Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2003 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2003 प्रारंभिक परीक्षा के 59 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. A marriage is solemnized between colour blind male with a normal female whose parents eyesight was also normal. Then what percentage of children born will have the probability of being colour blind?

  1. 25%
  2. 50%
  3. 100%
  4. 0%
उत्तर: 50%
Correct answer: 50%.

2. Among the following SAARC group Nations, which is the most densely populated country?

  1. Bangladesh
  2. India
  3. Pakistan
  4. Sri Lanka
उत्तर: Bangladesh
Correct answer: Bangladesh.

3. At present the largest textile producing centre of India is?

  1. Ahmedabad
  2. Kanpur
  3. Mumbai
  4. Surat
उत्तर: Mumbai
Correct answer: Mumbai.

4. Atal Bihari Vajpayee Choose the correct answer from the codes given below–

  1. 1 and 2
  2. 1 and 3
  3. 1, 2 and 4
  4. All of these
उत्तर: All of these
Correct answer: All of these.

5. Brahmos is a–

  1. Aeroplane
  2. Computer virus
  3. Missile
  4. Submarine
उत्तर: Missile
Correct answer: Missile.

6. Consider the following statements– Statement (A): The urban population of India (2001) is more than the total population of U.S.A. Reason (R) : India is more urbanized than U.S.A. With reference to the above, which of the following statement is true?

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  2. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
  3. (A) is true but (R) is false.
  4. (A) is false but (R) is true.
उत्तर: (A) is true but (R) is false.
Correct answer: (A) is true but (R) is false.

7. Establishment of Supreme Court Codes: A B C D

  1. 1
  2. 4
  3. 2
  4. 3
उत्तर: 4
Correct answer: 4.

8. For its religious fanaticism Choose the correct answer from the codes given below– Codes:

  1. 1 and 2
  2. 1, 2 and 3
  3. 2, 3 and 4
  4. All of them
उत्तर: 1, 2 and 3
Correct answer: 1, 2 and 3.

9. In India Value Added Tax (VAT) will replace–

  1. Sales and Purchase Tax
  2. Entry Tax
  3. Turnover Tax
  4. All of them
उत्तर: Sales and Purchase Tax
Correct answer: Sales and Purchase Tax.

10. In Uttaranchal, the Mayor of any particular Municipal Corporation is–

  1. Appointed by the State Government
  2. Nominated by the Governor
  3. Elected by the local people
  4. Elected by the Corporators
उत्तर: Elected by the local people
Correct answer: Elected by the local people.

11. In the Temperate Zone of Western Himalayas which tree variety is found predominantly?

  1. Pine
  2. Deodar
  3. Silver Fir
  4. Blue Pine
उत्तर: Deodar
Correct answer: Deodar.

12. In which of the following city, Mediterranean type of climate is not found?

  1. Los Angles
  2. Rome
  3. Capetown
  4. New York
उत्तर: New York
Correct answer: New York.

13. Indian Constitution explicitly does not provide for 'Freedom of Press' but this freedom is implicitly defined in the Article–

  1. 19 (1) A of Constitution
  2. 19 (1) B of Constitution
  3. 19 (1) C of Constitution
  4. 19 (1) D of Constitution
उत्तर: 19 (1) A of Constitution
Correct answer: 19 (1) A of Constitution.

14. Indian Institute of Remote Sensing is located in–

  1. Delhi
  2. Dehradun
  3. Bhopal
  4. Kolkata
उत्तर: Dehradun
Correct answer: Dehradun.

15. Insulin is produced by the–

  1. Islets of Langerhans
  2. Pituitary glands
  3. Thyroid glands
  4. Adrenal glands
उत्तर: Islets of Langerhans
Correct answer: Islets of Langerhans.

16. Iraq Geography of the World Codes: A B

  1. 2 1
  2. 4 2
  3. 1 3 D A B C D
  4. 3 1
उत्तर: 3 1
Correct answer: 3 1.

17. Its Industries Choose the correct answer from the codes given below– Codes:

  1. 1 and 2
  2. 1, 2 and 3
  3. 2, 3 and 4
  4. All of these
उत्तर: All of these
Correct answer: All of these.

18. Kalagarh Dam is built upon the river?

  1. Yamuna
  2. Sharda
  3. Ganga
  4. Ram Ganga
उत्तर: Ram Ganga
Correct answer: Ram Ganga.

19. Magnetic quality of cities Choose the correct answer using the codes given below:

  1. 1 and 2
  2. 1, 2 and3
  3. 2, 3 and 4
  4. All of them
उत्तर: All of them
Correct answer: All of them.

20. Modern Rajasthan Region Choose the correct answer from the codes given below– Codes:

  1. 1 and 2
  2. 2 and 3
  3. 1, 2 and 3
  4. 2, 3 and 4
उत्तर: 1, 2 and 3
Correct answer: 1, 2 and 3.

21. Monera Kingdom The cause of spoiling of milk is?

  1. Lactobacillus
  2. Aspergillus
  3. Pseudomonas
  4. Staphylococcus
उत्तर: Pseudomonas
Correct answer: Pseudomonas.

22. Name the scientist who discover that Malaria is caused by a protozoa called – Plasmodium?

  1. G. J. Mendel
  2. E. Haeckel (Zoologist)
  3. Sir Ronald Ross
  4. Darwin
उत्तर: Sir Ronald Ross
Correct answer: Sir Ronald Ross.

23. Optical Choose the correct answer using the codes given belowCodes:

  1. 1 and 2
  2. 2 and 3
  3. 1, 2 and 4
  4. All the four
उत्तर: 1, 2 and 4
Correct answer: 1, 2 and 4.

24. Partition of Bengal Province was effected during the Viceroy rule of–

  1. Lord Lansdowne
  2. Lord Elgin
  3. Lord Curzon
  4. Lord Morley
उत्तर: Lord Curzon
Correct answer: Lord Curzon.

25. Reforms in the currency system Choose the correct answer using the codes given below–

  1. 1 and 2
  2. 1, 2 and 3
  3. 2, 3 and 4
  4. All of them
उत्तर: All of them
Correct answer: All of them.

26. Seal belongs to the family of?

  1. Fish
  2. Birds
  3. Reptiles
  4. Mammals
उत्तर: Mammals
Correct answer: Mammals.

27. Sleeping sickness disease is caused by–

  1. Deficiency of Vitamin-A
  2. Deficiency of Calcium in body
  3. Increase in blood pressure
  4. An unicellular organism called Trypanosoma
उत्तर: An unicellular organism called Trypanosoma
Correct answer: An unicellular organism called Trypanosoma.

28. The Area of a Local Panchayat is determined by–

  1. State Election Commission
  2. State Government
  3. Divisional Commissioner
  4. District Magistrate of district
उत्तर: State Government
Correct answer: State Government.

29. The Red Colour of R. B. Cs is due to–

  1. Cutin
  2. Chlorophyll
  3. Haemocyanin
  4. Haemoglobin
उत्तर: Haemoglobin
Correct answer: Haemoglobin.

30. The State Finance Commission is Constituted under the –

  1. Article 24 (h) of Constitution
  2. Article 243 (I) of Constitution
  3. Article 243 (J) of Constitution
  4. Article 243 (K) of Constitution
उत्तर: Article 243 (I) of Constitution
Correct answer: Article 243 (I) of Constitution.

31. The commission established by the State Government for selecting a place for a permanent capital in the Uttaranchal State is?

  1. Pant Commission
  2. Liberhan Commission
  3. Dikshit Commission
  4. Banerji Commission
उत्तर: Dikshit Commission
Correct answer: Dikshit Commission.

32. The enzyme which helps in digestion of milk protein is?

  1. Pepsin
  2. Trypsin
  3. Renin
  4. Erypsin
उत्तर: Renin
Correct answer: Renin.

33. The full meaning of SMS is–

  1. Swift Mail System
  2. Short Messaging Service
  3. Short Hand Manual Script
  4. Speed Mail Service
उत्तर: Short Messaging Service
Correct answer: Short Messaging Service.

34. The largest Producer State of Soyabeen in India is?

  1. Andhra Pradesh
  2. Karnataka
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttar Pradesh
उत्तर: Madhya Pradesh
Correct answer: Madhya Pradesh.

35. The largest city of Asia is–

  1. Shanghai
  2. Mumbai
  3. Osaka
  4. Tokyo
उत्तर: Tokyo
Correct answer: Tokyo.

36. The maximum weight of human body is on account of?

  1. Bones
  2. Various body organs
  3. Skin, Muscles and Organs
  4. Water
उत्तर: Water
Correct answer: Water.

37. The meaning of W.L.L. is–

  1. Without Liver Line
  2. Within Local Line
  3. Wireless in Local Loop
  4. Wireless in Long Line
उत्तर: Wireless in Local Loop
Correct answer: Wireless in Local Loop.

38. The most formidable challenge before India is–

  1. to mobilize greater public funds for augmenting infrastructure facilities
  2. To maintain the bio-diversity of nation
  3. To ensure better and more balanced development
  4. Cleansing of the main Rivers of India
उत्तर: To ensure better and more balanced development
Correct answer: To ensure better and more balanced development.

39. The name ascribed to the first prototype of Civil Passenger Aircraft developed in our country by the Public Sector Undertaking is–

  1. Cheetal
  2. Chetak
  3. Mayur
  4. Saras
उत्तर: Saras
Correct answer: Saras.

40. The planning commission of India is constituted under/by–

  1. The constitution of India
  2. Under the Act of Parliament
  3. A proposal by Cabinet
  4. A proposal initiated by a lok sabha proposal
उत्तर: A proposal by Cabinet
Correct answer: A proposal by Cabinet.

41. The river Bhagirathi and Alaknanda together combine to be named Ganges River from–

  1. Haridwar
  2. Rishikesh
  3. Dev Prayag
  4. Rudra Prayag
उत्तर: Dev Prayag
Correct answer: Dev Prayag.

42. The speaker of Lok Sabha in India is–

  1. Nominated
  2. Choosen
  3. Elected
  4. Appointed
उत्तर: Choosen
Correct answer: Choosen.

43. The sun appears/looks Red during sunrise on account of scattering of light Out of the above statements–

  1. Only 1 is true
  2. 1 and 3 are correct
  3. Only 2 is correct
  4. 2 and 3 are correct
उत्तर: 1 and 3 are correct
Correct answer: 1 and 3 are correct.

44. The water retaining/carrying capacity of which type of soil is lowest?

  1. Sandy loam soil
  2. Loam sandy soil
  3. Loamy clay soil
  4. Loam Soil
उत्तर: Loam sandy soil
Correct answer: Loam sandy soil.

45. To promote Organic or Bio-farming which state explanation of (A). has declared itself as an Organic or Bio-State?

  1. Uttaranchal
  2. Chhattisgarh correct explanation of (A).
  3. Arunachal Pradesh (d) Rajasthan
  4. (A) is false but (R) is true.
उत्तर: Uttaranchal
Correct answer: Uttaranchal.

46. Transhumance is popular in–

  1. Bhotia Tribes
  2. Jaunsari Tribes
  3. Raji Tribes
  4. Tharu Tribes
उत्तर: Bhotia Tribes
Correct answer: Bhotia Tribes.

47. Which country holds the first place in Milk production?

  1. China
  2. India
  3. Russia
  4. U.S.A.
उत्तर: India
Correct answer: India.

48. Which of the following State has the largest forest area in India?

  1. Chhattisgarh
  2. Maharashtra
  3. Madhya Pradesh
  4. Andhra Pradesh
उत्तर: Madhya Pradesh
Correct answer: Madhya Pradesh.

49. Which of the following States is known as 'Kohinoor of India'?

  1. Andhra Pradesh
  2. Kerala
  3. Madhya Pradesh
  4. Rajasthan
उत्तर: Andhra Pradesh
Correct answer: Andhra Pradesh.

50. Which of the following country is the world's largest producer of Wheat and Rice both?

  1. China
  2. India
  3. Russia
  4. U.S.A.
उत्तर: China
Correct answer: China.

51. Which of the following group of animals are usually nocturnal in nature?

  1. House fly, Bedbugs, Parrot
  2. Mosquito, Bats, Owls
  3. Mosquito, Sparrow, Deer
  4. Owl, Bats, Dogs
उत्तर: Mosquito, Bats, Owls
Correct answer: Mosquito, Bats, Owls.

52. Which of the following is a westward flowing river of India?

  1. Ramganga
  2. Narmada
  3. Godavari
  4. Chambal
उत्तर: Narmada
Correct answer: Narmada.

53. Which of the following is an oilseed crop?

  1. Masoor
  2. Lobia
  3. Sunflower
  4. Clover (Trifolium Alexandrinum)
उत्तर: Sunflower
Correct answer: Sunflower.

54. Which of the following is not a national capital city?

  1. Bonn
  2. Canberra
  3. New York
  4. Beijing
उत्तर: New York
Correct answer: New York.

55. Which of the following is not matched correctly?

  1. Sunderbans – West Bengal
  2. Bhitar Kanika – Odissa
  3. Pitchavaram – Tamilnadu
  4. Vembanad – Karnataka
उत्तर: Vembanad – Karnataka
Correct answer: Vembanad – Karnataka.

56. Which of the following salt is found in abundant quantity in seas?

  1. Calcium Carbonate
  2. Sodium Chloride
  3. Potassium Chloride
  4. Magnesium Sulphate
उत्तर: Sodium Chloride
Correct answer: Sodium Chloride.

57. Which of the following three conditions are most significant for the germination of a seed?

  1. Soil, Water, Oxygen
  2. Water, Ambient temperature, Oxygen
  3. Ambient temperature, Oxygen, CO2
  4. Temperature, Oxygen, Sunlight
उत्तर: Water, Ambient temperature, Oxygen
Correct answer: Water, Ambient temperature, Oxygen.

58. Who among the following can summon the Joint Session of Indian Parliament?

  1. President
  2. Vice-President
  3. Prime Minister
  4. Lok Sabha Speaker
उत्तर: President
Correct answer: President.

59. Yeast and Mushrooms are–

  1. Algae
  2. Gymnosperm
  3. Fungi
  4. Tuberous Roots
उत्तर: Fungi
Correct answer: Fungi.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com