Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2004 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2004 प्रारंभिक परीक्षा के 144 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. 'Bagwal Mela' is organized at which place?

  1. Loha Ghat
  2. Bageshwar
  3. Champavat
  4. Devidhura
उत्तर: Devidhura
Correct answer: Devidhura.

2. 'Cabinet Mission' came to India in–

  1. 1942
  2. 1946
  3. 1945
  4. 1947
उत्तर: 1946
Correct answer: 1946.

3. 'Chandpurgarh' state was situated in?

  1. Pauri Garhwal
  2. Pithoragarh
  3. Chamoli
  4. Almora
उत्तर: Chamoli
Correct answer: Chamoli.

4. 'Dobson' unit is used to measure–

  1. Thickness of Earth
  2. Thickness of Diamonds
  3. Thickness of Ozone Layer
  4. The Intensity of Sound
उत्तर: Thickness of Ozone Layer
Correct answer: Thickness of Ozone Layer.

5. 'Jhanvi' River is associated with which water current or Main River?

  1. Alaknanda
  2. Bhagirathi
  3. Yamuna
  4. West Ramganga
उत्तर: Bhagirathi
Correct answer: Bhagirathi.

6. 'Project Tiger' was started in India in the year–

  1. 1973
  2. 1984
  3. 1994
  4. 2000
उत्तर: 1973
Correct answer: 1973.

7. 1857 Revolt started from–

  1. Delhi
  2. Meerut
  3. Jhansi
  4. Kanpur
उत्तर: Meerut
Correct answer: Meerut.

8. A Computer Virus is–

  1. A human Virus which enters into computer by the touching of the keyboard by a person
  2. A group of bacteria's which attacks in computer
  3. A software program which destroys usable data
  4. None of these
उत्तर: A software program which destroys usable data
Correct answer: A software program which destroys usable data.

9. A Computer is a program group of–

  1. Binary Numbers
  2. Normal Texts
  3. Instructions
  4. None of them
उत्तर: Instructions
Correct answer: Instructions.

10. A popular Window environment "Window-3" was released in the year?

  1. 1985
  2. 2000
  3. 1995
  4. 1990
उत्तर: 1990
Correct answer: 1990.

11. After resolution of Tripuri Crisis, who was elected as the President of Indian National Congress?

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Pattabhi Sitarammayya
  3. Rajendra Prasad
  4. Sardar Patel
उत्तर: Rajendra Prasad
Correct answer: Rajendra Prasad.

12. Almora Home Rule League was established in the year?

  1. 1914
  2. 1913
  3. 1916
  4. 1917
उत्तर: 1914
Correct answer: 1914.

13. Among the following which city is known as 'Dhumranagar' (Smog City)?

  1. Kolkata
  2. Chicago
  3. London
  4. Lanzhou
उत्तर: Chicago
Correct answer: Chicago.

14. Anand Math was written by?

  1. Subhash Chandra Bose
  2. Sharat Chandra Chattopadhyay
  3. Rabindra Nath Tagore
  4. Bankim Chandra Chatterji
उत्तर: Bankim Chandra Chatterji
Correct answer: Bankim Chandra Chatterji.

15. Arrange the following events in a correct chronological order– A. Establishment of Muslim League B. Establishment of All India Untouchability league C. Establishment of All India Trade Union Congress D. Establishment of Indian National Congress

  1. B D A C
  2. C D A B
  3. D C A B C B
  4. D A
उत्तर: D A
Correct answer: D A.

16. Arrange the following events in correct chronological order– a. Jallianwala Bagh Massacre b. Second Civil Disobedience Movement c. Congress Split in Surat d. Boycott of Simon Commission

  1. c, a, d, b
  2. a, b, c, d
  3. d, c, a, b
  4. d, c, b, a
उत्तर: c, a, d, b
Correct answer: c, a, d, b.

17. As per 2011 Census, India's most urbanized State is–

  1. Gujarat
  2. Punjab
  3. Maharashtra
  4. Tamil Nadu
उत्तर: Tamil Nadu
Correct answer: Tamil Nadu.

18. As per the Census 2001, what is the correct sequence of India's three topmost populous states?

  1. Maharashtra, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh
  2. Bihar, Uttar Pradesh, West Bengal
  3. Uttar Pradesh, West Bengal, Bihar
  4. Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar
उत्तर: Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar
Correct answer: Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar.

19. At any stage of computerization, there is need to/of– (1) Strong determination to execute it (2) Related financial resources (3) Training of manpower (4) A modern infrastructure Choose the correct Answer from the codes given below–

  1. 1 and 2
  2. 2 and 3
  3. 1, 2 and 3
  4. All four
उत्तर: All four
Correct answer: All four.

20. Bishni Devi Shah was a–

  1. A Poetess
  2. A Social Reformer
  3. An Author
  4. A Freedom Fighter
उत्तर: A Freedom Fighter
Correct answer: A Freedom Fighter.

21. Blood Group 'O' is called–

  1. Universal Donor
  2. Universal Recipient
  3. Donor for only Blood group 'A' persons
  4. Donor for only Blood group 'B' persons
उत्तर: Universal Donor
Correct answer: Universal Donor.

22. Book 'Life Divine' was written by?

  1. Mulk Raj Anand
  2. Abul Kalam Azad
  3. Auribindo Ghosh
  4. Jawahar Lal Nehru
उत्तर: Auribindo Ghosh
Correct answer: Auribindo Ghosh.

23. Communication Satellites are stationed in which atmospheric layer?

  1. Exosphere
  2. Stratosphere
  3. Ionosphere
  4. Troposphere
उत्तर: Ionosphere
Correct answer: Ionosphere.

24. Computer is a/an–

  1. Electronic device
  2. Mechanical device
  3. Electrical device
  4. None of them
उत्तर: Electronic device
Correct answer: Electronic device.

25. Computer is– (1) A device capable of storage of data (2) A device capable of analysis data (3) Capable of maintaining complete confidentiality (4) Sometimes attacked by viruses Choose the correct answer from the codes given below–

  1. 1 and 2
  2. 1,2 and 3
  3. 1,2 and 4
  4. All four
उत्तर: All four
Correct answer: All four.

26. Consider the following statements and choose the correct answer from the codes given below– Statement (A) : Hydrogen gas is known as clean fuel. Reason (R) : Combustion of Hydrogen gas does not produce Chloro-fluoro Carbons. Codes:

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is not correct explanation of (A).
  2. (A) is false but (R) is true.
  3. (A) is true but (R) is false.
  4. Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).
उत्तर: Both (A) and (R) are true and (R) is not correct explanation of (A).
Correct answer: Both (A) and (R) are true and (R) is not correct explanation of (A).

27. Delhi Sultanate Renowned poet, Amir Khusrau was associated to the court of which Mughal Emperor?

  1. Nawab Asafudaullah
  2. Giyasuddin Balban
  3. Muhammad Shah Rangeela
  4. Kutubuddin Aibek
उत्तर: Giyasuddin Balban
Correct answer: Giyasuddin Balban.

28. Dengue fever is caused due to–

  1. Mosquitoes
  2. Home Flies
  3. Cockroaches
  4. Flea
उत्तर: Mosquitoes
Correct answer: Mosquitoes.

29. Diamond is a form of–

  1. Iron
  2. Carbon
  3. Magnesium
  4. Platinum
उत्तर: Carbon
Correct answer: Carbon.

30. Diesel Rail Engines are manufactured at?

  1. Chitranjan
  2. Manduadih (Varanasi)
  3. Jamshedpur
  4. Perambur
उत्तर: Manduadih (Varanasi)
Correct answer: Manduadih (Varanasi).

31. Domestic gas – L.P.G. is–

  1. A light petroleum gas
  2. A heavy density petroleum gas
  3. A liquefied petroleum gas
  4. Liquefied petrol
उत्तर: A liquefied petroleum gas
Correct answer: A liquefied petroleum gas.

32. Due to blockage of 'Birhi Ganga' an artificial lake called 'Gauna Jheel' existed for how many years?

  1. 84 Years
  2. 62 Years
  3. 49 Years
  4. 77 Years
उत्तर: 77 Years
Correct answer: 77 Years.

33. During 'Nandraj Jat' pilgrimage, the distance covered from 'Kasumba' to 'Hom Kund' is?

  1. 180 kms
  2. 220 kms
  3. 280 kms
  4. 250 kms
उत्तर: 280 kms
Correct answer: 280 kms.

34. During 1991-2001 the highest rate of population growth and lowest rate of population growth was registered respectively in?

  1. Nagaland and Kerala
  2. Mizoram and Kerala
  3. Uttar Pradesh and Kerala
  4. Bihar and Delhi
उत्तर: Nagaland and Kerala
Correct answer: Nagaland and Kerala.

35. During the Independence movement of India, the Sabarmati Ashram which was established by Mahatma Gandhi, was located on the outskirts of which Indian city?

  1. Gandhinagar
  2. Ahmedabad
  3. Rajkot
  4. Wardha
उत्तर: Ahmedabad
Correct answer: Ahmedabad.

36. During the Mughal regime, district was known as?

  1. Ahar
  2. Vishvas
  3. Suba
  4. Sarkar
उत्तर: Sarkar
Correct answer: Sarkar.

37. Gandhi Nagar Temple Codes: A B C D

  1. 1
  2. 3
  3. 3
  4. 4
उत्तर: 3
Correct answer: 3.

38. Gandhi ji wrote his famous prelude 'Anashakti Yog' on Srimad Bhagvadgita at which place?

  1. Almora
  2. Haridwar
  3. Kausani
  4. Masuri
उत्तर: Kausani
Correct answer: Kausani.

39. Goitre disease is caused due to deficiency of–

  1. Calcium
  2. Iron
  3. Iodine
  4. Chlorine
उत्तर: Iodine
Correct answer: Iodine.

40. How do computers mutually communicate?

  1. Through Random Access Memory
  2. Through Networking
  3. Through Keyboard
  4. Through ROM (Read Only Memory)
उत्तर: Through Networking
Correct answer: Through Networking.

41. Human eye is most sensitive to–

  1. Red light
  2. Green light
  3. Blue light
  4. White light
उत्तर: Green light
Correct answer: Green light.

42. If a monochromatic green light falls on a red colour flower, then it will appear–

  1. Green
  2. Red
  3. Black
  4. Yellow
उत्तर: Black
Correct answer: Black.

43. If any kurta/shirt is white in colour, then it means that–

  1. It reflects the light completely
  2. It absorbs the sunlight fully
  3. It absorbs the red light
  4. It absorbs the blue light
उत्तर: It reflects the light completely
Correct answer: It reflects the light completely.

44. In 'Azolla', symbiotic relationship exists between–

  1. Fungi and Virus
  2. Fern and Virus
  3. Fungi and Algae
  4. Fern and Algae
उत्तर: Fern and Algae
Correct answer: Fern and Algae.

45. In Almora, Congress was established in the year?

  1. 1911
  2. 1919
  3. 1895
  4. 1912
उत्तर: 1912
Correct answer: 1912.

46. In Computer language the term ALU stands for–

  1. Algebraic Logic Unit
  2. Arithmetic Logic Unit
  3. Algebric Local Unit
  4. Arithmetic Local Unit
उत्तर: Arithmetic Logic Unit
Correct answer: Arithmetic Logic Unit.

47. In Kumaon and Garhwal, 'Drone' was a measurement unit of?

  1. Water
  2. Land and Food Grain
  3. Land
  4. Wood
उत्तर: Land and Food Grain
Correct answer: Land and Food Grain.

48. In Northern India the correct time period for sowing Mentha crop is–

  1. 1st June to 15th June
  2. 1st September to 15th September
  3. 15th November to 30th November
  4. 15th January to 30th February
उत्तर: 15th January to 30th February
Correct answer: 15th January to 30th February.

49. In Tehri Garhwal, 'Dhandak Movement' was associated with–

  1. Farmers
  2. Workers
  3. Army
  4. None of them
उत्तर: None of them
Correct answer: None of them.

50. In Uttaranchal at which place the 'Naini-Saini' Airport is located at?

  1. Chamoli
  2. Pantnagar
  3. Pithoragarh
  4. Dehradun
उत्तर: Pithoragarh
Correct answer: Pithoragarh.

51. In Uttaranchal, Motor tourage 'Kundi Marg' is of great significance because this highway will reduce the journey time to a great extent between–

  1. Ramnagar and Haridwar
  2. Haldwani to Dharchula
  3. Rishikesh to Gangotri
  4. Delhi and Dehradun
उत्तर: Ramnagar and Haridwar
Correct answer: Ramnagar and Haridwar.

52. In Uttaranchal, the ancient historical place, which had been a main dwelling place of 'Katyuri' kings is?

  1. Dunagiri
  2. Bageshwar
  3. Dwarahat
  4. Jageshwar
उत्तर: Bageshwar
Correct answer: Bageshwar.

53. In Uttaranchal, where is the largest Paper factory located?

  1. Lalkuan
  2. Khatima
  3. Haridwar
  4. Chakrata
उत्तर: Lalkuan
Correct answer: Lalkuan.

54. In hilly regions for Terrace farming, the terraces should be made upto what percent slope of land?

  1. 15
  2. 30
  3. 45
  4. 60
उत्तर: 15
Correct answer: 15.

55. In the First Century AD, which Indian Buddhist Monk was sent to China?

  1. Asanga
  2. Ashvaghosa
  3. Vasumitra
  4. Nagarjuna
उत्तर: Nagarjuna
Correct answer: Nagarjuna.

56. In the former state Tehri 'Dola-Palki' movement was related to–

  1. Brahmins
  2. Craftsman
  3. Rajputs
  4. Islam
उत्तर: Craftsman
Correct answer: Craftsman.

57. In the seeds of which plant, there is more protein than oil content?

  1. Groundnut
  2. Soyabeen
  3. Rapeseed
  4. Sunflower
उत्तर: Soyabeen
Correct answer: Soyabeen.

58. In which of the following places, three semilunar shape sea coast join together?

  1. Marmagoa
  2. Baleshwar
  3. Kovalam
  4. Kanya Kumari
उत्तर: Kanya Kumari
Correct answer: Kanya Kumari.

59. In which year Gorkhas Conquered Kumaun (Almora) ?

  1. 1785 A.D.
  2. 1790 A.D.
  3. 1775 A.D
  4. 1780 A.D.
उत्तर: 1790 A.D.
Correct answer: 1790 A.D.

60. In which year the 'Kumaun Parisad' was established?

  1. 1908
  2. 1912
  3. 1916
  4. 1920
उत्तर: 1916
Correct answer: 1916.

61. In whose leadership, the All India Muslim League was established?

  1. Agha Khan
  2. Mohammed Ali Jinnah
  3. Sayyed Ahmad Khan
  4. Salim Ullah of Dhaka
उत्तर: Salim Ullah of Dhaka
Correct answer: Salim Ullah of Dhaka.

62. Indian National Congress celebrated the first Independence Day on 26th January in year–

  1. 1920
  2. 1925
  3. 1930
  4. 1947
उत्तर: 1930
Correct answer: 1930.

63. Instrument 'Parshall Flume' is used to measure–

  1. Irrigation water flow
  2. Underground water label
  3. Humid deficiency in soil
  4. None of these
उत्तर: Irrigation water flow
Correct answer: Irrigation water flow.

64. Katarmal Temple is especially related to which deity?

  1. Shiva
  2. Sun
  3. Lord Ganesha
  4. Kartikeya
उत्तर: Sun
Correct answer: Sun.

65. Mahatma Gandhi called which of the following place in Uttaranchal as 'Switzerland of India'?

  1. Mussoorie
  2. Auli
  3. Kausani
  4. Nainital
उत्तर: Kausani
Correct answer: Kausani.

66. Mahatma Gandhi suspended the NonCooperation Movement because–

  1. The support of general public was not satisfactory
  2. Muslims desalinated themselves from this movement
  3. British Government gave an assurance to consider the Congress Party demands cordially
  4. Violence erupted at Chauri Chaura in Gorakhpur
उत्तर: Violence erupted at Chauri Chaura in Gorakhpur
Correct answer: Violence erupted at Chauri Chaura in Gorakhpur.

67. Maximum Bio-diversity is found in?

  1. Silent Valley
  2. Kashmir Valley
  3. Soorma Valley
  4. Flowers Valley
उत्तर: Silent Valley
Correct answer: Silent Valley.

68. Mentha Codes: A B C D

  1. 1
  2. 3
  3. 2
  4. 4
उत्तर: 2
Correct answer: 2.

69. Modern Digital Computer is equipped with–

  1. Extremely high speed
  2. Large memory
  3. High Accuracy
  4. All of them
उत्तर: All of them
Correct answer: All of them.

70. Name the disease in which sugar content in blood increases due to Insulin Deficiency?

  1. Hypoglycemia
  2. Diabetes
  3. Hepatitis
  4. Thallesemia
उत्तर: Diabetes
Correct answer: Diabetes.

71. On the basis of Population, which is the largest Islamic State in the world?

  1. Pakistan
  2. Bangladesh
  3. Indonesia
  4. Egypt
उत्तर: Indonesia
Correct answer: Indonesia.

72. One of the 12 Jyotirlinghas of lord Shiva is eatablished at?

  1. Haridwar
  2. Rishikesh
  3. Badrinath
  4. Kedarnath
उत्तर: Kedarnath
Correct answer: Kedarnath.

73. Partition of Bengal took place in–

  1. 1904
  2. 1905
  3. 1906
  4. 1911
उत्तर: 1905
Correct answer: 1905.

74. Petrol (Gasoline) is a mixture of–

  1. Hexane, Heptane and Octane
  2. Benzene, Toluene and Xylene
  3. Ethane, Propane and Butane
  4. Ethane, Ethylene and Acetylene
उत्तर: Hexane, Heptane and Octane
Correct answer: Hexane, Heptane and Octane.

75. Salim Ali National Park is located in?

  1. Maharashtra
  2. Jammu & Kashmir
  3. Madhya Pradesh
  4. Andhra Pradesh
उत्तर: Jammu & Kashmir
Correct answer: Jammu & Kashmir.

76. Smt Gaura Devi of Reni village of Chamoli district has been associated with– Geography of Uttarakhand

  1. Seed Saving Movement
  2. Maiti
  3. Chipko Movement
  4. Liquor Prohibition
उत्तर: Chipko Movement
Correct answer: Chipko Movement.

77. Statement (A) : Gandhiji recalled the NonCooperation movement in February, 1922. Reason (R) : Violence in the Chauri Chaura incident was the main reason behind his decision. Choose the correct answer by using the codes given below–

  1. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
  2. Both (A) and (R) are true but (R) is the correct explanation of (A)
  3. (A) is false but (R) is true
  4. (A) is true but (R) is false
उत्तर: Both (A) and (R) are true but (R) is the correct explanation of (A)
Correct answer: Both (A) and (R) are true but (R) is the correct explanation of (A).

78. Symptoms of sulphur deficiency in plants are visible first and foremost in–

  1. Lower leaves
  2. Lower and Middle leaves
  3. Middle leaves
  4. Upper leaves
उत्तर: Upper leaves
Correct answer: Upper leaves.

79. Tehri Dam is built on river–

  1. Alaknanda
  2. Bhagirathi
  3. Yamuna
  4. Mandakini
उत्तर: Bhagirathi
Correct answer: Bhagirathi.

80. The Kjeldahl method is adopted to measure–

  1. Biomass content in soil
  2. Phosphorous content in soil
  3. pH value of soil
  4. Nitrogen content in soil or plants
उत्तर: Nitrogen content in soil or plants
Correct answer: Nitrogen content in soil or plants.

81. The Social and Religious Reform movements were started from which region?

  1. Bihar
  2. Bengal
  3. Odissa
  4. Madras
उत्तर: Bengal
Correct answer: Bengal.

82. The author of 'Garhwal Ancient and Modern' is–

  1. S. P. Dabral
  2. A. Parmar
  3. C. C. Pandey
  4. Pati Ram
उत्तर: Pati Ram
Correct answer: Pati Ram.

83. The blood pressure of a healthy human being 103. Heart of a normal human being beats at a rate of? (Systolic and Diastolic) is–

  1. 120 mm and 80 mm (b) 201 mm and 110 mm
  2. 78 beats/minute
  3. 120 beats/minute
  4. 72 beats/minute
उत्तर: 120 mm and 80 mm (b) 201 mm and 110 mm
Correct answer: 120 mm and 80 mm (b) 201 mm and 110 mm.

84. The causes of poisoning of food is presence of–

  1. Esherichia Coli
  2. Salmonella Baciliaae
  3. Pseudomonas
  4. Candida
उत्तर: Esherichia Coli
Correct answer: Esherichia Coli.

85. The concept of 'Ecosystem' was proposed by–

  1. G. Taylor
  2. E. Huntington
  3. D. R. Stodart
  4. Tansley
उत्तर: Tansley
Correct answer: Tansley.

86. The first Governor General of India was appointed in–

  1. 1774
  2. 1833
  3. 1858
  4. 1911
उत्तर: 1833
Correct answer: 1833.

87. The function of Assembler is–

  1. To convert basic language into machine language
  2. High level language to machine language
  3. Assembly language to machine language
  4. Assembly language to high-level language
उत्तर: Assembly language to machine language
Correct answer: Assembly language to machine language.

88. The largest Artificial "Rest House" of the world "Tropical Island" is located in?

  1. Malaysia
  2. U.S.A.
  3. Italy
  4. Germany
उत्तर: Germany
Correct answer: Germany.

89. The leader of 'Bardoli Satyagrah' (1928) was?

  1. Sardar Patel
  2. Vithalbhai J. Patel
  3. Mahadev Desai
  4. Mahatma Gandhi
उत्तर: Sardar Patel
Correct answer: Sardar Patel.

90. The light, which has the lowest wavelength is–

  1. Red
  2. Yellow
  3. Blue
  4. Violet
उत्तर: Violet
Correct answer: Violet.

91. The main theme of Upanishads is–

  1. Social Order
  2. Philosophy
  3. Law
  4. State Machinery
उत्तर: Philosophy
Correct answer: Philosophy.

92. The most important mineral rich Rock System of India is?

  1. Kudappa System
  2. Gondwana System
  3. Vindhya System
  4. Dharwad System
उत्तर: Dharwad System
Correct answer: Dharwad System.

93. The principle of 'Syadvada' belong to?

  1. Lokayat Religion
  2. Shaiva Religion
  3. Jain Religion
  4. Vaishnav Religion
उत्तर: Jain Religion
Correct answer: Jain Religion.

94. The proposed 'Himalaya Highway Scheme' is being implemented–

  1. From Munsyari to Mana
  2. From Pangu to Purola
  3. From Lohaghat to Tiuni
  4. None of these
उत्तर: From Lohaghat to Tiuni
Correct answer: From Lohaghat to Tiuni.

95. The sky appears blue because–

  1. Blue gases rise on top
  2. Pollution in air
  3. Stars emit blue light
  4. The air particles in the atmosphere disperse the sun light
उत्तर: The air particles in the atmosphere disperse the sun light
Correct answer: The air particles in the atmosphere disperse the sun light.

96. The sovereign duty of every citizen of India will be – Conservation and Protection of Environment .This statement is referred to in which Article of Indian Constitution?

  1. Article 48A
  2. Article 51A
  3. Article 56
  4. Article 21
उत्तर: Article 51A
Correct answer: Article 51A.

97. The women's literacy rate of which state is highest as per the 2001 Census?

  1. Chhattisgarh
  2. Madhya Pradesh
  3. Odisha
  4. Rajasthan
उत्तर: Chhattisgarh
Correct answer: Chhattisgarh.

98. The word 'Satyamev Jayate' has been borrowed from which Upnishad?

  1. Mundkopanishad
  2. Kathaupanishad
  3. Isha Upanishad
  4. Brihadaranyaka Upanishad
उत्तर: Mundkopanishad
Correct answer: Mundkopanishad.

99. What is mixed with iron to make stainless steel?

  1. Nickel and Copper
  2. Zinc and Tin
  3. Nickel and Tin
  4. Chromium and Nickel
उत्तर: Chromium and Nickel
Correct answer: Chromium and Nickel.

100. What is the result of Data processing?

  1. Data
  2. Information
  3. Computer
  4. Printer
उत्तर: Information
Correct answer: Information.

101. What portion of an iceberg floating in the ocean remains above the sea surface?

  1. 1/9
  2. 1/10
  3. 1/6
  4. 1/4
उत्तर: 1/10
Correct answer: 1/10.

102. Where did 'Rawai Incident' took place?

  1. Uttarkashi
  2. Tilari (Tehri)
  3. Pauri
  4. Bageshwar
उत्तर: Tilari (Tehri)
Correct answer: Tilari (Tehri).

103. Which gas is filled in tubelight at low pressure?

  1. Argon and Neon
  2. Neon and Mercury Vapour
  3. Nitrogen and Neon
  4. Only Argon
उत्तर: Neon and Mercury Vapour
Correct answer: Neon and Mercury Vapour.

104. Which green house gas is released/produced by animals that ruminate?

  1. CO2
  2. Methane
  3. C.F.C.
  4. Nitrous Oxide (N2O)
उत्तर: Methane
Correct answer: Methane.

105. Which of the following Act was called as 'Charter of Slavery' by Jawahar Lal Nehru?

  1. Government of India Act, 1919
  2. Government of India Act, 1935
  3. Regulating Act, 1773
  4. Pitts India Act, 1784
उत्तर: Government of India Act, 1935
Correct answer: Government of India Act, 1935.

106. Which of the following Constitutional Amendment is related to increasing the Lok Sabha member strength elected from States?

  1. Sixth and Twenty Second
  2. Thirteenth and Thirty Eighth
  3. Seventh and Thirty First
  4. Eleventh and Forty Second
उत्तर: Seventh and Thirty First
Correct answer: Seventh and Thirty First.

107. Which of the following Earthquake was of highest intensity?

  1. Kapkote, 1958
  2. Dharchula, 1980
  3. Chamoli, 1999
  4. Uttarkashi, 1991
उत्तर: Chamoli, 1999
Correct answer: Chamoli, 1999.

108. Which of the following Tribal population is highest among all the tribes of Uttaranchal?

  1. Jaunsari
  2. Bhotia
  3. Boksa
  4. Tharu
उत्तर: Tharu
Correct answer: Tharu.

109. Which of the following book is considered as the 'Bible of Bengali Patriotism'?

  1. Geetanjali
  2. Anand Math
  3. Devdas
  4. Gora
उत्तर: Anand Math
Correct answer: Anand Math.

110. Which of the following constituent of dust creates problem to Asthma patients?

  1. Humidity and CO2
  2. Humidity and N2 gas
  3. Inorganic particles and Pollen grains
  4. Humidity and Carbon Particles
उत्तर: Inorganic particles and Pollen grains
Correct answer: Inorganic particles and Pollen grains.

111. Which of the following crops can be cultivated along with Maize fodder crop as an inter crop?

  1. Barseem
  2. Corn
  3. Beans
  4. None of them
उत्तर: Beans
Correct answer: Beans.

112. Which of the following element is not essential for plant growth?

  1. Sodium
  2. Potassium
  3. Calcium
  4. Magnesium
उत्तर: Sodium
Correct answer: Sodium.

113. Which of the following gaseous mixture is used for Gas Welding?

  1. Acetylene and Hydrogen
  2. Oxygen and Acetylene
  3. Hydrogen and Oxygen
  4. Hydrogen and Helium
उत्तर: Oxygen and Acetylene
Correct answer: Oxygen and Acetylene.

114. Which of the following gases is most responsible for depletion of atmospheric ozone layer?

  1. Sulphur dioxide
  2. Chlorofluorocarbon gases
  3. Nitrous Oxide gas
  4. Carbon dioxide gas
उत्तर: Chlorofluorocarbon gases
Correct answer: Chlorofluorocarbon gases.

115. Which of the following herbicide is mixed in soil after tilling of farm land before sowing the crop?

  1. Flu-Chloralin
  2. Alachlor
  3. Pendimethalin
  4. None of them
उत्तर: Flu-Chloralin
Correct answer: Flu-Chloralin.

116. Which of the following instrument is used to measure earthquake related information?

  1. Geager-muller counter
  2. Pyrometer
  3. Aneroid Barometer
  4. Seismograph
उत्तर: Seismograph
Correct answer: Seismograph.

117. Which of the following is a Secondary Memory Device?

  1. Printer
  2. C.P.U.
  3. Pen Drive
  4. Mouse
उत्तर: Pen Drive
Correct answer: Pen Drive.

118. Which of the following is not an organ of Parliamentary control on Public Expenditure?

  1. Public Accounts Committee
  2. Comptroller and Auditor General of India
  3. Estimate Committee
  4. Public Enterprise Committee
उत्तर: Comptroller and Auditor General of India
Correct answer: Comptroller and Auditor General of India.

119. Which of the following is responsible for permanent hardness of water?

  1. Chlorides and Sulphates of Calcium and Magnesium
  2. Bicarbonates of Calcium
  3. Bicarbonate of Magnesium
  4. Chloride of Silver and Potassium
उत्तर: Chlorides and Sulphates of Calcium and Magnesium
Correct answer: Chlorides and Sulphates of Calcium and Magnesium.

120. Which of the following is studied in the field of Ecology?

  1. Earth
  2. Environment
  3. Universe
  4. Sky
उत्तर: Environment
Correct answer: Environment.

121. Which of the following is the largest Port in the world?

  1. London
  2. Colombo
  3. Rotterdam
  4. New York
उत्तर: Rotterdam
Correct answer: Rotterdam.

122. Which of the following pair is mismatched?

  1. Gopal Krishna Gokhale : Servants of Indian Society
  2. Sayyad Ahmed Khan : Mohammedan Anglo-Oriental Defence Association
  3. Motilal Nehru : Nehru Report
  4. Mohammad Ali Jinnah : Khilafat Movement
उत्तर: Mohammad Ali Jinnah : Khilafat Movement
Correct answer: Mohammad Ali Jinnah : Khilafat Movement.

123. Which of the following pair is not matched correctly?

  1. Partition of Bengal – 1905
  2. Salt Satyagrah – 1930
  3. Wavell Plan – 1944
  4. Poona Pact – 1932
उत्तर: Wavell Plan – 1944
Correct answer: Wavell Plan – 1944.

124. Which place in Uttarakhand was called as 'Bardoli'?

  1. Sult
  2. Salam
  3. Deghat
  4. Katyuri Valley
उत्तर: Sult
Correct answer: Sult.

125. Which was the first Electronic Computer of the world?

  1. UNIVAC
  2. ENIAC
  3. EDVAC
  4. None of them
उत्तर: ENIAC
Correct answer: ENIAC.

126. While driving a car, you will use which type of mirror to view rear traffic?

  1. Concave Mirror
  2. Plane Mirror
  3. Spherical Mirror
  4. Convex Mirror
उत्तर: Convex Mirror
Correct answer: Convex Mirror.

127. Who among the following National Leader has been labeled as orthodox in context of adopting radical approach in social subjects?

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Gopal Krishna Gokhale
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Madan Mohan Malviya
उत्तर: Bal Gangadhar Tilak
Correct answer: Bal Gangadhar Tilak.

128. Who among the following gave the suggestion that after gaining Independence, the Indian National Congress should be abolished?

  1. C. Rajgopalachari
  2. Acharya J. B. Kripalani
  3. Mahatma Gandhi
  4. Jai Prakash Narayan
उत्तर: Mahatma Gandhi
Correct answer: Mahatma Gandhi.

129. Who among the following participated in Gandhi's Dandi March?

  1. Mohan Joshi
  2. Nagendra Saklani
  3. Moluram
  4. Bhairav Dutt Joshi
उत्तर: Bhairav Dutt Joshi
Correct answer: Bhairav Dutt Joshi.

130. Who among the following said, "A good government is not a substitute of self government"?

  1. Lokmanya Tilak
  2. Swami Vivekananda
  3. Swami Dayanand
  4. Rabindra Nath Tagore
उत्तर: Swami Dayanand
Correct answer: Swami Dayanand.

131. Who among the following was not a signatory to the historic Poona Pact of 1932?

  1. B. R. Ambedkar
  2. Madan Mohan Malviya
  3. C. Rajgopalachari
  4. M. K. Gandhi
उत्तर: M. K. Gandhi
Correct answer: M. K. Gandhi.

132. Who among the following was the pioneer of Social and Religious movement in India during 19th Century?

  1. Raja Ram Mohan Roy
  2. Dayanand Saraswati
  3. Vivekanand
  4. Aurobindo Ghosh
उत्तर: Raja Ram Mohan Roy
Correct answer: Raja Ram Mohan Roy.

133. Who constructed the world famous Kailash Temple by cutting Gneiss Rocks?

  1. Mouryans
  2. Pallavs
  3. Chalukyas
  4. Rastrakutas
उत्तर: Rastrakutas
Correct answer: Rastrakutas.

134. Who established Shantiniketan?

  1. Jawahar Lal Nehru
  2. Bal Gangadhar Tilak
  3. Rabindra Nath Tagore
  4. Mohan Das Karam Chand Gandhi
उत्तर: Rabindra Nath Tagore
Correct answer: Rabindra Nath Tagore.

135. Who first started the Satyagraha Movement during the India's freedom?

  1. Sardar Patel
  2. J.L. Nehru
  3. Vinoba Bhave
  4. Mahatma Gandhi
उत्तर: Mahatma Gandhi
Correct answer: Mahatma Gandhi.

136. Who is the author of the book named 'Garhwal Paintings'?

  1. Mukundilal
  2. H. G. Walton
  3. Mola Ram
  4. Pati Ram
उत्तर: Mukundilal
Correct answer: Mukundilal.

137. Who was the first Indian to contest an election of British House of Commons?

  1. Dada Bhai Noroji
  2. Gopal Krishna Gokhale
  3. Ramesh Chandra Dutt
  4. W. C. Bonnerji
उत्तर: W. C. Bonnerji
Correct answer: W. C. Bonnerji.

138. Who was the first woman President of Indian 137. Who was the President of Indian National National Congress? Congress at the time of India's independence?

  1. Maulana Abul Kalam Azad
  2. J.B. Kripalani
  3. Dr. Rajendra Prasad
  4. Jawaharlal Nehru
उत्तर: Maulana Abul Kalam Azad
Correct answer: Maulana Abul Kalam Azad.

139. Who was the political mentor of Mahatma Gandhi?

  1. Gopal Krishna Gokhale
  2. Bal Gangadhar Tilak
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Dadabhai Naoroji
उत्तर: Gopal Krishna Gokhale
Correct answer: Gopal Krishna Gokhale.

140. Who wrote the book 'Unhappy India'?

  1. Bal Ganga Dhar Tilak
  2. Lala Lajpat Rai
  3. Surendra Nath Banerji
  4. Dada Bhai Naoroji
उत्तर: Lala Lajpat Rai
Correct answer: Lala Lajpat Rai.

141. Yahoo, Google and M.S.N. are–

  1. Search Engines
  2. Computer Brand
  3. Watches made in Switzerland
  4. Rings of Saturn
उत्तर: Search Engines
Correct answer: Search Engines.

142. Yellow Stone National Park is located in–

  1. Canada
  2. Colombia
  3. Kenya
  4. U.S.A.
उत्तर: U.S.A.
Correct answer: U.S.A.

143. Zero degrees Latitude and Zero degree Longitude lies on?

  1. Atlantic Ocean
  2. Arctic Ocean
  3. Indian Ocean
  4. Pacific Ocean
उत्तर: Atlantic Ocean
Correct answer: Atlantic Ocean.

144. pH is related to–

  1. Viscosity of Phosphorous ion
  2. Viscosity of Phosphorous and Hydrogen ion
  3. Viscosity of Hydrogen ion
  4. None of them
उत्तर: Viscosity of Hydrogen ion
Correct answer: Viscosity of Hydrogen ion.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com