Devbhoomi PCSUKPCS & UKSSSC · उत्तराखंड परीक्षा तैयारी

UKPCS 2002 — विगत वर्ष प्रश्नपत्र

UKPCS 2002 प्रारंभिक परीक्षा के 117 प्रश्न, उत्तर एवं व्याख्या सहित।

1. 'Adigranth' was compiled by–

  1. Guru Amar Das
  2. Guru Arjun Dev
  3. Guru Ramdas
  4. Guru Teg Bahadur
उत्तर: Guru Arjun Dev
Correct answer: Guru Arjun Dev.

2. 'Komagata Maru' is famous for/as–

  1. A site located in North-East India at a height of 10000 feet
  2. A Sea-Ship
  3. A ceremony of a hilly region
  4. A tribal group
उत्तर: A Sea-Ship
Correct answer: A Sea-Ship.

3. 'Termites' are also knows as–

  1. Ants
  2. Red ants
  3. White ants
  4. Black ants
उत्तर: White ants
Correct answer: White ants.

4. 1 kg/cm2 pressure is equivalent to–

  1. 0.1 bar
  2. 1.0 bar
  3. 10.0 bar
  4. 100.0 bar
उत्तर: 1.0 bar
Correct answer: 1.0 bar.

5. 2002 Code: A B C D A B C D

  1. 1 2 3 4
  2. 2 1 4 3
  3. 1 3 2 4
  4. 2 3 1 4
उत्तर: 2 1 4 3
Correct answer: 2 1 4 3.

6. A language which a computer understands and executes is known as–

  1. American language
  2. Machine language
  3. Secret Coded language
  4. None of these
उत्तर: Machine language
Correct answer: Machine language.

7. A provision has been made in the 73rd Constitutional Amendment– (1) To conduct regular election of Panchayats (2) Reservation of seats on all levels for women (3) Compulsory transference of funds to Panchayats on the basis of Recommendation of State Finance Commission (4) Compulsory transference of powers to Panchayats in relation to the subjects given in the 11th Schedule. Choose the correct answer from the codes given below:

  1. 1 and 2
  2. 1, 2 and 3
  3. 2, 3 and 4
  4. All the four
उत्तर: All the four
Correct answer: All the four.

8. A radar which ascertains the location and presence of Enemy's aircraft use–

  1. Light waves
  2. Radio waves
  3. Sound waves
  4. Transidental waves
उत्तर: Radio waves
Correct answer: Radio waves.

9. A sudden fall in the height of a mercury column in barometer is an indication of?

  1. Clear weather
  2. Storm
  3. Snow fall
  4. Heavy rain
उत्तर: Storm
Correct answer: Storm.

10. According to 2001 Census, State having lowest literacy rate?

  1. Bihar
  2. Madhya Pradesh
  3. Odissa
  4. Uttar Pradesh
उत्तर: Bihar
Correct answer: Bihar.

11. According to 2001 Census, what was the annual exponential growth rate of Indian population in the last decade?

  1. 2.5%
  2. 2.2%
  3. 1.9%
  4. 1.5%
उत्तर: 1.9%
Correct answer: 1.9%.

12. According to latest census, the sex ratio (number of women per 1000 males) is?

  1. 941
  2. 934
  3. 927
  4. 933
उत्तर: 933
Correct answer: 933.

13. Among the folk dances of Garhwal region, which folkdance is performed when a married girl comes back for first time to her parents house?

  1. Chaufula
  2. Jagar
  3. Jhumelo
  4. Tharya
उत्तर: Tharya
Correct answer: Tharya.

14. Among the following districts of Uttaranchal which district adjoins the Nepal border?

  1. Paurhi Garhwal
  2. Pithoragarh
  3. Uttarkashi
  4. None of them
उत्तर: Pithoragarh
Correct answer: Pithoragarh.

15. An 8-bits group is known as–

  1. Nibble
  2. Byte
  3. Word
  4. Kilobyte
उत्तर: Byte
Correct answer: Byte.

16. An agreement was reached between Shri B.R. Ambedkar and Gandhiji, which is known as–

  1. Calcutta Pact
  2. London Pact
  3. Poona Pact
  4. Lucknow Pact
उत्तर: Poona Pact
Correct answer: Poona Pact.

17. As per the 2001 census, the population of Uttaranchal is?

  1. 60 lacs
  2. 75 lacs
  3. 85 lacs
  4. 1 crore
उत्तर: 85 lacs
Correct answer: 85 lacs.

18. As per the census 2001, the percentage of urban population to total population is?

  1. 20.5
  2. 25.5
  3. 27.5
  4. 30.5
उत्तर: 27.5
Correct answer: 27.5.

19. Assertion (a) : In principle the members of the United Nations cannot remain neutral. Reason (R) : A permanent member of the Security Council who abstains from voting can remain neutral. Choose the correct answer using the code given belowCode:

  1. Both (a) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (a)
  2. Both (a) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (a)
  3. (a) is true but (R) is false
  4. (a) is false but (R) is true
उत्तर: Both (a) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (a)
Correct answer: Both (a) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (a).

20. Bees are utilized in–

  1. Sericulture
  2. Tissue Culture
  3. Apiculture
  4. Pisciculture
उत्तर: Apiculture
Correct answer: Apiculture.

21. Brass is an amalgam of–

  1. Al and Copper
  2. Copper and Tin
  3. Copper and Zinc
  4. Zinc and Iron
उत्तर: Copper and Zinc
Correct answer: Copper and Zinc.

22. Citizenship Codes: A B C D

  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 3
उत्तर: 3
Correct answer: 3.

23. Classification Beings of Living Fire-fly is a–

  1. Mollusc
  2. Insect
  3. Worm
  4. Thread Worm
उत्तर: Insect
Correct answer: Insect.

24. Coal, Crude Oil and Natural Gas are known as–

  1. Raw fuels
  2. Conventional fuels
  3. Natural fuels
  4. Fossil fuels
उत्तर: Fossil fuels
Correct answer: Fossil fuels.

25. Computer Hardware that can store a large amount of data is known as–

  1. Magnetic Tape
  2. Disk
  3. (a) and (b) both
  4. None of these
उत्तर: Disk
Correct answer: Disk.

26. Consider the following Statements– Statement (A): In AIDS a specific Defense System is affected. Reason (R): In AIDS, T-lympocytes are totally destroyed. Choose the correct war using the codes given below– Codes:

  1. (A) is true but (R) is not the correct explanation of (A).
  2. (A) is true and (R) is the correct explanation of (A).
  3. (A) is true but (R) is false.
  4. (A) is false but (R) is true.
उत्तर: (A) is true and (R) is the correct explanation of (A).
Correct answer: (A) is true and (R) is the correct explanation of (A).

27. Consider the following statements– Statement (A) : An AB blood group person can take blood from any blood group person which means. they are universal recipients. Reason (R) : In AB blood group both antibodies A and B are present. Choose the correct answer using the codes given below–

  1. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
  2. Both (A) and (R) are true and (R) is indeed the correct explanation of (A).
  3. (A) is false but (R) is true.
  4. (A) is true but (R) is false.
उत्तर: (A) is true but (R) is false.
Correct answer: (A) is true but (R) is false.

28. Deficiency of Vitamin D, causes a disease known as–

  1. Rickets
  2. Beri-Beri
  3. Osteoporosis
  4. Pellagra
उत्तर: Rickets
Correct answer: Rickets.

29. Digital Computer was developed in–

  1. Russia
  2. Britain
  3. U.S.A.
  4. Japan
उत्तर: U.S.A.
Correct answer: U.S.A.

30. Enzymes are basically–

  1. Fats
  2. Sugar
  3. Protein
  4. Vitamins
उत्तर: Protein
Correct answer: Protein.

31. Founder of Brahmo Samaj was?

  1. C. R. Das
  2. Mahatma Gandhi
  3. Raja Ram Mohan Roy
  4. Swami Dayanand Saraswati
उत्तर: Raja Ram Mohan Roy
Correct answer: Raja Ram Mohan Roy.

32. Full form of I.B.M. is–

  1. Indian Business Machine
  2. International Business Machine
  3. Italian Business Machine
  4. Integral Business Machine
उत्तर: International Business Machine
Correct answer: International Business Machine.

33. Gandhiji started his first Satyagrah against–

  1. British invasion on Turkish Empire
  2. Government of India Act, 1935
  3. Dispensation of low wages to labours
  4. Rowlatt Act
उत्तर: Dispensation of low wages to labours
Correct answer: Dispensation of low wages to labours.

34. Gautam Buddha after his death, nominated which person to lead Buddhist Sangha?

  1. Anand
  2. Mahakasyapa
  3. Upali
  4. None of these
उत्तर: None of these
Correct answer: None of these.

35. Heart beats is conducted by Electric Current, which originate in–

  1. Brain
  2. Blood
  3. Heart
  4. Spinal Corol
उत्तर: Heart
Correct answer: Heart.

36. In 1907, the first split of Indian National Congress took place at–

  1. Bombay session
  2. Calcutta session
  3. Lahore session
  4. Surat Session
उत्तर: Surat Session
Correct answer: Surat Session.

37. In 2019-20, which sector made the highest like Shawl, Carpet, Pankhi, Pashmina shawl and contribution to the Gross Domestic Product of Herbs etc are sold/available, is– the state of Uttarakhand?

  1. Primary Sector
  2. Secondary Sector
  3. Tertiary Sector
  4. Construction Sector
उत्तर: Tertiary Sector
Correct answer: Tertiary Sector.

38. In India who implemented the local Self governance?

  1. Lord Canning
  2. Lord Lytton
  3. Lord Ripon
  4. Lord Dufferin
उत्तर: Lord Ripon
Correct answer: Lord Ripon.

39. In Uttaranchal, the festival of Bagwal or Bagwai is celebrated with utmost joy and gaiety, it is the festival of–

  1. Holi
  2. Deepawali
  3. Dussehra
  4. Sankranti
उत्तर: Deepawali
Correct answer: Deepawali.

40. In computer, 'Password' provide protection from –

  1. Ageing of Hardware
  2. Bugs in Software
  3. Unauthorized Access to System
  4. None of them
उत्तर: Unauthorized Access to System
Correct answer: Unauthorized Access to System.

41. In the Panch Kedar Group which one of the following is not included?

  1. Kalpeshwar
  2. Rudranath
  3. Tunganath
  4. Vishwanath
उत्तर: Vishwanath
Correct answer: Vishwanath.

42. In the last decade from population point of view, which district has slipped to the lowest order?

  1. Almora
  2. Chamoli
  3. Nainital
  4. Pauri Garhwal
उत्तर: Chamoli
Correct answer: Chamoli.

43. In the photosynthesis process which of the following gas is used?

  1. Ammonia
  2. Carbon dioxide
  3. Chlorine
  4. Sulphur dioxide
उत्तर: Carbon dioxide
Correct answer: Carbon dioxide.

44. In which of the following cereals is the protein quantity highest?

  1. String Beans
  2. Red Lentils (Masoor)
  3. Pigeon Pea (Arhar)
  4. Soybean
उत्तर: Soybean
Correct answer: Soybean.

45. In which of the following, 'Vitamin C' is found in highest quantity?

  1. Carrot
  2. Guava
  3. Mango
  4. Orange
उत्तर: Guava
Correct answer: Guava.

46. In which part of Uttaranchal, Aquifers are found?

  1. Bhabhar
  2. In Shivalik hills
  3. Terai region
  4. None of these
उत्तर: In Shivalik hills
Correct answer: In Shivalik hills.

47. India's Space-Satellite launching centre, Sriharikota is located in?

  1. Andhra Pradesh
  2. Karnataka
  3. Odissa
  4. Tamil-Nadu
उत्तर: Andhra Pradesh
Correct answer: Andhra Pradesh.

48. India's ancient most large scale Industry is–

  1. Cotton Fabric
  2. Iron and Steel
  3. Jute
  4. Paper
उत्तर: Cotton Fabric
Correct answer: Cotton Fabric.

49. Jaunpur Codes: A B C D

  1. 1
  2. 2 3
  3. 3 4
  4. 2 3
उत्तर: 2 3
Correct answer: 2 3.

50. Kingri-Bingri, Niti, Shail-Shaal and Dharma are ______ of Uttaranchal–

  1. Rivers
  2. Hills
  3. Mountain Passes
  4. Religious Places
उत्तर: Mountain Passes
Correct answer: Mountain Passes.

51. Kosi river of Uttaranchal is a tributary river of–

  1. Ganga
  2. Ramganga
  3. Sharda
  4. None of these
उत्तर: Ramganga
Correct answer: Ramganga.

52. Ladies of Uttarakhand put on an ornament known as Tilhari in–

  1. Nose
  2. Legs
  3. Neck
  4. Hands
उत्तर: Neck
Correct answer: Neck.

53. Match List-I and List-II and select the correct answer using the list given belowA. S.R. Bommai v/s Union of 1. Art. 21 India B. P.V. Narsimha Rao v/s 2. Art. 356 State C. A.D.M. Jabalpur v/s 3. Art. 105 Shiva Kant Shukla D. Lily Thomas v/s Union of 4. Art. 44 India Code A B C D

  1. 1
  2. 1
  3. 1
  4. 2
उत्तर: 2
Correct answer: 2.

54. Merger of States was effected under the leadership of–

  1. Maulana Azad
  2. Govind Vallabh Pant
  3. B. R. Amdedkar
  4. Sardar Patel
उत्तर: Sardar Patel
Correct answer: Sardar Patel.

55. Microsoft is–

  1. A Microchip Manufacturing Organization
  2. A Software Development Organization
  3. A Micro-engineering Agency
  4. A Computer Hardware Development Agency
उत्तर: A Software Development Organization
Correct answer: A Software Development Organization.

56. Nagarjuna Sagar Dam is built upon?

  1. Godavari River
  2. Cauvery River
  3. Krishna River
  4. Narmada River
उत्तर: Krishna River
Correct answer: Krishna River.

57. Nahan mountain peaks are located–

  1. Near Dehradun
  2. Near Haridwar
  3. Near Rishikesh
  4. Near Haldwani
उत्तर: Near Rishikesh
Correct answer: Near Rishikesh.

58. National Academy of Public Administration is located in?

  1. Dehradun
  2. Haridwar
  3. Mussoorie
  4. Ranikhet
उत्तर: Mussoorie
Correct answer: Mussoorie.

59. On the basis of which of the following recommendation provisions related to Fundamental Duties were added into Indian Constitution?

  1. Balwant Rai Mehta Committee
  2. Ayangar Committee
  3. Swaran Singh Committee
  4. Thakkar Committee
उत्तर: Swaran Singh Committee
Correct answer: Swaran Singh Committee.

60. One kilobyte is equal to–

  1. 1000 bytes
  2. 1000 bits
  3. 1024 bytes
  4. 1000 words
उत्तर: 1024 bytes
Correct answer: 1024 bytes.

61. Ordinance making power of the Governor Art. 123 Select the correct answer using the code given below— Codes :

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
उत्तर: 3
Correct answer: 3.

62. Out of the following lakes in Uttaranchal, which lake is triangular in shape?

  1. Kedar Tal
  2. Nainital
  3. Naukuchiya Tal
  4. Satopanth Tal
उत्तर: Satopanth Tal
Correct answer: Satopanth Tal.

63. Out of the following statements regarding Tehri, which one is not true?

  1. Tehri State was included in the Indian Republic in 1949
  2. Tehri Dam Project was proposed in 1972
  3. Tehri Dam ingested the Bhagirathi river
  4. After the merger of Tehri, this region was dissected and was converted/transformed as a zone
उत्तर: Tehri Dam ingested the Bhagirathi river
Correct answer: Tehri Dam ingested the Bhagirathi river.

64. Pascal unit is the unit of measuring–

  1. Humidity
  2. Pressure
  3. Rain
  4. Temperature
उत्तर: Pressure
Correct answer: Pressure.

65. Revolt of 1857 Mangal Pandey incident occurred in?

  1. Meerut
  2. Barackpore
  3. Ambala
  4. Lucknow
उत्तर: Barackpore
Correct answer: Barackpore.

66. Richter Scale is used to measure–

  1. Intensity of Earthquake
  2. Depth of Sea
  3. Velocity of Space Shuttles
  4. Height of any Building
उत्तर: Intensity of Earthquake
Correct answer: Intensity of Earthquake.

67. September, 1931 Codes: A B C D

  1. 1
  2. 2
  3. 5
  4. 3
उत्तर: 2
Correct answer: 2.

68. Sharp pain in chest Choose the correct which using the codes given below–

  1. 1, 2, 3
  2. 2, 3, 4
  3. 1, 3, 4
  4. 1, 2, 4
उत्तर: 1, 2, 4
Correct answer: 1, 2, 4.

69. Sheera is an excellent raw material for?

  1. Acetic Acid
  2. Glycerin
  3. Power Alcohol
  4. Urea
उत्तर: Power Alcohol
Correct answer: Power Alcohol.

70. State bird – Monal favorite food (Nutrition) is?

  1. Maize
  2. Wheat
  3. Potato
  4. Groundnut
उत्तर: Potato
Correct answer: Potato.

71. Statement (A) : Uttaranchal is known for its 'Money Order Economy'. Reason (R) : This is an emblematic of migration out of State in search of employment. Codes:

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  2. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
  3. (A) is true but (R) is false.
  4. (A) is false but (R) is true.
उत्तर: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
Correct answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

72. Taimur Codes:

  1. 1, 2, 3, 4
  2. 4, 3, 2, 1
  3. 2, 4, 3, 1
  4. 2, 4, 1, 3
उत्तर: 2, 4, 3, 1
Correct answer: 2, 4, 3, 1.

73. The Upper Ganga Canal originates from–

  1. Haridwar
  2. Kalagarh
  3. Karna Prayag
  4. Tehri
उत्तर: Haridwar
Correct answer: Haridwar.

74. The chemical process– CO2 + H2O → H2 CO3 is an example of–

  1. Oxidation
  2. Substitution
  3. Combination
  4. Separation
उत्तर: Combination
Correct answer: Combination.

75. The concept of a welfare state has been incorporated in Indian Constitution under the–

  1. Directive principles of State Policy
  2. Fourth Schedule
  3. Fundamental Rights
  4. Preamble
उत्तर: Directive principles of State Policy
Correct answer: Directive principles of State Policy.

76. The correct order of India's top three urbanized states is–

  1. Gujarat, Maharashtra, Tamil Nadu Populations Urbanization
  2. Maharashtra, Gujarat, Karnataka
  3. Maharashtra, Tamil Nadu, Gujarat
  4. Punjab, Gujarat, Maharashtra
उत्तर: Gujarat, Maharashtra, Tamil Nadu Populations Urbanization
Correct answer: Gujarat, Maharashtra, Tamil Nadu Populations Urbanization.

77. The device through which data's are transmitted through Telephones in the form of binary signals is known as–

  1. Modem
  2. Monitor
  3. Mouse
  4. O.C.R.
उत्तर: Modem
Correct answer: Modem.

78. The full form of C.D. ROM is–

  1. Core Disk Read Only Memory
  2. Compact Disk Read Only Memory
  3. Circular Disk Read Only Memory
  4. None of them
उत्तर: Compact Disk Read Only Memory
Correct answer: Compact Disk Read Only Memory.

79. The function of Ozone layer in Stratosphere is to–

  1. Keep the global temperature constant
  2. Reduce the frequency of Earthquakes
  3. To reduce Monsoon Failures
  4. To prevent the ultra violet rays reaching to the earth surface
उत्तर: To prevent the ultra violet rays reaching to the earth surface
Correct answer: To prevent the ultra violet rays reaching to the earth surface.

80. The main board of a Computer is known as–

  1. Father Board
  2. Mother Board
  3. Key Board
  4. None of them
उत्तर: Mother Board
Correct answer: Mother Board.

81. The meaning of C. A. D. is–

  1. Computer Algorithm for Design
  2. Computer Aided Design
  3. Computer Application in Design
  4. None of these
उत्तर: Computer Aided Design
Correct answer: Computer Aided Design.

82. The most literate district of Uttaranchal is?

  1. Uttarkashi
  2. Dehradun
  3. Nainital
  4. Pauri
उत्तर: Dehradun
Correct answer: Dehradun.

83. The percentage of slum dwellers population is highest in?

  1. Chennai
  2. Delhi
  3. Kolkata
  4. Mumbai
उत्तर: Mumbai
Correct answer: Mumbai.

84. The percentage population living below the poverty line is highest in?

  1. Bihar
  2. Madhya Pradesh
  3. Odissa
  4. Uttar Pradesh
उत्तर: Bihar
Correct answer: Bihar.

85. The person known as 'Gandhi' in Uttarakhand was–

  1. Late Hariprasad Tamta
  2. Late Indramani Badoni
  3. Late Govind Ballabh Pant
  4. Late Gauri Dutt Pandey
उत्तर: Late Indramani Badoni
Correct answer: Late Indramani Badoni.

86. The president of India is elected by(1) All members of Lok Sabha and Rajya Sabha (2) Elected members of Lok Sabha and Rajya Sabha (3) Elected members of the State Legislative Assemblies including National Capital Territory of Delhi and Union Territory of Pondicherry (4) All members of State Legislative Assemblies Select the correct answer using the code given belowCodes :

  1. 1 and 4
  2. 2 and 3
  3. 2 and 4
  4. 1 and 3
उत्तर: 2 and 3
Correct answer: 2 and 3.

87. The reason behind circular shape of rain waters falling on ground is–

  1. Principle of Surface Tension
  2. Principle of Inertia
  3. Principle of Elasticity
  4. Principle of Energy
उत्तर: Principle of Surface Tension
Correct answer: Principle of Surface Tension.

88. The third battle of Panipat was fought between–

  1. Hemu and Akbar
  2. Humaun and Shershah
  3. Marathas and Ahmad Shah Abdali
  4. Nadirshah and Mughal
उत्तर: Marathas and Ahmad Shah Abdali
Correct answer: Marathas and Ahmad Shah Abdali.

89. There is probability that by 2044 AD Fiji island will be submerged and in the same year, the Netherlands will face a severe existential threat. Codes:

  1. 1, 2, 3 and 4
  2. 1, 2 and 3
  3. 1, 2 and 4
  4. Only 4
उत्तर: 1, 2, 3 and 4
Correct answer: 1, 2, 3 and 4.

90. Tropical evergreen rain forests are found in?

  1. Australia
  2. Brazil
  3. Canada
  4. France
उत्तर: Brazil
Correct answer: Brazil.

91. Under the Indian Constitution, Economic planning subject comes under?

  1. State list
  2. Union list
  3. Concurrent list
  4. Not in any list
उत्तर: Concurrent list
Correct answer: Concurrent list.

92. What is the meaning of RAM in computer terminology?

  1. Recent and Ancient Memory
  2. Random Access Memory
  3. Read and Memorize
  4. Recall All Memory
उत्तर: Random Access Memory
Correct answer: Random Access Memory.

93. When sky is observed from a high altitude flying aeroplane, then it appears–

  1. Blue
  2. White
  3. Black
  4. Red
उत्तर: Black
Correct answer: Black.

94. When the duration of Day and Night is equal then sunrays fall direct on–

  1. North Pole
  2. Equator
  3. South Pole
  4. Tropic of Cancer
उत्तर: Equator
Correct answer: Equator.

95. Which among the following sea has most salty water?

  1. Baltic Sea
  2. Black Sea
  3. Dead Sea
  4. Red Sea
उत्तर: Dead Sea
Correct answer: Dead Sea.

96. Which author of Uttaranchal was honoured with Vyas Samman for the year 2002?

  1. Manohar Shyam Joshi
  2. Ramesh Chandra Shah
  3. Shailesh Matiani
  4. Virendra Dangwal
उत्तर: Ramesh Chandra Shah
Correct answer: Ramesh Chandra Shah.

97. Which bird found in Mauritius, went extinct in the 17th century due to indiscriminate hunting?

  1. Archeopteryx
  2. Dodo
  3. P. Fowl
  4. Bustard
उत्तर: Dodo
Correct answer: Dodo.

98. Which of the following exports from India, contributes to maximum foreign exchange?

  1. Agricultural products
  2. Gems and Jewellery
  3. Machinery
  4. Textiles and readymade garments
उत्तर: Textiles and readymade garments
Correct answer: Textiles and readymade garments.

99. Which of the following is a Scientific Computer Language?

  1. BASIC
  2. COBOL
  3. FORTRAN
  4. PASCAL
उत्तर: FORTRAN
Correct answer: FORTRAN.

100. Which of the following is a bio-fertilizer?

  1. Urea
  2. 2, 4-Di
  3. Streptocycline
  4. Azolla
उत्तर: Azolla
Correct answer: Azolla.

101. Which of the following is an actual fish?

  1. Silver fish
  2. Cray fish
  3. Jelly fish
  4. Cat fish
उत्तर: Cat fish
Correct answer: Cat fish.

102. Which of the following is not a Computer Language?

  1. Java
  2. C++
  3. ROM
  4. PASCAL
उत्तर: ROM
Correct answer: ROM.

103. Which of the following is not a computer terminology?

  1. Analog
  2. Binary Code
  3. Chip
  4. Mode
उत्तर: Mode
Correct answer: Mode.

104. Which of the following is not a district of Uttaranchal state?

  1. Bageshwar
  2. Champavat
  3. Rudra Prayag
  4. Rudrapur
उत्तर: Rudrapur
Correct answer: Rudrapur.

105. Which of the following set of diseases are viral diseases?

  1. Tuberculosis, Herpes, Rabies
  2. Mumps, Rabies, Herpes Biology
  3. Cancer, Tuberculosis, Polio myelitis
  4. Small pox, Cancer, Tuberculosis
उत्तर: Mumps, Rabies, Herpes Biology
Correct answer: Mumps, Rabies, Herpes Biology.

106. Which of the following software is used for word-processing?

  1. Page Maker
  2. Word -Star
  3. M. S. Word
  4. All of them
उत्तर: All of them
Correct answer: All of them.

107. Which of the following tree is found at a maximum height above the sea level?

  1. Deodar
  2. Pine
  3. Sal
  4. Teak
उत्तर: Deodar
Correct answer: Deodar.

108. Which of the following tribal population is highest in Uttaranchal's Dehradun district?

  1. Bhotia
  2. Buksa
  3. Jaunsari
  4. Tharu
उत्तर: Jaunsari
Correct answer: Jaunsari.

109. Which one among the following is matched–

  1. Assam – Shillong
  2. Meghalaya – Kohima
  3. Mizoram – Aizawl
  4. Nagaland – Guwahati
उत्तर: Mizoram – Aizawl
Correct answer: Mizoram – Aizawl.

110. Which one among the following is not included into the Fundamental Rights?

  1. Right to Equality
  2. Right to Freedom
  3. Right to Wealth
  4. Right of Religion
उत्तर: Right to Wealth
Correct answer: Right to Wealth.

111. White Leghorns is a type of–

  1. Parrots
  2. Peacocks
  3. Hen
  4. Owls
उत्तर: Hen
Correct answer: Hen.

112. Who among the following has given a detailed description of the popular Postal System of the Sultanate Period?

  1. Amir Khusro
  2. Farista
  3. Ibn Battuta
  4. Jiyauddin Barni
उत्तर: Ibn Battuta
Correct answer: Ibn Battuta.

113. Who among the following has primary responsibility for the maintenance of International peace and security?

  1. The Secretary General
  2. The Security Council
  3. The General Assembly
  4. The International Court of Justice
उत्तर: The Security Council
Correct answer: The Security Council.

114. Who among the following termed the burning of foreign clothes during the Non-cooperation movement as a ruthless wastage?

  1. Lord Reading
  2. Mohammed Ali Jinnah
  3. Motilal Nehru
  4. Rabindra Nath Tagore
उत्तर: Rabindra Nath Tagore
Correct answer: Rabindra Nath Tagore.

115. Who is said to be "The Father of Modern International Law"?

  1. Gentilis
  2. Grotius
  3. Lauterpacht
  4. Thomas Rutherforth
उत्तर: Grotius
Correct answer: Grotius.

116. Who said that, "The Congress is tottering to its fall and one of my great ambitions while in India, is to assist it to a peaceful demise."?

  1. Lord Curzon
  2. Lord Dufferin
  3. George Hamilton
  4. Lord Minto
उत्तर: Lord Curzon
Correct answer: Lord Curzon.

117. Windows software has been developed by–

  1. I.B.M.
  2. Apple Corporation
  3. Wipro
  4. None of these
उत्तर: None of these
Correct answer: None of these.
निःशुल्क ऐप खोलें — devbhoomipcs.com