does not include

  1. Buddhists
  2. Jains
  3. Parsees
  4. Sikhs
उत्तर: Parsees
Correct answer: Parsees.

152. There were originally how many articles in the Constitution of India?

  1. 420
  2. 380
  3. 395
  4. 270 UP PSC (J)- 2019
उत्तर: 395
Correct answer: 395.

153. To which Buddhist School did Nagarjuna belong.

  1. Sautrantika
  2. Vaibhashika
  3. Madhyamika
  4. Yogachara
उत्तर: Madhyamika
Correct answer: Madhyamika.

154. To which Sikh Guru, Akbar donated 500 Bighas of land?

  1. Arjun Dev
  2. Ramdas
  3. Har Rai
  4. Teg Bahadur
उत्तर: Ramdas
Correct answer: Ramdas.

155. To whom was the title of "Punjab kesari" conferred?

  1. Bhagat Singh
  2. Ranjeet Singh
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Lala Hardayal
उत्तर: Lala Lajpat Rai
Correct answer: Lala Lajpat Rai.

156. Udham Singh killed in London

  1. Lord Hording
  2. General Dyer
  3. Sir Michael O' Dwyer
  4. Lord Willingdon
उत्तर: Sir Michael O' Dwyer
Correct answer: Sir Michael O' Dwyer.

157. Under the Indian Constitution who is the Guardian of the Fundamental Rights?

  1. Parliament
  2. President
  3. Cabinet
  4. Supreme Court
उत्तर: Supreme Court
Correct answer: Supreme Court.

158. Under which Article of the India Constitution can the President be impeached?

  1. Article 356
  2. Article 75
  3. Article 76
  4. Article 61
उत्तर: Article 61
Correct answer: Article 61.

159. Under which Article of the Indian Constitution President's Rule can be imposed in a state?

  1. Article 370
  2. Article 368
  3. Article 356
  4. Article 352
उत्तर: Article 356
Correct answer: Article 356.

160. What are Jhal, Bidai, Damama and Muryo?

  1. Religious places of Uttarakhand
  2. Hills of Uttarakhand
  3. Musical Instruments of Kumaon
  4. Ornaments of Kumaon
उत्तर: Musical Instruments of Kumaon
Correct answer: Musical Instruments of Kumaon.

161. What do you mean in meant by Energy Crisis?

  1. Shortage of Hydro Power
  2. Loss of Energy in human body due to malnutrition
  3. Shortage of Thermal Power
  4. Threat of extinction of fossil fuels like Coal & Petrol
उत्तर: Threat of extinction of fossil fuels like Coal & Petrol
Correct answer: Threat of extinction of fossil fuels like Coal & Petrol.

162. What is Euro-III?

  1. European Currency
  2. Group of European countries
  3. European Film Festival
  4. Pollution Control Scale
उत्तर: Pollution Control Scale
Correct answer: Pollution Control Scale.

163. What is the mineral structure of Diamond?

  1. Carbon
  2. Nitrogen
  3. Nickel
  4. Zinc
उत्तर: Carbon
Correct answer: Carbon.

164. What is the minimum age requirement to become the prime Minister of India?

  1. 21 years
  2. 25 years
  3. 30 years
  4. 35 years
उत्तर: 25 years
Correct answer: 25 years.

165. What was the number of original members of the United Nations?

  1. 52
  2. 55
  3. 50
  4. 51
उत्तर: 51
Correct answer: 51.

166. What was the real name of 'Chandra singh Garwali?

  1. Chandra Singh Negi
  2. Chandra Singh Bhandari
  3. Chandra Singh kandari
  4. Chandra Singh Bisht
उत्तर: Chandra Singh Bhandari
Correct answer: Chandra Singh Bhandari.

167. When and where Panchayati Raj System was introduced in India?

  1. 5th July, 1957, Faizabad
  2. 2nd October, 1959, Nagaur (Rajasthan)
  3. 14th November, 1959, Ahmedabad (Gujrat)
  4. 3rd December, 1960, Bhopal (M.P.)
उत्तर: 2nd October, 1959, Nagaur (Rajasthan)
Correct answer: 2nd October, 1959, Nagaur (Rajasthan).

168. When was Indian National Congress established?

  1. 1887
  2. 1885
  3. 1886
  4. 1888
उत्तर: 1885
Correct answer: 1885.

169. When was National Statistical Commission

  1. 1 June, 2000
  2. 10 June, 2002
  3. 24 May, 2004
  4. 12 July, 2006
उत्तर: 12 July, 2006
Correct answer: 12 July, 2006.

170. Where 1st Agriculture University of India was established?

  1. Kumarganj Faizabad
  2. Pantnagar
  3. Kanpur
  4. Naini Allahabad
उत्तर: Pantnagar
Correct answer: Pantnagar.

171. Where is Great-Salt-Lake?

  1. Iran
  2. U.S.A. (United States of America)
  3. Turkey
  4. India
उत्तर: U.S.A. (United States of America)
Correct answer: U.S.A. (United States of America).

172. Where is Raja Sansi International Airport?

  1. Hyderabad
  2. Nagpur
  3. Amritsar
  4. Chennai
उत्तर: Amritsar
Correct answer: Amritsar.

173. Where is the situated High Court of

  1. Dehradun
  2. Almora
  3. Nainital
  4. Srinagar
उत्तर: Nainital
Correct answer: Nainital.

174. Where was a copy of Emperor Ashoka's Manoday Kavya Bharat inscriptions found in Uttarakhand? Geet Govind Jaydev

  1. Nainital
  2. Pauri Parmal Raso Jagnik
  3. Tihri
  4. Kalsi (Dehradun) Prithviraj Raso Chandbar Dai
उत्तर: Kalsi (Dehradun) Prithviraj Raso Chandbar Dai
Correct answer: Kalsi (Dehradun) Prithviraj Raso Chandbar Dai.

175. Where was the 1st engineering College of Asia established?

  1. Chennai
  2. Bangalore
  3. Roorkee
  4. None of the above
उत्तर: Roorkee
Correct answer: Roorkee.

176. Which Continent has the highest population density?

  1. Asia
  2. Europe
  3. Africa
  4. North America
उत्तर: Asia
Correct answer: Asia.

177. Which Hill Station of Uttarakhand has been called as 'Queen of Hills'?

  1. Ranikhet
  2. Chakrata
  3. Nainital
  4. None of the above
उत्तर: None of the above
Correct answer: None of the above.

178. Which Hindu festival is celebrated by Tharu tribal people as a mourning festival?

  1. Holi
  2. Deepawali
  3. Nag Panchami
  4. Dussehra
उत्तर: Deepawali
Correct answer: Deepawali.

179. Which among the following is not a reason for loss of Bio-diversity in Uttarakhand?

  1. Expansion of Road Network
  2. Urbanization
  3. Afforestation of barren Land
  4. Expansion of Agriculture
उत्तर: Afforestation of barren Land
Correct answer: Afforestation of barren Land.

180. Which among the following was the composer of the song 'Bande Matram'?

  1. Bankim Chandra Chatterji
  2. Tara Shankar Bandopadhyaya
  3. Sarat Chandra
  4. Rabindra Narth Tagore
उत्तर: Bankim Chandra Chatterji
Correct answer: Bankim Chandra Chatterji.

181. Which area of the following was not at all affected by the Mutiny of 1857?

  1. Chittor
  2. Jhansi
  3. Jagdishpur
  4. Lucknow
उत्तर: Chittor
Correct answer: Chittor.

182. Which country is called "Land of White Elephant"?

  1. China
  2. Thailand
  3. South Africa
  4. South Korea
उत्तर: Thailand
Correct answer: Thailand.

183. Which district of Uttarakhand has largest Area?

  1. Nainital
  2. Dehradun
  3. Almora
  4. Uttarkashi
उत्तर: Uttarkashi
Correct answer: Uttarkashi.

184. Which district of Uttarakhand has the highest population?

  1. Dehradun
  2. Pauri
  3. Haridwar
  4. Nainital
उत्तर: Haridwar
Correct answer: Haridwar.

185. Which district of Uttarakhand touches the border of Nepal?

  1. Pauri - Garhwal
  2. Uttarkashi
  3. Chamoli
  4. Pithoragarh
उत्तर: Pithoragarh
Correct answer: Pithoragarh.

186. Which event occurred first?

  1. Kheda Satyagraha
  2. Civil Disobedience Movement
  3. Non Co-operation Movement
  4. Champaran Satyagrah
उत्तर: Champaran Satyagrah
Correct answer: Champaran Satyagrah.

187. Which is not a Rabi crop?

  1. Lady finger
  2. Carrot
  3. Radish
  4. Pea
उत्तर: Lady finger
Correct answer: Lady finger.

188. Which is not the component of the computer?

  1. Input Unit
  2. Output Unit
  3. Memory Unit
  4. Basic Unit
उत्तर: Basic Unit
Correct answer: Basic Unit.

189. Which is the National Bird of India?

  1. Peacock
  2. Duck
  3. Parrot
  4. Pigeon
उत्तर: Peacock
Correct answer: Peacock.

190. Which is the densely populated city of India?

  1. Kolkata
  2. Chennai
  3. Mumbai
  4. Delhi
उत्तर: Mumbai
Correct answer: Mumbai.

191. Which of Aerial Photographs are suitable for the wild life management in Jim Corbett and Rajaji National Park in India?

  1. Small scale aerial photographs
  2. Medium scale aerial photographs
  3. Large scale aerial photographs
  4. Ultra large scale aerial photographs
उत्तर: Small scale aerial photographs
Correct answer: Small scale aerial photographs.

192. Which of following statements in not true for Jawaharlal Nehru?

  1. He was influenced by Socialism.
  2. He was influenced by British liberalism.
  3. He was influenced by Mahatma Gandhi.
  4. He was influenced by German Nationalism.
उत्तर: He was influenced by German Nationalism.
Correct answer: He was influenced by German Nationalism.

193. Which of the following Natural Calamity has the most devastating impact in Uttarakhand State?

  1. Earth quake
  2. Land slides
  3. Avalanches
  4. Floods
उत्तर: Land slides
Correct answer: Land slides.

194. Which of the following Protein is found in Milk?

  1. Algutinin
  2. Casein
  3. Myosin
  4. Hemoglobin
उत्तर: Casein
Correct answer: Casein.

195. Which of the following States does not border with Bangladesh?

  1. Mizoram
  2. Tripura
  3. Manipur
  4. Meghalaya
उत्तर: Manipur
Correct answer: Manipur.

196. Which of the following cases is related to Constitutionally of Right to death?

  1. Maneka Gandhi v. Union of India
  2. Gian Kaur v. State of Punjab
  3. A.K. Gopalan v. Union of India
  4. Kharak Singh v. State of UP
उत्तर: Gian Kaur v. State of Punjab
Correct answer: Gian Kaur v. State of Punjab.

197. Which of the following disease is a hereditary disease?

  1. Hemophilia
  2. Tuberculosis
  3. Cancer
  4. Dysentery
उत्तर: Hemophilia
Correct answer: Hemophilia.

198. Which of the following gas is responsible for the global warming?

  1. Only oxygen
  2. Oxygen and Carbon dioxide
  3. Carbon dioxide and Methane
  4. Only Methane
उत्तर: Carbon dioxide and Methane
Correct answer: Carbon dioxide and Methane.

199. Which of the following is also known as 'Cape Comorin'?

  1. Mizoram
  2. Kashmir
  3. Kanyakumari
  4. Gujarat
उत्तर: Kanyakumari
Correct answer: Kanyakumari.

200. Which of the following is an Island-Continent?

  1. Africa
  2. New Zealand
  3. Greenland
  4. Australia
उत्तर: Australia
Correct answer: Australia.

201. Which of the following is consumed in the manufacture of Urea fertilizer?

  1. Carbon dioxide
  2. Sulphur dioxide
  3. Chlorine
  4. Nitric acid
उत्तर: Carbon dioxide
Correct answer: Carbon dioxide.

202. Which of the following is known as the "Coffee Port" in the world?

  1. Costa Rica
  2. Santos
  3. Rio-de-Janeiro
  4. Buenos Aires
उत्तर: Santos
Correct answer: Santos.

203. Which of the following is not a computer hardware?

  1. Printer
  2. Compiler
  3. Mouse
  4. Key board
उत्तर: Compiler
Correct answer: Compiler.

204. Which of the following is not an effect of Deforestation in India?

  1. Drying of water sources in Himalayas
  2. Loss of Biodiversity
  3. Urbanization
  4. Soil Erosion
उत्तर: Urbanization
Correct answer: Urbanization.

205. Which of the following is not an outcome/consequence of Urbanization of the hilly regions in Uttarakhand?

  1. Increase in natural calamities
  2. Increase in wild life population
  3. Increase in water pollution
  4. Decline in wild life population
उत्तर: Increase in wild life population
Correct answer: Increase in wild life population.

206. Which of the following is not an output device?

  1. Monitor
  2. Printer
  3. Mouse
  4. Plotters
उत्तर: Mouse
Correct answer: Mouse.

207. Which of the following is not associated with the Bhakti Movement?

  1. Vallabhacharya
  2. Chaitanya
  3. Guru Nanak
  4. Amir Khusro
उत्तर: Amir Khusro
Correct answer: Amir Khusro.

208. Which of the following is not one of the functions of plant roots?

  1. Photosynthesis
  2. Absorption of water
  3. Absorption of nutrients
  4. Anchorage to plant
उत्तर: Photosynthesis
Correct answer: Photosynthesis.

209. Which of the following is relevant for Union Public Service Commission of India?

  1. It scrutinizes the work of State Public Service Commissions
  2. It has nothing to do with State Public Service Commissions
  3. All its members are taken from State Public Service Commissions
  4. It sends annual directives to State Public Service Commissions
उत्तर: It has nothing to do with State Public Service Commissions
Correct answer: It has nothing to do with State Public Service Commissions.

210. Which of the following is the largest coal producing State of India?

  1. Madhya Pradesh
  2. Jharkhand
  3. Orissa
  4. Bihar
उत्तर: Jharkhand
Correct answer: Jharkhand.

211. Which of the following is the main component of Cement?

  1. Gypsum
  2. Lime stone
  3. Ash
  4. Clay
उत्तर: Lime stone
Correct answer: Lime stone.

212. Which of the following places is famous for buddhist Cave Temples?

  1. Elephanta
  2. Nalanda
  3. Ajanta
  4. Khajuraho
उत्तर: Ajanta
Correct answer: Ajanta.

213. Which of the following river does not fall into Bay of Bengal?

  1. Mahanadi
  2. Krishna
  3. Tapi
  4. Godavari
उत्तर: Tapi
Correct answer: Tapi.

214. Which of the following rulers was the first to abolish Jazia-Tax?

  1. Zain-UI-Abidin
  2. Mohammad-Bin-Tughlaq
  3. Shah Hussain Sharqi
  4. Akbar
उत्तर: Akbar
Correct answer: Akbar.

215. Which of the following sites is famous for Prehistoric paintings?

  1. Ajanta
  2. Bhimbetka
  3. Bagh
  4. Amravati
उत्तर: Bhimbetka
Correct answer: Bhimbetka.

216. Which of the following started during the Rajput period?

  1. Sati
  2. Child-marriage
  3. Jauhar
  4. None of these
उत्तर: Jauhar
Correct answer: Jauhar.

217. Which of the following states of India is the smallest in terms of population?

  1. Karnataka
  2. Madhya Pradesh
  3. Tamil Nadu
  4. Odisha
उत्तर: Odisha
Correct answer: Odisha.

218. Which of the following urban centres is among the top 10 most populous cities of the world?

  1. Kolkata
  2. Chennai
  3. Greater Mumbai
  4. Delhi
उत्तर: Greater Mumbai
Correct answer: Greater Mumbai.

219. Which one amongst the following is the oldest refinery in India?

  1. Haldia
  2. Digboi
  3. Koyali
  4. Mathura
उत्तर: Digboi
Correct answer: Digboi.

220. Which one machinery?

  1. Printer
  2. Keyboard
  3. Mouse among the following is not 29.
  4. Operating System
उत्तर: Operating System
Correct answer: Operating System.

221. Which one of the following Indian States has the largest sea coast?

  1. Tamil Nadu
  2. Andhra Pradesh
  3. Gujarat
  4. Maharashtra
उत्तर: Gujarat
Correct answer: Gujarat.

222. Which one of the following Journals was brought by Maulana Abul Kalam Azad?

  1. Al-Hilal
  2. Zamindar
  3. Indian Socialist
  4. Comrade
उत्तर: Al-Hilal
Correct answer: Al-Hilal.

223. Which one of the following cases decided by Supreme Court led to First Amendment in the Indian Constitution?

  1. Chintamani Rao v. State of M.P.
  2. Bihar Rajya v. Kameshwar Singh
  3. Shankari prasad v. Union of India
  4. State of Madras v. Champakan Dorairajan
उत्तर: State of Madras v. Champakan Dorairajan
Correct answer: State of Madras v. Champakan Dorairajan.

224. Which one of the following is not an example of Metamorphic Rocks?

  1. Marble
  2. Quartzite
  3. Slate
  4. Granite
उत्तर: Granite
Correct answer: Granite.

225. Which one of the following judges referred to emergency as the 'darkest chapter of the democratic history of India'?

  1. Justice H.R. Khanna
  2. Justice P.N. Bhagwati
  3. Justice V.N. Khare
  4. Justice Krishna Iyer
उत्तर: Justice H.R. Khanna
Correct answer: Justice H.R. Khanna.

226. Which one of the following prime ministers of India, never attended the parliament during his tenure?

  1. Atal Bihari Vajpayee
  2. V.P. Singh
  3. Chandra Shekhar
  4. Chaudhari Charan Singh
उत्तर: Chaudhari Charan Singh
Correct answer: Chaudhari Charan Singh.

227. Which person from Uttarakhand was given Padma Vibhushan in the year 2009?

  1. Shri Sundar Lal Bahuguna
  2. Dr. Ramesh Pokhariyal 'Nishank'
  3. Bacchendri Pal
  4. None of them
उत्तर: Shri Sundar Lal Bahuguna
Correct answer: Shri Sundar Lal Bahuguna.

228. Which spice is commonly known as "Black Gold" of India?

  1. Pepper
  2. Cardamom
  3. Clove
  4. Saffron
उत्तर: Pepper
Correct answer: Pepper.

229. Which temple is famous for 'Khudai Puja' in

  1. Kalika Temple
  2. Kot Ki Mai
  3. Hokara Devi
  4. Gaura Mai
उत्तर: Kot Ki Mai
Correct answer: Kot Ki Mai.

230. Which type of computers are the most widely used?

  1. Super Computers
  2. Mini Computers
  3. Main Frame Computers
  4. Micro Computers
उत्तर: Micro Computers
Correct answer: Micro Computers.

231. Which, among the following crops, can be grown between Kharif and summer rice crops in the Tarai region of Uttarakhand?

  1. Mentha
  2. Potato
  3. Pigeonpea
  4. Wheat
उत्तर: Mentha
Correct answer: Mentha.

232. Which, among the following diseases, is caused by bacteria?

  1. Tuberculosis
  2. Influenza
  3. Polio
  4. Malaria
उत्तर: Tuberculosis
Correct answer: Tuberculosis.

233. Which, among the following nutrients, is taken up by plants in least quantity?

  1. Calcium
  2. Potassium
  3. Zinc
  4. Sulphur
उत्तर: Zinc
Correct answer: Zinc.

234. Which, among the following places, will have maximum day length in the month of June?

  1. Hyderabad
  2. Chennai
  3. Bhopal
  4. Delhi
उत्तर: Bhopal
Correct answer: Bhopal.

235. Which, among the following, is not a district of the Garhwal division of Uttarakhand?

  1. Haridwar
  2. Uttar Kashi
  3. Rudra Prayag
  4. Champawat
उत्तर: Champawat
Correct answer: Champawat.

236. Who among the following passed away on 25 July 1944 after a hunger strike of eighty four days?

  1. Nagendra Saklani
  2. Molu Ram
  3. Ansuya Prasad Bahuguna
  4. Shri Dev Suman
उत्तर: Shri Dev Suman
Correct answer: Shri Dev Suman.

237. Who amongst the following is known as the 'Father of the Law of Nations'?

  1. Grotius
  2. Oppenheim
  3. Hobbes
  4. Manu
उत्तर: Grotius
Correct answer: Grotius.

238. Who composed the 'Gayatri Mantra'?

  1. Vashist
  2. Vishwamitra
  3. Indra
  4. Parikshit
उत्तर: Vishwamitra
Correct answer: Vishwamitra.

239. Who discovered blood groups?

  1. Landsteiner
  2. William Harvey
  3. Robert Koch
  4. Louis Pasteur
उत्तर: Landsteiner
Correct answer: Landsteiner.

240. Who founded 'Ram Krishna Mission' in 1897 A.D.?

  1. Vivekanand
  2. Ram Krishna Paramhansa
  3. Gopal Krishna Gokhale
  4. Shyamji Krishna verma
उत्तर: Vivekanand
Correct answer: Vivekanand.

241. Who founded the All India Harijan Sevak Sangh?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Dr. Bhim Rao Ambedkar
  3. Narayana Guru
  4. Vivekanand
उत्तर: Mahatma Gandhi
Correct answer: Mahatma Gandhi.

242. Who had given the thought of a separate nation for the Muslims?

  1. Mohammed Ali Jinnah
  2. Sir Syed Ahmad khan
  3. Sir Mohammed Iqbal
  4. Liyaqat Ali khan
उत्तर: Sir Mohammed Iqbal
Correct answer: Sir Mohammed Iqbal.

243. Who has been appointed the First Chairperson of the 'National Knowledge Commission' launched in the year 2005?

  1. Kuldip Nayar
  2. Sam Pitroda
  3. Jagmohan
  4. Bharat Jhunjhunwala
उत्तर: Sam Pitroda
Correct answer: Sam Pitroda.

244. Who invented Steam Engine?

  1. Robert Watson
  2. James Watt
  3. William Harway
  4. None of the above
उत्तर: James Watt
Correct answer: James Watt.

245. Who is called the father of 'Indian Renaissance'?

  1. Raja Ram Mohan Rai
  2. Dayanand Saraswati
  3. Swami Vivekanand
  4. Ramkrishmna Paramhansa
उत्तर: Raja Ram Mohan Rai
Correct answer: Raja Ram Mohan Rai.

246. Who is considered to be the 'Father of Computers'?

  1. Bill Gates
  2. Charles Babbage
  3. Narayan Murthy
  4. Tim Berners Lee
उत्तर: Charles Babbage
Correct answer: Charles Babbage.

247. Who is empowered to set up Commission for the promotion of Human Rights under the U.N. Charter?

  1. The General Assembly
  2. The Economic and Social Council
  3. The Trusteeship Council
  4. The Secretary General
उत्तर: The Economic and Social Council
Correct answer: The Economic and Social Council.

248. Who is the author of 'Geet Govind'?

  1. Vidyapati
  2. Surdas
  3. Jayadev
  4. Mirabai
उत्तर: Jayadev
Correct answer: Jayadev.

249. Who is the ex-officio Chairman of 'National Child Labour Abolition Authority?

  1. Prime Minister
  2. Labour Minister
  3. Industry Minister
  4. Social Welfare Minister
उत्तर: Labour Minister
Correct answer: Labour Minister.

250. Who of the following gave up the title of 'Sir' in protest against the Jalianwalla Bagh incident?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Rabindra Nath Tagore
  4. Tej Bahadur Sapru
उत्तर: Rabindra Nath Tagore
Correct answer: Rabindra Nath Tagore.

251. Who presides over the meeting of National Development Council?

  1. Vice President of India's Planning Commission
  2. Prime Minister of India
  3. Finance Minister of India
  4. Vice-President of India
उत्तर: Prime Minister of India
Correct answer: Prime Minister of India.

252. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution?

  1. Jawahralal Nehru
  2. B.R. Ambedkar
  3. B.N. Rau
  4. Mahatma Gandhi
उत्तर: Jawahralal Nehru
Correct answer: Jawahralal Nehru.

253. Who was given Saurya Chakra in Uttarakhand in 2009?

  1. Subedar Ram Singh
  2. Major Sundar Singh Vista
  3. Captain Manoj
  4. None of the above
उत्तर: None of the above
Correct answer: None of the above.

254. Who was the Author of "My Experience with Truth"?

  1. Rabindra Nath Tagore
  2. Mahatma Gandhi
  3. Maulana Azad
  4. Annie Besant
उत्तर: Mahatma Gandhi
Correct answer: Mahatma Gandhi.

255. Who was the First Secretary General of the United Nations?

  1. Trigve Lie
  2. U. Thant
  3. Kurt Waldheim
  4. Dag Waldheim
उत्तर: Trigve Lie
Correct answer: Trigve Lie.

256. Who was the first person to call Mahatma Gandhi, 'Father of Nation'?

  1. Abul Kalam Azad
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Chittaranjan Das
  4. Subhash Chandra Bose
उत्तर: Subhash Chandra Bose
Correct answer: Subhash Chandra Bose.

257. Who was the founder of British Empire in India?

  1. Warren Hastings
  2. Lord Amherst
  3. Lord Robert Clive
  4. Lord William Bentinck
उत्तर: Lord Robert Clive
Correct answer: Lord Robert Clive.

258. Who was the founder of Srinagar Panwar dynasty?

  1. Vijaypal
  2. Prithvipati Shah
  3. Ajaypal
  4. Manshah
उत्तर: Ajaypal
Correct answer: Ajaypal.

259. Who wrote 'Malgudi Days'?

  1. R.K Laxman
  2. R. K. Anand
  3. R.K. Singh
  4. R.K. Narayan
उत्तर: R.K. Narayan
Correct answer: R.K. Narayan.

260. Whose name is associated with the Peshawar Incident of 1930?

  1. Mahatma Gnadhi
  2. Bhagat Singh
  3. Chandra Singh Garhwali
  4. Chandra Shekhar Azad
उत्तर: Chandra Singh Garhwali
Correct answer: Chandra Singh Garhwali.

261. Wild Life Institute of India is located at?

  1. New Delhi
  2. Shimla
  3. Dehradun
  4. Bhopal
उत्तर: Dehradun
Correct answer: Dehradun.

262. Windows operating system was developed by

  1. Microsoft
  2. I.B.M.
  3. A.T. & T
  4. H.P.
उत्तर: Microsoft
Correct answer: Microsoft.

263. With which mineral is the Bailadila-mine associated?

  1. Iron ore
  2. Coal
  3. Manganese ore
  4. Mica
उत्तर: Iron ore
Correct answer: Iron ore.

264. Written Programmes, due to which computers function in the desired way, are called

  1. Codes
  2. Instructions
  3. Software
  4. None of these
उत्तर: Software
Correct answer: Software.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com